Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2011 14:38 - А. Алексиев: Енергийните проекти на Путин са заробващи политически
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1471 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.02.2011 14:48


А. Алексиев: Енергийните проекти на Путин са политически 16.02.2011 16:06 Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и бивш съветник на Ф. Димитров пред в. "24 часа" image 

Алекс Алексиев Алекс Алексиев е научен сътрудник в института "Хъдсън" във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Той е роден през 1941 г. в България, син на убития след 9 септември 1944 г. голям  художник и фейлетонист Райко Алексиев. Бил е съветник на бившия премиер Филип Димитров. Работил е за корпорация "Ранд".

Откъс от негово интервю с Боряна Цачева от в. "24 часа":

Първото най-важно е България да стане независима от Русия в енергийно отношение.

Не трябва да правим АЕЦ "Белене", "Южен поток" и Бургас-Александропулис". Тези три проекта преследват по-скоро политически интереси на руснаците и са изгодни най-вече за хората, които работят за тях в България.

Има различни начини да се извоюва енергийна независимост и това, че никой за 20 г. не е мислил как да се направи, е престъпление.

Например на юг от България в турския Текирдаа има терминал за втечнен газ, който е с голям капацитет. Трябва да построим немного дълга тръба и да вземаме втечнен газ от Катар на цени, в пъти по-ниски от тези на "Газпром".

Дори да продължаваме да внасяме газ от Русия, руснаците ще са в положение да станат конкурентоспособни.

Правителството на Бойко Борисов започна да говори много интелигентно по тези въпроси, но гледам, че сега пак се връщат към тези проекти. За да станеш независим, е нужна политическа воля. 

Надявах се, че е така, но в момента се подписват някакви споразумения за АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

"Набуко" се бави, но България трябва да помисли за всякакви начини за измъкване от зависимостта, защото тя е жизненоважна за политиката и бъдещето й.

В областта на енергетиката Русия не преследва икономически цели. Аз не съм първият, който го казва.

Четете западните експерти или руските Борис Немцов или Милов. И според тях Путин с тези потоци - "Северен" и "Южен", преследва политически цели.

Целта на "Северен" е да заобиколи Полша и други страни и те да бъдат подложени на натиск и дори на шантаж. Същото е и с "Южен поток".

Европа все повече осъзнава зависимостта, която е към 25%.

Навсякъде се строят терминали за втечнен газ. Америка, за която се смяташе, че има газ само за 10 г., и даже "Газпром" се надяваше, че те ще започнат да купуват от Русия, в момента откри залежи за 100 г.

Говори се, че построените в Мексиканския залив терминали за внос ще станат терминали за износ. Шистов газ в големи количества има в Китай, Австралия, в самата Русия, в Полша. И в България има. Така че бъдещето на "Газпром" не е розово...
-------------------------------
Цялото интервю на Алекс Алексиев, в което той коментира и риска за България от тероризма и ислямизма, четете в
24chasa.bg.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3620111







 
Г-н Алексиев, вие сте известен експерт по международна сигурност и радикален ислям и живеете в САЩ. В България сте по-известен като съветника на Филип Димитров, премиер на първото демократично правителство. Ако днес работехте за сегашния министър-председател, какъв щеше да бъде първият ви съвет, свързан с външните предизвикателства към страната ни?

- Първото най-важно е България да стане независима от Русия в енергийно отношение.

Не трябва да правим АЕЦ "Белене", "Южен поток" и Бургас-Александропулис". Тези три проекта преследват по-скоро политически интереси на руснаците и са изгодни най-вече за хората, които работят за тях в България.

Има различни начини да се извоюва енергийна независимост и това, че никой за 20 г. не е мислил как да се направи, е престъпление.

Например на юг от България в турския Текирдаа има терминал за втечнен газ, който е с голям капацитет. Трябва да построим немного дълга тръба и да вземаме втечнен газ от Катар на цени, в пъти по-ниски от тези на "Газпром". Дори да продължаваме да внасяме газ от Русия, руснаците ще са в положение да станат конкурентоспособни. Правителството на Бойко Борисов започна да говори много интелигентно по тези въпроси, но гледам, че сега пак се връщат към тези проекти. За да станеш независим, е нужна политическа воля.

- Има ли я?

- Надявах се, че е така, но в момента се подписват някакви споразумения за АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

- Казват, че "Набуко" се бави, а руснаците рекетират със страшни санкции при спирането на техните проекти.

- Да, "Набуко" се бави, но България трябва да помисли за всякакви начини за измъкване от зависимостта, защото тя е жизненоважна за политиката и бъдещето й. В областта на енергетиката Русия не преследва икономически цели. Аз не съм първият, който го казва. Четете западните експерти или руските Борис Немцов или Милов. И според тях Путин с тези потоци - “Северен” и “Южен”, преследва политически цели. Целта на “Северен” е да заобиколи Полша и други страни и те да бъдат подложени на натиск и дори на шантаж. Същото е и с “Южен поток”. Европа все повече осъзнава зависимостта, която е към 25 %. Навсякъде се строят терминали за втечнен газ. Америка, за която се смяташе, че има газ само за 10 г., и даже "Газпром" се надяваше, че те ще започнат да купуват от Русия, в момента откри залежи за 100 г. Говори се, че построените в Мексиканския залив терминали за внос ще станат терминали за износ. Шистов газ в големи количества има в Китай, Австралия, в самата Русия, в Полша. И в България има. Така че бъдещето на “Газпром” не е розово.

- И други предизвикателства идват от изток - доколко страхът от тероризма и ислямизма е реален за България?

- Абсолютно реален. България е врата за Близкия изток. Имаме мюсюлманско население, което винаги е било умерено.

- Тогава? Смятате, че може да се радикализира?

- Абсолютно. Погледнете Северен Кавказ - доскоро регион на умерен ислям. Но руската политика към него беше измислена сякаш нарочно да радикализира мюсюлманите. Бруталните методи на руската войска в последните години направиха така, че местното население започна да търси алтернатива. В същото време радикални екстремисти от Саудитска Арабия откриха региона като благодатно поле и започнаха да внасят и пари, и мисионери. Така тръгна процесът на радикализация. В крайна сметка Русия ще загуби Северен Кавказ. В Чечня, Ингушетия и Дагестан сега руснаци са само жени, омъжени за местни. Хората, които управляват региона уж в името на Москва, сами започват да насаждат ислямизма, за да получат легитимност. Те дори настояват жените да са забулени, говори се за полигамия, за рестрикция на алкохола. Тоест, подготвя се почвата за шериат. В началото на 90-те години регионът просто настояваше за по-голяма автономия, което е резонно след издевателствата на Сталин. Сега вече се говори за емират Кавказ, за мюсюлманска държава от Каспийско до Черно море, ръководена от шериата.

- У нас може ли да се очаква радикализация?

- Има две опасности. Това е целта на радикални мюсюлмански емисари и фондации, които идват от чужбина. Те се поддържат най-вече от Саудитска Арабия или Пакистан. Правят го най-вече с пари. Отиват в едно село и казват: Вие нямате свястна джамия. Ще ви дадем пари. Строят джамията и продължават: Ще ви дадем литература, ще пратим имами, ще пратим децата да учат в Саудитска Арабия, и радикализацията започва.

Другата опасност е Турция. Турция в момента се ислямизира с много бързи темпове. Един от резултатите е тяхното желание да доминират в региона и съседните държави. Това е теорията на неоосманизма, обявена от външния министър Давутоглу. Принципно неоосманизмът е доктрина на добросъседски отношения. Давутоглу казва: Не трябва да имаме никакви проблеми с нашите съседи. Отлично. Но ако погледнете специфично, може да означава - отлични отношения с държави като Иран и подпомагане на тамошния екстремизъм. А за Балканите неоосманизмът е начин да се прокара или засили турското влияние. Нищо лошо, ако Турция е демокрация, но ако е ислямистка държава, означава проблеми.

- Тази промяна в политиката на Анкара може ли да влезе у нас чрез партия като ДПС?

- Не мога да кажа със сигурност. Целта на неоосманизма е да увеличи влиянието на Турция в съседните държави чрез мюсюлманските малцинства. Не говорят конкретно за България. Те особено се интересуват от Босна, Косово и Македония.

- Които са близо до нас. Каква трябва да бъде позицията на България за приемането на Турция в Европейския съюз?

- Ислямистка Турция е опасност не само за България, но и за цяла Европа. Ако Турция е светска държава, каквато беше доскоро, тя има място в Европа. Но в момента, когато върви в обратната посока - не.

- Появата на националистическа партия като “Атака” помага или пречи за радикализацията на мюсюлманите у нас?

- Не съм почитател на "Атака". Патриотизмът е хубаво нещо и означава да обичаш собствената си държава и собствения си народ. Национализмът е да поставиш собствената си държава, народ и етнос над всички останали. Това не го разбирам и “Атака” според мен прави повече пакости, отколкото добрини.

- Как ще коментирате думите на Бойко Борисов, че дюнерите, които са на всеки ъгъл, ни помагат срещу тероризма?

- Не бих коментирал, защото тероризмът е много по-сложно нещо от дюнерите. Това, което пази България, е, че нашите мюсюлмани са умерени хора засега. Опасността идва от радикализирането на отделни личности. С това трябва да внимават службите.

- От няколко години сме член на ЕС. Някои обвиняват, че сме прекалено послушни, като едно време със СССР. До каква степен трябва да се подчиняваме на ЕС?

- Задължително само за това, което е подписала като присъединителен договор. Но България е суверенна държава и на някои решения трябва да се противопоставяме.

Преди няколко дни Саркози и Меркел излязоха със съвместна декларация, че трябва да се синхронизира данъчната политика в ЕС. Какво означава това - че ще опитат да ни принудят да приравним нашите идеални данъци до нивото на техните. Защо? За да ударят Източна Европа и когато тръгне да се съживява икономиката, да не дойдат при нас инвестициите. Аз съм привърженик на европейската идея. Има обаче две визии за Европа. Аз приемам тази на Аденауер - Европа да стане икономическо цяло, държавите да се подчиняват на 4 правила - свобода на движение на хора, стоки, капитали и услуги. Но да има конкуренция - в данъчната система и други области, за да има витална икономическа зона.

Другата визия за Европа е социалистическата - да направи съединени щати в Европа, и тя надделя. Това доведе до вкарването на еврото, а с него се преследваха чисто политически цели - интеграция чрез икономически инструменти.

- Трябва ли тогава България да бъде много настоятелна да влезе в еврозоната?

- Категорично не и аз не вярвам, че това ще стане. Естония беше последната европейска държава, която влезе в еврозоната. Но това стана по политически причини, защото Естония е много малка държава, която е близо до Русия и е патила от нея дълги години. Чрез еврото тя търсеше по-голяма политическа подкрепа и това е разбираемо.

- Това може да е и целта на България.

- Мисля, че ще бъде пагубно. Еврозоната в сегашния вариант няма да просъществува дълго. Гърция не може да си плати борчовете и това е съвсем ясно. До 2-3 г. тя ще трябва да плаща 10% от брутния си доход само за да покрива лихвите по взетия от Европа заем.

- Какъв трябва да е растежът им тогава?

- 15% примерно. Да обясним просто какво направи Европа. В една фамилия мъжът главата на семейството е много свестен човек, работлив, с добра репутация и получава голям кредит. Поради това някоя банка решава да даде на всичките му деца и роднини същия кредит. Но какво става, ако децата му са пияници, наркомани или просто пройдохи. Рано или късно банкрутират. В Европа какво става, като банкрутира държава като Гърция. Те й дават още по-голям заем. Тя няма как да го изплати и завлича останалите.

Меркел казва, че ако пропадне еврото, ще пропадне Европа. Това са просто смешни неща и необясними, защото лидерите на Стария континент сякаш нямат понятие какво означава свободен пазар и какви са правилата на свободната икономика. Заради това бъдещето на еврото ще е нерадостно, което ще се отрази на ЕС като цяло. Но ако се възстановят основните икономически свободи и се забравят мегаломаниите за едва ли не нов европейски човек и нова европейска държава, може нещата да се оправят много бързо.

Вместо с това Европейската комисия се занимава с проблема какво е ягода. Това е икономически идиотизъм. Да се стигне дотам съюзът на старата цивилизация в света да казва какво е ягода, значи има нещо дълбоко гнило. Какво е ягода, казва само консуматорът, който реши да я купи.

- България не изглежда толкова зле на фона на тези страни.

- Хората ми се чудят и мислят, че съм откачен, като кажа - България стои много по-добре от много други страни в Европа. Имаме идеална данъчна система и много ниска задължнялост. Аз знам, че Симеон Дянков не е много популярен, но го уважавам и го харесвам, не го познавам лично. Чел съм му икономическите разработки преди години и го смятам за един много способен икономист. И това, което прави тук, напълно го одобрявам.

- От България нещата изглеждат по друг начин.

- Така е, особено като се прибави и дозата типично българско черногледство. Аз гледам на нещата от стратегическа перспектива. Тук се казва: Западна Европа е много богата, ние сме нищо и т.н., загиваме. Преди кризата, между 2000 и 2007 г., там имаше растеж на БВП от 1,25 % на година. В

Източна Европа той бе 6,25. За 15 г. с този растеж Източна Европа ще задмине Западна.

Много сериозни икономисти казват, че и да свърши кризата, Западна Европа едва ли ще расте с повече от 1,5%. Това е стагнация. А на изток икономиката има шансове да се развива с 5-6-7% на година. Включително и България.

Източна Европа има сравнително добре обучена работна ръка, която е евтина. Средната заплата в страните от бившия соцлагер е 200 евро. В Западна Европа е 6-7 пъти повече. И ако искаш да отвориш фабрика за автомобили, къде ще го направиш?.

В началото на прехода, след като падна комунизмът, Източна Европа е произвеждала 1-2% от автомобилите на Стария континент, и то какви - трабанти, лади, москвичи, боклучави коли. В момента тя произвежда 30%. Според експерти до 10 г. процентите ще пораснат до 50. Причината е в елементарната икономика. Един работник от завод, произвеждащ фолксваген в Словакия, струва 6 евро на час и работи 40 ч на седмица. Същият този работник, но във Волфсбург, струва 56 евро на час и работи 28 ч. Къде “Фолксваген” би предпочел да прави коли? В Словакия, Чехия, ще дойдат и при нас. Преимуществата в Източна Европа са ниските данъци, сравнително контролираната роля на профсъюзите, което е голям проблем на Запад, добре обучена и евтина работна ръка и сравнително стабилна политика. В това отношение на правителството аз трябва да му сваля шапка. То успя да задържи данъците.

- Напоследък в България текат скандали за подслушвания и досиета на посланици-агенти на ДС. Дали успяхте да ги хванете отдалече?

- Подочувам това-онова за подслушване в тези две седмици, откакто съм тук. Но не съм компетентен да коментирам, защото не познавам детайлите.

По отношение на досиетата моята позиция още след падането на комунизма бе, че те трябваше да бъдат отворени веднага. А хората, които са издевателствали над народа, трябваше да са в затвора.

Това не стана и заради тази грешка се забави преходът. Говоря не само като лично пострадал от комунизма, но и като човек, който знае какво е комунизмът теоретично. Това, че не бяха посочени злодеите и никой не им потърси отговорност, е една от причините нещата тук все още да куцат. За конкретни досиета не мога да кажа. Но които са правили всичко доброволно, трябва да отговарят за действията си. Имало е и други случаи. Майката на мой добър приятел я бяха заплашвали, че ако не следи съседите, ще й се случат лоши неща или ще я изгонят от работа. При такава дилема човек трудно издава морални присъди.

- Сега скандалът е с публични лица на високи длъжности, за хора, които трябва да представляват държавата пред света. Президентът Георги Първанов отказва да ги отзове.

- В България трябваше да има лустрация веднага сред падането на комунизма. Сега е вече късно. Фактът, че Тодор Живков го оставиха да си живее добре като пенсионер, вместо да му се търси отговорност, е показателен. И тук проблемът е не да го накажеш лично, а за да види народът какво е ставало в онези години. Защото хората и до днес не знаят какви злодейства са извършвани в името на комунизма. А това, което прави президентът, вреди на България. Кой в една западна държава ще уважава дипломат - доносник на една много гадна комунистическа система. Но Първанов си е комунист и от негова гледна точка всичко е било правилно. А как няма да смята така, след като той самият е бил агент.

- Не искате да говорите за конкретни български проблеми, но ми се струва, че идвате по-често в България.

- Идвам често, но не винаги се изявявам публично. Тук имам роднини и много приятели. Напоследък за 7-8 месеца идвах няколко пъти. Държавата ме интересува. От 40 г. живея в Америка, но аз съм българин, винаги съм бил българин и винаги ще бъда българин.

- Бихте ли се върнали да живеете тук и бихте ли се ангажирали политически?

- Не.

- На лекцията ви за Роналд Рейгън бяха дошли седесари от първите години на демокрацията...

- Недоубити кинжали и т.н.

- С тях ли общувате в България?

- Имам много приятели от онова време. Филип Димитров ми е близък приятел. Той е прекрасен човек и е най-чистият политик в България. Имам много приятели от онова време, въпреки че живея в Америка. За съжаление нямам време да се информирам в подробности за вътрешната политика.

- А говорите ли си с тях за нов десен проект?

- Аз смятам, че трябва да има ефективна дясна партия. В България за съжаление тя не съществува - разцепи се на две малки части и има много хора с десни убеждения, които не са представени. Не можеш да си свободен предприемач или голям търговец, да упражняваш денонощно свободния пазар и да не си десен.

- В България има такива хора, които подкрепят БСП.

- Това го има и в Америка. Най-големите финансови донори на Демократическата партия, която не поддържа особено свободния пазар, са финансисти. Колкото повече се развива пазарът в България, толкова повече ще има нужда от дясна партия. В Европа се говори за социална пазарна политика. Пълна глупост. Една икономика не може да бъде нито социална, нито асоциална, само пазарна или непазарна. Когато е пазарна, тя става социална, защото дава на максимален брой хора да живеят добре. Пазарът създава богатство и тогава правителството може да вземе от излишъка и да раздава на хората. Но ако априори започнеш да се месиш в пазара, както става в Западна Европа, това убива гъската, която снася златните яйца.

- Тоест очаквате да се появи голяма дясна партия?

- Надявам се и смятам, че сегашната криза би трябвало да бутне напред хора със здрави десни идеи. Аз не мога да говоря за личности.

Важното в момента е, че България има предпоставки да стане просперираща. Затова аз поддържам това правителство. Между другото и на Сергей Станишев трябва да му се отдаде дължимото, защото той има заслуга за добрата данъчна политика.

Но има неща, които все още не са оправени. България страда от прекалена централизация. Всичко е концентрирано в София. Тук преувеличавам, но ако си началник от Свищов, трябва да минеш през министерството в София, за да си купиш тоалетна хартия. Принципът на демокрацията е, че местната власт знае много по-добре от централната какво е по-добре за хората там. Без този принцип не може да има истинска демокрация.

Другото голямо бреме е, че България има сериозни проблеми със съдебната система. За да се разбере това, е достатъчно да се разбере, че няма много гангстери в затвора. Надявам се скоро да се променят нещата. Надявам се , когато икономиката се съживи - а аз вярвам, че това ще стане - правителството да започне да обръща повече внимание на здравеопазването и образованието. Имаме умни хора, които ще преодолеят проблемите - и руското влияние, и ислямистко влияние , и кризата, и ще успеят.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=782642












Гласувай:
3



1. meto76 - http://www. putin-itogi. ru/d...
19.02.2011 20:53
http://www.putin-itogi.ru/doklad/#3
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579292
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031