Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 22:53 - Либия: град Бенгази е под контрола на опозицията.Армията на страната на народа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2219 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 20.02.2011 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ройтерс: Либийски военнослужещи са дезертирали и са обезвредили личната охрана на Кадафи 20 февруари 2011 | 22:18 | Агенция "Фокус" Начало / Свят


Триполи. Членове на либийската армия са казали на жители на град Бенгази, че са дезертирали и са „освободили” града от силите, поддържащи либийския лидер Муамар Кадафи, предава Ройтерс, позовавайки се на лекар и адвокат.
Хабиб ал-Обайди, който оглавява спешното отделение в главната болница в града е заявил, че в лечебното заведение са били настанени военнослужещи, ранени при сблъсъци с личната охрана на Кадафи.
„Те казват, че са надвили преторианската охрана и че са се присъединили към бунта на народа”, заяви адвокатът Мохамед Ал-Мана.


http://www.focus-news.net/?id=n1494433


Най-малко 50 души са убити в либийския град Бенгази в неделя 20 февруари 2011 | 22:26 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Триполи. Най-малко 50 души са убити и 100 други са били сериозно ранени в Бенгази в неделя следобед. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на лекарски източник.
„Днес настъпи истинска трагедия. От три часа следобед до девет часа вечерта в болницата получихме 50 починали души, повечето от които от огнестрелни рани.”, заяви Хабиб ал-Обайди, оглавяващ спешното отделение в главната болница в града.
„Има 200 ранени. 100 от тях са в много сериозно състояние.”, добави той.
Протестиращите, вдъхновени от народните вълнения в съседните Тунис и Египет, искат край на 41-годишното управление на либийския лидер Муамар Кадафи. Неговите сили за сигурност отговориха на протестите с извънредно насилие.


http://www.focus-news.net/?id=n1494434




Триполи. Постоянният представител на Либия в Арабската лига Абдел Монеим ал-Хосни заяви, че напуска длъжността си, за да се „присъедини към революцията”, настъпила в страната му, предава АФП.
„Предадох оставката си като протест срещу репресивните действия и насилие срещу демонстрантите (в Либия) и се присъединявам към редиците на революцията.”, заяви той.
Той разговаря с журналисти в Кайро, където е базирана Арабската лига. По-рано организацията „Хюман Райтс Уоч” заяви, че смазването на протестните действия в Либия е причинило смъртта на най-малко 173 души.



Лондон. Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че ще повдигне въпроса за насилието срещу антиправителствените протести в Либия на среща на европейските външни министри, предава АФП.
„Мисля, че трябва да увеличим международния натиск и осъждане”, заяви Хейг пред телевизия „Скай Нюс”.
„Великобритания осъжда това, което либийското правителство направи и начина, по който то отговори на тези протести, и ние очакваме от другите държави да направят същото.”, заяви той.
„Така че аз ще повдигна този въпрос на срещата на външните министри на ЕС, която ще се проведе в Брюксел утре.”, добави той.
Според думите му ЕС ще окуражава арабските държави да изразят осъддане на действията в Либия.
Според изявление, разпространено от британското външно министерство, Хейг е разговарял със Сейф Кадафи, сина на либийския лидер Муамар Кадафи, който оглавява Общество за човешки права. В разговора той е изразил тревогата си от големия брой убити или нападнати от силите за сигурност хора в страната.




 Брюксел. Франция съобщи, че действията на либийските власти срещу протестите за демокрация, при които според правозащитни организация са загинали 173 души, са неприемливи и абсолютни непропорционални, предаде АФП.
Френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез каза, че Париж „е изключително разтревожен” от събитията в Либия, а случаите на убити са „абсолютно неприемливи”.
„Трябва да подчертаем, че Либия е подписала пакта за гражданските и политически права. Тя трябва да спазва своите ангажименти, не трябва да има това пълно непропорционално използване на сила, което се наблюдава през последните 48 часа”, казва той.




Лондон. Броят на загиналите при антиправителствените демонстрации, започнали в Либия във вторник, е достигнал най-малко 173 души, съобщава организацията „Хюман райтс уоч”, позовавайки се на свои източници.
„Има 173 загинали. Това са умерени данни, базирани на източници от болниците в Източна Либия, Бенгази и три други места”, съобщава говорителят на организацията Том Портеус. „Това са много важни данни и също така има много ранени. Според медицински източници от Либия, раните свидетелстват за използването на тежко въоръжение срещу демонстрантите”, допълва той.



Кайро. Около 400 протестиращи, скандиращи „хората искат да свалят генерала”, осъдиха режима на Муамар Кадафи пред вратите на либийското посолство в Кайро, предаде АФП. Протестиращите са скандирали още „Египет, Либия, заедно” и са носели голям плакат с надпис „Бенгази”.
На друг плакат е имало призив към американския президента, гласящ „Обама това е за хората, не за петрола. Помогни ни”.



Триполи. Либийските власти обявиха, че са арестували десетки араби, които са част от „мрежа”, чиято цел е дестабилизирането на страната, предаде АФП. Според официалната информационна агенция в Либия, която цитира „сигурни” източници, в няколко либийски града са били задържани десетки хора, които участват в „чуждестранна мрежа” и имат за цел да разклатят стабилността на Либия, сигурността на гражданите й и националното им единство.
Агенцията предава още, че „либийските сили за сигурност са установили, че сред арестуваните има тунизийци, египтяни, суданци, палестинци, сирийци и турци”.



Триполи. Муамар Кадафи се изправя пред най-сериозното оспорване на 42-годишната си власт, което го принуди да изпрати армията си срещу невъоръжените протестиращи. За разлика от властите в съседен Египет Кадафи отказа да приеме спокойно неподчинението въпреки нарастващото международно осъждане и броят на жертвите достигна близо 100 души.
Проправителственият вестник „Ал Захф ал Ахдар” предупреди, че правителството ще „отговори насилствено и мълниеносно” на протестите и заяви, че противопоставящите се на режима рискуват „самоубийство”.
Най-малко пет града в Източна Либия са обхванати от протести и сблъсъци през последните дни, коментира вестник "Гардиън".




 Женева. Върховният комисар по правата на човека към ООН осъди реакцията на силите за сигурност спрямо протестиращите в Близкия изток и Северна Африка, предава АФП. Нейви Пилей я нарече „незаконна и извършена с извънредно тежка ръка”.
„Видът и обхватът на нарушаването на човешките права в няколко държави в региона на мирно протестиращите за фундаментални човешки права и свободи, са тревожни.”, гласи изявление на Пилей.
Тя посочи смъртта на протестиращите в последните седмици в Алжир, Бахрейн, Иран, Ирак, Либия и Йемен, както и факта, че силите за сигурност оказват насилие към представители на определени професии.
„Особено големи са умишлените атаки срещу журналисти, адвокати, правозащитните и, както е случаят в Бахрейн, лекари и медицински персонал, присъединил се към протестиращите.”, заяви тя.



Париж. Франция обяви, че е прекратила износа на оборудване за сигурност към Либия и Бахрейн, предава АФП. Решението беше огласено, след като антиправителствени демонстранти бяха убити по време на размириците и в двете държави.


Триполи. Няколко затворници са избягали от затвора „Ал-Кюфиа” в Бенгази, на около 1000 километра източно от Триполи. Това предава АФП, позовавайки се на либийско издание.
"Имаше бунт в затвора и много затворници избягаха.", заяви редактора на "Куруна", добавяйки, че затворниците са подпалили сграда на местната прокуратура, банка и полицейско управление. 




Триполи. Либия обяви, че се отлага срещата на Лигата на арабските държави, която трябваше да се проведе през следващия месец в Ирак. Решението е взето заради неспокойната ситуация в арабския свят. В момента Либия е ротационен председател на Арабската лига, предаде агенция Ройтерс.
„Либийското председателство взе решение срещата да бъде отложена заради ситуацията в арабския регион”, заяви либийски представител пред агенция Джана.
Междувременно председателят на Арабската лига Амр Муса посочи, че не е получавал официално искане за отлагане на срещата.



София. При такава огромна вълна на социално недоволство в арабския свят, при пренареждане на политическата система в един регион няма как да няма емигрантска вълна, особено при такъв демографски профил на арабското население. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков пред Агенция „Фокус”. Според него, емигрантската вълна от арабския свят ще е прекият резонанс върху Европа. „Спомнете си ние след падане на Берлинската стена как се почувствахме - всеки от нас е искал да се махне от този кошмар, от политическите неуредици. Няма как такива потоци да не се насочат към Европа. Нашата държава няма как да избяга от такива процеси - било като транзитна или крайна дестинация, но тези процеси ще ни засегнат и нас. Ние ще си поемем нашата географска специфика и няма как да не се превърнем в буфер”, каза арабистът. Чуков припомни 2005 година, когато след свалянето на Саддам Хюсеин, емигрантски потоци са тръгнали през Сирия, Турция и Гърция към Западна Европа.
Според него в отношенията между Европа и Арабския свят промени би трябвало да има, но те ще са в дългосрочен план. „Все още се вижда, че тези държави, които замениха авторитарните режими, са в процес на търсене на демократичната си идентичност. Например в Египет, трябва да се направи нова конституция, дебатира се каква да бъде държавата, дали да отпадне член 2 от Конституцията, дали Шериятът да е основен източник на законодателство. Това няма как да улегне за месец или година”, каза още специалистът и допълни, че този случай става въпрос за промяна на политическите ценности. Според него, дори в Източна Европа може да се каже, че тази промяна се е случила.
Росица ГЕОРГИЕВА



София. Режимът в Либия е просто е безкомпромисен. В Египет външният фактор предпази протестиращите от употребата на сила там видяхме камери на чуждестранни репортери, световните медии присъстваха. На практика в Египет видяхме демократични елементи, докато в Либия никой не видя телевизионни кадри. Режимът няма как да бъде спрян да използва най-бруталните и крути мерки. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков пред Агенция „Фокус”.. В Египет армията е управлявала и тази армия е имала национални и политически функции, но в Либия армията има силови и репресивни функции. „Според мен, режимът в Либия е много по-авторитарен в сравнение с Тунис и Египет. На практика подклаждането на недоволството беше подадено отвън. Муамар Кадафи изключително силно и авторитарно премазва всяка опозиция в държавата, а всякакво недоволство е съпроводено с репресии. Ако трябва да се говори за реформи в Либия, то те не са формирани по естествения, социалния и икономически ясно очертания начин, така както в Египет. В Либия носител на реформаторския дух е синът на Кадафи - Ал Ислам”, каза Чуков.
Има призиви от протестиращите да излязат синът и бащата Кадафи на един диспут и да се разберат каква ще бъде перспективата на държавата. Според проф. Чуков не бива да се игнорира и факторът „Мюсюлманските братя” - „те са една сила, която е маргинализирана от властта. С тях кокетничеше Сейф ал Ислам. Тази група са излезли с декларация за случилото се в Бенгази и Ал Байда като призовават режимът да се въздържа от репресии. Това, което ми направи впечатление и ме изненада, в сайта „Либия днес” прочетох, че има недоволство в силовите структури, чрез които Кадафи управлява своята държава повече от 40 години – не се знае докъде ще стигне инерцията, но се съмнявам, че инерцията на недоволството ще стигне до сваляне на режима на Кадафи”, каза още арабистът.

http://www.focus-news.net/?id=n1494434

 










Гласувай:
6



1. meto76 - Ние външно министерство имаме л...
20.02.2011 23:00
Ние външно министерство имаме ли?Ние членки на ЕС и НАТО ли сме или сме лукови глави!

Срам и позор е липсата на позиция на САЩ относно протестите в Либия.Ако беше Рейгън или Буш на власт Кадафито вече щеше да е история.
цитирай
2. meto76 - Според Ал Джазира в момента има п...
20.02.2011 23:08
Според Ал Джазира в момента има протестите и в столицата Триполи.
цитирай
3. meto76 - http://dnes. dir. bg/news/lib...
20.02.2011 23:21
http://dnes.dir.bg/news/libia-protesti-arabskia-svjat-8037990?nt=4

Част от Либия вече е извън контрола на властта
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583003
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031