Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 10:30 - Съветът за сигурност на ООН даде Кадафи на Международния наказателен съд в Хага
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1417 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 27.02.2011 10:40


Съветът за сигурност на ООН с резолюция за Либия 27.02.2011 09:29 Тя налага санкции срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, включително оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд в Хага image Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, която налага санкции срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, включително оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечеството, съобщиха световните агенции.

15-членният съвет гласува единодушно за приемането на проекторезолюцията, внесена на 25 февруари от САЩ, Великобритания, Франция и Германия, на открито заседание.

Тя предвижда замразяване на активите на Кадафи и децата му, забрана за пътуване на цялото му семейство и на 10 негови приближени.

Документът съдържа два анекса, изброяващи имената на 16 души, на които ще бъдат забранени пътуванията, и на шест, чиито активи в чужбина ще бъдат замразени.

Тя ще бъде известна като Резолюция 1970 на Съвета за сигурност.

Дискусиите по текста вчера продължиха при закрити врата повече от девет часа, прекъсвани от консултации на делегациите със съответните правителства.
Спорната точка, довела до забавяне на вота, бе сезирането на съда в Хага

Според дипломати Китай и някои други членове на съвета се противопоставили на включването й, като в крайна сметка късно снощи бе постигнат компромис, който я остави в текста, но с уговорката, че това няма да стане веднага.

Съветът за сигурност изразява дълбоко съжаление за грубите систематични нарушения на човешките права, вкл. репресиите срещу мирни демонстранти, изразява тревога поради смъртта на цивилни и отхвърля еднозначно подстрекателствата към враждебност и насилие срещу населениете, отправяни от най-високо равнище в либийското правителство.

Органът взема предвид, че масовите и систематични атаки, извършвани в момента срещу народа, са може би равносилни на престъпления срещу човечеството.

Предвид всичко това съветът набляга на необходимостта да бъдат подведени под отговорност лицата, отговорни за тези действия, включително за действия, извършени от сили под техен контрол.

Съветът се позовава на член 16 от Римския статут, по който разследване или съдебно преследване може да бъде предизвикано от Международния наказателен съд в срок от 12 месеца след съответно искане от Съвета за сигурност.

Съветът ще отнесе ситуацията в Либия след 15 февруари 2011 г. до прокурора

на съда, а той да докладва пред Съвета за сигурност в рамките на два месеца след приемането на резолюцията и на всеки шест месеца след това за предприетите действия.

Резолюцията призовава Триполи да прекрати незабавно насилието, да предприеме стъпки за изпълняване на легитимните искания на населението, веднага да вдигне всички ограничения върху медиите, да гарантира безопасността на чуждите граждани и да улесни заминаването им.

По силата на оръжейното ембарго страните членки на ООН трябва да вземат незабавно необходимите мерки, за да предотвратят директните или непреки доставки, продажби или трансфери за Либия на оръжия и свързани с тях материали от всякакъв тип, като оръжия и боеприпаси, военна транспортна техника и оборудване.

На Либия се забранява да внася оръжия и военни материали

Сезирането на Международния наказателен съд има значение, което далеч надхвърля отделния случай с Либия, коментира на пресконференция посланикът на Франция в ООН Жерар Аро, цитиран от Франс прес.

Според него обсегът на резолюцията е много по-широк. Той вижда в нея предупреждение към всички лидери, които биха се изкушили да прибягнат до репресии срещу "вятъра на промяната и свободата".

Франция и Великобритания са единствените две страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които принадлежат към Международния наказателен съд.

Приемането на санкции срещу режима на Муамар Кадафи дава морална подкрепа на либийския народ, който оказва съпротива срещу него, и ще помогне да се сложи край на "този фашистки режим", заяви пред Ройтерс и либийският заместник-постоянен представител в ООН Ибрахим Дабаши, един от първите либийски дипломати в чужбина, които се отрекоха от режима в Триполи.

Посланикът на Либия в САЩ Али Ауджали, който също застана срещу Кадафи, заяви, че противниците на режима се сплотяват около усилията за сформиране на

алтернативно правителство начело с бившия правосъден министър Мустафа Абдел Джалил

и че международната общност трябва да подкрепи това движение, съобщава Асошиейтед прес.   

Твърдението на посланика не може да бъде проверено веднага и засега остава неясно с каква подкрепа разполага временното правителство на Джалил, отбелязва агенцията.

Вчера бе съобщена информация на в. "Курина", че той е формирал временно правителство в източния град Бенгази, който е под контрола на противниците на режима. Изданието цитира Джалил да обвинява Кадафи, че носи единствен отговорността за престъпленията, извършени през последно време в страната.

В интервю за телевизия "Ал Джазира" Джалил заяви, че правителството му ще управлява прехода до три месеца, докато стане възможно организирането на свободни и честни избори. Той съобщи, че решението да се състави временно правителство е взето вчера на среща на опозиционни фигури в Бенгази, където то ще бъде базирано "до освобождаването на Триполи"



http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3644911

още по темата image ЕС се разбра за санкции срещу Триполи image 8 | image7214 25.02.2011 Блокират парите на Кадафи по света image 11 | image9744 25.02.2011 Обама най-сетне проговори за Либия image 26 | image16945 24.02.2011










Гласувай:
3



1. meto76 - Нормално е Китай да се дърпа. Дик...
27.02.2011 10:48
Нормално е Китай да се дърпа.Диктатурите се подкрепят.Страх ги е червените в Китай, защото и те пратиха танковете срещу демонстрантите на площад Тянанмън.Рано или късно и тях ги чака Международния наказателен съд в Хага!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579183
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031