Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 21:05 - Сашо Дончев, председател на БСК: Искаме от държавата да не се държи като мутра
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5590 Коментари: 15 Гласове:
3

Последна промяна: 28.02.2011 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Сашо Дончев, председател на БСК
Фотограф: Юлия Лазарова

image

 
Преди по-малко от месец бизнесменът, чието име в обществото се свързва с темата газ - изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев, оглави една от големите работодателски организации, Българската стопанска камара (БСК). С него разговаряме за това как може да се смали размерът на държавата, какво иска бизнесът от нея, възможен ли е прогнозираният от правителството растеж на икономиката за тази година, какъв ефект върху България ще имат конфликтите в Северна Африка и Близкия изток чрез цената на петрола. 
 
- Най-тъжното е, че от ръцете на партийната върхушка държавата попадна в ръцете на разни тарикати

- Всеки трудещ се българин през последните 20 години е бил лишен от 250 000 лв. доход под формата на данъци. Време е да попитаме къде ни отиват парите



Защо оглавихте БСК?

- Разбира се, защото бях избран. Но освен това и защото нашата организация трябва да се развива, а на мен ми се струва, че аз имам някои идеи как и в каква посока.

Изглежда логично да имате лични амбиции да промените нещо...
- За разлика от множеството групи за натиск, които провокират държавата за действия в тяхна полза, БСК неотменно предпазва държавата от извършването на действия, ограничаващи свободата на българските граждани. Това е много важна част от дейността ни.

Политиците, а оттам и държавите в цял свят имат стремеж да увеличават властта си над обществото за сметка, разбира се, на ограничаване на правата на гражданите. На този процес, особено в страните без доказани демократични традиции, трябва да се противостои по категоричен начин. В противен случай споменът за безграничната власт на социалистическите диктатори се превръща в светла мечта за всеки управляващ.

Кажете какви идеи имате за камарата.
 - Това, което искам да извършим, би било немислимо без постигнатото. В този смисъл ми се иска да потърсим правилните решения, които ще осигурят на нашите членове повече услуги, по-добра нормативна уредба, по-добро образование и здравеопазване и повече сигурност и защита на тяхната собственост.

За да направим тези задачи изпълними, ние всички, цялото общество, трябва да  променим отношението си към труда. Ние вярваме, че единственото средство за постигане на устойчиво развитие и по-добър живот е трудът. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да приобщим колкото е възможно повече българи към тази наша вяра.

Как смятате да ограничите размерите на държавата и прекалената й намеса в различни сфери?
- Преди повече от 160 години един изключителен мислител - Фредерик Бастия, е казал: "Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на другите." По времето на така наречения  социализъм ни се внушаваше, че държавата е всичко, а ние, хората, сме нищо. И трябва да бъдем до гроб благодарни, че имаме право на образование, на здравеопазване, на работа, на жилище и т.н. При това трябваше да се чувстваме свободни, защото не сме поробени от турци, фашисти и други подобни.

За съжаление за изминалите повече от 20 години не са много промените в размера и поведението на държавата, а още по-малко са тези, които бихме могли да оценим като положителни. Най-тъжното е, че от ръцете на партийната върхушка държавата попадна в ръцете на разни тарикати.

Фетишизирането на държавата няма нищо общо със свободното общество. Голямата държава, които някои наричат силна, е възможна само за сметка на ограничаване на свободите на гражданите. Аз съм за общество на свободни, предприемчиви и отговорни граждани и няма да се уморя да работя за свиване на държавата.

Това, за което в БСК от години работим, е за внедряване на електронно правителство. Крайно време е да се спре с имитирането на дейност в тази посока. Похарчиха се толкова много пари, а резултатът е никакъв. Погледнете какво направи Естония! Само за 50 млн. евро!

БСК още в средата на миналата година предложи това, за което финансовият министър в момента търси политическа подкрепа – въвеждането на финансовия пакт. Той панацея ли е?

- За съжаление не е. Защото и тези 38-40% от БВП не са малко. Още повече че ние не знаем за какво ги харчи държавата. Аз не разбирам защо не искаме да погледнем истината в очите. За последните 20 години любимата ни държава е събрала под формата на данъци почти 450 млрд. лв. Нека ясно да кажем, че данъкоплатците в България са в крайна сметка само тези, които произвеждат стойност – стока или услуга. Те са не повече от 1.8 млн. души. Сметнете сега какво се получава!

Средно всеки трудещ се човек в България за този период е бил лишен от доход в размер на 250 000 лв. Ясно е, че нито една социална система не е подобрена, но тъжното е, че нито една не е съхранена поне на нивото, на което е била. Време е да попитаме къде ни отиват парите. Ако е за заплати на роднини и приятели, ще кажем – не! Най-малкото защото ние самите имаме роднини и приятели.

Вие склонен ли сте като председател на БСК да започнете разговор на тази тема?
- Да, нещо повече. Тази задача ми е висок приоритет, защото парите ги произвеждаме ние – хората на труда. И средствата в бюджета са експоприирани от нас. В Германия например бюджетът също се съставя и отчита по политики, програми и проекти. Но там всичко е публично проследимо – от това колко и за какво е планирано, колко хора ще бъдат ангажирани и на каква цена/заплата до това какъв е постигнатият резултат по съответните проект, програма или политика. Опитайте тук в България да намерите такава информация!

С кого започвате тези разговори – с премиера или с финансовия министър?
- С всеки, който може да разбере разговора и да даде информация, но финансовият министър е ключова фигура, разбира се. Разговорът ще го проведем много скоро.

Какво друго е особено важно в момента държавата да свърши от гледна точка на бизнеса?
- Ние не очакваме държавата да свърши нещо. Искаме да не се държи като мутра, да не насърчава сивия сектор в икономиката и да не утвърждава присъщите на този сектор практики. Да изпълнява своите ангажименти по подписани договори, в т.ч. да плаща навреме, да не рекетира своите граждани и да не търгува с влияние. В крайна сметка нищо друго, освен да ни остави на мира да работим.

Тя кове законите все пак...
- Не, това не е съвсем коректно твърдение. Крайно време е да помогнем на всички българи да разберат, че човеците са тези, които се раждат с всички права, а демократичните държави  - без права. Гражданите заради съжителството с други граждани се отказват от някои свои права, като ги забраняват със закон. И обратно - държавата, за да обслужи желаното съжителство между своите граждани, на базата на доброволно отказаните от тях права получава със закон права.

И едните, и другите закони се приемат от избраните като най-свободни, най-умни и най-отговорни наши представители. Ето защо, ако имаме проблем с демокрацията, той в някаква степен произтича от самата процедура за избор, но същинската причина е дали нашите избраници са свободни, умни и отговорни граждани.

Като че ли по тази причина кабинетът на министър-председателя в България отдавна се е превърнал в ПУЦ (професионално-учебен център).

Кого визирате?
- Ами, почти без изключения - всички министър-председатели. Дори сигурно си спомняте, че при последния на четвъртата година от неговото управление беше отчетено, че в началото не е знаел, но вече знае... Така и не разбрах какво е научил.

Сегашният премиер беше главен секретар на МВР преди това...
- Помня. Но  какъв опит е това? Сигурно е добър и полезен за структурите, чиято отговорност е осигуряването на контрол за спазването на законите от всички. Но какво общо има това с икономиката – с производството или финансите? А говорихме за това колко голяма (все още) е ролята на държавата в нея.

Аз не казвам, че избираните от НС министър-председатели са глупави или необразовани хора. Напротив. Някои от тях са умни и много интелигентни хора, но без нужния за тази позиция мениджърски опит. Съгласете се, че дори да говорим за най-умния и най-интелигентния човек, тези негови качества няма да бъдат достатъчни да го предложим за диригент на симфоничния оркестър. Друг е въпросът, че той със сигурност не би поискал.

Излизаме ли от кризата? Данните за последното тримесечие показаха, че е второто поред, в което на годишна база икономиката отчита растеж...
- Ние ще останем още дълго време в криза поради лошата структура на нашата икономика. Причините, довели до този голям за обществото проблем, е постсоциалистическата държава като основен играч в икономиката. Начинът, по който беше извършена приватизацията и по който се възлагат обществените поръчки, огромният брой разрешителни режими - все неща, които ежедневно пораждат корупция и още не дават шанс на всички предприемчиви хора в България.

Тарикатите – любимци на обществото, няма да създадат конкурентоспособна икономика. В България има много предприемчиви хора с добро образование. Но какъв шанс имат те, ако искат да успеят в честно състезание, без да дават рушвет, а бизнесът им е свързан с обществени поръчки или получаване на разрешително, лиценз и т.н.? Клонящ към нула. Ето защо с надежда, че някъде има честни състезания за способни хора, те си заминават. А в страната на тарикатите остава кризата.

3.6% растеж, записан в бюджет 2011, как ви изглежда?
- Изглежда ми невъзможен. Освен ако не се отчита инфлацията. Тя за съжаление ще е голяма и разпродажбите поради различни причини няма как да я компенсират.

Кое у нас може да е източник за растеж в момента?
- Това може да е по-интензивното усвояване на еврофондовете. Те са инвестиции за нас. През тях се създават и работни места. И аз си мисля, че оптимизмът на правителствената прогноза произтича тъкмо от тази възможност.

Бизнесът ще увеличи ли броя на заетите през тази година?
- Ако няма растеж, няма как да има намаляване на безработицата. Така че за съжаление и тук няма много оптимизъм. Но със сигурност компаниите ще търсят конкурентни предимства, а това означава търсене на висококвалифициран персонал. Очаквам и да се инвестира в по-високата квалификация на хората. Това може да осмисли по-сериозен диалог между държавата и бизнеса за образованието като цяло.

Имаше информации от банките, че в разгара на кризата бизнесът си е държал парите на депозити, вместо да ги инвестира. Очаквате ли тази година те да бъдат вкарани в икономиката?

- Давате ми много добър повод да кажа защо не обичам думата бизнес. Защото с нея се определя множество от хора, които имат пари, а те не във всички случаи са предприемачи. Смея да твърдя, че по този факт можем да разберем кои са реалните компании в България. Няма истинска компания с предприемчив мениджър, която държи пари на депозит. В депозити и финансови деривати инвестират хора, които не знаят какво да правят с парите си. А в България в условията на криза има огромни възможности за инвестиране.

Вие какви планове за инвестиции имате?
- Това ме вкарва в друг разговор, защото очевидно основният бизнес на "Овергаз" се нуждае от деполитизация, за да започне да се развива нормално. Едва ли инвестициите, които сме предвидили, са впечатляващи на фона на онова, което сме правили през последните години. Но ако зададете въпроса иначе - в тази ситуация колко нови идеи имате за инвестиции? - аз мога да ви кажа, че имам идеи за проекти за над 300 млн. евро и всички те са възможни и ефективни.

Кажете някоя от идеите или ще ги държите в тайна.
- Не, не е въпросът в това. Но у нас бизнесът не е усвоил някои добри практики – например да споделя идеите си.

Дайте личен пример!

- С удоволствие бих направил инвестиционен клуб към БСК, където всеки, който има добри идеи, да може да ги представя пред другите членове и те ако имат интерес - да участват със своя дял в тях. Това създава консолидация, която е много важна. Тогава, когато капиталово сме преплетени, проблемите на единия са проблеми на всички нас. Когато бизнесът е персонифициран, тогава проблемите му са си негови лични. Имаше един филм с много хубаво заглавие в ГДР – "Всеки за себе си, Бог против всички". Това не трябва да е формулата на българския бизнес и това можете да го допишете в ангажиментите на стопанската камара.

Размириците в няколко региона на света в момента покачиха цената на петрола, което вече роди прогнозите, че скъпият нефт ще попречи на възстановяването на глобалната икономика. Засега у нас прогнозите са, че няма да бъде сериозно засегната, защото нефтът няма да поскъпва трайно. Вашите наблюдения какви са?

- Рано или късно това се очакваше да се случи. Много е важно кой ще оглави тези бунтове. Лошата прогноза, която за съжаление като че ли е и моята, е, че това ще бъдат ислямистки партии. От икономическа гледна точка това не е задължително лошо, но означава, че демократичните промени в тези страни ще бъдат отложени.

Според мен, каквото и да се случва, процесите скоро няма да бъдат овладени и петролът ще продължи да поскъпва. Това е лошо, защото високите му цени ще оскъпят енергията изобщо. Но ако погледнем позитивно – няма нищо по-стимулиращо за енергийната ефективност и новите технологии от подобни кризи. Ние сме страна с изключително много възможности в тази област, защото консумираме повече енергия за единица БВП от средното за Европа, а държавата опитва по много смешен начин да администрира повишаването на енергийната ефективност на производствата. Няма нужда! Мениджърът на предприятието е заинтересуван от това.

Да направиш икономиката нискоенергийна е дълъг процес, а веднага ще понесем удара от скока на цените...
- Да, моите разсъждения са на основата на представата за нормална икономика, нормален мениджмънт и всичко, което е нормално. Но у нас има Закон за енергийна ефективност и въпреки че това е против моите възгледи, след като държавата се напъва да участва – ами да насърчи тези, които искат да пестят енергия!

Ако се върнем на петрола - не е ли това отново повод (след газовата криза) да помислим как да  диверсифицираме енергийните доставки, на газ основно?
- Ще започна от обратната страна отговора. "Овергаз" е инвеститор в газова инфраструктура. Нашият бизнес не е да продаваме, а да транспортираме газ и искаме всеки, който ги ползва, да си плаща за това. Трябва да се знае от всички, че всъщност процесът на газификация на България започна с "Овергаз". Преди нас имаше 136 потребители на газ в страната, днес те са над 55 000.

Това е малко от гледна точка на нашите планове, на потребностите на хората, на предимствата на природния газ. За това има причини. И част от тях се крият в безотговорното говорене на тема газ и цените му. Газът винаги за България е бил най-ефективната и най-евтината енергийна алтернатива. И продължава да бъде в пъти по-евтин от всичко останало. Но когато авторитетни политици говорят, че цената е висока, леля Гица и чичо Иван няма как да разберат, че това е лъжа.

Та ние сме заинтересувани в България да има газ, независимо откъде идва. Представете си хората, които имат магазини на "Витошка", чиито наематели избягаха в моловете. Къде им е бизнесът сега? Ние не искаме нашите тръби да останат празни. В този смисъл аз съм нервен, от една страна, но, от друга страна, съм абсолютно неразбиращ защо не се изграждат газови връзки с Гърция и Турция. Защо не се намери предприемач извън нас, който да ги направи?

Защо?

- Защото не могат. Не е за тарикати тази работа. А държавата е политизирала до крайност този бизнес. Но за мен е непонятно друго. Държавата от много години толкова много енергия изхаби, за да намести "Булгаргаз" на нашето място като доставчик на руски природен газ, а не разреши на "Булгартрансгаз", който разполага с достатъчно много пари, да построи тези газови връзки. По тях "Булгаргаз" би могъл да доставя природен газ от Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Египет, Кувейт и други, договорен най-вече от президента на Република България.

Как ще се промени вашият бизнес, когато така наречените посредници по газовите доставки от Русия, сред които и "Овергаз", отпаднат след настоящите разговори?
- Първо, сигурен съм, че обществото рано или късно ще разбере, че единственият посредник по веригата е "Булгаргаз". Няма друг. "Газпром" е производител, ние сме дистрибутор. "Булгартрансгаз" е транспортьор, единственият посредник, който няма добавена стойност, е "Булгаргаз". Той няма как да транспортира по нашата система и да не ни плаща разходите. Има още много демагогия да се преодолява по тази тема. От друга страна, не е лошо да си посредник, но когато произвеждаш добавена стойност. Иначе си излишен. "Булгаргаз" е един такъв излишен посредник.

Евтина алтернатива, но цената на газа е обвързана с тази на петрола и в настоящата ситуация май няма да е много евтина...
- За съжаление ще расте и цената на газа. Няма как! Няма механизми, които да повлияят в обратна посока. Преди 1-2 години имаше опити да се развърже цената на газа от тази на петрола, но тогава се чуха много гласове в цял свят, че се създава газов ОПЕК. Аз лично съм разтревожен от поскъпването на петрола, тъй като сме направили много инвестиции в дистрибуцията на природен газ. Искаме да увеличаваме достъпа на потребителите до синьо гориво. В момента мрежата на "Овергаз" достига до 10% от домакинствата в България, а я ползват по-малко от 2 на сто от тях. Трябва да има причини за това.

Ситуацията в Северна Африка и Близкия изток поставя ли на нова плоскост разговорите за газовите проекти, към които и България има отношение?
- Аз изобщо не разбирам какво прави държавата България там. Ако има проекти, които не противоречат на действащото законодателство, ако инвеститорите в тях са гарантирали, че ще спазват всички норми, то не виждам каква е ролята на държавата. Държавата е световно призната като неспособна да управлява пари.

И в този смисъл аз съм категорично против данъците ни да се инвестират в каквито и да е проекти, които се управляват от държавата, защото със сигурност ще бъдат губещи. За "Северен поток" - да, има срещи и разговори на политическо ниво, защото понякога се налага примерно да се определи някакъв особен режим на проекта, което аз не подкрепям по принцип, но ако е свързано с данъчните закони - няма как. Но когато Германия участва в този проект, то не е държавата, а фирмите, регистрирани там. С техните си пари и кредити, за които отговарят персонално.

Аз не искам българските държавни фирми, които не могат да понесат такива инвестиции, да бъдат подпомагани от бюджета. Това не е бизнес, това е социализъм! Щом държавата е много добре да е толкова активен участник в пазара, ами защо не си го държахме Тодор Живков? Там нямаше друго извън държавата. Имаше производители на копчета и такива, дето печатат надписи на тениски, които не влияеха особено на пазара. Всички тези, които се намират във властта, за да реставрират Тодор Живков, не са ни нужни!

Този ваш огромен апел за смаляване на ролята на държавата е свързан пряко и с не толкова известния факт, че сте сред основателите на "Обществото Айн Ранд" в България. Тя е може би най-крайният привърженик на така наречения чист капитализъм. Колко привърженици има обществото у нас?
- Аз не я издигам в култ, което да обяснява защо съм сред учредителите. От друга страна, има един феномен. За съжаление в цялата си история човечеството няма нито един пример, с който да докаже, че има чуваемост към добрите идеи, без те да са го скандализирали преди това. В този смисъл смятам, че тя е изключително добър проводник на идеите за свободното общество и предприемачество.

Тя отива в крайности за някои неща, но фетишизирането на идеите за свободното общество и ценността на индивида като такъв са много важни. Робът трябва да бъде запален. И за съжаление човеците не се раждат свободни по принцип. От раждането си и до своята смърт човек се стреми да се освобождава. Този процес може да бъде насърчаван и спиран. Той се насърчава от такива като Айн Ранд и се възпира от такива като Хитлер, Сталин, Тодор Живков.

В този смисъл абсолютно не случайно в САЩ нейните книги са най-четени след Библията. Нямам представа колко привърженици имат идеите на обществото в България и не се безпокоя или гордея колко са пожелали да бъдат свободни, безпокоя се от факта колко са останали роби. И ако мога във всичко, което правя, да запалвам у хората техния стремеж за освобождение, ще смятам, че животът ми не е минал напразно.

http://www.dnevnik.bg/intervju/2011/02/28/1051592_sasho_donchev_predsedatel_na_bsk_iskame_ot_durjavata/



Гласувай:
3



1. meto76 - Един изключително умен човек, д...
28.02.2011 21:11
Един изключително умен човек, достоен да бъде български министър-председател за разлика от полуграмотните хора, които ни управляват в момента и в Парламента, и в Правителството!
цитирай
2. roy - Не съм съгласен с втората част от ...
28.02.2011 21:27
Не съм съгласен с втората част от коментара ти.Питам те като разбираш от грамотност, какво беше нивото и в предишните две правителства?И защо всички умници СЕГА изявяват изключителните си познания по управление, а не ги приложиха когато бяха на власт?Лесно е да вдигаш пенсии с някой и друг мизерен процент ,когато има натрупан ресурс от предишни години.Голямо надлайване пада но скоро кучетата ще подвият опашка под дебелата тояга на изборния вот.Ако правителството успее да реализира и половината от поставените си цели,то сегашната опозиция ще пусне многогодишни корени.Може би фесовете пак ще се окажат най-гъвкави и пак ще успеят да изкопчат нещо от властта за лично благо и в ущърб на родината ни,за която никой не мисли.Тежко ни ,за глупостта се плаща най-ужасен дан.
цитирай
3. roy - Поправка, прочетох интервюто като ...
28.02.2011 21:41
Поправка,прочетох интервюто като цяло.Този човек може и да не е глупав ,но определено невярвам,че ще работи за някой друг освен за себе си.Голям страх от силна държава!Защо ,питам аз,като държавата е изключително слаба понастоящем народа и икономиката не са в разцвет и просперитет?Тук манипулацията е съшита с бели конци и не мисля ,че един уважаващ себе си коментатор би могъл да предположи,че човек с подобно мислене може да е добър държавник.Много наивно.
цитирай
4. penchoan - Изглежда умен човек и добър бизн...
28.02.2011 22:03
Изглежда умен човек и добър бизнесмен, за разлика днешни и предишни управляващи. Обаче мисленето му е остаряло - на нивото на 20 век, чиито условия никога повече няма да се върнат. Частната собственост и законите на пазарната икономика вече са анахронизъм и макар още да действуват, те изживяват последните си месеци.
цитирай
5. meto76 - Силната държава няма нищо общо със ...
28.02.2011 22:04
Силната държава няма нищо общо със силовата държава. Една държава е силна, когато гражданите й са богати и задоволени, когато закона се прилага еднакво спрямо всички и правосъдието лови всички. В момента наблюдаваме шуробаджанашки изпълнения по балкански. Избирателно преследване на лица, които не са със властта.Лично облагодетелстване от властта на най-високо ниво. Никаква икономическа политика.Харчене на събранато от предишни правителства.Огромна държава разпростряла пипалата си във всички сфера на обществото. Държава, която се занимава със всичко без това да й е работа.
цитирай
6. meto76 - Изглежда умен човек и добър бизн...
28.02.2011 22:07
penchoan написа:
Изглежда умен човек и добър бизнесмен, за разлика днешни и предишни управляващи. Обаче мисленето му е остаряло - на нивото на 20 век, чиито условия никога повече няма да се върнат. Частната собственост и законите на пазарната икономика вече са анахронизъм и макар още да действуват, те изживяват последните си месеци.


Къде точно изживяват последните си месеци.Може би в Китай, който се развива точно по принците на пазара и частната собственост или в САЩ,Западна Европа,Канада,Австралия, Югоизточна Азия.Какъв модел предлагаш ти.Държавния комунизъм като в Куба и Северна Корея.Не, благодаря - това вече сме го гледали.-
цитирай
7. roy - Мето, това което прокламираш е у...
28.02.2011 23:06
Мето,това което прокламираш е утопия.Питам,кога гражданите на една държава ще станат от бедни в богати и задоволени?!
"Харчене на събранато от предишни правителства." -?!?!?!?Мето ,поголовната разруха ли е събраното???Правосъдието е от същите хора от предишните "успешни " правителства.Техния мандат си е още в сила.Лично облагодетелстване от сегашното правителство няма ,но се опитват да внушат на бедния народец ,че тези нещастни хора от правителството са се нагърбили с неблагодарната задача най-после да направят нещо за народа и държават а не за себе си,че са също мошеници като предишните.Внушението за завръщащия се соц е един от недодяланите и жалки ПРи на стратезите на неистовото лаене по правителството.Ако си част от кучетата които ги храни стопанина е разбираемо.Но ако си достоен и здравомислещ средностатистически българин - много жалко за нацията ни.Може би стратегията на враждебните на България сили за тотално изглаждане на гънките в мозъците ни е вече успяваща в много напреднал стадий.
цитирай
8. roy - А относно Китай, това е една необ...
28.02.2011 23:13
А относно Китай,това е една необхватна тема и едва ли ще е в подкрепа на твърденията ти.Кога последно си чел нещо по дълго от една статия за Китай?Случайно да си чул,че Китай е втората световна икономика след САЩ?
цитирай
9. meto76 - Мето, това което прокламираш е у...
28.02.2011 23:49
roy написа:
Мето,това което прокламираш е утопия......Лично облагодетелстване от сегашното правителство няма ,но се опитват да внушат на бедния народец ,че тези нещастни хора от правителството са се нагърбили с неблагодарната задача най-после да направят нещо за народа и държават а не за себе си,че са също мошеници като предишните.Внушението за завръщащия се соц е един от недодяланите и жалки ПРи на стратезите на неистовото лаене по правителството......


Според всички изследвания, които се правят сред бизнеса и населението - това правителство е в пъти по-корумпирано от предишните две, които са управлявали България.Единствено корупцията по времето на Костов му съперничи.Виж изследванията на Трансперънси интернешънъл!
http://www.transparency-bg.org/
цитирай
10. meto76 - А относно Китай, това е една необ...
28.02.2011 23:51
roy написа:
А относно Китай,това е една необхватна тема и едва ли ще е в подкрепа на твърденията ти.Кога последно си чел нещо по дълго от една статия за Китай?Случайно да си чул,че Китай е втората световна икономика след САЩ?

Китай е втората икономика в света благодарение на пазарната икономика и на частната собственост, а не на държавните инвестиции.Благодарение на инвестициите на американските компании, които изнесоха производството си от Америка в Китай, поради по-евтината работна ръка Китай е това, което е.Китай не е нищо повече от един американски протекторат и такъв ще си остане.
цитирай
11. meto76 - http://glasove. com/article-...
01.03.2011 00:03
http://glasove.com/article-12303.php

http://meto76.blog.bg/politika/2011/03/01/boiko-borisov-pokrovitelstval-bratovcheda-na-dimityr-vuchev-.696208
цитирай
12. penchoan - Изглежда умен човек и добър бизн...
01.03.2011 05:05
meto76 написа:
penchoan написа:
Изглежда умен човек и добър бизнесмен, за разлика днешни и предишни управляващи. Обаче мисленето му е остаряло - на нивото на 20 век, чиито условия никога повече няма да се върнат. Частната собственост и законите на пазарната икономика вече са анахронизъм и макар още да действуват, те изживяват последните си месеци.


Къде точно изживяват последните си месеци.Може би в Китай, който се развива точно по принците на пазара и частната собственост или в САЩ,Западна Европа,Канада,Австралия, Югоизточна Азия.Какъв модел предлагаш ти.Държавния комунизъм като в Куба и Северна Корея.Не, благодаря - това вече сме го гледали.-

Пазарната икономика може да се развива само в процес на непрекъснат растеж. В момента планетата Земя е навлязла в ескалираща екологична катастрофа.
Ако нищо не се промени, до 10-20 години човечеството ще се изроди и ще изчезне от Земята.
Нужен е друг модел на икономика, който може да осигури постоянно потребление на енергия, постоянен брой на население и постоянно количество на производство. Но първо трябва да се намали броя на населението. Затова западът готви Трета световна война. Първата държава, която ще унищожи средната класа и ще се откаже от пазарната икономика е САЩ.
Днес икономистите са най-големите врагове на човечеството.
цитирай
13. roy - Мето, ти май пропускаш, че Китай се ...
01.03.2011 23:01
Мето,ти май пропускаш ,че Китай се нарича КНР - Китайска Народна Република.Там ,Мето като те хванат ,че си сгазил лука,няма отърване.На моя тъст,лека му пръст,един негов приятел разправяше ,че лично е присъствал в началото на 90-те години на миналия век на публична екзекуция на 30 осъдени на един стадион.Всичките били обесени.Престъпленията били - рушоведчииство(и даващия и вземащия),кражба,изнасилване,грабеж иразни хулигански прояви и притежание на наркотици прочие.Та не ми споменавай за некакви си жалки изследвания на някакви още по-жалки агенциики.Здрава сграда се гради върху стабилна и здрава основа.Редът ,законноста и дисциплината във всяко нейно тълкуване е съществена за просперираща държава.А пазарната икономика там е строго регулирана от държавата.Знаеш ли например,че за да живееш и работиш в Шензен ти трябва специално разрешително подобно на виза?
За американския протекторат нещо си се объркал.Това ,че световната икономика се е възползвала от условията създадени от китайската държава за развитие на собствената им икономика ,съвсем не означава ,че те диктуват правилата.
цитирай
14. meto76 - http://ime. bg/bg/articles/h...
03.03.2011 22:35
http://ime.bg/bg/articles/harove-za-tiraniya-1/

Прочети тази статия и ще ти станат по ясни десните идеи, които движат света.
цитирай
15. hatanasov - Всички агенти на КГБ...
10.03.2011 21:28
са много умни. Видяхме до колко национални катастрофи ни докараха техните управления.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579456
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031