Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 10:42 - Турско робство не е имало?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8622 Коментари: 13 Гласове:
3

Последна промяна: 03.03.2011 23:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Турско робство не е имало?     image

Българската история трябва
да бъде ""прочетена"" наново
По решение на Светия синод на БПЦ жертвите на клането в Батак през 1876 година ще бъдат провъзгласени за светии. Но не е ли по-разумно първо да си отговорим на въпроса дали въобще е имало турско робство?  

 

Колко ще бъдат новите български светци? Известни ли са имената им? С тези въпроси Георги Папакочев се обърна към проф. Кръстьо Манчев, историк, научен сътрудник в Института по балканистика при БАН. Предлагаме ви интервюто с него:

„Имаше период, в който се твърдеше, че жертвите в Батак са около 5 000, но сега в науката циркулира цифрата между 2 и 3 хиляди. Аз не съм виждал никъде, нито съм чувал да има списък на загиналите. Освен това нямам представа какво възнамерява да прави БПЦ, но все пак едва ли ще е възможно всички да бъдат обявени за светци, просто трябва да има някакъв подбор”, казва проф. Кръстьо Манчев.

Българите не са били роби?

В едно взривоподобно интервю преди три години проф. Манчев защити няколко крайно неудобни за българската историография тези – за липсата на робство в предосвобожденска България, за някои детайли от Баташкото клане, та дори и за българските политически „посрещания” и „изпращания” в Македония, на руснаците след края на Втората световна война, на Тито и т.н. Готови ли са вече европейските българи за подобни истини или все още се крият зад митовете на национализма?

image

  Кое е истина и кое - мит?

„Не са, струва ми се, готови да приемат реалностите такива, каквито са били - казва проф. Кръстьо Манчев и продължава така: За да се промени това, трябва да се появят научни трудове. Досега нашата историография е страдала от различни пристрастия. Едното е идеологическо, другото е национално. От националното пристрастие страдат и историографите на нашите съседи – всеки хвали себе си и ругае околните държави.

Ние сме възприели Османската империя такава, каквато са ни я нарисували българските възрожденци, а след това както я е нарисувала българската историография. Истината обаче е малко по-друга, това са разни митове. Османската империя не е била робовладелска държава, тя е феодален тип държава. В тази империя е имало и роби, но те са били използвани тук-таме само като домашна прислуга.

Раята е била зависима, но зависимост и робство са две различни неща. Раята не е била роб, роб е онзи, който няма собственост, той е собственост на някого, докато нашите селяни са имали собствени ниви, дворовете са били пълни с челяд и със стока, притежавали са имоти и са пътували по света. Османската империя се е простирала от Диарбекир до Виена, не е имало никакви граници. Нашият българин е можел да бъде в Букурещ, в Смирна, можел е да отвори дюкян, да развива някакъв занаят, да търгува. Имали сме много богати хора. Идете в Копривщица, погледнете старата част на Пловдив – възможно ли е това, което съществува там, да е било градено при робство?” – пита проф. Кръстьо Манчев.

Балканският разграден двор

Днес, три години след като проф. Манчев оспори някои митове, свързани с Баташкото клане, продължава ли той да поддържа тези своите твърдения? Отговорът на проф. Кръстьо Манчев: „Аз поддържам онова, което съм написал в книгите си. Имам мои четири тома „История на балканските народи”, един том „История на националния въпрос на Балканите” и в тях съм обосновал всичко, каквото съм могъл. Сега съм написал една книга, която е озаглавена „История, политика и пропаганда”. Там развивам същите тези, но обосновано, много на широко и в дълбочина.”

За кого, според проф. Манчев, работят авторитетните историци в България днес – за историческата истина или за историческо-политическата конюнктура? Все пак се оказа, че ключови фигури на историческата наука са били агенти на комунистическата ДС. Ето мнението на проф. Манчев:

„Това е така. Писал съм за българската историография. Твърдя, че историографията ни никога не е била обективна наука, същото е и на Балканите. Нещо повече. Мога да кажа, че тук, на Балканите, онова, което е исторически достоверно, не е валидно за всички. Историята е разграден двор. Всеки влиза в него и взима каквото му трябва. А винаги му трябва нещо, което хвали него и обругава ближните, съседите.

image

:  Разделяй и владей?

Така че не говорим за обективна наука. Крайно време е обаче историята да стане такава. Какво означава обективна наука? Това е максимално количество фактология и нормална човешка интерпретация без оглед кому това е изгодно или неизгодно. Няма неизгодни истини. За да бъде учителка, историята трябва да бъде изказана точно.”

Кой е по-велик?

След време вероятно ще можем да говорим за комплектовани Балкани в ЕС.  Очаква ли проф. Манчев след бъдещото европеизиране на региона историческите страсти да се поуспокоят?

„Аз работя за това и се надявам, че в бъдеще това ще бъде реализирано. Не може векове наред ние да се бием едни с други за това кой от кого е по-велик и не можем да разделим този Балкански полуостров. Това няма никакво бъдеще. Надявам се в един може би далечен все още ден Балканите да заприличат на цивилизован регион. При нас приоритет винаги е била външната политика, целта да завладеем нещо. Но велик е не този, който има много голяма територия. Велик е този, който си е обработил нивите. А нашите ниви са запустели”, казва в заключение проф. Кръстьо Манчев от Института по балканистика при БАН.

 

Автор: Г. Папакочев, Редактор: Д. Попова-Витцел

   http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14886755,00.html




Захари Стоянов: Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя

http://meto76.blog.bg/politika/2010/03/03/zahari-stoianov-da-byde-prokleta-onaia-minuta-kogato-e-stypi.503817


Проф. Божидар Димитров : Сан Стефано е руски блъф


http://meto76.blog.bg/politika/2010/03/05/prof-bojidar-dimitrov-san-stefano-e-ruski-blyf.505153



Проф. Пламен Цветков: Изучаваме историята си с русофилски, а това означава противобългарски поглед 

http://meto76.blog.bg/politika/2009/03/04/praznik-li-e-3-mart.299383


Имало ли е турско робство? Винаги по време на националния ни празник 3 март се захваща един извечен спор имало ли е турско робстов в България или това е само "османско присъствие". Истината, както обикновено е някъде по средата. image Снимка: flickr.com      

Този спор, който дълбоко в себе си изобщо не е исторически, а по-скоро политически и винаги е силно идеологизиран, постоянно разбунва духовете.

Доскоро нашата история изобилстваше с всякакви робства: византийско, турско, дори и фашистко. Това неминуемо се отразява на народопсихологията, налице е комплекс за малоценност.

Какво означава роб?

Робът е човек без права, без право на собственост, семейство, без право да пътува. Странно, но тези ограничения не са се отнасяли за българина отпреди "освобождението". Той си е имал семейство, собственост (имот), пътувал е до Йерусалим за да се поклони на "Божи гроб", или да си прати детето да учи в странство.

По същото време "свободният" руснак не е имал право да напусне селото си, ползвали са го за впрегатен добитък, и са можели да го продават (има запазени такива обяви по руските вестници от XIX век).

В католическа Европа феодалът е имал "законно" право на първа брачна нощ с всяка младоженка от домена, които иначе също са били "свободни". Пак там, набедените за вещици били удавяни или изгаряни, без право на защита (над 5 милиона). Да не говорим как католици от "Светата инквизиция" са проверявали християнската правоверност на другите католици.

Далеч съм от мисълта, че българите са били щастливи по време на османския период. ХVI и ХVIIв. са най-мракобесните времена в европейската история. Съдбата на българина не е била по-различна от тази на другите християни в Европа. Само дето управляващите там са били християни, а у нас са били друговерци, мюсюлмани. Този факт е дразнел българина и той е считал друговерското присъствие за хомот (иго).

Да, през първата четвърт на 15 век България пада окончателно под властта на Османският султанат (по последни данни през 1422 година). И ние се срамуваме от този факт, забравяйки, че османското настъпление било спряно едва през 1683г. пред Виена от обединените сили на Австрия, Полша, Франция. А това означава, че освен България са били покорени и блестящата някога Източна Римска империя-Византия, Армения, Грузия, Сърбия, Хърватия, Босна, Черна гора, Словения, Албания, Влашко, Украйна, Унгария, част от Австрия, целият арабски свят - Ирак,Сирия, Египет, Либия, Тунис, Алжир, целят Арабски полуостров до Йемен.

Някой да е чувал унгарците, австрийците или украинците да споменават "турско робство"? Или пък сърбите, в чиито фолклор турците ядат пердах на превала, без да могат да дадат логично обяснение откъде са се появили?

В Унгария бе построен паметник на Сюлейман Великолепни, установил завиден ред в империята с "Рax Оttomanica", а украинският писател Павло Загребални написа великолепен роман от историята на робинята Роксолана, станала съпруга на същия султан. Единствено ние се самоунижаваме и самобичуваме, че страната ни не е устояла пред силата, покорила почти половиния цивилизован свят от онова време.

Но нека се върнем на основният въпрос - роби ли са били българите?

"Но турците по божия воля в това време надвили и взели Търновград и поробили и завладели цяла България. Оттогава и досега те държат в робство и угнетяват българската земя." -  пише Паисии в История Славнобългарская (славянофилите често я наричат "Славянобългарская").

Колкото и неправилна да е употребата на думата "робство" от научна гледна точка не може да се отрече, че тя се използва от сънародниците ни през Възраждането. От днешната ни позиция, когато ние казваме за тях, че са били под робство, може да изглежда обидно. През Възраждането те сами се определят, че са под робство - и това не е за да се самоунижават, а за да се призовава за национално освобождение. Интерсно, съгласно османската система, споменатият по-горе Пайсий Хилендарски, роб ли е бил или свободен? И ако е бил роб, как е могъл свободно да ходи насам и натам, да пише подобни книги, в които едва ли не зове населението към бунт. А и да посещава чужди държави, враждебно настроени на Османската империя. Може ли един роб да му бъде позволена такава, ако не "революционна", то поне подбудителска дейност? Не.

Същият автор Паисий Хилендарски, пише в същия труд: "В началото турците се отнасяли много зле към българите,но после лека полека българи и турци навикнали да живеят заедно, но в днешно време турците пак се отнасят жестоко с българите..."
Той ясно различава три периода, завоеванието - когато е имало големи насилия, после когато живеели добре и накрая когато турците пак започват насилия над българите.
Т.е. самият той дава не юридически смисъл на понятието робство, а чисто емоционален - когато положението беше зле, бе робство, когато не бе толкова зле - не бе чак толкова робство.
Разбира се, трябва да се прави разлика между емоционално натоварени текстове, или такива, които са идеологически обременени с  обективни исторически текстове, особено сега, от дистанцията на времето.

Междувременно пък Константин Иречек споменава за един особен национален спорт на българите. Чешкият историк пише, че шопите имали странния навик да бият с тояги турците, които минавали по пътя (става дума за пътя Истанбул-София - тогавашният "Виа Диагоналис" и сегашната магистала "Тракия"). Когато властта успявала да залови по случайност някой от побойниците и кадията го питал: "Що пребихте човека, бе, хаймани?", шопа отговарял: "Ама той не беше човек, турчин беше..."

За подобни случки пише векове по-рано и османския хронист Евлия Челеби. Само че, за в габровският Балкан, където пък наред биели местните войнуци (българи-православни християни, които имали право да носят оръжие срещу задължение да пазят проходите от разбойници). Когато Евлия се оплакал на санджакбея, оня му рекъл: "А какво да направя, макар и гяури те са султански хора".

Та, така с робите и с техните права и свободи.

Що се отнася до непосилните данъци, то най-често споменаваният данък в прословутият десатък. Десятък значи 1/10 от приходите ти да отиват за данъци. За справка само сегашният ДДС е 20%. Разбира се, и тогава, както и сега има и други данъци и такси.

И за да приключим по темата, че стана много дълга - положението на българите под османска власт е били отвратително, те са били рая, втора, дори и трета ръка поданици на империята, които са плащали със своя труд за живота си. Но те не са били роби, нито османското владичество е било робство. Немската дума "Joch"-ярем, хомот, впряг, иго като че ли е най-подходяща. Защото показва унизителното и подчинено положение на населението, но и не е задължителното "робство".

http://www.livenews.bg/bulgaria/s/359779210-Imalo_li_e_tursko_robstvo.html

http://www.extremecentrepoint.com/?p=7613




Гласувай:
3



1. kaizer - kaizer
03.03.2011 11:31
И Изкланите в Батак не ги е имало,нали турско мекере.
Да ти еба майката мето...или Метине.
цитирай
2. анонимен - ds
03.03.2011 11:39
То и Арменски,Кюрдски,Гръцки,Асирийски геноцид също не е имало нали?
Преиначавайте си историята как си искате,в циливизования свят ние знаем каква е истината.
цитирай
3. bobsun123 - Дръжте се като българи
03.03.2011 11:47
А кога ще се замислиш и за България? Ти си българин и като такъв се дръж. Това е национален празник на България. Ти си българин , а не американец.Американците не мислят за България.Мислят за себе си. Ние трябва да мислим за нашата родина. Отричаме и омаловажаваме смъртта на хиляди наши сънародници борили се за свободна , чиста и свята република - това е подигравка за българския народ. Нека уважаваме и Америка, и Русия,но да не забравяме да уважаваме преди всичко себе си. Поне на днешния ден да отдадем почит на тези,благодарение, на които съществува държавата България.
цитирай
4. анонимен - Колко ти платиха от отровено общ...
03.03.2011 11:49
Колко ти платиха от отровено общество и пуйското посолство за да надраскаш тези глупости, а, метине, изрод мръсен?
цитирай
5. sande - Да си уважаваме учените и да им вярваме, а не да политиканстваме като отровени от...
03.03.2011 12:04
... идеологии, митове, петолъчки, бекапета, пропагандисти и всякакви
патриоти от град София и околностите.
Вече сме в 21 век. В Европа.
Боклуците и старите учебници - в контейнерите за боклук! Сепарирано!
цитирай
6. meto76 - Колко ти платиха от отровено общ...
03.03.2011 14:06
анонимен написа:
Колко ти платиха от отровено общество и пуйското посолство за да надраскаш тези глупости, а, метине, изрод мръсен?


Нищо не съм написал.Всичко е копи-пейст.Мнения на други хора.Професори по история.Наши светли личности от миналото като Захари Стоянов. Живеем в свободно общество.Свиквайте :)
цитирай
7. meto76 - Дръжте се като българи!Уважавйте ...
03.03.2011 14:09
Дръжте се като българи!Уважавйте родината си и нейните истински национални празници, а недейте да лазите пред чуждите окупатори.
цитирай
8. kaizer - kaizer
03.03.2011 15:35
Какво да свикваме бе отрепко?Да се заличава историята ли?Да отричаме баташкото клане ли?
Тези писания са на продажни мекерета като теб.
Господ да те накаже.
цитирай
9. анонимен - БЪЛГАРЧЕТА или
03.03.2011 18:34
Абе господа БЪЛГАРЧЕТА 500 години сте били под ОСМАНСКО РОБСТВО КАКТО твърдите и българите са били заклани тва са 500 години по един българин на ден ако е бил заклан не ми се вярва БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА ДА САЩЕСТВУВА
цитирай
10. анонимен - ВЕНИ
03.03.2011 20:00
КОЛКО СА БИЛИ ИЗКЛАНИТЕ-НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ.СЕЛОТО Е БИЛО ОПОЖАРЕНО,ОЦЕЛЕЛИТЕ МАЛКО,ПРЕДИМНО ДЕЦА,СТАРЦИ.ЩОМ ДЕВИЧЕСКОТО УЧИЛИЩЕ Е БИЛО С НАД 200 ДЕВОЙКИ,САМИ ПРЕЦЕНЕТЕ.ПО-БЛИЗКА ДО ИСТИНАТА Е 5000ЧОВЕКА,АКО СЕ СЪДИ ПО БРОЯ НА ОСТАНКИТЕ ОТ КЪЩИТЕ И РАДКАЗИТЕ НА ОЦЕЛЯЛИТЕ.НО И ТОВА НЕ Е ТОЧНО,ЗАЩОТО ТУРСКАТА ВЛАСТ,СЕ Е ПОСТАРАЛА ДА ЗАЛИЧИ ЗЛОВЕЩАТА КАРТИНА,КОГАТО ИДВАЛИ ДЕЛЕГАЦИИ.
ЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА АЛЕКСАНДЪР ДОЛЕВ ,КЪДЕТО АБЗАЦ ПО АБЗАЦ ОПРЕВЕРГАВА БАЛЕВА.ВПР. ПОСЛЕДНАТА Е ПЛЕМЕНИЦА НА МИЛКО БАЛЕВ.
цитирай
11. meto76 - http://www. extremecentrepoint. ...
03.03.2011 23:00
http://www.extremecentrepoint.com/?p=7613

Нещо интересно!

Баташкото клане си е клане.Но то е нищо пред това, което ни е чакало, ако беше влязъл в сила Сан Стефанския мирен договор и България бе станала руска губерния.Там кланета наистина са на цели народи.До крак. България дефакто печели независимостта си благодарение на Берлински конгрес, който изпъди руските окупационни части от родината.

http://www.extremecentrepoint.com/?p=2761
цитирай
12. kaizer - kaizer
04.03.2011 10:30
Я тогава да обясниш къде в България е имало кланете извършени от руснаците.
Не можеш,защото не е имало такива.
цитирай
13. bserafimova - Прочетете Достоевски от www.anapest.org
14.02.2013 18:21
Автор: Ф. М. Достоевски

Да, неотдавна един българин в Москва ми разправяше как турците и черкезите там у тях, в България, повсеместно злодействуват, опасявайки се от всеобщо въстание на славяните — тоест палят, колят, изнасилват жени и деца, заковават с гвоздеи арестантите за ушите по стобора и ги оставят тъй до сутринта, а на сутринта ги обесват — и прочие, невъзможно е да си представиш всичко. Наистина понякога се говори за «зверската» жестокост на човека, но това е страшно несправедливо и обидно за зверовете: звярът никога не може да бъде тъй жесток като човека, тъй артистично, тъй художествено жесток. Тигърът просто гризе, разкъсва и умее да прави само това. Нему и през ум не би минало да заковава хората за ушите с гвоздеи, дори и да може да направи това. Тези турци между другото са мъчили със сладострастие и децата, като се почне от изваждането им с кинжал из утробата на майката и се стигне до това, да хвърлят нагоре кърмачетата и да ги набождат върху щикове пред очите на майките. Пред очите на майките — в това именно е било най-голямата сладост за тях. Но ето впрочем една картинка, която ме заинтересува много. Представи си: кърмаче в ръцете на разтреперана майка, наоколо й нахълтали турци. Хрумнала им една весела дивотия: те започват да галят кърмачето, смеят се, за да го развеселят, и сполучват, кърмачето се разсмяло. В тази минута турчинът насочва към него пистолета, няколко сантиметра далеч от лицето му. Детето се смее радостно, протяга ръчичките си, за да хване пистолета, и изведнаж артистът дръпва спусъка право в лицето му и му раздробява главичката. . . Художествено, нали? Казват, че турците много обичали сладко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579891
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031