Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 15:46 - Джон Кери: Политиката „11 септември” е минало
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.03.2011 15:47


18. 03. 2011           

Джон Кери: Политиката „11 септември” е минало

Екип на Ориент.Бг

 

Редица коментатори лансират тезата, че промяната в позицията на САЩ към събитията в Либия се дължи на силното влияние на председателя на сенатската комисия по външна политика Джон Кери върху президента Барак Обама. Известно е, че външнополитическото решение на Белия дом по време на управлението на този държавен глава - демократ представлява лабиринт от взаимозависимости между институции, лобита, центрове на влияние, тинк танкове и т.н. Един от най-влиятелните обаче се оказва въпросният законодателен орган и лично Джон Кери. Причината за това е, че той изигра важна роля при партийната номинация и избора на първия афроамериканец за президент на САЩ. В качеството си на бивш неуспял кандидат-президент през 2004 г. от Демократическата партия, Кери положи всички усилия, за да се избегнат грешките, които доведоха до поражението му срещу Джордж Буш. Именно тези искрени усилия станаха предпоставка за изграждането на силни връзки на доверие между Обама и Кери. Някои експерти дори определят 69-годишния Кери като „духовен баща” на 50-годишния Обама не само заради разликата във възрастта.

В своя лекция пред фондацията за стратегически изследвания „Карнеги”, цитирана от ливанския вестник „Сафир”, сенаторът от Масачузетс поставя акцент върху необходимостта от корекция на американската външна политика в Близкия Изток. Той счита, че „там има нови реалности”. Според него през последните 10 години САЩ са възприемали режимите в регион като „основна защитна стена срещу тероризма, а нарушенията на правата на човека – като изключение”. Джон Кери подчертава, че САЩ трябва да изоставят логиката на политиката, която той нарича „11 септември”. Кери набляга върху тезата: Вашингтон трябва да осъзнае, че годината, в която живеем, е 2011-та и политическите реалности са коренно различни.

В същото време американският политик изразява съжаление за това, че дълги години политиката на САЩ в региона е била „зависима от вноса на нефт”. Тя е „засенчила отстояването на демокрацията и защитата на правата на човека”. Влиятелният американски политик отбелязва, че революциите в Тунис, Египет, Либия, Йемен и Бахрейн са голямо предизвикателство за техните народи, а САЩ трябва да имат еднакво отношение към тези демократични процеси.

Джон Кери подчертава в своята лекция, че времето за инициатива пред анти-Кадафи силите в Либия е станало твърде кратко. Освен това той открито призовава за налагането на зони, забранени за полети, както и предприемането на всички необходими мерки за предотвратяване на хуманитарна трагедия. На въпроса дали на бунтовниците трябва да се предостави оръжие, Кери отговаря, че всички опции са отворени, без обаче да конкретизира какви. Именно позицията за оказването на военна помощ на либийските бунтовници, отстоявана от бившия говорител на асоциацията „Ветераните от Виетнам срещу войната” Джон Кери, изиграва важна роля при пречупването на традиционната визия на Демократическата партия за неизползването на сила при разрешаването на кризисни ситуации в Близкия Изток. Доказалият се пацифист аргументирано говори за военния вариант, за да се запази мира.
  
В своето изказване Джон Кери директно критикува администрацията на Белия дом, че не провежда адекватна политика по отношение на кризата в Либия. Неговата критика към САЩ е насочена главно към бездействието на американската администрация, заради което е загубено ценно време. Именно по тази причина сега опциите са твърде ограничени - намеквайки че единствено военният удар реално е полезната алтернатива. Възможно е Кери да визира съвещанието на страните-членки на НАТО, проведено преди 10 дни, на което единствено Великобритания изяви категорична готовност за сухопътна акция срещу режима на Кадафи. Сенаторът от Масечузетс декларира, че „сега правилата на играта са се променили и с това САЩ трябва да се съобразят”. Именно подобни мисли бяха изразени и от представителката на САЩ в ООН Сюзан Райс на пресконференцията в авторитетния международен орган. Там тя мотивира новата, категорична позиция на САЩ по отношение на Либия.

Влиятелният американски законодател твърди, че „ще има голяма полза за американските национални интереси, ако САЩ успеят да откликнат на исканията за промяна в региона на Близкия Изток”. Според него е дошло времето да се отстоява „цената на демокрацията, нанасяйки удар върху силите на екстремизма.”

Говорейки за Египет, Кери разкрива факта, че авоарите на бившия президент Хосни Мубарак в САЩ са на стойност 31,5 милиарда долара. Американското правителство е откликнало на молбата на новите египетски власти да разкрият и да замразят банковите сметки на бившия диктатор. Сенаторът допълва, че имотите на Мубарак в САЩ са както банкови депозити, така и недвижими имоти в щатите Ню Йорк и Калифорния. Арабски медии коментират, че изявленията на Кери е първото официално становище по този въпрос, след като имаше спекулации за това, че семейното богатство достига над 70 млрд. долара.

 http://www.orientbg.info/komentari/kery.html

   



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614105
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930