Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 20:54 - Цените на горивата и “срамежливият” монопол на “Лукойл” под чадъра на ГЕРБ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2473 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 20.03.2011 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Цените на горивата и “срамежливият” монопол на “Лукойл”

image


 Когато цените на горивата ентусиазирано катерят стълбата, водеща към непредвидими небесни висини, когато с 20 лева в резервоара пътуваш два дни вместо обичайните четири-пет, а от телевизионния екран неуморно внушават, че това е нормално и точно така трябва да бъде в условията на свободен пазар, какъвто сме, няма как, за необлъчените от  правителствения PR и претендиращи да са все още с разсъдъка си, да не възникнат някои въпросчета, като тези:

Има ли монопол на производството на горива у нас или не? Според правителството и прочие официални институции – такъв няма. Еднаквостта на цените по бензиностанциите обаче крещи друго – че ако няма монопол, вероятността да има картел никак, ама никак не е за пренебрегване.

Ако питаме КЗК за последното, ще се наложи да почакаме за становището й поне … 6 месеца, понеже процедурата е дълга и сложна.

Унищожаването на рафинерия “Плама” беше ли част от сделката за Нефтохим с руския петролен гигант Лукойл?

Защо цените на бензина, дизела и прочие петролни деривати са оставени на стихията  на “свободния” български пазар, а цената на природния газ – не?

Кой плати шестцифрена сума, за да се “изгуби” по пътя между Министерски съвет и Народно събрание поправка в Закона за енергетиката, регламентираща мониторинга и регулацията на цените на горивата у нас  от ДКЕВР по подобие на цените на природния газ и енергията?

Защо словоохотливият и обичащ светлината на прожекторите премиер Борисов мълчи и не казва нищо за цената на очевадно проинфлационен продукт с мултиплициращ ефект, какъвто са горивата? Дали не е защото генералният директор на “Лукойл България” Валентин Златев му е приятел? Или просто не е забелязал, амбициозният устрем на петролните деривати нагоре?

Има ли правителството намерение да предприеме някакви мерки, за да  намали ефекта от  натиска на цените върху икономиката и гражданите като освободи количества от държавния резерв в случай, че съществуването на същия не е само виртуално в отчетите, правени за статистиката, ЕС и НАТО?  Или ще остави пазара, т.е. “Лукойл” да се “саморегулира”?

Защо официалните медии свенливо мълчат по въпроса за шоковото покачване на цените на горивата и за диктата на монополиста? Дали защото темата не е рейтингова и не засяга обществения интерес? Или защото “хрупкат” примамливото морковче във вид на месечен ваучер за безплатно гориво, изкусително предлаган от “Лукойл” в замяна на мълчанието им?

Въпросчета …   Колкото повече, толкова повече. Както мъдро би отбелязал Мечо Пух.

И не на последно място … каква е поуката от всичко това?!!

Светла Василева


http://pozicii.net/2011/03/tsenite-na-gorivata-i-vesramezhliviyatve-monopol-na-velukoylve/






ПОД “ЧАДЪРЧЕТО” НА ГЕРБ

image


Чадърите сякаш са непреходен моден аксесоар у нас.  И при тоталитаризма. И при демокрацията. Славата на някои от тях е зловеща и още миналия век прескочи националните граници. Други са за местна употреба. Политически, финансови, съдебни, медийни … Едноцветни, многоцветни. Обсипани с червени рози, зелени детелини, маслинови клонки, аристократични корони или просто с … гербери.

НЯМА управляващи, успели да устоят на изкусителния чар на чадърите.

ГЕРБ не е изключение, а част от правилото. Под “чадърчето” им, най вече политическо и медийно, само на 50 км от София, се издига шармантна постройка – часовникова кула. Подобен строеж не би удивил никой и би бил гордост за всеки градски площад. Но нашият случай е друг.

Кулата се извисява в частния имот на новия областен управител на  Софийска област – Красимир Живков. Високите дувари, ограждащи имота в правешката  махала “Живковското”, няма как да скрият амбициозния градеж. Медната ламарина на покрива, досущ като тази, с която бе покрита сградата на Министерство на финансите преди няколко години, издайнически проблясва при среща с лъчите на слънцето.

image

Бившият  кмет на  Правец или   “Областния с кулата”,  както вече е известен  Живков, бе назначен  с подписа на Бойко Борисов. Злите езици биха добавили и след ходатайството, молбата, настояването на Валентин Златев – директор на “ЛУКОЙЛ България” и приятел на премиера. Както и че скокът от кметското кресло, в това на областен, е за особени заслуги към бизнес проекти на фамилия Златеви в Правец.  Но те да говорят каквото си искат! Ще отминем подмятанията им с аристократично мълчание… По същия начин, по който медиите мълчат , когато стане дума за Правец.

image

Ние обаче се чудим:

Стига ли една заплата, пък била тя и кметска, за подобно строителство?

image

Докога финансовите нарушения в общината, направени през мандатите на Красимир Живков, констатирани в одитни доклади на Сметната палата и Агенция за държавна финансова инспекция ще стоят под чадърите – преди на правителството на “светата” Троица,  днес под този на ГЕРБ?

image

Ако ГЕРБ не затвори чадърите, с какво е по-различен от останалите?

image

И кратко видео:

 

 


 

 Светла Василева

 

Павлин Цветков


http://pozicii.net/2010/06/pod-tchadartcheto-na-gerb/ 






Бившият посланик на САЩ Джеймс Пардю "забравил" да спомене в свой доклад за организираната престъпност връзките на Бойко Борисов с криминалния свят 20.03.2011 г. 11:50 ч. imageimage image  

Сайтът „Уикилийкс” публикува доклад на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю от 7 юли 2005 г., посветен на българската организираната престъпност и международните криминални групи с българско участие. В доклада на Пардю се споменават почти всички имена на известни бизнесмени, натрупали състоянието си по време на прехода. Между споменатите са Гриша Ганчев, Васил Божков, Петър Манджуков, Валентин Златев, Тодор Батков, Илия Павлов, Георги Илиев, евродепутатът от „Атака” Слави Бинев, както и бившите съдружници на премиера Бойко Борисов Румен Николов Пашата и Алексей Петров.

 

Прави впечатление, че името на Борисов, който по това време е гл. секретар на МВР, не се среща нито веднъж в доклада въпреки че в него са посочени множество хора, които в различни периоди от време са били в близки или в бизнес отношения с него. Посланикът анализира дейността на МВР от този период само в няколко изречения и стига до извода, че въпреки непрекъснатия натиск от страна на САЩ и ЕС, правителствата на България не са направили почти нищо за редуциране на организираната престъпност в страната.

В доклада на Пардю са посочени факти, които са обществено известни и огромна част от тях са били публикувани в различни медии.

Пардю информира, че Илия Павлов и Емил Кюлев са участвали във финансирането на кампанията на НДСВ през 2001 г., а лидерът на ДПС Ахмед Доган не крие близостта си с боса на „Мултигруп”. Именно след избори бившият охранител от СИК Бойко Борисов беше назначен от Симеон Сакскобургготски и с благословията на Доган за гл. секретар на МВР.

В доклада с няколко изречения са маркирани серията от показни убийства на хора от ъндърграунда в периода 2001–2005 г. и се посочва, че нито едно от тях не е разкрито. Пардю обаче не е направил анализ на това какви са причините за неефективната работа на МВР.

В доклада си американският посланик споменава още имената на групировките „Нове холдинг”, „Мултигруп”, „Литекс комерс”, ВИС, СИК, ТИМ, МИГ, „Аполо и Болкан”, но анализът на дейността им реално не дава някаква нова и непубликувана информация за дейността им, която до момента на писането на доклада да не е излизала в българските медии.

Може да се гадае защо посланик Пардю е пропуснал да спомене името на тогавашния гл. секретар Бойко Борисов в доклада си, но при всички случаи спестяването на информацията, че един от най-популярните политици в страната, който пряко отговаря за борбата с престъпносттаи  е имал обща фирма с Алексей Петров и Румен Николов Пашата, е странно. Странно е и че посланик Пардю не е информиран за бизнес партньорството между Бойко Борисов и Валентин Златев. Още от влизането на Борисов в политиката през 2001 г. не е тайна за никого, че фирмата му „Ипон” е отговаряла за охраняването на „ЛУКойл”. През 2005 г. Джеймс Пардю очевидно не е бил запознат и с охранителната дейност на Борисов, който в годините си на „бизнесмен” е работил в тясно сътрудничество с групировката СИК, за чиято дейност посланикът е отделил голяма част от доклада си.

Доклада на Джеймс Пардю можете да прочетете тук.



http://glasove.com/article-12730.php






Гласувай:
13



1. meto76 - Борисов: Ще строим "Белен...
20.03.2011 21:24
Борисов: Ще строим "Белене"! Оставете го Трайков, тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения

Премиерът нападна Трайков и заради изказванията му по адрес на „ЛУКойл”, според които руската компания завишава повече от необходимото цените на горивата. Борисов защити боса на компанията Валентин Златев, който му е дългогодишен бизнес – партньор като каза: "Когато казваш, че една компания се управлява недостатъчно публично или некомпетентно, а имаш зам.-министър, представител в борда на директорите, трябва да си зададеш въпроса какво си правил две години ти. И тогава ще даваш оценка за другите".

http://glasove.com/article-12737.php
цитирай
2. анонимен - "..ИМА НЕЩО ГНИЛО В ДАНИЯ...!"
20.03.2011 21:49
РАНО ИЛИ КЪСНО ---ЩЕ ЛЪСНЕ И ТУКА!
ШИЛО В ТОРБА , НЕ СТОИ....!
цитирай
3. meto76 - http://svejo. net/1062574-gl...
20.03.2011 22:59
http://svejo.net/1062574-globalization-edvin-sugarev-valentin-zlatev-e-prinositelya-na-podkupa-ot-rosatom-za-boyko-borisov

Едвин Сугарев: Валентин Златев е приносителя на подкупа от "Росатом" за Бойко Борисов
цитирай
4. meto76 - А най-страшното е, че хората се о...
20.03.2011 23:00
daimyo написа:
А най-страшното е, че хората се обиждат на партии

Съгласен съм.Във всяка партия има по някой умен и честен, съответно и много прости и корумпирани като Бойко и Цецо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580304
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031