Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 23:33 - Доктрината "Картоф" е единствената икономическа програма на Бойко Борисов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2442 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 24.03.2011 23:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доктрината "Картоф" е единствената икономическа програма на Бойко Борисов 24.03.2011 г. 12:07 ч. image image

Тома Биков

image  

 

 

 Преди месец от Япония премиерът Бойко Борисов обяви доктрината „Дюнер“ за борба с тероризма, като каза, че арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер и това ще ни предпази от терористични атентати като тези в Русия. Откакто Борисов направи изявлението си за дюнерите, със сигурност огромна част от българските граждани са се успокоили, че държавата е в час с проблемите на националната сигурност, и са зачакали следващата доктрина. И ето че тя дойде. Това е доктрината „Картоф“, с която правителството ще пребори икономическата криза и ще изведе бедните българи от финансовата дупка, в която се намират.


 


 

Ето за какво става въпрос.

 

В предаването „Нека говорят“ на bTV българският министър-председател заяви следното: „Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете? Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади. Майка ми беше учителка, но също копаеше, когато имаше нужда да си подпомогне бюджета. Те и 2000 процента да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство и стотици, хиляди семейства това не ги касае“.

В нормална държава подобно изказване от страна на премиера със сигурност би съборило правителството само за няколко дни. Разбира се, в нормална държава подобно изказване изобщо нямаше да бъде направено, защото там никой не би избрал за министър-председател откровено неграмотен човек. Доктрината „Картоф“ на премиера Борисов не е просто изпусната фраза, а начин на мислене. Това е автентичен израз на икономическата политика на настоящото правителство, което не само не пребори кризата, но и я задълбочи до такава степен, че едва ли има икономически експерт, който да посочи конкретен изход от нея. Истината е, че днес България се управлява от човек, който може да прави две неща – да рита топка и да сади картофи. Той не знае, че от няколко хилядолетия съществува разделение на труда и не е задължително да си засадил картофи, за да можеш да ги ядеш.

„Те и 2000 процента да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство и стотици, хиляди семейства това не ги касае“. Това изречение е знаково за настоящото управление. То е изречено в разгара на най-тежката икономическа криза от времената на Жан Виденов насам, във време на шоково увеличение на цените на хранителните продукти и спад на доходите на хората. То не е поредната шега на един примитивен човек, а икономическо мислене. Българският министър-председател налага успешно модел на работническо-селско управление, което в крайна сметка наистина може да принуди учители, лекари и всякакъв вид интелигенция да хванат мотиката и да започнат да копят картофи, за да оцелеят физически.

През изминалата седмица излезе доклад на Световната банка, в който се казва, че българското правителство не само не е облекчило ударите на кризата, но и е утежнило ефектите от нея. България, заедно с Армения, беше посочена като една от най-засегнатите от кризата държави в Източна Европа, а анализаторите на Световната банка бяха стигнали до извода, че много от българските граждани вече са докарани до положение да спрат да си купуват жизненоважни лекарства, за да могат да се изхранват. Според доклада България е единствената държава в Европа, която е съкратила разходите си за образование и здравеопазване, което в перспектива ще доведе до сериозни последици за страната.

В отговор на доклада бившият експерт от Световната банка и настоящ финансов министър Симеон Дянков заяви, че той не е обективен, че е остарял и се позовавал на социологическо проучване, направено сред български роми и пенсионери. Главният аргумент на Дянков срещу доклада беше, че той бил подготвян миналата година и не отразявал настоящата икономическа ситуация. Това, че докладът отразява ситуацията от миналата година, обаче е още по-лошо, защото в анализа на експертите на Световната банка не е влязло шоковото увеличение на цените на храните и горивата, колосалната междуфирмена задлъжнялост и увеличената безработица, които към момента са неоспорим факт. Искам да кажа, че ако през 2010 г. положението в България е било толкова трагично, както е описано в този доклад, то какво да мислим за положението днес? Че излизаме от кризата, както продължава да ни убеждава Дянков? Че имаме правителство, което знае какво прави в една така или иначе усложнена от външни фактори икономическа обстановка?

Помните ли антикризисния план, който през пролетта на миналата година правителството, синдикатите и работодателите приеха след няколкомесечни преговори? Той трябваше да ни извади от кризата някъде към есента на 2010 г. Знаете ли какво стана с този план? Нищо. Нито една точка от него не беше внесена за обсъждане в Народното събрание и след това приложена от правителството. Не само това – за две години българското правителство не е извършило нито една цялостна реформа в нито един сектор на икономиката или държавната администрация и не е изготвило и реализирало нито един антикризисен план.

Единственото нещо, което прави това правителство, е да ни убеждава, че след няколко месеца ще излезем от кризата. Първо, през октомври 2009 г. министър  Дянков обяви, че кризата ще си отиде през януари 2010 г. През януари 2010 г. каза, че това ще стане през пролетта, а през пролетта, че ще е през есента. През есента Дянков наистина започна да говори, че кризата е свършила, но дойде зимата на 2011 г., която показа и на най-големите оптимисти, че това няма как да се случи.

С доктрината „Картоф“ Бойко Борисов официално обяви, че в българския самолет няма пилот. На фона на всичко това активностите на премиера около АЕЦ „Белене“ и ударното строене на магистрали, което ще се окаже следващият голям балон на ГЕРБ, само ще направят падането по-болезнено.

В неделя Бойко Борисов даде да се разбере, че на фона на безпаричието и икономическия колапс държавата ще продължи мощно да инвестира в стоежа на АЕЦ „Белене“. Той ни увери, че хем няма да плащаме повече за централата, хем държавата ще притежава по-голямата част от нея. На въпроса дали ще продължи да преговаря за цената на централата, Борисов отговори: „А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%“. Тези думи на Борисов са лъжа на човек, на който не му стига акълът. Как ще имаш 51% от АЕЦ „Белене“, без да дадеш 1 лев за това? Защо от година и половина преговаряш за цена, която всъщност не те интересува?

Премиерът обаче трябва да отговори на още много и далеч по-важни въпроси, като например ще има ли шоково увеличение на цената на тока, ако започне строителството на АЕЦ „Белене“, или цената на тока ще падне?

„Като не даваш пари, какво те интересува каква е цената“, е настоящата ядрена доктрина на България и тя, бъдете сигурни, ще ни струва далеч по-скъпо, отколкото можем да си представим днес, защото глупавите управления винаги се плащат скъпо.

„Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там“. Това изречение на Бойко Борисов е коментар за строителството на АЕЦ „Белене“. Фактът, че този човек е на мнение, че реакторите се садят подобно на картофите, е пряко доказателство, че енергийните му напъни ще струват доста пари. За съжаление тези пари ще дойдат от всички нас, които наивно продължаваме да плащаме данъците си и с това да финансираме „добрите“ намерения на Бойко Борисов. 
 

Коментарът е публикуван във в. "Галерия".


http://glasove.com/article-12819.php 

 

 




Гласувай:
8



1. meto76 - http://glasove. com/article-...
25.03.2011 00:34
http://glasove.com/article-12751.php

Магистралите – мегалъжата на ГЕРБ
цитирай
2. mt46 - По-здрав!...
25.03.2011 08:08
ДълБОКОТО послание на БОКО е: "Граждани, хайде връщайте се по селата да садите картофи - и ме оставете спокойно да си ритам топката!... :))))
цитирай
3. lambo - "Как се сади компиро ?"
25.03.2011 11:23
Тази песен започна наш Бойко, който сега се разбра има повърхностни представи от това, що е Икономика. Но и това изречение е похвала за него ...

http://lambo.blog.bg/politika/2011/03/21/bb-quot-kato-vi-e-skyp-kartofa-zashto-ne-si-sadite-quot.713110
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579242
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031