Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 20:53 - САЩ търсят спасение от фалит с план за гигантски съкращения на бюджетните дефицити
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
2



САЩ търсят спасение от фалит с план за гигантски съкращения на бюджетните дефицити
Николай Атанасов, 14 април 2011 г.

image

Президентът на САЩ Барак Обама представи шокова фискална програма, която трябва да осигури съкращаването на бюджетните дефиците на Америка с $ 4 трлн. в рамките на 12 години или дори още по-бързо. С нейна помощ трябва да бъде създаден финансов миханизъм за гарантираното спадане на държавния дълг на САЩ спрямо националния БВП от 2014 г. Според критиците обаче, планът ще застави страната и американците да заживеят на “пълна самоиздръжка”, предава Associated Press.

Мерките по плана бяха представени от Обама по време на реч снощи в Университета “Джордж Вашингтон” в американската столица. “Трябва да живеем на самоиздръжка, да съкратим дефицита и да се върнем на пътя, който ще ни позволи да разплатим дълговете си. И трябва да го направим така, че да защитим възстановяването на икономиката, да защитим инвестициите, необходими ни за растежа, да създадем работни места и да обезпечим бъдещето си”, заяви Обама.

Американският президент бе категоричен, че всеки план за съкратяването на бюджетния дефицит трябва да включва едновременно съкращаване на разходите и увеличение на данъците, в т. ч. отмяната на данъчните облекчения за богатите американци, въведени от неговия предшественик Джордж Буш-Младши.

От общата сума от $ 4 трлн., с които трябва да се съкратят дефицитете до 2023 г., $ 2 трлн. се падат на съкращаването на разходите. Още $ 1 трлн. ще бъдат получени от увеличаването на данъчните постъпления. Последният трилион долара ще бъдат икономисани от съкращаването на разходите по обслужването на външния дълг на страната.

Съкращаването на бюджетните разходи с $ 2 трлн. Обама смята да постигне посредством орязване на средствата за отбрана, медицинското застраховане, както и за редица федерални и т. нар. задължителни правителствени програми.

Така например, отбранителният бюджет до 2023 г. ще се съкрати с $ 400 млрд., други $ 480 млрд. ще бъдат икономисани от реформите в здравеопазването и отстраняването на пропуските и дублирането в програмите за медицинско обслужване Medicare и Medicaid. $ 770 млрд. ще дойдат от съкращаването на вътрешните федерални програми, включително субсидирането на селскостопанската продукция, откъдето Обама очаква да икономиса $ 360 млрд.

Разбира се, мерките носят принудителен характер. Те са косвения отговор на Белия дом на критиката на републиканската опозиция, както и на предупрежденията на много независими експерти в САЩ, смятащи, че Америка просто не може повече да си позволи да плаща разходите си за сметка на ръста на дълговете и дефицитите. При съкращенията обаче, екипът на Обама ще се опита да съхрани социалната “застрахователна мрежа” за най-нуждаещите се и ще продължи инвестициите в блъдещето на страната, фокусирани преди всичко в сферата на иновационните технологии.

Новият план предвижда и механизъм за автоматичното регулиране на държавния дълг. Ако до 2014 г. конвенционалните мерки не успеят да постигнат стабилизиране на задлъжнялостта и обрат към намаляването й, то ще заработи “предпазен спусък” за механичното съкращаване на разходите на бюджета, с изключение единствено на програмите за социално обезпечаване, поддръжка на безимотните и медицинското обслужване на старите хора. Този механизъм трябва да гарантира, че през втората половина на десетилетието дефиците няма да превишават средно 2,8% от БВП.

През тази година се очаква бюджетният дефицит на САЩ да достигне ниво от $ 1,65 трлн. или почти 11% от БВП на страната. С помощта на плана си, администрацията на Обама иска да понижи този показател до 2,5% от БВП през 2015 г. и малко над 2% от БВП към края на десетилетието.

Що се отнася до държавния дълг на САЩ, то в момента таванът му е поставен на астрономическите $ 14,29 трлн. Още на 16 май обаче той може да бъде пробит, ако Конгреса не се съгласи за поредното му вдигане.  Засега опозиционнаа Републиканска партия, която разполага с мнозинство в Камарата на представителите се противопоставя на това, а президентската администрация публично предупреждава, че дефолта на САЩ би имал крайно апокалиптични последствия.

Секретарят на финансите на САЩ Тимъти Гейтнър посочи, че дефолта ще произведе “криза, много по-страшна от тази, от която току-що излизаме”, визирайки получилата името Великата рецесия криза от 2008 г.

http://zonabg.info/Economics.30_32/15123.SASHT-spasenie-falit-gigantski-sakrashteniq-byudjetni-deficiti/








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579329
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031