Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2011 19:51 - Страхуват ли се Бойко Борисов,Румяна Желева и Димитър Николов от открития Търговски регистър?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 6499 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 17.04.2011 20:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кой се страхува от открития Търговски регистър? Поправка на "ТИМ" затваря достъпа за журналисти от Атанас Чобанов Неделя, 13 Февруари 2011 22:29 3935 посещения  

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев е бивш "тюлен" от секретното поделение "Тихина" и бивш колега на босовете на скандалната варненска групировка ТИМ. Името му е на път да стане популярно сред журналистическата гилдия заради внесената от него поправка между първо и второ четене на проектозакона за промяна на Търговския регистър.

Предложеният от Радев и вече приет в правната комисия текст ограничава свободния достъп до фирмените дела на търговците. Достъп се предвижда само за определени професии – адвокати, нотариуси, съдии, органите на досъдебното производство и МВР, съдебни изпълнители. Това съобщи адв. Александър Кашъмов в блога на Програма достъп до информация. Поправката е мотивирана със защитата на личните данни.

Така ще се блокира достъпът на журналистите и на обществеността до важна информация за участията на физически лица във фирми, прехвърлянето на дялове, трансформация на фирмите и други операции, които заличават данните за свързани лица и конфликт на интереси.

Има много начини да се гарантира защитата на личните данни. Например, като се заличат последните 4 цифри на ЕГН-то в сканираните документи. Впрочем, това се прави систематично от журналистите, които познават ЗЗЛД и спазват етичните правила на професията.

Интерес от такава поправка имат единствено овластените, които имат какво да крият в биографията си и не желаят да бъдат осветени бизнес интересите им и връзките им с лица със съмнителна репутация.

Разследващите журналисти използват активно няколко платени бази данни за легално фирмено разузнаване: ДАКСИ, АПИС и СИЕЛА. Чрез тях могат да се открият доста зависимости и свързани лица, но в някои случаи доказателствата за свързаност излизат единствено от фирмените дела.

Ще илюстрираме ползата от достъпа до Търговския регистър с три конкретни разследвания, направени през последните година и половина. И в трите случая най-важните документи са намерени във фирмени дела и могат да бъдат видяни от линковете в публикациите.

Румяна Желева и Държавна сигурност:

image image image image image image image image  

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=469062

http://www.euractiv.com/en/priorities/jeleva-chaired-firm-set-communist-secret-services-mep/article-189014

Кметът на Бургас Димитър Николов и сделката на негова фирма с община Царево за плажа "Корал":

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166340

Бойко Борисов, фирмата Тео Интернационал, собственик на фабрика за контрабандни цигари в Крайморие и ТИМ:

Преди няколко дни Цветан Цветанов се отчете за операция "Фабриката", при която бил разбит нелегален цех за производство на цигари, който според министъра можел да задоволи 1/3 (една трета) от консумацията на цигари без бандерол в страната. 

Няма да влизаме в подробностите на министерската математика, в която е изпусната една нула (не една трета, а една трийста част в най-добрия случай).

Добре е обаче да се припомни една друга операция за разбиване на цех за нелегално производство на цигари, която би могла също да бъде кръстена "Фабриката". Тя се е състояла през март 1995 г. в Крайморие, както четем в пресата от това далечно време.

Фирмата организирала производството е "Тео Интернационал", създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев от "Литекс" и други по-малко известни люде. В края на 1995 г. Бойко Борисов и Пашата влизат в управителния съвет на фирмата, а след няколко месеца, през май 1996, като членове на борда ги заместват Иво Каменов от варненската групировка ТИМ и Недялко Кирезиев.

След разкриването на нелегалната манифактура основателят и основен акционер Емил Райков забягва в чужбина. Няма данни да са разпитвани и привлечени под отговорност Бойко Борисов и Пашата.

За тези неща е писано и преди. Сега можете да ги видите документирани с подписи и печати, които доказват две неща: 1. Премиерът Борисов има натрупан опит в контрабандния бизнес и 2. Има топла връзка с ТИМ в онези смутни времена.

Такава връзка има и в момента, защото ТИМ продължава да е тема табу, въпреки все по-очевидните данни за злоупотреби: казусът с Морската градина във Варна, картелизацията в зърнения бизнес, където ТИМ е основен играч, както и финансовите схеми със стотици милиони лева от парите за пенсии в доброволните фондове "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", които чрез "Химимпорт" са под контрола на варненските "бизнесмени с бели якички" .

 

image image image  

http://www.bivol.bg/home/item/748.html

Какво може да се направи?

Гражданското общество и журналистическата гилдия трябва да се мобилизират, за да не бъде приета скандалната поправка и достъпът до Търговския регистър и фирмените дела да си остане такъв, какъвто е в момента.

Това означава темата да бъде поставена в дневния ред на обществото, да се инициират дебати в медиите и сред политическата класа, за да се огласи максимално проблемът.

Поради голямата обществена значимост и нарушаването на важни права, гарантирани от общностното право, трябва да бъдат сезирани Европейския парламент, Европейската комисия, правозащитни организации и организации за защита на свободното слово.

Отделно от правните и медийни действия може да се организира и ефективна онлайн съпротива. За това е достатъчно редакциите на независимите медии да отделят време, за да свалят от Търговския регистър всички достъпни фирмени дела за всички фирми с участие на депутати от управляващата ГЕРБ, на министри, зам-министри, областни управители и шефове на агенции. След което да публикуват документите в свободен достъп на независим от либертицидните политически мераци сайт.

 

 



http://www.bivol.bg/home/item/755-reg.html



image


image

image




Гласувай:
10



1. meto76 - http://svejo. net/1097117-gl...
17.04.2011 20:35
http://svejo.net/1097117-globalization-strahuvat-li-se-boyko-borisov-rumyana-zheleva-i-dimitar-nikolov-ot-otkritiya-targovski-registar
цитирай
2. meto76 - Защо премахвате коментари, които ...
18.04.2011 10:48
анонимен написа:
Защо премахвате коментари,които не са ви удобни,защото ви е страх да не се чете нещо написано за агент Гоце?

Под тази статия не са премахвани коментари.Поне не от мен.Ако от модератора са махнати може, но не съм видял.
цитирай
3. meto76 - Триенето на коментари не е от мен. ...
18.04.2011 11:52
Триенето на коментари не е от мен.Явно от блог.бг започват да се изживяват като цензури :)
цитирай
4. meto76 - http://e-vestnik. bg/11534/3...
18.04.2011 16:43
http://e-vestnik.bg/11534/3-kak-mitko-i-petya-lapnaha-banka-s-pomoshtta-na-bnb/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580647
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031