Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2011 23:28 - Wikileaks: АЕЦ Белене е второ поколение централа - остаряла технология на висока цена
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 6289 Коментари: 14 Гласове:
4

Последна промяна: 30.04.2011 23:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Wikileaks:
Руски шантаж, енергийна мафия и обръчи на Доган около "Белене"
Бойко Борисов се оплаквал от Путин на американците

29 Април 2011
    

  Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите "рискуват да останат на студено през зимата". Това е казал руският премиер Владимир Путин на българския си колега Бойко Борисов, извън протокола, на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г.

“Оплакването” на Бойко Борисов за отношението на Путин е отразено в американска дипломатическа телеграма датирана от 5 октомври 2009 г.,         

разкрита от Wikileaks и предоставена на сайта Биволъ (текстът на английски може да бъде видян и в сайта Болканлийкс).

"Премиерът Борисов очевидно е под натиск да даде на руския премиер Путин отговор за решението си дали България ще се придвижи напред големите, свързани с Русия енергийни проекти. Описвайки срещата си на 1-ви септември с Путин в Гданск, Борисов каза, че Путин е загатнал (в неофициална реплика) ,че българите "рискуват да останат на студено“ тази зима, ако Борисов не придвижи напред проектите", се посочва в коментара на грамата.

На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ за диверсификацията на енергийните източници за България.

Във въведението на грамата се посочва, че правителството на Борисов е обявило намеренията си да ревизира всички големи енергийни проекти, свързани с Русия и договорени от предишното правителство.

"Обременената с финансови проблеми нова администрация търси начин не само да да се освободи от проекти с неясна икономическа жизненост, но и да увеличи енергийната си сигурност чрез диверсификация. Новият регионален офис на Департамента по енергетика организира среща с висши служители от американски енергийни корпорации в отговор на молбата на премиера към САЩ за съдействие по възможностите за диверсификация", се посочва още в документа.

По време на срещата с компанията "Holtec", Борисов и енергийният министър Трайчо Трайков са помолили компанията да подготви договор за изграждането на депа за съхранение на отработеното гориво от блокове V и VI блок на "Козлодуй". На среща с представителя на "Уестингхаус" (Westinghouse) пък е станало ясно, че София може да започне да купува ядреното си гориво от фирмата през следващите две години и затова фирмата ще изпрати екип от технически експерти в Козлодуй, които да започнат обсъждания.

"Уестингхаус": България рискува да си купи "технологично сираче

Представител на "Уестингхаус" е показал и сравнение на технологията на своята компания с реакторите, които Русия смята да построи в Белене.

В подробна презентация той отбеляза, че текущите планове за "Белене" ще снабдят България не с най-нова технология реактори (Поколение 2), при значително по-висока цена, от тази на "Уестингхаус" и други западни фирми, които продават технология от трето поколение.

Той предупреди, че България рискува да си купи "технологично сираче“, което работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и което ще обвърже България с Русия за следващите 60-80 години. Оплаквайки се, министър-председателят изрази позицията си, казвайки, че "убийствените разходи", които България трябва да плати, ако се откаже от "Белене", са прекалено високи, макар че никакво официално решение за централата все още не е вземано", се посочва в документа.

Премиерът и министърът са се срещнали и с представител на базираната в Денвър "Direct Petroleum" (DP), който е изложил в подробности откриването на находище газ в централна северна България, за което DP търси партньорство с "Булгаргаз". Премиерът е предложил подкрепа за проекта.

Докладът разкрива, че американците са се надявали Бойко Борисов да спази обявените си официално намерения преди да поеме властта: да се преразгледат всички руски проекти свързани с големи енергийни сделки, направени от тройната коалиция. Както показа времето, обаче, случи се точно обратното и ролята на премиера в началото на мандата му се оказа фалшива, коментира bivol.bg.

От други дипломатически грами посветени на енергийните проблеми на България, се разбира категорично, че рискът милиони българи да останат на студено, заради руски енергиен шантаж, е разглеждан съвсем сериозно от българските политици, които са договаряли енергийните проекти с Русия. Това се оказва формулата, с която Русия диктува политически решения на суверенната уж страна – член на ЕС.

Голямата енергийна "петчленка"

Противно на публичните изявления, от грамите лъсва тясната обвързаност между трите големи руски проекта: АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александропулис", които президентът Първанов назова "Голям шлем", а руският в. "Комерсантъ" иронизира - "Голям член".

Американците смятат, че зад всички тези проекти стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране руският газов гигант "Газпром". Техните категорични анализи сочат, че строежът на "Белене" с руски пари и технологии върви “в пакет” и с бъдещото изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, както и с “Южен поток”. На въпрос, дали това е така, бившият енергиен министър Румен Овчаров се е опитал да отрече, но както вече се вижда от развитието на нещата, явно анализите се оказват верни.

Но трите проекта от "Големия шлем" не са всички карти в руската енергийна колода, разигравана срещу България. В разговор с посланик Байърли проведен на 19 октомври 2006 българският енергиен министър Румен Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ "Белене" и преговорите за подновяване на договора за газови доставки [06SOFIA1481].

От същия разговор става ясно, че посланик Байърли би желал "Уестингхаус" да бъде избран като подизпълнител в проекта "Белене". Тези надежди обаче са попарени от Овчаров, който твърди, че е "голям фен" на "Уестингхаус", но участието на европейския консорциум Framatom/Areva в проекта е задължително условие за бъдещото членство на България в ЕС, за което е оказала натиск Ангела Меркел.

"Газпром" се домогва също и до собственост върху българската енерготранспортна мрежа споделя Овчаров [06SOFIA1162]. Така преговорите водени от правителството на Станишев се очертават като 5 в 1: АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас-Александропулис", газовите доставки и собствеността върху преносната мрежа. Отделно стои въпросът за 100% зависимост от внос на руско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и неговата утилизация.

Най-силният коз на Русия за бъдещите проекти е почти пълната зависимост на България от енергийните доставки, наследена от комунистическо време, която виси като дамоклев меч и принуждава българите към отстъпки, които от своя страна тласкат страната към все по-голяма зависимост - отбелязват със загриженост американците, които не пропускат да отбележат нуждата от диверсификация чрез участие в други проекти ("Набуко"), развиване на междусистемни връзки със съседните страни и използване на тяхно ядрено гориво и решения за утилизация в "Козлодуй".

"Мръсна енергия", "енергийна мафия" и обръчите на Доган

Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица близки до организираната престъпност, считат американските дипломати. [06SOFIA1691].

В скандална грама, под знаменателя "енергийна мафия" са цитирани конкретни имена и фирми "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев, "Фронтиер" на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки.

"Ресурсите на "Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял". За своя дял от Белене са се подредили и фирми близки до ДПС на Ахмед Доган, които "контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения" - смята авторът на грамата Алекс Карагианис.

"Белене“ е илюстрация за всички болести

"Накратко, "Белене“ е очевидна илюстрация за всички болести, измъчващи сектора - липса на прозрачност, очевидно прахосване на публични средства и приемственост на окопани монополистични групи", се посочва в документа.

Ето пълният текст на този доклад, многозначително озаглавен: "Мръсна енергия: корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор".

Лимонът "Белене" - с часовников механизъм...

Английският вестник "Гардиън" публикува през декември 2010 г. две грами от посланик Макълдауни, в които е акцентирано върху многобройните проблеми пред проекта "Белене". Според документите част от тях са - неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.

В редакцията на "Гардиън" обаче е отпаднала съществена част от текста, в който се обяснява, че ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.

Тези проблеми обаче не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с "Атомстройекспорт" и българските му подизпълнители. Германците са държани "на тъмно" за повечето ежедневни технически проблеми на площадката.

Според грамите НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите - пише в текста.

Едновременно с това НЕК се опитва да убеди инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика. Така например фазата “подготовка на площадката” е хипербулизирана до степен “конструкция”. Целта е да се постигне внушение, че има напредък в дейностите.

Резултатът от тази политика е известен - през октомври 2009 г. RWE излезе от проекта, който беше временно замразен.

Ново правителство - нов късмет?

Идването на Бойко Борисов на власт дава нова надежда за ограничаване на руското влияние в енергетиката. Американците отбелязват със задоволство намерението на правителството на ГЕРБ да преразгледа участието в руските енергийни проекти и прозападната ориентация на ключови министри като Дянков, Младенов и Трайков.

Знак за първоначалната решителност на правителството е писмото изпратено от премиера Борисов до Барак Обама в края на септември 2009, в което той моли за американска подкрепа за стратегическите решения в енергетиката.

През октомври 2009 Бойко Борисов се среща с представителите на три американски енергийни компании, с които е обсъждал алтернативи за енергийните доставки, по-специално американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и решение за утилизация на отработеното ядрено гориво от централата.

България зависи 100% от вноса на руско ядрено гориво и експортира отработеното обратно в Русия срещу значителна цена. Тя е и единствената европейска страна, която продължава тази практика, което я прави уязвима за руските прищевки да вдигнат цената, или да откажат да складират горивото в бъдеще - анализира американският дипломат, организирал срещата.

Българският премиер изглежда е бил убеден от американската презентация, тъй като е поръчал да бъде изготвен проектодоговор за предложените решения. Борисов отново е поискал съвет от американското правителство относно опциите за диверсификация, както и подкрепа през следващите месеци, които ще бъдат критични за взетите решения за енергийното бъдеще на страната - отбелязва заместник-посланик Сатън.

Два месеца по-късно България получава американската подкрепа. В София е открит отдел, отговарящ за специално за сектора енергетика. България е посетена и от специалния пратеник по енергийните въпроси Ричард Морнингстар, който се среща с ключови фигури от правителството. На 9 декември 2009 Бойко Борисов се оплаква от липсата на европейско единство и подкрепа.

Европа бави парите за междусистемните връзки с Гърция и Румъния и България е станала заложник на енергийните амбиции на Италия, Франция и Германия - обяснява българският премиер на Морнингстар, имайки предвид подкрепата на тези страни (най-вече на Италия) за руския газопровод "Южен поток".

"Правителството иска да се отърве от "Белене", но смята, че неустойките ще са твърд големи" - пише в коментар за срещата заместник-посланик Сатън. По това време проектът е замразен, след оттеглянето на стратегическия инвеститор RWE през октомври. Зависимостта от руски газ за години напред не позволява обаче на българите да спрат всички доминирани от Русия проекти. "Освен това те не го и желаят" - коментира Сатън, която препоръчва по-силна ангажираност на американското правителство, за да помогне на "очевидно притеснения" български премиер.

Ден по-късно, на 10 декември, в България пристига руска делегация начело с министър Шматко, за да преговаря за енергийните проекти.

Отстъплението за Белене - драма в грамата

"Истинската драма" в разговорите през декември е отстъплението на българската страна за АЕЦ Белене след преговорите с руснаците - пише Сатън в грама датирана от 21 декември 2009 и озаглавена "Поддаване по АЕЦ "Белене".

Според министър Трайков България обмисля да даде на Русия мажоритарен дял в проекта "първоначално", но конфузът е очевиден, защото той "не може да обясни какво точно означава това". Зам.-министърът на енергетиката Мая Христова обяснява, че разговорите за предлагане на мажоритарен дял на Русия са стратегия на България да печели време, докато търси други стратегически инвеститори.

Шефката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева обаче смята, че всяко предложение за мажоритарен дял на Русия е проблем за националната сигурност. В същото време Тошева е притеснена, че тя все повече е пренебрегната по въпросите за "Белене" от министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Русия възражда проекта "Белене" като използва едновременно "подсладители" и нови форми на натиск. Ако България се съгласи на руска собственост върху "Белене", това ще е драматично отстъпление от позициите на енергийната сигурност и една голяма възможност за поправяне на грешките на предишното правителство ще бъде пропусната - настоява Сатън в коментара към преговорите с руснаците.

Това е и една от последните американски грами от България на енергийна тема, изтекли в Wikileaks. През следващата година правителството на Борисов ще поддържа позицията си на отлагане и протакане, през срещи с Путин, включването на "косматия дипломат" - каракачанския пес Йорго..., за да се стигне до драматичните събития от началото на 2011 и разконспирирането на основни лобисти като Валентин Златев, консултант на "Росатом" и особено приближен на премиера.

Най-вероятно американската позиция през този период не е претърпяла промяна. Позицията на Борисов обаче се промени и то съществено спрямо това, което четем в дипломатическите доклади от първите месеци след идването му на власт. За публиката остава да гадае в каква пропорция са били смесени заплахите на Путин за "оставане на студено", "новите форми на натиск" и "подсладителите" в руския коктейл, сервиран в процеса на преговорите на българския премиер.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=178895&srcpos=1

http://www.bivol.bg/wlbelene.html




Гласувай:
4



1. meto76 - Та докога ще ни лъжат за руските б...
30.04.2011 23:32
Та докога ще ни лъжат за руските боклуци и високите им цени.Докога ще си купуваме Москвичи за по 100 000 долара, след като можем да си купим Кадилак за тези пари.Но нали тези от коалицията ГЕРБ,БСП,Атака и ДПС трябва да си вземат комисионната.
цитирай
2. meto76 - Май ще се окаже Трайчо Трайков прав ...
30.04.2011 23:40
Май ще се окаже Трайчо Трайков прав като говори че руснаците ни предлагат централа от второ поколение, стига са ни лъгали за превъзходството на руските технологии над западните.Това може да мине само пред неграмотния циганор на село.
цитирай
3. energywatch - Кажи ми, кои са ти консултантите
01.05.2011 09:01
и ще ти кажа, каво ще сътвориш!
цитирай
4. silencemurmur - Оплака се и подписа
07.05.2011 20:21
или как?
цитирай
5. анонимен - PbVYKZxKDaGX
09.06.2011 10:48
And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me stairght.
цитирай
6. анонимен - ifsNgvWRge
09.06.2011 20:49
IJWTS wow! Why can't I think of tignhs like that?
цитирай
7. анонимен - ZmMGFymZKLnUuNbT
10.06.2011 10:50
2Fg4y6 <a href="http://igeskizibqrj.com/">igeskizibqrj</a>
цитирай
8. анонимен - wHBkddjlbAXluFmjOTi
10.06.2011 10:55
CpufpQ <a href="http://ugndunsxdnfs.com/">ugndunsxdnfs</a>
цитирай
9. анонимен - oqybAFkOsAgzprzFdVI
10.06.2011 15:37
uaQpPY , [url=http://alrgiagxghav.com/]alrgiagxghav[/url], [link=http://vtjiisntcqdq.com/]vtjiisntcqdq[/link], http://joekmmyndwuq.com/
цитирай
10. анонимен - MlCDfeVgGxVy
10.06.2011 16:01
yJ4QJk , [url=http://goibafydqshj.com/]goibafydqshj[/url], [link=http://vjkalogojdba.com/]vjkalogojdba[/link], http://tohzvneqahxw.com/
цитирай
11. анонимен - gQLRgSCCrgcBJQMhHHl
13.06.2011 13:48
xxHcTa <a href="http://chycezystdjp.com/">chycezystdjp</a>
цитирай
12. анонимен - MVEVXKYkcfNelS
13.06.2011 13:50
ZWOThX <a href="http://ocsffaoaiyet.com/">ocsffaoaiyet</a>
цитирай
13. анонимен - DKrivREZv
14.06.2011 13:16
cnP697 , [url=http://ysgaqupkmghw.com/]ysgaqupkmghw[/url], [link=http://fthuevauduwf.com/]fthuevauduwf[/link], http://zxlplhqqyuns.com/
цитирай
14. анонимен - kamagra gels
17.01.2012 14:20
Hello, I really like the way you express your ideas. But I have troubles with adding you to my bookmarks. kamagra gel <a href=http://medsildenafil.com/>buy kamagra</a> buy kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579759
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031