Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 23:40 - Алекс Алексиев: Пакистан не е истински съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2311 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 03.05.2011 23:41


image







Алекс Алексиев, научен сътрудник във вашингтонския „Хъдсън институт”, коментира в ефира на радио „Фокус” ликвидирането на лидера на „Ал Кайда” Осама Бин Ладен и ефекта, който може неговата смърт да има.

Фокус: Какво променя ликвидирането на Осама Бин Ладен? Все пак Ал Кайда не е централизирана организация, а мрежова.
Алекс Алексиев: Смъртта на Осама бин Ладен е най-вече една психологична победа за Запада и войната с радикалния ислям, но в практически смисъл не е чак толкова важна. Защото той, кажи речи, от десет години той не играе някаква оперативна роля във войната на радикалния ислям срещу Запада. Така че, това е може би едно възмездие, което беше очаквано отдавна и наистина една важна психологична победа във войната срещу радикалния ислям. От практическа гледна точка не е особено важно. Между другото, има някои изводи, които могат да се направят с това, което стана в Пакистан, които не са чак толкова положителни.
Фокус: Все пак, той беше намерен в град на километри от столицата.
Алекс Алексиев: В град фактически на около 35 мили, което е 50 километра на север от столицата Исламабад. Аз съм бил там. Още по-важно е това, че той е най-важния град за пакистанската военна организация, тъй като мястото, където се намира най-важната военна академия. Това, което е тревожно и до известна степен показва, че пакистанците не биха могли да не знаят, че Осама Бин Ладен се е криел та, е фактът, че самата академия се намира на не повече от сто метра от къщата, в която е бил Осама Бин Ладен. Това ще рече, че вътре в периметъра за сигурност на тази академия, в която живеят хиляди пакистански кадети, както и стотици кадети от други страни. Ако погледнете от практична гледна точка каква беля биха могли да направят, примерно терористи от тази къща. Например като използват минохвъргачки, които действат на късо разстояние, те просто биха могли да направят невероятна пакост на пакистанската армия. Това ми дава основание да мисля, че просто не е възможно тази къща да е била построена без знанието на пакистанското разузнаване. Тя е десет пъти по-голяма от тези, които са около нея. Освен това, това е къща, която няма никакви модерни средства за комуникации. Къща, която е на името на човек, който фактически не съществува. Това са много куриозни и съмнителни доказателства. Така че според мен, просто не е възможно пакистанците да не са знаели за това. Дори, до известна степен изглежда, като че ли те просто нарочно са позволили той да се крие до най-важната военна академия на Пакистан. Защото по принцип това не би възбудило никакво съмнение. Може би е известно на вас, че преди известно време цяла серия документи от Уикилийкс бяха публикувани и показаха, че американската военна администрация смята пакистанското разузнаване за съюзник на „Ал Кайда”. Това, според мен, доказва още веднъж, че пакистанците в никакъв случай не са истински съюзник на САЩ или на Запада във войната срещу екстремизма. Поставят целия въпрос за обученията между Запада и Пакистан на една съвсем друга плоскост.
Фокус: Тези коментари от доста време са в международните медии. Пакистан са обвинявани в съюзничество с „Ал Кайда” още когато се смяташе, че той се крие в Тора бора и в пещерите в Пакистан. Явно, това съвсем засилва тези подозрения.
Алекс Алексиев: Това е така. Аз даже съм писал за това още преди години и напоследък. Това, което не е така добре разбрано, че пакистанската разузнавателна агенция се смята едва ли не за самостоятелен играч. Това въобще не е така. Това разузнаване се ръководи от кадрови офицер на армията и абсолютно не е особено логично да се смята, че те могат да играят някаква собствена игра. Това, което прави пакистанското разузнаване, се знае много добре от пакистанските военни и от висшето командване. Така, че в този случай говорим за една директна връзка на пакистанската военна йерархия с организация, която е на страната на „Ал Кайда”, или поне действа на нейна страна. Това е изводът, за това има много обяснения. Имайте предвид, че Талибан например беше основан от пакистанците, да действа като сурогат на пакистанските военни, не само в Афганистан, срещу Индия, в Кашмир. Много от тези организации, които са известни като джихадиски, терористични организации, практически са създадени от пакистанските военни органи. Така че за мен това не е никакъв сюрприз. Важното е, че много западни правителства и разузнавания, които досега са имали някакви съмнения, би трябвало да си вземат урок от това, което стана.
Фокус: Мислите ли, че по някакъв начин натиск върху Пакистан ще бъде усилен, може би, ще се наблюдава по-отблизо. Вие сам казахте, че Пакистан не е истински съюзник на Запада?
Алекс Алексиев: Това, според мен, няма никакво съмнение, но Запада е много мекушав в това отношение. Не желае да направи точните изводи. Както знаете, само преди броени дни, министър-председателят на Пакистан и президента казаха съвсем открито, че Америка не е добър съюзник за тях и че те трябва да настояват пред Афганското правителство да не оставят никакви американски войски на афганска територия. Че те би трябвало да се съюзят, практически да са в съюз с Пакистан и с Китай, а не със САЩ. Така че, това е един открит конфликт в момента, за който просто, западните страни и най-вече Америка не желаят да говорят открито. Но, свършен факт, според мен.
Фокус: Един конфликт, който как ще се развие?
Алекс Алексиев: Трудно е да се предположи как ще се развие, но не е чудно Пакистан да се окаже в ролята на противник на Запада, какъвто той де факто е, само че претендира през цялото това време претендира, че не е.
Фокус: А и има съюзници. Иран ги подкрепят.

Алекс Алексиев: Не са в съюз, но е факт, че пакистанците доставиха ноу-хау и материали за иранската програма за атомни оръжия. Така, че де факто има между двете тези държави сътрудничество в много области. Не са в явен съюз. Но нещата може да се променят много бързо, ако правителството на Пакистан реши, че не може повече да играе тази игра, като претендира, че е съюзник на САЩ, а в същото време да не е. В края на краищата и Америка може да реши, че това е губеща позиция.
Фокус: Мислите ли, че ще се стигне до там Пакистан да реши, че не може вече да бъде в тази роля?
Алекс Алексиев: Възможно е. Иначе защо те биха съветвали афганските власти да не разчитат на съюза със САЩ. Какво биха били предложили те? Нищо, освен това, че може да им каже, че ние имаме влияние в Талибана, или ние може да им осигурим сигурниостта, по-добре, отколкото американците.
Фокус: Много се коментира сред международните лидери, че трябва да се очаква отговор и някаква ответна реакция от страна на „Ал Кайда”. Засилени са вече и мерките за сигурност по летищата. Ще има ли такава реакция според вас?
Алекс Алексиев: Би могло да има нещо. Имайте предвид, че „Ал Кайда”, според мен, не е в много силна позиция. Последните действия, за които въобще знаем, са така наречените „Ал Кайда” в Арабския полуостров, в Йемен специално, където бяха направени опити за саботажи и за атентати. Общо взето, „Ал Кайда”, според мен, няма особено големи възможности да причини тежки удари. По-опасното е това, че в цялото развитие на нещата в Близкия Изток, води към засилване на радикалния ислям. Не бива да се смесва тероризмът, който е един инструмент, един симптом на болестта, която е радикален ислям. От гледна точка на тази болест събитията в Египет и на други места показва, че не само че не намалява тяхното влияние, а то се увеличава. В момента изглежда почти сигурно, че през септември ще имаме едно правителство в Египет, което или ще се доминира в мюсюлманското братство или ще бъде под тяхно силно влияние. Така че, това е много по-важно отколкото това, което „Ал Кайда” може или не може да направи.
Христина ТИШЕВА
© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=f17678



Гласувай:
1



1. анонимен - XsUtdTzxFxkzb
10.06.2011 05:52
Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he aneswr.
цитирай
2. анонимен - XIaXFFCoLLtOgLtjxIL
11.06.2011 10:32
HB5lwx <a href="http://fxhfxrmrxbzi.com/">fxhfxrmrxbzi</a>
цитирай
3. анонимен - hhTPYmOkkyec
12.06.2011 15:00
jhc6w0 , [url=http://nzypjhnbtxbi.com/]nzypjhnbtxbi[/url], [link=http://gwlvbxoichgo.com/]gwlvbxoichgo[/link], http://efwjqwurtyms.com/
цитирай
4. анонимен - cLduNCAFl
13.06.2011 19:50
dmqM7h <a href="http://mdegvlkqkski.com/">mdegvlkqkski</a>
цитирай
5. анонимен - pEpOezXo
14.06.2011 14:08
AXgh40 , [url=http://yttnlzdyigxp.com/]yttnlzdyigxp[/url], [link=http://vbynzolthkij.com/]vbynzolthkij[/link], http://innogxikbxpn.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616999
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930