Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 16:49 - Дойде ред да се подаряват и стадиони
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1275 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.05.2011 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Преглед на оригинала
Автор: Иван Кутузов

image

След като "построи магистрали на народа", премиерът Бойко Борисов стигна и до спортната инфраструктура. Миналата седмица президентите на пет столични футболни клуба - "Левски", ЦСКА, "Славия", "Локомотив" и "Академик", учредиха неправителствена организация "Футболна София" с цел да бъде направена оценка на състоянието на софийските стадиони и да се установи от какви инвестиции имат нужда. Идеята е да се поиска от

държавата да приватизира спортни обекти

които "не се използват оптимално или направо пустеят" по думите на Тодор Батков. "Футболна София" иска стадион "Септември", старият стадион "Академик" на ІV километър, стадион "Раковски", колодрумът в Борисовата градина и стадион "Юнак" да се продадат и с парите да се оправят "техните" стадиони, които са също са държавна собственост. Брилянтно замислена операция от тяхна гледна точка.

Въпреки че футболните президенти дадоха примери как "в нормалните държави общините подпомагат изграждането на стадионите", не кметът на София, а лично премиерът и спортният министър Свилен Нейков прегърнаха идеята и заявиха, че базите можело дори да се продадат "през борсата", както и да се пусне централизирана обществена поръчка за ремонтните работи. Тези предизборни приказки, надяваме се, ще си останат само такива, защото, ако се стигне до осъществяването им, данъкоплатците реално ще направят

луксозен подарък на "Футболна София"

без нито една причина за това. Вредите, които ще бъдат нанесени, ще бъдат несъизмерими с евентуални футболни успехи, каквато мантра повтарят от години шефовете на футболните клубове. И тук въобще не слагаме в сметката потенциалните скандали около прозрачността на процедурите по избор на изпълнители, контрол на качеството и т.н.

Премиерът и футболните шефове пропускат най-същественото - ако стадионите на столичните "елитни" клубове нямат козирки и това ще им попречи да домакинстват мачове от европейските клубни турнири, това не е проблем на данъкоплатците. Както не е техен проблем и фактът, че посещаемостта на мачовете от националното първенство често е под 1000 души.

С евротурнирите ситуацията не е по-розова - при повече късмет един отбор отличник може да домакинства по 6-7 европейски мача на сезон, като за последното десетилетие подобен "подвиг" се е удавал само осем пъти при 40 участия на български клубове.

Така наречените столични грандове са непродуктивни на всички нива. Те например с години не са пласирали свой юноша в голям отбор зад граница, а големите таланти вече излизат предимно от провинциалните школи и малките столични клубове. И не бива да се бърка - България е пълна с талантливи деца, но клубовете не разчитат на качествен футбол, а

корупцията е прояла дори детските школи

Президентите могат да положат усилия да върнат хората по трибуните, да наложат качествен футбол без уредени мачове, да отгледат стойностни футболисти (а не любители на чалга баровете) и да започнат да печелят от това, каквато е нормалната икономическа логика.

Да не говорим, че биха могли да си построят собствени стадиони, каквато е практиката на клубовете по света, вместо да искат от държавния бюджет пари за обектите, които ползват безвъзмездно (с изключение на ЦСКА). А ако бизнесът им е губещ, то очевидно причината е в ниското качество, което предлагат, и трябва да се приложат нормалните пазарни механизми, които не изключват и фалит.

Що се отнася до управляващите, тяхната отговорност е да не пилеят безотговорно обществените ресурси. Допитване на "Дневник" сред фирми от бранша показа, че едно стандартно футболно игрище може да излезе между 500 и 800 хил. лв.

Това означава, че с очакваните приходи от приватизация - между 20 и 100 млн. лв. по грубите изчисления на "Футболна София", на пустеещи комплекси може да се изградят близо 100 терена из цялата страна, на които да се готвят младите, аматьорските формации и дори отбори по ръгби, американски футбол, крикет и други малко популярни спортове у нас, чиито последователи имат своите не по-малки права на достъп до базова инфраструктура.

Впрочем изграждането на козирка на Националния стадион "Васил Левски" е единствената струваща си инвестиция, тъй като един представителен стадион може би е достатъчен за сегашното състояние на българския футбол. Всичко останало е

закопаване на средства и направо престъпление

на фона на недостига на пари за здравеопазване и образование. 

Немаловажен аспект е кои всъщност са членовете на групата за натиск "Футболна София" и какви са връзките им с бившите силови групировки, с лица - заплаха за националната сигурност, какъв е произходът на капиталите им и каква точно е легалната им икономическа дейност.

Защото публичната информация, която съществува по тези въпроси, прави доста съмнителна тезата, че футболните клубове няма да взимат от обществените пари, а ползата ще е изцяло и единствено за държавните бази.


http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/05/04/1084903_doide_red_da_se_podariavat_i_stadioni/


http://svejo.net/1117543-globalization-doyde-red-da-se-podaryavat-i-stadioni



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624011
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930