Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 23:10 - Wikileaks: Първанов саботира реформите в армията и се облагодетелства от обществените поръчки за нея
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1712 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 08.05.2011 23:24


Wikileaks: Първанов саботира реформите в армията
imageНовите назначения на ключови позиции в българските въоръжени сили показват нежелание за истински реформи. Президентът като върховен главнокомандващ лансира спорни кандидатури, а вероятно се и облагодетелства от някои от обществените поръчки в армията. Това е заключението на американския посланик Нанси Макълдауни, отразено в секретен доклад от 7 юли 2009 г., открит от WikiLeaks и публикуван от BalkanLeaks.

Повод за написването на документа е назначаването на Симеон Симеонов за началник на отбраната. Според Макълдауни, той е бил фаворит на президента Първанов и даже министърът на отбраната Николай Цонев се е дистанцирал от избора, посочвайки, че той е изцяло по инициатива на държавния глава.

Американският дипломат посочва, че като командващ на ВВС, Симеон Симеонов не се е справил с модернизацията на военната авиация и тя е изостанала далеч след останалите родове войски. Макълдауни го определя като „класически бюрократ", който е допуснал сериозни пропуски при организацията на съвместните полети на родните пилоти и американските им колеги, както и при осигуряването на средства за по-голям брой летателни часове в българската авиация.

Според посланика, назначаването на Симеонов е резултат основно от познанството му с началника на президентския кабинет и бивш началник на ВВС Никола Колев. Нанси Макълдауни изразява мнението, че чрез него президентът Първанов цели да запази контрола си над посоката и скоростта на реформите в армията.

Тя коментира, че в списъка с нови назначения във въоръжените сили има няколко „добри попадения" - военни с добро образование и международни контакти, но има и изненадващо неподходящи лица.

Сред тях са ген.-лейтенант Атанас Самандов и ген.-майор Володя Цветанов, които, според Макълдауни, са корумпирани и слаби командири. Тя посочва, че Цветанов е и брат на отстранения скоро преди написването на доклада вътрешен министър Румен Петков.

В заключение Нанси Макълдауни посочва, че ръководството на въоръжените сили основно изпълнява политики, вместо да създава такива и при това положение конкретните назначения нямат пряко значение за отношенията между България и САЩ.

Въпреки това, Макълдауни подчертава, че новите назначения показват „неконструктивното влияние" на президента и обкръжението му, което не само не спира, но може би и се възползва от „мошенически обществени поръчки" във въоръжените сили.

http://news.ibox.bg/news/id_1925311079


 

Wikileaks: Назначения в армията - Нов щаб, стар светоглед Възползвал ли се е Първанов от "мошенически обществени поръчки" в армията? от Wikileaks Биволъ Събота, 07 Май 2011 09:15 1675 посещения  

image

Назначенията на президента Първанов в армията през 2009 г. никак не са очаровали американците, става ясно от дипломатическа грама изпратена от посланик Нанси Макълдауни на 7 юли 2009 г. [09SOFIA362]

През юни 2009* ген. Симеон Симеонов беше назначен за началник Щаба на отбраната, въпреки несъгласието на военния министър Николай Цонев. Президентът наложи и други спорни назначения на висши военни.

Според Макълдауни назначенията показват липса на желание за реформи. Симеонов е характеризиран като "класически късоглед бюрократ", който се е провалил в постигането на натовски стандарти докато е бил начело на управлението на ВВС.

Други ключови назначения също не се харесват американците, които смятат, че Първанов и близкият до него ген. Колев целят да сложат зависими хора на важни позиции в армията, за да контролират хода на реформите. Ген. Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване (прочул се с изпуснатия пред журналисти пистолет) не е "най-добрият изпълнител" и край него витаят слухове за корупционни сделки. Новоназначеният Главен инспектор Володя Цветанов, брат на Румен Петков, също е смятан за корумпиран.

В замяна на тези назначения "близките и конструктивни" генерали Люцканов и Пехливанов губят постовете си, което е оценено като "дълбока загуба" от американците.

Все пак, не всичко изглежда толкова черно, тъй като сред новоиздигнатите генерали има "умни, енергични реформатори с международен опит".

Анализът на посланик Макълдауни отчита, че новоназначените са "политически изпълнители", а не "създатели на политики", така че едва ли ще променят общата политика на страната в отбраната, по-специално разгръщането на български сили в Афганистан.

В грамата е изтъкнато "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи.

Прогресът ще зависи от следващия военен министър, който ще трябва да се бори с преплетените интереси на президента и неговите съюзници - пише още Макълдауни.

Последвалите събития потвърдиха прогнозите на посланика. Отношенията между Първанов и военните министри Младенов и Ангелов прерастнаха в "открита война" в медиите, блокиране на назначения и интриги, които пречат на реалните реформи в Българската армия.

* В специализираната преса има информация, че назначението на Симеонов е било "пророкувано" още през януари 2009 от оръжения търговец Николай Гигов, който е известен с близките си връзки с президентството. "Хубаво го гледайте, това е бъдещият началник на Генералния щаб!” - казал Гигов според очевидци, цитирани от списание "Аеро", сочейки ген. Симеонов на церемонията за първата копка на хангарите за хеликоптерите "Кугар".

http://www.bivol.bg/wlchod.html

http://www.bivol.bg/wlarmy.html


Кой всъщност е началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов?
http://civilmilitary.wordpress.com/2009/09/23/hello-world/
 











Гласувай:
4



1. meto76 - http://svejo. net/1119916-gl...
08.05.2011 23:26
http://svejo.net/1119916-globalization-wikileaks-parvanov-sabotira-reformite-v-armiyata-i-se-oblagodetelstva-ot-obshtestvenite-porachki-za
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614299
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930