Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2011 18:04 - Амнести Интернешънъл: Насилието в България е насочени главно към роми, чужденци, мюсюлмани и гейове
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1875 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 13.05.2011 18:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Амнести Интернешънъл: Насилието в България е насочени главно към роми, чужденци, мюсюлмани и гейове

13 Май 2011 Това е един от изводите на Амнести Интернешънъл за състоянието на човешките права в България


image



Ромите в България много често са ставали жертва на дискриминация, а законовата рамка за защита на това етническо малцинство срещу дискриминация е недостатъчна, се казва в доклад на Амнести Интернешънъл за състоянието на човешките права в България.

В доклада се посочва, че през април Министерският съвет е внесъл в парламента проект за промяна на закона за защита от дискриминация. Текстът предлага да се намали от девет на пет броят на членовете на Комисията за равнопоставеност, която отговаря за прилагането на антидискриминационното законодателство и за разглеждане на искове на частни лица. Според организацията тези мерки сериозно застрашават защитата от дискриминация. "Амнести Интернешънъл" припомня, че през март Европейският съд по правата на човека е заключил, че България е нарушила забраната за дискриминация и правото на справедлив процес. През 2005 г. окръжен съд в България е осъдил ромка, призната за виновна за измама, на затвор при строг режим, въпреки препоръката на прокуратурата за условна присъда. Съдът счел, че за малцинствените групи условните присъди не се възприемат като наказание. Европейският съд по човешките права счел, че тази обосновка означава различно отношение заради етническата принадлежност на ищцата.

Организацията посочва също принудителното експулсиране на около 200 роми и разрушаването на жилищата им през 2009 г., след като властите в Бургас наредили през януари сриването с булдозер на 20 жилища. През април ромски катун в софийския квартал Връбница бил разрушен при операция, определена от местните власти като "пролетно почистване". Организацията изразява сериозно безпокойство относно начинът, по който се отглеждат децата в сиропиталищата и от неправомерното насилие. Тя се позовава на доклад на Хелзинкския комитет в България, изготвен съвместно с прокуратурата, според който 238 деца са починали в сиропиталища между 2000 и 2010 г. Причините за смъртта на децата варират от хронично недохранване до насилие, небрежност, обща деградация на физическото състояние, инфекции, измръзване и пневмония. Според неправителствената организация голяма част от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени.

"Амнести" посочва още, че неправомерната употреба на сила и на огнестрелно оръжие от страна на полицията в България остава обичайна практика и в повечето случаи не се наказва. Организацията припомня, че през януари Вър


ховният касационен съд е отменил присъдите на петима полицаи, които първоначално били осъдени на общо 82 години затвор заради това, че пребили до смърт Ангел Димитров през 2005 г. Съдът върна делото във Военния апелативен съд заради нарушаване на процедурата и заради това, че точната причина за смъртта не е била коректно установена. През ноември Апелативният съд намали наполовина първоначалните присъди. През юли Европейският съд по правата на човека постанови, че правото на живот на Ганчо Вачков, който бил смъртно ранен с куршум в главата при опит на полицията да го задържи на 6 юли 1999 г. в София, е било нарушено. "Амнести" обръща внимание на расисткото насилие и на злоупотребите при екстрадирането на чужди граждани. Организацията посочва, че през юни редица неправителствени организации са сигнализирали за увеличаване на проявите на агресия от страна на крайно десни групи, а полицията и правителството не са предприели ответни мерки.

Проявите на насилие са насочени главно към роми, чужденци, мюсюлмани, гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални. "Амнести Интернешънъл" припомня случая на 6 юни 2010 г., когато четирима младежи бяха пребити в трамвай от двадесетина маскирани мъже, сами определящи се като неонацисти. Само шестима от агресорите бяха арестувани. /БГНЕС

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=2&ct=1&id=23984


http://svejo.net/1126165-globalization-amnesti-interneshanal-nasilieto-v-balgariya-e-nasocheni-glavno-kam-romi-chuzhdentsi-myusyulmani-i-ge




Гласувай:
2



1. pagan - Българинът по природа е толерантен към цвета на кожата!!!
13.05.2011 18:29
Не така обаче стои въпросът с престъпниците! И ако погледнем статистиката какво излиза? Че ромите, които са 10% от населението вършат над30% от престъпленията! Разрушават дори собствените си домове! (виж случая с блока в Ямбол! Крадат жици от далекопроводи, релси от влакове, решетки от шахти, спират влакове споставени на релсите стари автомобили! А това си е ТЕРОРИЗЪМ! Трябва ли да чакаме и бомби да поставят?! "Амнести интернешъшъл" първо да проучат проблема, не да коментират по фантазия! На всичко отгоре самите роми не искат да се социализират, раждат деца, както се произвежда нещо за продан, не искат да учат, не искат да работят, а тези, които искат и могат са уважавани членове на обществото! Лично познавам много такива!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612822
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930