Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 22:51 - Строгост към Строс-Кан заради беглеца Полански
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1713 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.05.2011 23:34


Строгост към Строс-Кан заради беглеца Полански     image САЩ искат да предотвратят римейк на случая "Полански" Доминик Строс-Кан е по принцип човек, свикнал на лукс в петзвeздни хотели и полети първа класа. Сега обаче той обитава единична килия с размери три на четири метра в изолационното крило на Нюйоркския затвор "Райкърс".  

 

В огромния затворнически комплекс, наричан "Затворът на ужаса", излежават присъдите си общо 11 000 извършители на тежки престъпления. Най-малкото крило в затвора е изолационен тракт с единични килии, специално пригодено за затворници със заразни заболявания. Именно в този тракт е "настанен" Доминик Строс-Кан - там той е отделен от другите затворници.

Адвокатът Бенджамин Брафман изрази разочарование от решението на Нюйоркския съд да не освободи прочутия му клиент срещу гаранция от 1 милион долара: "Юридическата битка тепърва започва", каза Брафман. Американските медии вече повдигат въпроса дали следователите не подхождат прекалено твърдо към известния французин. Оправдано ли е да се отнемат документите за самоличност на човек като Строс-Кан; оправдано ли е човек като него да бъде свален от самолета и изпратен в затвора - пита телевизия СиЕнЕн.

Синдромът "Полански"

Линда Феърстийн, адвокат и бивш прокурор, обяснява: "Американските следователи са постъпили правилно - на базата на подозрение за извършено престъпление те са предотвратили излизането на заподозрения от страната", казва Феърстийн. Между Франция и САЩ не съществува споразумение за екстрадиране, поради което американската прокуратура се опасява, че веднъж пристигнал във Франция, Доминик Строс-Кан не може да бъде върнат в САЩ.

imageBildunterschrift: Строс-Кан /вдясно/ и неговият адвокат Бенджамин Брафман

Прокуратурата се опасява от повторение на т. нар. "синдром Полански". През 1977 година известният режисьор Роман Полански се призна за виновен в изнасилването на 13-годишно момиче, но преди произнасянето на присъдата замина за Франция и повече от 30 години успяваше да убегне на американското правосъдие. Случаят "Строс-Кан" е идентичен с този на Роман Полански - категоричен е заместник-главният прокурор Даниел Алонсо.

Има ли доказателства?

Линда Феърстийн подчертава от своя страна, че сега за съда най-важни са показанията на 32-годишната камериерка. Важни указания може да бъдат и ДНК пробите, както и разпечатките на видеокамерите в хотела, които показват как Строс-Кан и камериерката излизат от апартамент 2805-6.

"В какво състояние е бил Строс-Кан, когато напуска хотелската стая? В какво състояние е била камериерката? Това са съществени доказателства, които могат да помогнат на съда", казва Линда Феърстийн. Според информация на вестник "Ню Йорк пост" стратегията на адвокатите на Строс-Кан се базира на това какво се е случило в действителност и дали клиентът им е правил секс с камериерката при взаимно съгласие. Тоест, защитата отхвърля презумпцията за сексуално насилие и принуда.

Автор: Р. Зина, К. Цанев / Редактор: Д. Попова-Витцел


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15086538,00.html


Дума срещу дума от Ognian Daskarev на 17 май 2011 г. в 22:24  

 Доминик Строс-Кан (ДСК) през 2002 нападнал френската журналистка Тристан Бенон и се опитал да я изнасили. Повалил я на пода и се държал, според нея, като “разгонено шимпанзе”. В края на 2007, вече като ръководител на МВФ, ДСК, който е женен, започнал извънбрачна връзка с колежка. Съпругът и разбрал и направил скандал, който, обаче бил потушен в рамките на Фонда, с изключение на няколко необяснимо приглушени вестникарски публикации. Бордът на МВФ тогава меко укорил ДСК заради “погрешно поведение”. Доайенът на Борда, Shakour Shaalan, приятелски съобщил на ДСК, че “това не трябва да се повтаря в бъдеще”.

 

Светът  преди дни беше поразен от колосалния скандал, предизвикан от ДСК, обвинен от камериерка, че се опитал да я изнасили в хотел в Ню Йорк. Съдът ще реши дали е виновен, но ми правят впечатление странните действия на адвокатите на ДСК. Вместо да му кажат да мълчи, те вече обявиха, че имал алиби – обядвал с дъщеря си по време на предполагаемото изнасилване. Въпреки гузното поведение на французина  -  бързо напуснал хотела, забравил си телефона, уредил на летището да бъде настанен в първа класа ( сигурно се е надявал, че така по-лесно ще избяга). Адвокатите не могат да не разбират, че ако полицията открие ДНК в ноктите на камериерката ( според съобщенията по тялото на обвинения имало драскотини), ДСК ще получи по-тежка присъда.

 

Нека да сравня този случай със скандала от април 2007 с бившия президент на Световната банка, Пол Волфовиц. Той беше  неоснователно обвинен, че осигурил преимущества на приятелката си, колежка от банката. Волфовиц с нищо не беше нарушил правилата, но беше принуден да се оттегли след огромната буря от клевети против него в европейските/американските медии. Основната му вина – Волфовиц беше заместник-министър на отбраната при Буш при свалянето на Садам Хюсеин. През април 2007, милиони европейци, източни и западни (също и милиони българи),  както и медиите им, искрено подкрепяха режима на Хюсеин и се противопоставяха на премахването му от Джордж Буш. Ето какво написах тогава: http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/authors/ognian-daskarev/oshte-edno-licemerie.html

 

Днес, след несравнимо по-тежко обвинение, същите европейски  поддръжници на Садам Хюсеин, включително и от МВФ, са в шок, кършат ръце и раждат нелепи конспиративни теории, за да оправдаят французина – това било американска постановка, заговор на Федералната банка на САЩ против еврото,  сценарий за провал на важна среща на ДСК с Меркел и така да бъде затруднено спасяването на задлъжнели страни, и пр. На милионите европейски защитници на С. Хюсеин и пристрастните им медии (BBC, Дойче Веле, Франс Прес, Шпигел, Монд, Гардиън, Сега и пр), които през април 2007 злобно нападаха Волфовиц и му искаха оставката и през ум не им мина в края на същата година, дори меко да укорят ДСК заради неморалното му поведение. Да не говорим да му искат оставката.

 

Но за мен най-важното е това – единствено и само думата на една обикновена камериерка разруши живота и кариерата на могъща световна фигура. Дума срещу дума – на никому неизвестен човек от улицата срещу ръководителя на глобална институция, от която зависят милиони, никому неизвестни съдби.

 

Къде другаде, освен в  Америка, това може да се случи?

http://www.facebook.com/notes/ognian-daskarev/%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0/166979193362808


http://svejo.net/1131956-globalization-strogost-kam-stros-kan-zaradi-begletsa-polanski










Гласувай:
2



1. meto76 - Защо уважавам и обичам Америка? ...
18.05.2011 23:36
Защо уважавам и обичам Америка? Защото там законите важат за всички от бедняка до милиардера и президента.В момента сме свидетели как една обикновена камериерка в един хотел може осъди един от най-важните хора в света. Тук вярвате ли, че това може да се случи; вярвате ли че едно обикновено момиче в хотел на морето може да се оплаче за опит изнасилване от депутат,министър!
цитирай
2. pagan - Вероятността е същата,
19.05.2011 04:47
колкото "войник" да осъди "капо ди тути капи" пред мафията! Толкова хора станаха милионери и милиардери "от закуски", толкова "неразкрити" убийства, (при 62 000 полицаи) При около 5 000 в Ню Йорк! Повече безработни, отколкото по "бай- Тошово" време при същите заплати, доста по- високи цени, повече и по- високи данъци. 30- 40 банки, МОЛ- ове, "бизнес- центрове и офиси повече на глава от населението, отколкото в Щатите. Дупки и "война" по пътищата, причинена от купени свидетелства за правоуправление и "правото на джипа". Брой на депутатите, но който ако китайския е пропорционален, трябва парламентът им да е колкото стадион "Маракана", брой на чиновниците- също. Монопол в енергетиката, горивата, водоснабдяването, съобщенията, фармацията, топлофикацията. Неадекватни и непропорционални присъди за престъпленията, калпави образование и здравеопазване. Несъразмерни "заменки", застрояване на зелени площи, изсичане на гори, кражби на релси капаци на шахти и далекопроводи, фирми изкупуващи ги като скрап и ненаказуемост на същите, "плосък данък", неработеща здравна каса и изпразнен пенсионен фонд.Лекари, инженери и артисти берящи ягоди, портокали и магданоз. Брой на висшистите като за 50 милионно население, а промишленост като за едно ТКЗС. Паметници на българската, римската, гръцката, тракийската култура се разграбват и рушат, обаче съветските мегаломански мемориали и фетиши се пазят! Домашни обири при които не се снемат отпечатъци и открити вещи, които се пазят "до второ пришествие" по районните управления, "като веществени доказателства", от които нищо не произтича. Закони, наредби, постановления с лопата да ги ринеш,- файда- йок (освен лобистките)! Всевъзможни партии, даже на етно принцип въпреки конституцията! 1000 вестника с едни и същи жълти и непроверени "новини"и 50 телевизии с чалга. Оптики и аптеки на всяка крачка но денонощни не повече от 10! за София и цените еднакви- високи! Май трябваше да напиша постинг на тема "аз съм българче, обичам...гол да тичам"!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612752
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930