Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2011 23:38 - Европа срещу Газпром и Катар за цените на газа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1503 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 05.06.2011 23:51


Европа срещу Газпром и Катар за цените на газа  

4 Юни 2011

Бен Фари  

Агенция Блумбърг

image

Русия и Катар са изложени на все по-голям натиск от най-големите европейски предприятия, които настояват да се премахне 40-годишната система, която обвързва цените на природния газ със черното злато, след като петролът сорт Брент скочи с 23 % тази година.

Докато представители на страните, които притежават две трети от световните резерви, се събират в Кайро днес за еднодневна среща на Форума на страните износителки на газ, клиенти като френската компания GDF Suez SA или германската EON AG призовават производителите да обвържат цените със спотовите пазари вместо с дългосрочни договори, които следват колебанията в цените на петрола. Само през следващото тримесечие контрактовите цени ще се повишат с около 15 %, според единбургската консултантска компания Wood Mackenzie Ltd.

“Европейската контрактова цена на газа се повишава”, посочи Тиери Брос, старши анализатор в Societe Generale SA в Париж. “Предприятията няма да подпишат нови контракти, обвързани с петрола.”

Европейската зависимост от газа нараства, тъй като регионът се опитва да намали емисиите въглероден диоксид и страни като Германия се отказват от ядрената енергетика след радиационната криза в Япония. Около две трети от газа в континентална Европа се търгуват на цени, определени от дългосрочни договори, които изостават от цените на Брента с около шест месеца, като го правят по-скъп, отколкото на спотовия пазар, където цените отразяват по-отблизо търсенето и предлагането.

Спотови цени

Средните цени за контрактен газ от Русия или Норвегия, които са най-големите снабдители в региона, ще се увеличат до 12,60 долара за един милион британски термални единици през следващото тримесечие и до 13,15 долара през четвъртото тримесечие спрямо сегашните 10, 95 долара, според Wood Mackenzie. Спотовите цени на британския газ с доставка през третото тримесечие на лондонската борса ICE Futures Europe бе 59,40 пенса за терм (единица за топлинна енергия, равна на 100 000 британски термални единици - бел. ред.) или 9,74 долара за един милион британски термални единици във вторник. Газът с доставка през юли се търгува за 58,35 цента на ICE, което е с 4,5 % по-малко, отколкото в началото на година.

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел обяви на 30 май планове за излизане на страната от ядрената енергетика до 2022 година, след като земетресението в Япония на 11 март предизвика най-тежката ядрена катастрофа след Чернобилската ядрена авария през 1986 година. При производството на електроенергия от газа се отделя наполовина по-малко въглероден диоксид, отколкото от въглищата, което го прави по-привлекателна възможност при замяната на изгубените капацитети на фона на усилията на региона да ограничи емисиите вредни газове.

Европа “не може да си позволи” система с две цени на газа и доставчиците трябва да направят рамка, която отговаря на европейската газова промишленост за следващото десетилетие и дори повече, посочи Жан Франсоа Сирели, заместник-председател на GDF Suez (GSZ), най-голямото в света предприятие.

“Или те се сливат, или трябва да се случи нещо друго, защото в дългосрочен план не може да се получават доставки и на скъп, и на евтин газ”, каза той пред репортери в Берлин на 19 май.

Предоговаряне на контрактите

E.ON, най-голямото германско предприятие, съобщи, че коригирана печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията на газовото й подразделение е намаляла с 83 % през първото тримесечие и посочи “значителен маржов натиск” в дейността й на едро.

Компанията, чиято централа е в Дюселдорф, преразгледа около една четвърт от дългосрочните си доставки на газ, а “предоговарянето на други контракти се движи в правилната посока”, посочи главният финансист на E.ON Маркус Шенк пред анализатори на конференция на 11 май. Второто по големина германско предприятие RWE AG (RWE) посочи през април, че очаква през 2012 и 2013 година резултати от арбитражно разглеждане на газови контракти.

Газовият форум, който обединява някои от най-големите в света износители, както ОПЕК обединява производителите на петрол, не може да контролира световното производство или цените през следващите 5 или 10 години, тъй като повечето договори за доставки са дългосрочни, заяви през декември генералният секретар на форума Леонид Бохановски.

Фракцията

Единадесетте членове на Форума на страните износителки на газ са Алжир, Боливия, Египет, Екваториална Гвинея, Иран, Либия, Нигерия, Катар, Русия, Тринидад и Тобаго и Венецуела. Казахстан, Холандия и Норвегия са със статут на наблюдатели. Малайзия, Индонезия и Бруней може да се присъединят като членове, а групата може да говори с Австралия, Туркменистан и Канада да станат наблюдатели, каза Бохановски

Ако традицията да се продава газ по дългосрочни договори, обвързани с петрола, рухне, то е напълно възможно някои членове на форума да се опитат да координират добива си, за да се поддържат максимални цени или да се концентрират върху продажби в Азия, а не в Европа, каза Джонатан Стерн, директор на газовите изследвания към Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Може да се появи отцепническа група, съставена от Русия, Катар и Алжир и към тях евентуално да се присъединят Египет и Нигерия, каза той в телефонно интервю миналата седмица.

Япония и Южна Корея са най-големите в света купувачи на втечнен природен газ чрез дългосрочни контракти, обвързани с цената на петрола. Китай внася втечнен газ от 2006 година и има три терминала за втечняване на газ, а се планира да бъдат построени още 16.

Газпром каза никога

Спотовите пазари нямат достатъчно обеми, за да осигурят адекватни доставки, посочи на 13 май Александър Медведев, вицепрезидент на световния лидер Газпром.

“Никога не е имало преход към пазарна структура на основата на спотовите цени и никога няма да има, тъй като ликвидността на спотовия пазар не е достатъчна”, каза Медведев в словашката столица Братислава. Веднага щом икономиките започнаха да се възстановяват от финансовата криза, “стана ясно, че пазарът ще работи както преди.”

Енергийният министър на Катар Мохамед Салех ас Сада имаше по-помирителен тон, като каза, че разликата между спотовите цени и цените по дългосрочните контракти намалява.

“Разликата постепенно намалява (навсякъде) с изключение на САЩ, където до известна степен пазарът е защитен от конкуренция и цената е доста под средната в света, каза Ас Сада в интервю в Доха вчера.

Русия, Катар и Иран притежават общо 53 процента от световните газови запаси, според данни на BP Plc. Трите страни планират да работят заедно, за да разработят залежи в Иран, според Morten Frisch, независим консултант за втечнен газ в Ийст Хорсли, Англия. Макар че Иран изнася горивото чрез газопроводи, международните санкции не позволяват на страната да стане износител на втечнен природен газ.

Гамбитът на Хелил

Бившият алжирски министър на енергетиката Шакиб Хелил опита неуспешно миналата година да накара членовете на Форума на страните износителки на газ на да обмислят координирано намаляване на добива, за да се спре спада на спотовите цени, предизвикан от пренасищане в предлагането. Алжир е най-големият износител на газ в Африка и третият доставчик на горивото за Европа.

Повишаването на добива на шистов газ в Северна Америка промени прогнозите за доставки, като ограничи силата на националните петролни компании и държавни монополи, каза Алан Райли, преподавател по право в лондонския университет City University.

Като организация Форумът тепърва трябва да намери ролята си, каза Стерн. Тук ситуацията е различна от ОПЕК, която има политика на определяне на производствени квоти.

Картел или изследователско тяло

“Те са напълно незаинтересовани от предложението евентуално да бъдат някакъв вид картел”, посочи Стерн. Форумът гледа на себе си като на изследователско тяло, докато политиците и медиите са по-заинтересовани от потенциала му да контролира световното предлагане на газ, както ОПЕК прави със суровия петрол”, добави той.

Една такава стъпка може да бъде полезна за газовите пазари, тъй като ОПЕК можеше да увеличава производството при спешни случаи, включително сегашната криза в Либия, каза Карън Санд, основателка на Sund Energy AS, консултантска компания с централа в Осло.

“Полезно е да има ОПЕК”, каза тя. “Ако хората искат стабилни цени на газа и в същото време променлива консумация, някой трябва да бъде еластичната връзка.”

БТА

http://e-vestnik.bg/11904/evropa-sreshtu-gazprom-i-katar-za-tsenite-na-gaza/












Гласувай:
2



1. meto76 - Ирак сключи мащабни споразумения в ...
05.06.2011 23:54
Ирак сключи мащабни споразумения в енергийната сфера
05 юни 2011 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Близък Изток

Багдад. Ирак подписа мащабни споразумения в газовия отрасъл с Турция, Кувейт и Южна Корея, предаде радио „Свобода”.
Става дума за участието на чуждестранни компании в разработката на две иракски газови находища – Мансурия на изток и Сиба в южната част на страната.
Ирак притежава и значителни запаси от петрол, заемайки по този показател четвърто място в света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612790
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930