Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2011 22:39 - Писателят Христо Стоянов: С какво Левски-детеубиеца е по-добър от Иво Карамански?!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4649 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 05.06.2011 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Писателят Христо Стоянов: С какво Левски е по-добър от Карамански?! 




image Христо Стоянов

Нашият народ не е глупав. Той си задава нормални въпроси
  Вулгарен и безкомпромисен. Със смъртни присъди от мюсюлманите за книгите си “Скритият живот на една помакиня” и “Помашка рулетка”, отлъчен от църквата и анатемосан за “Копелето - Евангелие от Юда”, скандалният писател Христо Стоянов “надмина себе си” с новия си роман “Другият Левски”. В него той сваля ореола от Апостола и го нарича “детеубиец”. Книгата му представя Васил Иванов Кунчев през очите на майка му Гина, която не може да спре да мисли за това как синът й убил 14-годишно момче от страх да не бъде предаден. Скандалният роман развива тезата, че основната причина за обесването на Левски е фактът, че той убива дете, а не заради подготовката на въстание и създаването на комитети - за това той трябвало да получи най-много 15 години заточение в Диарбекир.

По този повод репортер на “ШОУ” разговаря със Стоянов.


- На вашата визитна картичка пише “Христо Стоянов, българин”. След като написахте тази книга, продължавате ли да се смятате за такъв?
- Разбира се. И смятам, че съм българин. А това, че показвам другата страна на историята, съвсем не означава, че не съм българин.

- Тъмната страна?
- Не, неосветената страна. Това не е тъмната част на историята. Може да се умува коя е тъмната страна и коя – светлата. Тъмната страна може да се окаже това, което досега се е казвало, защото то не е истинската история. Ницше казва, че има три начина да се пише история –обективен, субективен и в зависимост от социално-политическите условия. Ние я разглеждаме само от последния ъгъл.

- Книгата ви “Другият Левски” третира един сюжет, за който се говори вече повече от 20 години. Какво ви накара да се обърнете към него и смятате ли, че е достоверен?
- Влезте в интернет и препишете писмото на Левски до Каравелов. Вътре той казва, че ще си изплати борчовете, когато опита силата на оръжието. При това той отишъл да обере ловешки чорбаджия, защото не му е дал 20 турски лири на хората, които са искали от него. Левски сам казва, че цяла нощ е мислил над план, че е разпитвал за навиците на чорбаджията. Тоест,

става въпрос за предумишлено убийство.

За нещастие, 14-годишното чираче на чорбаджията пристига преди него и Левски убива момчето.

- Как се казва момчето?
- Според ловчанлии се казва Иванчо. Има различни версии, назовават се различни имена – че се казва Димитър, Митко, Никола, Колю, Стойчо. Левски излъгва, че това е 24-годишно момче. В тогавашните представи 24-годишните не са калфи, нито момчета. Те са сериозни зрели хора, които са станали майстори още на 17-18-годишна възраст.

- Това променя ли нещо?
- Всъщност аз написах книга за майката на Левски. Това е изповед на майката. Тя се самоубива на 27 януари 1878 година.

Умират й четири деца от шест, а тя знае, че Петър е някъде в опълчението и са му отрязали крака. При онази патриархална България представяте ли си какво означава това да изгубиш пет от шестте си деца? И всички онези, които ме плюят и твърдят, че пиша срещу България и мита на Левски, да си зададат въпроса как ще се чувстват и какво ще кажат онези родители, които знаят, че тяхното дете е убито от Левски? Дали тези родители ще поднасят всяка година цветя пред паметника му, всяка година на 19 февруари?

Не можем да извиняваме детеубийството с революцията. Достоевски нали казва, че цялото щастие на света не си заслужава, ако заради него е пролята една-единствена детска сълза.

Извинете, след като са революционни времена, това означава, че трябва да извиним Карамански и цялата плеяда мутри ли? Те също могат да кажат, че в името на родината са трепали, внасяли са наркотици и т.н.

- Можем ли да сравняваме Левски с Карамански?
- Тъй ли? Защо да не го сравняваме? Публикувайте писмото на Левски до Каварелов, моля. И тогава ще видим за какво става дума. Извинете, Карамански колко деца уби? Говорим тук за морален постамент.

- Нали целта ви не е била все пак да развенчаете Левски?
- А да покажа каква невероятна българка е майка му.

- Но, показвайки майка му, вие не развенчавате ли Левски?
- Ако някой развенчава някого, то това е самият Левски, който се развенчава с това убийство.

- В този смисъл османската държава била ли е в правото си да го издирва, да го арестува и да го осъди на смърт? Не я ли оправдавате? И не оправдавате ли българския народ за това, че не му е помогнал да избяга?
- Кой би помогнал на детеубиец? Аз разбирам българите, които не са се надигнали да освобождават Левски от Търново до София, когато са го конвоирали четири-пет заптиета.

Хората вече са знаели кого водят.

Хората са знаели, че Левски е убил дете. Още повече, че той не е бил съден сам, а заедно с Димитър Общи и още 60 души заради Арабаконашкия обир. Цялата работа е в това, че българинът в един момент се осъзнава и си казва: “Абе, чакай, тези хора уж ще ни освобождават, а те всъщност какво правят? Всяка нощ са по механите, а през деня мислят как да причакат някого, за да го батардисат”. Този народ не е толкова глупав, той си задава напълно нормални въпроси.

- Значи вие оспорвате това, че българският народ не е дорасъл за своята свобода и заради това не е помогнал на Левски да избяга?
- Именно. Българинът е на много по-високо морално ниво, отколкото Левски.

Едно интервю на Светломира Димитрова


СКАНДАЛНОТО ПИСМО

В писмото си до Каравелов Васил Левски признава за извършено убийство при наказателна акция срещу отказал ловчанлия да даде на комитета 20 турски лири.

Презъ тiя дни щехъ да са здобiя съ силата на оръжието си, и щяхъ да посрещна доста работа, и твоите борчуви да плата!
Но времето ни не смогна.
С още единъ другаръ, по пладне въ Ловечъ въ средъ града, преоблеченъ тайно презъ друга къща влизамъ у едного Чорбаджия, комуто беха искале помощъ за заточенците въ Дiаръ Бекиръ, а това куче отъ като не далъ ни пара напсува ги и укорилъ ги, че биле разваляли спокойствiто имъ - на шкембетата.
Като правихъ сметката си въ къщи на пазарътъ не излезе така, а да видимъ какво.
По Европейски часатъ приз денатъ на 3, скрити нiй въ къщата му, фамилiята му отишла беше на Троянскiятъ манастиръ а той съ калфата си само 24 годишенъ момакъ, споредъ както изпитахъ, отъ дюкянатъ си дохождалъ секи пътъ предъ момчето единъ и половина часътъ, то не беше така!
Предъ Св. Богородица въ Понеделникъ по 3 часа Европейски дохожда калфата му, отваря портата, която беше заключена одвънъ, и влиза но предъ да доди исчюпил бехъ врати, сандъци и не намерихъ по вече отъ освенъ 1400 гр. турски се бешлици, така бяхъ приготвенъ вътри, ако додеши той напредъ немаше да става никакъвъ шумъ, а то доде напредъ момчето.
Посрещна го другарятъ ми.
Нададе викъ - Тичяйте хора! на която стърна бехъ въ дворатъ до като пристигне то се вика и бори са съ другартъ ми.
Пристигнахъ. Ръгнахъ го съ камата си на смъртъ, та дано сбъркаше народътъ посоката на гласътъ, който беше напълнилъ улицата, не умря изведнъжъ.
Захвана да вика по-вече, което не можеше да са укрiй вече.
Ръгнахъ го още веднъжъ за да са не мъчи, и да не може да каже какви са биле.
Жалко за невиннити мoмче, но ако не беше така, инакъ беше уцапано на много страни.
До като постигнемъ целта си ще отидатъ и невинни хорица доста.
Като утворихъ портата, то святъ беше като панаиръ!
Съ излазянiето ни изведнъдъ вдигамъ кръвавиятъ си ножъ и съ неколко турски речи пущамъ ся връзъ народа.
Отвориха ни пътъ, и следъ насъ ето ти и полицiята, изгледа ни, па това си беше на другiя денъ търси ни, запиранiя, кого де срещнатъ.

В. Лъвскiй
25.07 1872г.


http://www.blitz.bg/news/article/105463


http://novinar.bg/news/hristo-stoianov-smenihme-todor-zhivkov-s-levski_MzU3NjszOQ==.html


http://just.bg/page/view-article/novini/knigi/skandalen-pisatel-levski-e-deteubiec-a-istorijata-ni---sataninska_09-04-2011/



http://svejo.net/1153017-globalization-pisatelyat-hristo-stoyanov-s-kakvo-levski-deteubietsa-e-po-dobar-ot-ivo-karamanski



  image   Другият В. Левски Автор: Христо Стоянов Издател: Хри100 Издадена: 2011 Брой страници: 220 Корица: Мекa Език: Български
Цена: 16.00 лв. Нова     -цена   13.60 лв.

Нашите икони са потънали в кръв. От очите на нашите икони тече кръв. И то не кръвта на враговете, а нашата кръв. Марко Кралевити е турският васал Марко Вълкашин, избил собствения си народ на Косово поле. Светинята Левски убива дете - четиринадесетгодишния ловешки калфа Иван. Майката на Левски пет години след това се хвърля в кладенеца на къщата в Карлово и се самоубива. Само тя ли не можа да прости това детеубийство?
Виним Народа, че от Търново до София не се е намерил никой да освободи Апостола, охраняван от няколко заптиета. Нима това не е всъщност присъдата на Народа за човек, убил дете?
Ако в наши дни някой убие дете няма ли да излезем на улицата, за да искаме връщане на смъртната присъда? Ами ако това невинно дете е нашето дете? Дали родителите на убития Иванчо са поднасяли на 19 февруари венци пред паметника на Левски?
Издигайки подобни хора в култ говори за изкривена нация, смята скандално известният Христо СТОЯНОВ. Писателят, който си навлече гнева на мюсюлманите със :"СКРИТИЯТ ЖИВОТ НА ЕДНА ПОМАКИНЯ", бе отлъчен от църквата заради "КОПЕЛЕТО - евангелие от Юда", бе намразен от интелектуалците заради "ДО СТРАСтБУРГ И НАЗАД" и "ГЛУТНИЦА ЗА ЕДИНАЦИ" сега ни хвърля ръкавица с "ДРУГИЯТ В. ЛЕВСКИ"..


http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=45988&show_comments=1&p=2


http://www.book.store.bg/p55831/drugiat-vasil-levski-hristo-stoianov.html



Гласувай:
1



1. meto76 - http://viewpoint. actualno. c...
05.06.2011 22:51
http://viewpoint.actualno.com/news_341608.html

http://bolgari.net/xristo_stoianov:_levski_e_bezplyten_idol_i_deteubiec-h-467.html


http://www.book.store.bg/p55831/drugiat-vasil-levski-hristo-stoianov.html

http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=45988&show_comments=1&p=2
цитирай
2. meto76 - "Издигайки подобни хора в ...
05.06.2011 23:15
"Издигайки подобни хора в култ говори за изкривена нация, смята Христо СТОЯНОВ."

Крайно време е да демитологизираме националните герои Васил Иванов Кунчев, Христо Ботев, Бойко Борисов, Болен Сидеров.Аман от мутри в политиката. Но какъвто народа,такива и кумирите.
цитирай
3. reader1 - "Забатачването" на българските светини - в действие !
05.06.2011 23:33
Сигурно добре плащат от Института за Източна Европа към Берлинския свободен университет.
цитирай
4. darktales - "Издигайки подобни хора в ...
06.06.2011 10:03
meto76 написа:
"Издигайки подобни хора в култ говори за изкривена нация, смята Христо СТОЯНОВ."

Крайно време е да демитологизираме националните герои Васил Иванов Кунчев, Христо Ботев, Бойко Борисов, Болен Сидеров.Аман от мутри в политиката. Но какъвто народа,такива и кумирите.

Ами който иска да демитологизира, да демитологизира, прав му път, никой не му пречи. Само че едва ли е много перспективно да се залага на Христо Стоянов за това начинание. Той е измислен писател, а Левски и Ботев са истински герои. Един-два шедьовъра на кенефната проза нищо не могат да им отнемат.

цитирай
5. megafon - Много е зле
08.06.2011 19:09
писателя Христо. Поне малко да беше научил българската история. Срам, незаслужава грам внимание.
цитирай
6. анонимен - macromedia flash plug in
20.02.2012 02:03
adobe acrobat 9 windows 7 adobe flsh http://vjmufrk.hostingsociety.com/adobe-7-update.html adobe 7 update
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579292
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031