Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2011 19:10 - Проституцията,спекулата,самоуправството и неплащането на издръжка няма да са престъпления
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1510 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.06.2011 19:13


Безделничеството, спекулата и неплащането на издръжка няма да са престъпления


image

Маргарита Попова, министър на правосъдието
Фотограф: Надежда Чипева

 

До края на годината от Наказателния кодекс (НК) да бъдат извадени мъртвите или неефективни текстове, чието прилагане създава дори абсурдни ситуации. Това обеща министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Екип от експерти вече събира предложенията на съдиите, прокурорите, адвокатите и научните работници. Всички деяния, които вече няма да бъдат престъпления, ще бъдат наказвани по административен път и затова трябва да направим преглед на специалните закони, за да не настъпи правен вакуум, каза Попова.

Има престъпления, за които има пълно съгласие сред юристите, че трябва да бъдат извадени от Наказателния кодекс. Пример за това е спекулата - текстът, който определя като престъпление купуването на стоки на по-ниска цена и препродаването им на по-висока – това няма нищо общо с пазарната икономика и половин България трябва да е в затвора, обясни една от идеите Росен Димов от Върховната касационна прокуратура.

Текст, изостанал от социализма, пък предвижда шест месеца затвор за отклонение от принудително заселване. От НК ще бъде извадено и безделничеството. В момента кодексът предвижда, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин", се наказва с до 2 години затвор или с пробация. Прокуратурата го ползва срещу проститутките, но самите обвинители признават, че този подход е спорен, тъй като проституцията няма статут и нито е позволена, нито е забранена от закона. Същото е положението и с просията.

Друг текст, който може да бъде изваден от НК и вече да няма такова престъпление, е неплащането на издръжка. За последните 3 години прокуратурата се е занимавала с 6000 такива случая. Вместо да накарат недобросъвестния родител да плати парите, които дължи за отглеждането на детето му, наказателните дела за издръжка само го вкарват в нов разход - глоба, и така намаляват шанса да плати дължимото на детето си, твърди Димов.

Има много случи, при които проблемът може да се реши много по-ефективно не със завъртането на скъпата и тежка наказателна машина, а по граждански път, обясни преподавателят по наказателно право Ива Пушкарова. Тя даде пример с продажбата на некачествена вещ и измамата на купувач или клиент, които ако се разследват като престъпления получават същите глоби, които бързо и лесно може да им наложи Комисията за защита на потребителите.

Типичен пример за деяние за това е и използването на фалшиви регистрационни табели на колите. През последните 3 години е имало 1600 такива дела и те са завършили средно с глоба от 300 лв. "Процесите са се точили с години, с тях са се занимавали полицаи, прокурори и съдии, и средно са стрували на държавата 3-4 хил. лв. всеки, вместо тази глоба веднага да се наложи от КАТ", обясни Димов.

В някои случаи контролните органи дори имат право да наложат по-тежка санкция от тази, която може да определи съдът. Така се стига до абсурди и аномалии – ако шефът на едно предприятие не изгради пречиствателна инсталация, това е престъпление, което завършва с до 5000 лв. глоба. В същото време министерството на екологията може да го глоби с до 100 000 лв.

"Това дублиране на правомощията на прокуратурата и контролните органи ги кара да ни прехвърлят непрекъснато топката и не е в полза на обществото", заяви прокурор Димов. Той даде за пример кражбата на ток, която според него ще се наказва много по-бързо и ефективно не по наказателен път. Димов каза още, че прокуратурата може да изправи пред съда само физическо лице – например шофьор на камион с опасни отпадъци, а контролните органи могат да глобят фирмата, която го е наела и му разпоредила да ги превози незаконно през границата.

Очаква се от НК да бъде извадено и самоуправството. Това според прокуратурата са безсмислени дела, в основата на които стоят проблеми, които се решават по граждански път. Прокурорите викат оплакалия се, че съседът му незаконно е преместил оградата си в неговия имот, двамата подписват протокол и си обещават повече да не правят така.

Маргарита Попова се обяви против идеята на прокуратурата шофирането в пияно състояние вече да не е престъпление. Това е хипотезата, при която всеки карал кола с над 1.2 промила алкохол, без да е причинил вреди или катастрофа, се наказва с до една година затвор. Обвинителите предлагат затвора само ако промилите са над 1.8, а иначе да се налага и отнемане на книжката за дълъг период, минаване на психотестове и завишаване на застраховката.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/06/13/1105350_bezdelnichestvoto_spekulata_i_neplashtaneto_na/


http://svejo.net/1161688-globalization-prostitutsiyata-spekulata-samoupravstvoto-i-neplashtaneto-na-izdrazhka-nyama-da-sa-prestapleniya



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627815
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930