Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 21:04 - Проф. Кристалина Стойкова за нефтените и газовите шисти: Човечеството е пред прага на усвояването на ресурс, за който досега не е имало технология да се извлича
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5947 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 21.06.2011 21:11


Проф. Кристалина Стойкова за нефтените и газовите шисти: Човечеството е пред прага на усвояването на ресурс, за който досега не е имало технология да се извлича от земните недра

  20 юни 2011 | 06:39 | Агенция "Фокус" Начало / Мнение

За това опасно ли е проучването и експлоатацията на шистов газ у нас, Агенция „Фокус” разговаря с професор д.г.н. Кристалина Стойкова, ръководител на научна група за изследване на шистов газ от Геологическия институт при Българската академия на науките.


Фокус: Г-жо Стойкова, какви са залежите от шистов газ в България и опасна ли е тази технология, която се предлага?
проф. Кристалина Стойкова: До този момент никой не е доказал наличие на промишлени залежи от шистов газ в България. Изказват се само хипотези и се хвърлят в публичното пространство едни доста големи числа – новите проучвания и оценки ще покажат какви са истинските запаси и каква част от тях може да се извлече. У нас фокусът върху шистовия газ привлече посланик Уорлик, който каза още миналата година, че в България има огромни запаси и че тя няма нужда от руския газ. Не бих искала да се впускам в политиката, ще си позволя да коментирам само като български учен и експерт, необвързан с никакви интереси освен националните. Позитивното за мен е, че България и българското правителство в лицето на министър Трайков предприемат много широка кампания за отваряне на страната ни и за даване на територии за проучване за нефт и газ чрез търгове. Вероятно питате за нашумелия напоследък търг за блок „Нови пазар”, спечелен от голямата нефтена компания „Шеврон”, но има и други блокове в североизточна България, обявени на търг – общо 6 до края на юли. Спечелилите търга нефтените компании ще имат възможност да приложат тяхна програма в рамките на пет години и да търсят нетрадиционни (неконвенционални) нефтени и газови залежи. „Шеврон” е наистина една от най-големите в нефтения газов бизнес и е с огромен опит в тази дейност, което е позитивно за страната ни. На вашия въпрос дали това е опасно мога да кажа категорично не в стадия на проучване. Не съществува дори теоретична опасност за населението и района на Нови пазар. Ще ви кажа защо: защото в Северна България досега са прокарани над 1000 сондажа като този, който се готви да направи „Шеврон”. В изминалите 40-50 години България е интензивно проучвана за нефт и газ и нищо фатално не се е случило. Разбира се, сега различното е това, че вече не се търсят нефтени и газови залежи в класическия смисъл (затворени в природни капани), а се търсят нефтени и газови шисти, които са много по-широко разпространени. Очаква се от тях да се добива газа чрез нова технология, която може да го извлича от този огромен, непипнат засега от човечеството ресурс – газовите шисти.
Фокус: Затова ли се твърди, че шистовият газ би решил проблемите на нашите енергозависими цивилизации в следващите 50 – 60 години?
проф. Кристалина Стойкова: Да, при положение, че в момента големи международни консорциуми и нефтените компании се обединяват, за да обменят данни помежду си и да изграждат огромни бази данни за това къде в различните континенти и специално в Европа има такива досега известни залежи. Българските геолози още `50-те, `60-те и `70-те години на 20 век са проучвали различни находища в България на нафтошисти и газошисти и тези находища са добре известни. Знае се тяхната дебелина, къде се намират, но досега не е имало подходяща технология, която да позволява икономически ефективно извличането на нефта и газа от тях. Революцията идва от придобиването на тази нова технология. Това е нещото, което кара хората от целия свят да прогнозират, че всъщност човечеството е пред прага на усвояването на един ресурс, който съществува, но досега не е имало технология да го извлича от земните недра.
Фокус: Опасно ли е за водоизточниците в този район, тъй като в Североизточна България водата се добива с помпи и няма открити водоизточници, а се разчита на подземни такива?
проф. Кристалина Стойкова: В Североизточна България има един специфичен скален комплекс, който геолозите наричат „малм-валанжки карбонатен комплекс”. Той съдържа огромно количество прясна питейна вода – най-големите запаси на страната ни са тук и това се знае още от започването на геоложките проучвания в България. За радост, този водоносен хоризонт се намира значително по-плитко отколкото газовите шисти и близо до повърхността – между 100 и 500 метра. Докато газовите шисти, за които говорим и ще проучва „Шеврон”, се намират на една дълбочина под 3000 – 3500 метра. Това е много голяма дълбочина и те са отделени от водоносния хоризонт с почти 2,5 - 3 км скали. Впрочем, искам да подчертая дебело, че предстои тепърва да се доказва дали изобщо от тях е възможно да се извлича газ. Досега това не е доказано и тъкмо това е предизвикателството пред „Шеврон”.
Фокус: Тоест, безопасно е да бъдат направени тези проучвания?
проф. Кристалина Стойкова: Напълно. Не само поради голямото разстояние между водоносния хоризонт и газовите шисти, но и поради задължителното изолиране чрез обсаждане и циментация на всички водоносни и газоносни хоризонти, които се срещнат по време на сондирането. Без такава пълна изолация няма как технологично да се завърши сондажа. Впрочем, преди започването на всеки сондаж, се изисква задължителен подробно разработен екологичен план-програма и условия, които трябва да се изпълнят от компанията за еколожкия импакт върху околната среда. Българската държава трябва стриктно да следи компаниите по време на сондирането за изпълнението на екологичния план.
Фокус: Искам още нещо да ви попитам, тъй като там много се притесняват хората, говори се от уста на уста, какво ще им кажете?
проф. Кристалина Стойкова: Много лесно се манипулират хората, които знаят малко, с апокалиптични неща, което им се казват. Ще има земетресение или ще се замърси водата, или вашите ниви ще бъдат унищожени и почвата замърсена – това са все неща, към които хората са много чувствителни. Това е най-ценното, което те имат. И точно тук е много, много, нечистоплътно да се заиграва с незнанието и със страховете на хората. Това просто не е истина.
Фокус: Да ви попитам все пак опасност за питейната вода на хората няма, а от замърсяване на почвата, това, от което те също се страхуват?
проф. Кристалина Стойкова: Още по-малко. Няма основания за подобни притеснения.
Фокус: А относно тази технология, която евентуално може да бъде използвана, тя предизвиква ли мини-земетресения и как точно се случва това?
проф. Кристалина Стойкова: За мен е абсолютно изключено да се предизвика земетресение с мини-взривовете. На тази голяма дълбочина – 2-4 километра под повърхността, те се правят с цел да се отворят малки пукнатини, от които да може да излезе газът. След това се нагнетяват под високо налягане вода, пясък и добавки (абразиви). Така се правят повечко пукнатини, от които да се освободи включения вътре газ. Това е простата цел на технологията.
Фокус: Другото, което исках да ви попитам. Полша също много разчита на шистите. Да ни кажете в Европа кои са държавите, които са заложили на тази технология и са започнали проучвания? Понеже се цитираха данни за Еквадор и големите глобални катастрофи, които са причинили там. Можете ли да ни разкажете малко повече за това?
проф. Кристалина Стойкова: За замърсяването в Еквадор са предявени съдебни искове към компанията „Тексако” и нейният правоприемник „Шеврон”. Мисля, че тук се смесват нещата. През 1975-1990 г. „Тексако” провежда в Еквадор интензивно проучване за тези нормалните, традиционни залежи на нефт и газ. Когато приключва сондажните дейности, компанията съзнателно изхвърля на повърхността 18,5 млрд. галона токсични отпадъци (нефтопродукти и др.). Възползвайки се от липсата на какъвто и да било контрол от страна на държавата, се замърсяват реки, почва и се уврежда здравето на хората в голяма област от Еквадор. Сега „Шеврон” е наследник на „Тексако”, тъй като през 2001 г. те се сляха. За това сега съдят „Шеврон” в Еквадор и по тази причина се казват полуистини. Замърсяването е станало далеч преди времето на шистовия газ, при добив на конвенционален нефт и газ. Същото нещо се получи наскоро в Мексиканския залив.
Фокус: Съвсем пресен пример.
проф. Кристалина Стойкова: Тогава, когато стане производствена авария и някаква тръба се спука, както това се случи в Мексиканския залив, правителството на съответната страна трябва да има много ясно законодателно решение, да е казало какво става в такъв случай. Да се направи абсолютно точен екологичен мониторинг на цялата област. И всичко това с много ясни и строги законови мерки. И държавата, в случая България, трябва да следи непрекъснато всяка една компания какво прави, защото аз съм българка. Днес компанията я има, утре я няма, но ние живеем на тази земя. Тук е ролята на държавата. И Полша в това отношение е много напред. Всички възможни ситуации са предвидени в тяхното законодателство, преди да дадат около 70 лицензионни блока за търсене на шистов газ.
Фокус: Тоест доста повече отколкото при нас?
Кристалина Стойкова:Да, сега при нас е самото начало и това е първият блок, който сега се дава. За това смятам, че държавата, нашето Министерство на околната среда и водите, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да са подготвени със съответните закони, които да се прилагат в случай, че се открие такова находище. Аз пак казвам – няма такова находище към момента. Дай боже да има. Според мен, на този етап още никой не знае дали „Шеврон” ще открие находище или няма да открие. Това са чисти спекулации и мен това ме притеснява, защото се опитват да плашат хората. С един или два сондажа нито може да се разруши екообстановката в Североизточна България, нито даже нещо може да бъде застрашено. Ако се стигне до откритие и добив, тогава трябва да се направят обстойни изследвания и постоянен мониторинг от български специалисти за минимизиране на риска от нарушаване на екологичното равновесие. Накрая искам да благодаря на агенция „Фокус” за предоставената възможност учени от БАН да дадат своето експертно мнение. То е необвързано с частни, политически или други корпоративни интереси и цели да информира българските граждани за ползите и рисковете от добива на шистов газ.
Десислава АНТОВА


http://www.focus-news.net/index.php?id=f18010


Защо Полша и Украйна ще добиват шистов газ, а ние да не можем? http://www.livenews.bg/Zashto-Polsha-i-Ukrayna-shte-dobivat-shistov-gaz%2C-a-nie-da-ne-mojem.-12269



http://svejo.net/1170588-globalization-prof-kristalina-stoykova-za-neftenite-i-gazovite-shisti-chovechestvoto-e-pred-praga-na-usvoyavaneto



Гласувай:
4



1. meto76 - http://borsi. blog. bg/politi...
21.06.2011 21:09
http://borsi.blog.bg/politika/2011/06/21/valentin-zlatev-prilapa-zalejite-ot-shistov-gaz.769570

Валентин Златев прилапа залежите от шистов газ!
цитирай
2. meto76 - http://www. spekulanti. com/2...
21.06.2011 21:30
http://www.spekulanti.com/2011/06/08/%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F/
цитирай
3. dokumentalni - http://www. dokumentalni. com...
08.07.2011 13:10
http://www.dokumentalni.com/?p=1092
цитирай
4. анонимен - Обръщение към Кристалина Стойкова
14.01.2012 19:33
Винаги съм се чудил каква порода са хора който предават народа и страната си за пари. Няма съмнение, че интервютата в подкрепа на сондирането за шистов газ са платени, защото и децата са наясно, че това е изключетелно вредна технология. Кристална, как се чувстваш като най-мразения човек в държавата? Защото няма по презирани и мразени от предателите. Всеки достоен човек инстинктивно изпитва погнуса към такива като тебе, които за 30 сребърника са готови да продадат страната си. Страна, чиято земя е напоена с кръвта на стотици българи, които са я защитавали и която ти родоотстъпнически предаваш. Не забравяй, че винаги има възмездие. Ако не от хората , то от Господ.
цитирай
5. анонимен - Относно другарката Стойкова
24.06.2012 13:10
Другарката Стойкова на едно място говори, че няма НИКАКВА опасност за почвите и водата. Накрая обаче говори за мониторинг за намаляване риска от нарушаване на екологичното равновесие! Кое от двете е вярно? Ей, човек като мами на едро, винаги се издава. Другарко Стойкова, само някой глупак може да излъжете, ама в интернет те са малцинство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570005
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031