Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 13:27 - Русия - няма опозиционна партия, няма проблем
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2243 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 27.06.2011 00:11


Русия - няма опозиционна партия, няма проблем  

25 Юни 2011

e-vestnik  

image Митинг на Партията на народната свобода (ПАРНАС). Снимка: Новая газета

Руското министерство на правосъдието отказа да регистрира Партията на народната свобода ПАРНАС . Властите посочват едни и същи мотиви, за да не регистрират неугодни партии, отбелязват експерти, цитирани от “Ведомости”. Откакто Русия прие закона за партиите през 2001 г., регистрация бе отказана на редица нови политически сили, напомня изданието.

Съпредседатели на партията ПАРНАС, създадена миналия декември, са опозиционните политици Михаил Касянов, Борис Немцов, Владимир Милов и Владимир Рижков. Министерството на правосъдието заяви, че отказва да я регистрира, тъй като партийният устав не предвиждал изискваната от закона ротация на ръководните органи, а проверка на молбите за членство открила в списъците “мъртви души” - починали граждани, затворници и непълнолетни, посочва “Ведомости”.

Заяжданията на министерството са безпочвени, тъй като уставът на ПАРНАС предвижда ротация на нейния федерален политсъвет, коментира за вестника руски политолог. Самият закон за партиите е написан така, че е трудноизпълним и при желание може да бъде ликвидирана всяка политическа структура, добавя той.

Според Владимир Рижков няма смисъл отказът за регистрация да бъде обжалван - до насрочването на парламентарните избори, очаквани през декември, остават само два месеца. Сега ПАРНАС ще агитира за протестно гласуване и пускане на невалидни бюлетини, обещава политикът.

За управляващата партия “Единна Русия” ПАРНАС и без това не е бил потенциален конкурент в изборите, смята руска наблюдателка, цитирана в материала. “Единна Русия” има шансове да получи конституционно мнозинство в Думата, за което ще съдейства и създаваният от нейния лидер - премиера Владимир Путин, Общоруски народен фронт, прогнозира тя.

Според лидерите на ПАРНАС Путин “е избрал сценарий с още по-силно затягане на гайките”, но “все още има шанс да се поправи, като анулира регистрацията на партиите преди насрочването на изборите за Дума”, пише “Комерсант”.

Партийното ръководство изтъква, че ПАРНАС ще съществува и без регистрация. На 25 юни демократите организират в Москва протестен митинг, а после ще събират доказателства, че предстоящите избори са нелегитимни. Тук партията разчита на подкрепа от европейските структури, отбелязва всекидневникът.

Трудното регистриране на партии във федерацията “сериозно възпира политическата конкуренция в Русия, ограничава избора, достъпен за руските избиратели, и демонстрира наличието на реални пречки за политически плурализъм в страната”, заявила вчера по повод случая с ПАРНАС Катрин Аштън, върховният представител на ЕС за сигурността и външните работи.

Съюзът на либерали и демократи за Европа в ПАСЕ прикани вчера Мониторинговия комитет на асамблеята да проучи дали руското законодателство за регистриране на партии отговаря на европейските правни стандарти, съобщава “Комерсант”.

Според вестника Владимир Рижков от ръководството на ПАРНАС смята руския министър на правосъдието Александър Коновалов и премиера Путин за “престъпници, които нарушават конституцията”, и ще постави въпроса да им бъде забранено влизане в държавите от ЕС.

Отказът за регистрация на ПАРНАС “не е умно решение” и превръща активистите й в мъченици, забелязал Сергей Миронов, водач на депутатите от партията “Справедлива Русия” в Държавната дума. Според Иван Мелников от ЦК на руската компартия регистрирането на ПАРНАС не би имало решаващи политически последици, “тъй като зад тези политици няма нито програма, нито що-годе осезаема подкрепа”.

Неточните и противоречиви сведения за членството в една партия формално може да станат причина за отказ, но министерството е проверило само част от молбите, подчертава “Новие известия”. В документите за регистрация, подадени през май ПАРНАС твърди, че има 53 регионални структури и над 46 000 членове.

“Колкото до мъртвите души, всичко това са нагли, стопроцентови лъжи”, заявил пред изданието Борис Немцов, един от партийните лидери. Той обяснява фалшификациите по следния начин: “В редиците на ПАРНАС се внедряват чекисти, те пишат молби от името на баба си, умряла през 1890 г., и пращат молбата направо до министър Коновалов”. Активисти на ПАРНАС пък отрекли да членуват в партията “под натиск от Федералната служба за сигурност и частите за борба с екстремизма”.

ПАРНАС няма да сезира съда, защото в случая това е “умряла работа” - въпросът не е правен, а политически, и трябва да бъде решаван с политически методи, заяви Борис Немцов. “Затова подкрепям разгръщането на широкомащабна кампания под един-единствен лозунг: “Нито един глас за партията на мошениците и крадците и фронта на мошениците и крадците”, добави руският политик, цитиран в “Новие известия”.

Отказът за регистрация на ПАРНАС ще предизвика радикализация на политическия живот в Русия, пише “Независимая газета”. В случая се е задействал “рефлекс от предишната система” - неизменният “стремеж да бъде намален броят на участниците в предизборния процес, особено на десния фланг, за да бъде запазен десният електорат за “Единна Русия”, смята руски аналитик, говорил пред вестника.

Решението нагледно сочи, че президентската администрация в Русия е заложила на дясната партия “Правото дело” - “ПАРНАС явно играеше в същото поле и ето че не я разрешиха”, коментира друг наблюдател.

Потенциалният електорат на ПАРНАС са хората с демократични нагласи, останали още от 80-те, разочаровани от днешното развитие на Русия - учители, лекари, дребни бизнесмени, инженери, към 10-15 на сто от населението. Те няма да гласуват за “Правото дело” и ако участват във вота, ще формират протестен електорат в полза на комунистите, предупреждава трети политолог пред “Независимая газета”.

http://e-vestnik.bg/12065/rusiya-nyama-opozitsionna-partiya-nyama-problem/


http://svejo.net/1175453-globalization-rusiya-nyama-opozitsionna-partiya-nyama-problem
 

Социалните мрежи поставят в шах режима на Лукашенко








Гласувай:
2



1. zabylgarite - Путин е много зле
26.06.2011 16:33
това е диктатура
цитирай
2. meto76 - Вие чак сега ли го разбрахте това!
27.06.2011 00:11
Вие чак сега ли го разбрахте това!
цитирай
3. vencivaleri1951 - Горкия Путин:((((
27.06.2011 13:12
zabylgarite написа:
това е диктатура


Дойдат ли избори в България започваме да "бутаме паметници", в "Русия не се регистрират партии" и започват да се "забраняват шествия", да не се допускат кандидати да се явят за президентски избори. Тъй като приказката в момента е за Русия да видим кой го прави и кой има сметка от това нерегистриране. Да вземем Касянов. Той подобно на Путин е бил премиер по нреме на президенстването на Елцин. Защо не се наложи, как така по време на мандата си стана солиден олигарх? От пирожки ли спести? Защо има купища "Мъртви души" в списъците си. Не може ли да съберат необходимите бройки.? Разбира се , че могат, но на националния вот трудно събират повече от 2% и затова предпочитат да пощумят отколкото да отидат на избори. Там няма кой да ги чуе. На миналите президентски избори не допуснаха Буковски. Ужас, диктатура...Да но Буковски е и с американско гражданство/за по младите блогъри ще напомня, че него през 70-80 години го замениха със шефа на чилийската компартия Луис Корвалан/ Ако отхвърлят някой кандидат с двойно гражданство в Америка за президент то си е в съответствие със закона, а в Русия е вече диктатура. Не си сменява гражданството по две причини-първо няма никакъв шанс да бъде избран и второ ,ще загуби пенсията си от Щатите. С американска пенсия в Русия все още се живее добре. А иначе има четри партии в Думата. В Щатите са две, в Англия три, в Германия четри, Франция четри или пет...Който е бил в Русия знае добре, че хората обичат Путин /харесват и Медведев/ Ако се яви/вероятно ще го направи/ ще си осигури близо 70% от гласовете и при това е бил два мандата вече. Това не Ви ли говори за качествата му като ръководител. Горкия Путин...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579007
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031