Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2011 00:57 - Гръцко-турско-израелски съюз блокира „Флотилия на свободата” ІІ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1912 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 04.07.2011 00:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Гръцко-турско-израелски съюз блокира „Флотилия на свободата” ІІ

Екип на Ориент.бг

Изглежда израелската външна политика успя да постигне два последователни, сериозни успеха в битката си срещу палестинците. На първо място, Тел Авив успя практически да обезкръви замисления с голям ефект втори епизод на „Флотилия на свободата”. От планираните първоначално 1500 активисти, на настоящия етап останаха около 300 (в това число е и Хамид Тарек – зетят на лидера на „Хамас” Халед Машаал). Стратегическото сътрудничество между Атина и Тел Авив доведе до фактическата забрана корабите, акостирали в гръцките пристанища, да отплават към водите на Газа. Според ливанския вестник „Сафир” службата за гражданска защита в Атина е излязла с официална декларация, че издадената заповед важи за всички гръцки и чужди кораби, които имат подобно намерение.

В същото време Анкара също оттегли своята подкрепа за пропалестинската флотилия, въпреки че преди повече от година беше нейния основен спонсор. Турското правителство категорично предупреди фондацията IHH – главният организатор на „Флотилията на свободата” І, да се оттегли от мероприятието. Наблюдателите отбелязват, че някои от акостиралите на гръцките и турските пристанища съдове изненадващо са аварирали.

Има обяснение за подобно развитие на нещата, което се корени в динамиката на регионалната и двустранната политика. „Арабската пролет” сближи позициите на Вашингтон и Анкара. Настоящата американска администрация отчетливо започна да промоцира в арабския свят „турския политически модел, базиран върху умерения сунитски ислям”.

Силното лансиране на подобна схема предизвика ответна реакция дори сред консервативните арабски режими. Последните направиха стъпка към формирането на свой втори „независим сунитски блок”, групиран около Саудитска Арабия и Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив (СССПЗ). Неслучайно на 10 май от СССПЗ изненадващо отправиха покана към двете сунитски монархии – Мароко и Йордания, да се присъединят към този своеобразен клуб. В същата светлина Риад започна да стимулира заселването на пакистански (не на турски) военни и техните семейства в Бахрейн, за да промени баланса на съотношението шиити - суните в малката островна държава. В Саудитска Арабия очевидно не се харесва фактът, че Барак Обама превърна Ердоган в свой брокер в Близкия Изток и Северна Африка.

Безспорно, има симптоми на затопляне на отношенията между Турция и Израел, въпреки останалите все още сенки на недоверие – сътрудничеството между Анкара и Техеран и неоосманистките амбиции на Турция в Близкия Изток. Изглежда някакъв вариант на неоосманизма е преглътнат от Израел. Според аналитичния сайт „Дебка” по време на осъщественото преди две седмици посещение от представител на израелското МВнР в Анкара, той е признал „регионалната роля на Турция” и „нейното значимо историческо присъствие.” Освен това Тел Авив се е съгласил Турция да заеме важна роля в палестинско-израелските преговори. В същото време, по непотвърдена информация, Ердоган от своя страна се е ангажирал да упражни натиск върху „Хамас”, за да признае еврейската държава. Досега с подобна задача никой не се е справил.

Рязкото охладяването на отношенията Турция - Израел след войната в Газа в началото на 2009 г. стимулира Тел Авив да потърси ефективни заместители на Анкара в областта на сигурността. Израелският външнополитически механизъм формира „балкански блок на сигурността” (ББС), включващ на първо място Гърция. Според цитирания сайт част от неговия оперативен режим е получаването на разрешение израелските ВВС да тренират във военни бази в България и Румъния. Наблюдатели отбелязват, че стопирането на „Флотилията на свободата” ІІ е първият пряк резултат от функционирането на ББС.

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас много бързо се ориентира в динамичната обстановка, за разлика от „Хамас”. Ръководството на радикалното движение не успя да вникне в детайлите на силния външнополитически десант на Израел и променения регионален баланс след събитията от „Флотилията на свободата” І. На 24 юни той осъществи едно „проучвателно” посещение в Анкара, за да се увери на място какъв е потенциала на пропалестинската подкрепа. Според международни експерти Абас се е убедил, че ако даде зелена светлина на инициативата за признаване на палестинската държава в ООН, ще се натъкне на силен отпор от блока, организиран от опонента му Израел. В него влизат не само САЩ, но и още 40 държави, сред които са Гърция и Турция. Той си дава сметка, че на карта е поставено изплащането на американските помощи на стойност 600 млн. долара, от които крайно се нуждае бюджетът на палестинската автономия.  

Торпилирането на инициативата „Флотилия на свободата” ІІ е своеобразен тест за ефективността на създадения антипалестински блок. Вероятно провалът ще доведе до подобен резултат и за много по-значимата външнополитическа инициатива на Рамала, а именно признаването на палестинската държава в ООН.

http://www.orientbg.info/analizi/flotilia_sv.html


http://svejo.net/1183033-globalization-gratsko-tursko-izraelski-sayuz-blokira-flotiliya-na-svobodata



Гласувай:
4



1. meto76 - http://news. ibox. bg/news/id...
04.07.2011 01:00
http://news.ibox.bg/news/id_88255594

Турция: Съветът на бунтовниците е официалната власт в Либия!

Пак ще почнат да играят по американската свирка и турците, и гърчолята смотани.Все пак доларите се печатат още в Америка!А особено правослания циганор на юг от България има да плаща още доста заеми.
цитирай
2. анонимен - ДОКТОР ДРЕ
04.07.2011 02:21
Tи си циганор , вулгарос пробит...славянски цигани-циганите на славяните=Воулгариа
цитирай
3. анонимен - циганска работа
04.07.2011 04:50
турция се надупи яко


Първи срещу палестинците, а после облиза гъ.. на сащ и мо заигра по свирката в Либия.

Не е случайно, че за арабите, а вече и за повечето мюсюлмани турция е долна държава и лазещото кученце на кръстоносците
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582836
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031