Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2011 11:34 - Щяха ли да закрият "News of the World" в България?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 11.07.2011 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Щяха ли да закрият "News of the World" в България?     image
 Добро утро! Време е за клюки!
В седмицата, в която в Лондон закриваха "News of the World", в София едновременно се появиха два нови таблоида. Това съвпадение накара Ясен Бояджиев да изброи малкото прилики и многото разлики между "тук" и "там".  

 

Двете събития могат да се възприемат и като повод за укрепване на националното самочувствие. От една страна България бързо наваксва изоставането си - добра или лоша, булевардната преса все пак е присъща за развития свят. От друга страна, както се видя, и „там” стават големи безобразия.

Преди да прокарваме успокояващи паралели обаче, нека се запитаме: възможно ли е в България да се случи нещо подобно на историята със закриването на един от най-старите и многотиражни британски вестници? За да си отговорим, да започнем от несъмнените прилики в медийната действителност на двете страни.

Клюки за 40 стотинки

И двата нови български вестника без притеснения от конкуренцията атакуват една и съща пазарна ниша и едни и същи читатели – онези, които не придирят много-много, щом цената е само 40 стотинки и има телевизионната програма. Това е печеливш модел, на който се залага и тук, и там.

image

 Евтини сензации на кило

В търговско отношение моделът включва ниска цена, висок тираж и ръчна продажба. По отношение на съдържанието обединяващи са съмнителният вкус и самоцелната повърхностна сензационност, предназначени за относително по-ниско платежоспособна, по-необразована и непретенциозна публика. Общото е и в безпардонното навлизане в частния живот, неангажираното отношение към етичните стандарти и двустранната обвързаност с политиците на власт, което си личи особено добре по избори.

Вестници с "верни истории" - като "кренвирши с месо"

Тук някъде започват разликите. Първата се отнася до самите вестници. Добър пример за нея е безсрамната лекота, с която още в деня на последните избори у нас голяма част от вестниците направиха обратен завой и размениха обектите на очернянето и обожествяването.

Британският медиен пейзаж се определя не толкова от "News of the World" и събратята му, колкото от многото, известни и уважавани в цял свят образци на качествената журналистика. Качествените издания в България се броят на пръсти и в повечето случаи едва кретат. Останалите си приличат, при това не само по таблоидния формат на книжното тяло.

Сигурно помните рекламата на „кренвирши с месо”. Също като в нея, рекламирайки се обилно, един от новоизлязлите вестници обещава „верни истории”. По дефиниция в един вестник всички истории би трябвало да са верни. Българската действителност обаче е далеч от дефинициите, както при кренвиршите, така и при вестниците. Голяма част от тях по-често демонстрират зависимост от политици, тъмни капитали и корпоративни интереси, отколкото привързаност към истината и отговорност пред читателите си. За което обаче са виновни и самите читатели.

Без дъно за моралното падение

image

 Българският "News of the World" щеше да го бъде

Така стигаме до втората голяма разлика и до основната поука от историята с британския таблоид. Собствениците му го закриха не заради внезапен порив на висок морал, а защото само за ден ги напуснаха рекламодателите и защото гневът на читателите заплашваше да се пренесе и върху останалите им издания. Рекламодателите напуснаха, защото читателският бойкот заплашваше да се пренесе и върху техните стоки. Политиците, макар и неохотно, се намесиха, защото с основание гневът се насочи и към тях.

В крайна сметка вестникът бе закрит не от издателя си, а от публиката. За нея очевидно има осъзната граница, чието прекрачване, при цялото си многообразие, тя не е готова да допусне и решително наказва.

В България моралната търпимост на мнозинството изглежда по-скоро безгранична, а каквито и да било единни, мотивирани от морални съображения действия изглеждат невъзможни.

Затова няма дъно за моралното падение. Таблоидната култура доминира /не само/ медийната ни действителност, а историята със закрития британски таблоид тук няма как да се случи.

Автор: Ясен Бояджиев, Редактор: Александър Андреев

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15225419,00.html


http://svejo.net/1190621-globalization-shtyaha-li-da-zakriyat-news-of-the-world-v-balgariya



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626857
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930