Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 19:19 - Симеон Дянков: Няма разнобой в кабинета за "Лукойл", мнението на Цветанов по въпроса не е важно
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1875 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.07.2011 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Симеон Дянков: Няма разнобой в кабинета за "Лукойл", мнението на Цветанов по въпроса не е важно         image

Симеон Дянков, министър на финансите
Фотограф: Анелия Николова

 

В петъчния си брой, позовавайки се на информация от свои неназовани източници, вестник "Труд" съобщи, че на правителственото заседание в сряда е проличал разнобой между министрите заради отнетите лицензи на данъчните складове на "Лукойл Нефтохим" и пристанището "Росенец"

Според вестника след края на официалната част на заседанието външният министър Николай Младенов попитал "дали все пак някой ще обясни какво точно става с "Лукойл". Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пък разпалено заявил, че "тия акции трябва да се обсъждат предварително" и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.

Премиерът Бойко Борисов пък отговорил, че случващото се е обсъждано многократно, включително и в неговия кабинет, и попитал: "Ти какво искаш - да позволим да се нарушава законът ли?, разказва "Труд". Изданието се позовава на запознати, според които основната причина за острата реакция на Цветанов била, че МВР има договор за доставка на горива с "Лукойл". Разговорът се състоял в отсъствието на другия вицепремиер - Симеон Дянков, в чийто ресор е работата на митниците и отнемането на лицензите за данъчни складове.

Снощи Дянков коментира отнемането на лиценза на "Лукойл", евентуалните последствия от него, както и отношенията в кабинета в обширно интервю за предаването "Панорама" на БНТ. "Дневник" публикува пълния текст на интервюто, предоставен от БТА:


Лицензът на "Лукойл - Нефтохим" е отнет, някои наричат това война, други - театър. А то какво е?
- Спазване на закона. Имаше закон, той трябваше да се спази до началото на юли. Всички фирми го спазиха, без "Лукойл - Нефтохим", отнехме им лиценза.

А война ли е?
- Някои могат да го разбират като война, то е просто спазване на закона. Тоя закон, който, между другото, имаше близо 15 месеца възможност всички фирми в този бранш да го спазят, в смисъл важи от март 2010 година, и просто е трудно да се обясни как една такава голяма фирма, световна фирма, не намери време в тия 15 месеца да спази закона.

А вие намерихте ли време през тези 15 месеца да преговаряте, да поставяте условия, да предупреждавате?

- Неколкократно това е правено от Агенция "Митници", те са администрацията, която се занимава с тези лицензи. Не само за "Лукойл", за всички, около 85 такива компании има в България, които държат данъчни складове с този тип горива, алкохол и т.н.

И равносметката днес я дадох на парламентарен контрол - 74 компании до края на срока, който беше 26 юни т.г., са го спазили, 4 компании не го спазиха, лицензът вече им е отнет, и тази седмица отнехме и тези два лиценза - на "Нефтохим - Лукойл" и на тяхното пристанище "Росенец".

А защо тогава някои в правителството мислят, че това е дошло като гръм от ясно небе, без подготовка, без предварително предупреждение?
- Просто не са запознати със случая или просто не са свикнали с идеята, че законът е еднакъв за всички. Не трябва да има предупреждения, ако си голям. Ако си малък, няма предупреждение, законът важи, ако си голям, същото правило трябва да важи. А е имало многократно протоколи между Агенция "Митници" и "Лукойл - Нефтохим", последният от февруари т.г., в който агенция "Митници" казва: не виждаме никакви измервателни уреди, които вие по закон трябва още. . . вече да сте ги сложили. Последният срок е юни.

Има ли разнобой в правителството по този въпрос, да кажа директно, между вас и министър Цветанов, другият вицепремиер?


- Изцяло в мои правомощия е това, Агенция "Митници", аз отговарям за нея. Когато ген. Танов дойде и каза отнемаме лиценза, защото вече всички законови норми са потъпкани от тази компания, имала е многократно възможност да направи всичко, което е необходимо. Казах да, информирах премиера, той каза да. Това беше.

Не отговорихте на въпроса има ли разнобой в кабинета?
- Казвам, че не може да има разнобой, защото аз отговарям за това. И дори ако министър Цветанов има някакво друго мнение, в случая то не е меродавно, не е важно.

Това не е ли игра на нерви с Москва заради "Белене"?
- Не. Веднага се появиха няколко, така, възможни конспиративни теории дали това е някаква игра с Русия за "Белене", не. Просто изтече срокът и те не си го свършиха. Другата конспиративна теория е: правим го заради изборите, а те реално излизат в ремонт. Не излизат в ремонт, миналото лято бяха в ремонт,
следващият им ремонт, планиран, е 2013 година. Нито едната теория, нито другата теория е вярна, просто тази компания трябва да спази закона.

Казвате, че сте подготвили всичко. Обаче за хората е важно да не скочи цената на бензина, а тя ще скочи ли?
- Не би трябвало да скочи, защото има свободен пазар. За бензина специално "Лукойл" и сега, "Лукойл - Нефтохим", е само около 40 процента от пазара, 60 процента се внася от други фирми. Има достатъчно вносители, над 400 са лицензирани, така че не вярвам цената да скочи.

Г-н Дянков, вие по-добре от мен знаете, че ако говорим всеки ден за това, а то е неминуемо, включително и в този един момент, хората се притесняват и са склонни към ирационални действия. Това нали е много често част от проблемите на борсите, в икономиката и т.н.
- Да, това е така.

Не се ли страхувате от този ефект в момента?
- Тук сте прав и точно затова се презастраховаме. Имаме държавен резерв, той е от около 80 дни в момента, но ако 100 % от бензина го няма, понеже те са под 50 % от пазара, значи имаме за около 180 дни, над двойно. Този държавен резерв трябва да се използва точно в такива екстрени случаи. От
днес е задвижена процедура, министър Трайков отговаря за това, така че в случай, че има няколко дни, в които хората просто изпитват някаква паника, ние да покажем ясно, че имаме достатъчно запаси и ще ги използваме.

През това време, докато се използва резервът, има ли време фирмите да набавят количество отвън?
- Има, специално за бензина вече доста фирми са ни казали, че, включително и днес, вече са набавили количества, по-големи, отколкото са внасяли досега. Така че за бензина тема въобще няма
да има и аз дори не вярвам, че държавният резерв въобще ще се използва там. Остават две други теми - за керосина напоследък, за самолетното гориво се говори доста, че там може би ще има тема. И там не вярваме да има тема, но все пак, за да сме предпазливи, и там имаме държавен резерв и ще го отблокираме, ако е нужно. И последното, за битума, понеже доста се строят магистрали, а той е необходим за настилките. . .

Сакън, да не пострадат магистралите.
- Да, но и там сме говорили многократно в последните няколко дни с министър Плевнелиев, министър Трайков. И там нямаме притеснения.

Все пак, работите ли за компромис с "Лукойл", изключвате ли всякакви преговори?

- Преговори не може да има, веднъж като е нарушен законът и като е отнет лицензът. Оттук нататък единствената възможност е през съда - те да обжалват, ако смятат, че това решение не е справедливо, и ние, от друга страна, пък да обжалваме, ако видим, че съдът по някакъв начин смята, че те са прави.

Това е идеалният свят, но реалният свят е свят, в който те трябва да направят инвестиция, да вземат тези измервателни уреди и дълго да ги монтират. Няма ли все пак, ако видите поне 2 - 3 уреда, че се слагат, вие да кажете добре, и край.
- Не, този период мина. Те имаха 15 месеца това да го направят. И логичният въпрос, аз се срещах с тях преди 2 дни, беше: вие като имахте 15 месеца, защо по-малките фирми го направиха, а вие не го направихте.

Защото са по-големи и повече уреди имат, и повече пари трябва да отделят.
- И са доста по-богати. Световна фирма, много лесно могат внесат от някъде. . . Просто този коментар не е валиден, защото те са световна фирма с огромни възможности. Или поне те трябваше да тръгнат, да кажат, о`кей, не успяхме на 100 процента, защото имаме примерно по-дебели тръби като по-голяма фирма, но направихме 90 процента. Те не са направили никакви проценти.

А не е ли просто, че чакате Вагит Алекперов да дойде да преговаря лично с вас и с премиера.
- Времето за преговори мина преди срока, в който трябваше те да си свършат... и ние сме го показали, се надявам, в последните няколко дни с ген. Танов много ясно. Преговори няма. Единствено, срещахме се наистина, това беше да покажем фактологията, защото дойдоха доста, така, голяма делегация от
Русия, да кажем: вижте какви са стъпките, вижте какво е направила Агенция "Митници" и просто ние не виждаме никакво движение от ваша страна.

Добре, бяхте ясен. Искам рязко да сменя темата с това да припомня, че за един ден в Лондон ви питаха CNN, Ройтерс, мисля, че "Sky", "Уолстрийт джърнъл", ВВС ..., питаха ви за кризата и еврото. Защо тъкмо България трябва да дава акъл на Европа? Цъфнала и вързала ли е?
- От гледна точка на фискална финансова дисциплина ние сме сред отличниците в Европа и наистина имаме и какво да кажем, че сме постигнали, и това правителство, и последните три правителства преди нас, защото във фискалната политика най-важно е устойчивостта. Ние имаме с какво да се похвалим, като финансов министър това мога да го кажа на това правителство, но и разчитаме на успехите на предишните няколко правителства. Това е нещо, което много малко други държави в Европа в момента го имат и си заслужава да им разкажем, че България тук е успешна, има и други неща какви да се правят, но да покажем, че ние сме добър пример.

А дали знаете, хората ни гледат в момента и те в момента са с тефтерчето, вадят и пресмятат колко е беден отличникът и колко е богат един гражданин на Гърция, Испания, Италия, Португалия?
- Да, устойчивостта това означава в годините обаче как ще си, Португалия, Испания и Германия и т.н., Гърция са били богати и преди 20 години, и преди 10 години. Въпросът е къде ще сме ние спрямо Гърция след 5 или 10 години, а аз твърдя, че ние до година-две ще надминем Румъния, след 5 до 10 години ще надминем Гърция, просто защото при тях нещата се сриват, при нас почват да растат.

А не приличаме ли ние на един много беден, много религиозен, много беден човек, който стиска колана и чака отплата в отвъдното, а отсреща другите пируват, ядат и животът си минава, защото животът е един, г-н Дянков.

-  Да, и виждаме по телевизията, четем по всички медии, че те не пируват всъщност, а всеки ден гърците са в стачки, румънците са в стачки, испанците са в стачки. Днес чухме новината, че испанското правителство се оттегля, предсрочни избори през есента. Кипърското правителство падна вчера. Другите не живеят в охолство и в спокойствие, има огромна безработица. Испания - 21 процента безработица.

Българският бизнес обаче, който глътна вода покрай рестрикциите, неплащането от страната на държавата, той как ни гледа в момента, според вас?
-  Гледа ни и си казва - да, предполагам, макроикономиката е добра, фискалната политика е добра, данъчната политика ни е най-добра в Европа. Искаме да. . . Искаме и мерки за съживяване на икономиката. И моят отговор е, да, прави са, досега се борехме главно да излезем от кризата
непокътнати, да не станат тези големи драми като в нашите съседки. Оттук нататък е време да мислим за активни икономически политики. И в туризма с археология и т.н., ще говорим по-късно, и в селското стопанство, във всички сектори, сега е времето.

А в кой сектор най-много? Кой сектор ощетихте за тези първи две години и искате сега да им върнете?
- Ощетяване нямаше, защото ние запазихме ниското данъчно бреме и дори станахме по-напред от другите държави, които го увеличиха. Имаше сектори, които преди кризата разчитаха много на лесни кредити. Примерно секторът строителство, които просто изчезнаха, няма такива кредити и няма и да има с времето, не само в България, навсякъде в Европа, така че в бъдеще ще се строи по-малко, отколкото се е строяло преди кризата. За мен обаче това е нещо положително, защото ще се фокусираме върху
големите строежи, върху магистралите, върху жп линиите, а не само да строим по морето и в София.
Финансовите услуги бяха друг сектор, който се развиваше много устремно преди кризата, банковият сектор особено. Той ще се развива според мен по-малко след кризата отсега нататък. Това за мен също е добре, защото ще има ребалансиране, не само да разчитаме на банките. Всички останали сектори, особено тези, които се занимават с износ, вече растат добре и трябва да растат още повече в следващите години.

Ако има едно нещо, на което си струва да дадете повече пари в момента в държавата, кое ще е то?
- Две ще си избера - селско стопанство. България традиционно е била голяма сила в селското стопанство. Там и с евросредства, които вече потекоха, и с други, с повече напоителни системи, инвестиции, трябва много да напреднем за няколко години. И туризмът, където сме сила, но макар че сме сила в Европа, спрямо брутния вътрешен продукт туризмът сега е 6-7 процента. В страните, които се смятат за туристически, Испания, Франция и т.н. е 15-16 процента. С други думи, трябва да удвоим
туристическия сектор, повече неща да предлагаме там.

http://www.dnevnik.bg/pazari/intervju/2011/07/30/1131515_simeon_diankov_niama_raznoboi_v_kabineta_za_lukoil/



http://svejo.net/1210944-globalization-simeon-dyankov-nyama-raznoboy-v-kabineta-za-lukoyl-mnenieto-na-tsvetanov-po-vaprosa-ne-e-vazhno



Гласувай:
4



1. анонимен - от Севт Непримиримии
31.07.2011 12:27
Както винаги е прав!
Много уважавам Дянков.Прагматизмът и трезвата оценка,придобити на Запад и непоколебимостта му в правотата им,са твърде неудобни ,но изключително необходими.
Политически необвързан,експерт - модел за мениджър!
В Европа наричат Люксембургци - селяни,но в това не влагат презрение,а ги характеризира,като аграрна област в Европа.
Тук Борисов каза иносказателно,че е крайно време България да си върне присъствието в селското стопанство и майчетата гракнаха,че гарджетата им били прекалено умни да това.
Абе,"на гол тумбак,чифте пищови"- много се дразня от криворазбрана цивилизация и демокрация!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614646
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930