Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 20:40 - Антоний Странджев: Има измервателни уреди в „Лукойл Нефтохим Бургас”, но фирмата се отчита само на офиса майка в Русия, не и в Агенция „Митници”
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1630 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 10.08.2011 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Антоний Странджев: Има измервателни уреди в „Лукойл Нефтохим Бургас”, но фирмата се отчита само на офиса майка в Русия, не и в Агенция „Митници” 10.08.2011 / 11:14 от: ГЛАСОВЕ   image




Как ще коментирате скандала с „Лукойл Нефтохим Бургас"?

- Защо скандал? Това според мен е закъсняло прилагане на закона! Как така останалите фирми от бранша, с не толкова големи финансови възможности, успяха да осъществят законовите изисквания, а „Лукойл Нефтохим” – не! Кой, защо, срещу какви облаги търпя това беззаконие? Законите важат за всички.

- Основатели ли са оправданията от страна на комбината, че не им е стигнало технологично време, за да поставят измервателни уреди и да ги свържат с Агенция „Митници"?

- Не, не са основателни! Наличието на измервателни уреди е вменено в ЗАДС (Закон за акцизите и данъчните складове) от 01.07.2006 г.! „Лукойл Нефтохим Бургас” има монтирани измервателни уреди, само че те контролират фирмените производства и предават онлайн информация за вътрешна отчетност, включително и в офиса майка в Русия! Изискването на Наредба 3 на Министерството на финансите е информацията от измервателните уреди да се предава в реално време в Агенция „Митници”! Тук има и различни нюанси, които са разписани подробно в наредбата! Прословутата наредба е подписана от министър Дянков, доколкото си спомням, през месец февруари 2010 г. От тогава до настоящия момент тя бе атакувана многократно във ВАС! Вече не знам какви са гратисните срокове за нейното прилагане, но съм убеден, че те са изтекли отдавна – все пак това е година и половина, нали!

- Някои твърдят, че това е театър, разигран между премиера Борисов и Валентин Златев. Какво е вашето мнение?

- За да има театър, са необходими артисти! Единият е ясен, но как, кой и защо включи в репертоара и Валентин Златев – не ми е ясно! Тук прозира повече политика, отколкото обективна истина! Доколкото разбирам, се отнема лицензът на „Лукойл Нефтохим Бургас”, фирма производител и различна от „Лукойл България”, фирма дистибутор, която е под ръководството на Валентин Златев.

- Вярно ли е, че напрежението между МВР и Министерството на финансите започна, след като се опитахте да приложите Наредба 3 за „Лукойл"?

- Напрежението се прояви основно след извършената структурна реформа в агенция „Митници”, при която бяха съкратени над 700 човека, някои от които впоследствие се оказаха „активни спортисти” и съотборници по футбол с премиера! Това се случи през декември 2009 и януари 2010г.! Наредба №3 просто допълнително усложни обстановката! Тогава основните „опоненти” бяха вино- и високоалкохолни производители! Спомняте си срещите при министър-председателя, в които участие вземаше Цветан Цветанов, а Ваньо Танов липсваше.

- Защо, според вас, Цветан Цветанов се изказва в защита на рафинерията срещу опитите на финансово министерство да приложи наредбата там?

- От това, което прочетох, оставам с убеждението, че Цветанов е „изненадан” и „недоволен” основно затова, че никой не е поставил на обсъждане това решение – явно визирайки себе си. Явно, въпреки „общите снимки” с Дянков и Танов, напрежението остава!

- Какво ви обещаха от ръководството на комбината през 2010 г., когато наредбата влезе в сила?

- Че ще докладват в офиса майка в Русия и че ще предприемат необходимите действия, така че до края на 2010 г. да приведат комбината спрямо законовите изисквания. Защо това не се е случило, можем само да гадаем.

- Каква е ситуацията с частната фирма на Валентин Златев „Лукойл България"? С какви ресурси разполага тя и въведени ли са измервателни уреди за нея?

- Като основен дистрибутор на произведените горива от „Лукойл Нефтохим Бургас”, “Лукойл България” разполага с достатъчен брой нефтобази и бензиностанции! В тези обекти също би трябвало да има монтирани измервателни уреди! При положение че лицензът на частната фирма, ръководена от Валентин Златев, не се коментира, това би трябвало да означава, че законовото изискване там е изпълнено!?

- Можете ли да кажете приблизително колко пари губи държавата от контрабанда на нефт, алкохол и цигари?

- Контрабандата (според мен по-точен е терминът „митническа измама”) на горива и спиртни продукти е сведена до минимум! За това са допринесли както въпросната Наредба №3, така и действията на останалите контролни органи – НАП и МВР! Значителен обаче остава процентът на митнически измами с тютюневи изделия! Не мога да кажа какво е точното им изражение в лева, защото не разполагам с необходимата база за изчисление, но от това, което се публикува в пресата, е ясно, че сумата е значителна.

- Приложена ли е наредбата ви изцяло за производителите на алкохол?

- Първата фирма, която монтира необходимите уреди и бе сертифицирана от агенция „Митници”, беше „СИС Индъстрис” на М. Стайков. Впоследствие това направиха и „Пещера” АД. Какво е състоянието в момента в алкохолния бранш, не знам, но е факт увеличението в пъти на приходите от покупка на акцизни бандероли.

- Как ще коментирате факта, че определени фирми са спонсори на вътрешното министерство? Министър Цветанов определи това за нормално.

- Министър Цветанов е прав – нормално е, само че за нормална държава, в която върховенството на закона е за всички. При нас за съжаление се получава така, че да „дариш МВР”, значи да си „купиш индулгенция”! В момента се намирам в държава, в която всеки щатски или федерален път е кръстен на името на загинал полицейски служител! Бил съм и в полицейски участъци, в които наред с фотосите на загинали полицаи, стоят и имената на хора или фирми, подпомагащи дейността на полицията! Какво срамно или тайно има в това? МВР има нужда от помощ, но помощ безкористна и от сърце.

- До какво ниво стига покровителството над контрабандата в България?

- И друг път съм имал възможността да споделя, че от опита и информацията, с която разполагам, съвсем определено мога да твърдя, че организираната престъпност с всичките си проявления: контрабанда, наркотрафик, проституция и трафик на органи се стреми да овладее управляващите в момента! Степента на това овладяване е степента на корупция в държавата! Организираната престъпност е надпартийна, няма значение кой управлява, важното е да е “наш човек”. Ето защо според мен всички партии и всички правителства имат вина за състоянието на държавата ни в момента. Вина имаме и всички ние, че се примиряваме и допускаме мафията да „лизингова” държавата ни на всеки 4 години.

С Антоний Странджев разговаря Явор Дачков


http://www.glasove.com/antoniy-strandzhev-ima-izmervatelni-uredi-v-lukoyl-neftohim-burgas-no-firmata-se-otchita-samo-na-ofisa-mayka-v-rusiya-ne-i-v-agentsiya-mitnitsi-15496


http://svejo.net/1221074-globalization-antoniy-strandzhev-ima-izmervatelni-uredi-v-lukoyl-neftohim-burgas-no-firmata-se-otchita-samo-na




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578938
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031