Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 18:47 - ДС медии в страната гонят първокласен инвеститор и обричат един край на глад и мизерия!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2376 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 12.08.2011 18:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отворено писмо на „Болкан Минерал енд Майнинг“ ЕАД Публикувано на: 20.07.2011

image

ДО:
- Средствата за масова информация чрез БТА
- Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание
- Комисия по култура, гражданско общество и медиите в Народното събрание

Обръщаме се към българските компетентни държавни органи, медии и широка общественост във връзка с поредица тенденциозни и неверни публикации във в. „Стандарт”, в. „Атака”, в. „Десант”, както и няколко интернет медии, уронващи името на международната компания Дънди Прешъс Металс Инк. и нейните дъщерни дружества в България „Челопеч Майнинг” ЕАД и „Болкан Минерал енд Майнинг” ЕАД. Позволяваме си да потърсим гласност по този повод, тъй като спекулативното отношение към нашата компания в случая засяга не само доброто име на един отговорен чуждестранен инвеститор, но и доброто име на над  1000 работници и служители на компанията. Не можем да подминем с безразличие факта, че за пореден път в български медии се прави опит за дискредитиране на инвеститор и неговите проекти, чрез откровени лъжи и манипулации. Във връзка с опитите за дискредитиране на проектите и дейностите на Дънди Прешъс Металс в България, бихме искали да заявим следното:
•    Дънди Прешъс Металс Инк. присъства в България от 2003 г. Компанията е инвестирала над 300 млн. долара в страната. Цялата печалба на компанията до този момент е реинвестирана в икономиката на България. В Челопеч и съседните общини са инвестирани милиони левове по проекти за инфраструктура, здравеопазване и култура.
•    Компанията работи при стриктно спазване на българското и европейското законодателство. Част от нашите проекти са съфинансирани от авторитетни финансови институции, които налагат най-строгите стандарти за опазване на околната среда и постигане на устойчиво развитие.
•    Винаги сме били изцяло прозрачни в своята дейност. Компаниите на Дънди Прешъс Металс са добри корпоративни граждани и се ръководят от философията, че всеки един проект в минерално-суровинния сектор трябва да бъде в полза на местните общини и граждани.
В настоящия момент се провеждат обществени обсъждания на Доклада по ОВОС на инвестиционното предложение на Болкан Минерал енд Майнинг ЕАД за „Добив и преработка на злато-съдържащи руди от участъка на находище „Хан Крум” в четири населени места в община Крумовград. За съжаление паралелно с тази процедура, зачестиха и опитите за медийни манипулации и насаждане на страх сред местните хора, някои от които са откровено абсурдни. В тази връзка бихме искали да обърнем общественото внимание върху следните факти:
•    През 2005 г. Болкан Минерал енд Майнинг предложи проект за добив на злато чрез цианидна технология. Сега предлагаме проект, който предвижда двойно по-малко площ и използване на по-малко количество вода. Съобразихме се с притесненията на част от местните хора и се отказахме от цианидната технология в Крумовград, въпреки че и до днес тя остава най-икономически обоснована и експертите в минната дейност не се съмняват в нейната безопасност. За нас са необясними твърдения като тези във в. „Стандарт”, че „скриваните днес цианиди” и наличието на „уран в земята” ще превърнат “Крумовград във Фукушима на Балканите” /в. „Стандарт”, 27 април, „Крумовград кълне златното си тепе”/. Категорично подчертаваме, че отказът на компанията да използва цианидна технология е окончателен, както и че направените в акредитирани лаборатории анализи не показват наличие на уран в участъка и околността.
•    Относно публикациите със заглавия като „Златотърсачи бутат къщи. Тровят реката и ни разболяват, жалват се в Челопеч” /в. „Стандарт”, 17 юли 2011 г./, бихме искали да припомним, че Челопеч Майнинг извърши първата рекултивация от 50 години насам, включително и на терени от Държавен горски фонд. За тези проекти компанията е носител на една от най-авторитетните международни екологични награди „Зелена ябълка”.  Действително в компанията  са постъпили жалби за напуквания по някои от къщите в с. Челопеч, във връзка с което Дружеството направи многократни технически анализи и експертизи. Последното измерване на взриво-сеизмичното въздействие беше направено през месец май т.г. от независима гръцка фирма. Резултатите показаха в пъти по-ниски стойности от тези, които според най-строгите немски стандарти се отнасят към чувствителни обекти като ценни архитектурни паметници и атомни електроцентрали.
•    Дружеството БММ финансира спасителни и консервационни археологически работи в района на Ада тепе /за сравнение – два пъти повече, отколкото досега са вложени в работата по Перперикон/. Компанията има конкретни идеи за запазване на културното наследство на региона и подпомагане на културния туризъм в Крумовград в бъдеще.
•    В инвестиционната програма на БММ е предвидено създаването на Инвестиционен фонд за подпомагане на малкия и среден бизнес, както и създаването на общински фонд , който ще се финансира с част от печалбата на предприятието и ще финансира инфраструктурни, социални и културни проекти. Компанията възнамерява да осъществи дейности по проекти в полза на устойчивото развитие на крумовградския регион в диалог с общината и гражданите.
•    Ние сме убедени и ще работим за това модерният и щадящ околната среда рудодобив, да се развива успоредно и в хармония с други традиционни за района дейности – тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство, животновъдство. Поели сме пълни гаранции, че дейността ни тук няма да попречи на традиционния поминък, а напротив – с фонда за подпомагане на бизнеса ще дадем допълнителни възможности на земеделските стопаните. Имаме готовност и желание да партнираме и подпомагаме  осъществяването на проекти в сферата на туризма, екологията, археологията.
•    Поели сме ангажимент 90% от работните места да бъдат за местни хора. За целта предвиждаме създаването на Обучителен и квалификационен център. Също така е изчислено, че всяко пряко работно място в минната индустрия води след себе си от 3 до 5 допълнителни работни места. Инвестицията на Дънди Прешъс Металс ще донесе значителни ползи за националната и местна икономика – от концесионни такси, данъци и осигуровки и др.

Нашите принципи и проекти  в последните месеци в няколко издания се определят като „очевидно корупционни”. Като инвеститор, който присъства от години в България и е основен работодател в района на Челопеч, доказал на практика своята корпоративна отговорност и стриктно спазва законите на страната, заявяваме че:

Ще продължим да работим само и единствено според буквата и духа на закона.
Ще продължим да бъдем честни и прозрачни в своята дейност.
Ще продължим да развиваме своите проекти, ръководени от най-добрите практики   и с грижа за околната среда.

Апелираме към всички заинтересовани страни да бъдат обективни в своите преценки и да не се поддават на манипулативни твърдения, които не са в полза на обективната истина и не работят в полза  на местната общност. Опитите да се дискредитират проектите на Дънди Прешъс в България не спомагат за подобряването на имиджа на България като привлекателна инвестиционна дестинация и са в ущърб на цялата минерално-суровинна индустрия в страната, която осигурява до 5% от БВП и директна заетост на 30 000 души, а чрез съпътстващи отрасли – на още 120 000.

Ръководството на Болкан Минерал енд Майнинг ЕАД

http://www.kardjalipress.com/?p=12935


http://svejo.net/1222983-globalization-ds-medii-v-stranata-gonyat-parvoklasen-investitor-i-obrichat-edin-kray-na-glad-i-mizeriya




Гласувай:
7



1. анонимен - метро
13.08.2011 17:24
крайно време беше да изплюеш камъка,диагнозата си я знаеш
цитирай
2. анонимен - Interesting, thanks
04.10.2011 15:41
Thanx with the energy, sustain the nice perform Excellent operate, I'm likely to begin a tiny Weblog Engine program operate making use of your internet site I am hoping you get pleasure from running a blog with all the common BlogEngine.internet.Thethoughts you express are actually amazing. Wish you'll proper some a lot more posts.
цитирай
3. анонимен - метал
25.08.2012 09:20
Коя държава дава добива си на злато на чужди фирми- колонията.Това беше целта на перестройката - да ни гепят без пушка да пукне да не говорим за ракетите. За какво сме им на Запада ние . Освен евтини бачкатори и източник на суровини . Затова и такива правителства подкрепят - за жълти стотинки концесия за 30 години .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620270
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930