Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 23:35 - Данъкоплатците са "дарили" 281 млн. лв. за пенсии на полицаи и военни
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1238 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.08.2011 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Данъкоплатците са "дарили" 281 млн. лв. за пенсии на полицаи и военни   image От Мишел Гутсузян Всички статии на автора

  image

Преглед на оригинала

 

   

image

За пореден път Българската стопанска камара (БСК) предложи държавните служители, полицаите, военните и магистратите да плащат осигуровките си, както всички останали работещи, а не вноската им да се покрива от държавния бюджет.

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) към 30 юни 2010 г. са се осигурявали 83 180 полицаи, военнослужещи и кадри от съдебната власт. Средният им доход е бил 973 лв. (при 570 лв. на заетите в реалния сектор). За миналата година държавата, която трябва да им превежда вноските, е платила само 215 млн. лв. Пенсиите на тази категория служители обаче са стрували 496 млн. лв.

Тъй като се получава дупка в бюджета на НОИ, разликата от 281 млн. лв. е запълнена с пари от данъци. Така данъкоплатците са субсидирали пенсиите на полицаите, военните и следователите. Проблемът идва от това, че тези три категории се пенсионират много по-рано от останалите работещи и получават двойно по-големи пенсии двойно по-дълго.

Затова стопанската камара предлага освен служителите на МВР и Министерството на отбраната (МО) да си плащат сами осигуровките, вноските да бъдат увеличени с 12%. Според БСК така приносът им в осигурителната система ще се изравни с разходите за техните пенсии.

Въпреки че вноските ще станат по-големи, отколкото на "обикновените" хора, униформените ще получават по-голяма пенсия по-дълго. Сега подобен е моделът при работещите първа категория труд - например миньорите се осигуряват допълнително в професионални фондове.

През последните години бизнес организациите много пъти се опитваха да прокарат идеята държавните служители, полицаите и военните да плащат сами осигуровките си, но винаги срещаха отпор от управляващите. Тя беше отхвърлена и при дългите преговори за пенсионната реформа през миналата година.

"Някои министерства ни приемат като врагове и със сигурност ще бъдат против. Това обаче е единственият начин да има яснота във финансовите потоци в осигурителната система", каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Един от мотивите на управляващите е, че ако чиновниците си плащат осигуровките, ще им намалеят и без това малките заплати. Данните на НОИ, НСИ и други ведомства обаче показват, че възнагражденията в обществения сектор са чувствително по-високи, отколкото в частния.

Според бизнес организацията за част от служителите на МВР и МО правото на ранна пенсия трябва да отпадне. Тя трябва да се определя в зависимост от риска на работното място. За полицаите, които са на улицата, такъв бонус трябва да има, но няма причина секретарката на шефа да се пенсионира по-рано, каза Данев. 

Средната пенсия на полицаите през 2009 г. е била 410 лв., а тази за останалите работещи - 240 лв., дадоха пример от БСК. "Те се пенсионират, получават повече и продължават да работят. Освен това при напускане на системата взимат и по 20 заплати като обезщетение", каза Данев. За да се изчисти осигурителната система от подобни недостатъци, БСК предлага за военните, полицаите и служителите на правораздавателните органи да се създаде отделен пенсионен фонд, подобен на този за учителите.

"Така ще е ясно кой колко плаща и колко получава. В момента осигуровките на всички държавните служители са доста замъглени, тъй като се превеждат с трансфер от консолидирания държавен бюджет, а не от отделните ведомства", каза Данев.

Стопанската камара припомни и старата идея всички министерства да плащат вноските на служителите си всеки месец, както всички работодатели от реалния сектор. В момента осигуровките на чиновниците се превеждат в НОИ веднъж на три месеца.

Всяка година - 50 хил. нови инвалиди

Друг проблем, който нарушава финансовата стабилност на осигурителната система, е драматичният ръст на инвалидните пенсии, казаха от стопанската камара. Всяка година освидетелстваните нарастват с 40 000 - 50 000. Това не е нормално и налага мерки за ограничаване на злоупотребите, твърди Божидар Данев. Всички знаем колко струва освидетелстването за инвалид на черния пазар, добави той, но отказа да съобщи цената на фалшивия документ. Необходимо е да се повишат заплатите на работещите в Националната експертна лекарска комисия, министерствата на здравеопазването и на труда, за да няма предпоставки за корупция, предложиха от БСК. 


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/15/1139453_danukoplatcite_sa_darili_281_mln_lv_za_pensii_na/


http://svejo.net/1226340-globalization-danakoplattsite-sa-darili-281-mln-lv-za-pensii-na-politsai-i-voenni



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584254
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031