Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 12:37 - Как "Газпром" източва Европа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2147 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как "Газпром" източва Европа 17.08.2011 / 10:48 от: e-vestnik   image “Газпром” заработва купища пари благодарение на договорите си за доставка на природен газ, които пък в същото време станаха причина за гигантски загуби за германската компания Е.ОН, пише във вторник вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. В анализ за отношенията между двете компании, озаглавен “Руснаците се смеят последни”, вестникът отбелязва, че в ръководството на концерна от Дюселдорф нараства възмущението и то вече се е обърнало към Международния арбитражен съд.

От време на време в своите публични изказвания шефът на “Газпром” Алексей Милер си спомня добрите стари времена, пише вестникът и ни връща към 1970 година, в разгара на “судената” война. Тогава Германия и Русия сключват сделка, която, придавайки й почти мистичен характер, посветените смятат за една от най-важните за мира, а заедно с това – едно от най-изгодните споразумения с Изтока в търговската сфера. Става дума за договора “природен газ срещу тръби”.

Русия тогава получава тръбопроводи на фирмата “Манесман”, кредит от банков консорциум начело с Дойчебанк, както и гаранции на федерално ниво. Срещу това Русия започна да доставя в Германия добиван в Сибир природен газ. Негов главен разпределител става компанията от град Есен “Рургаз”, която благодарение на тази сделка се превръща от регионална фирма в мощен концерн и днес принадлежи на Е.ОН. От руската страна на този тръбопровод се намираше “Газпром”, който благодарение на сключените споразумения стана забележима величина на световния енергиен пазар.

Изглеждаше, че поддържаният от бившия германски канцлер (Герхард Шрьодер – бел. прев.) и неговия приятел Владимир Путин Балтийски газопровод ще укрепи още повече връзките между предприятията от Изтока и Запада. Е.ОН и други европейски компании подписаха дългосрочни договори (до 2035 г.) за доставки на природен газ, чиято цена бе “вързана” за цената на петрола, пише по-нататък германският вестник.

Но след това настъпи драма – в много кратък период световният пазар на природен газ радикално се промени. Вече около година доставчиците се тълпят на пазара и подбиват цената, докато петролът продължава да си бъде скъп. По морските вълни плават танкери с втечнен газ и отчаяно търсят потребители.

За “Газпром” това не е добра новина, но не е и лоша – той продава газ по отдавна установени фиксирани цени на потребители като Е.ОН, отбелязва “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

За шефа на Е.ОН Йоханес Тайсен обаче тази ситуация представлява катастрофа. Тази година загубите на компанията ще възлязат на около 1 милиард евро. Работата е там, че Е.ОН не може да продава газ по високите газпромовски цени. Местните снабдителски фирми купуват природен газ от други доставчици.

Нараства възмущението сред колегите на Тайсен. Досега не е имало такава ситуация в отношенията в сферата на газовите доставки – при която единият партньор заработва купища пари, докато другият търпи големи загуби, оплакват се мениджъри от концерна пред германското издание.

По-нататък вестникът припомня, че компанията от Дюселдорф се обърна към Международния арбитражен съд, след като посещението на Тайсен при Милер през юли не донесе никакви резултати. В момента освен това независимостта на дъщерната на Е.ОН компания “Рургаз” може да стане предмет на преговори. Тайсен е принуден да предприеме крайни мерки за икономии, пише вестникът.

“Газпром” обаче продължава да държи на твърдата си позиция. Руснаците припомнят, че в определен момент са доставяли газ на фиксираните цени, въпреки че на световния пазар са могли да получат по-висока цена.

Вече е ясно какво се готви да направи Милер с получените печалби, отбелязва “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” – отправя се за покупки. А защо да не го направи в Германия, пита вестникът и добавя, че в момента руснаците водят преговори с конкурентния на Е.ОН концерн RWE за придобиване на собственост във въглищни и газови електростанции в Германия, страните от Бенелюкс, както и Великобритания.

На шефа на Юрген Гросман също спешно му трябват пари. И той би могъл да ги получи от сделка с “Газпром”. Мисълта, че с получените от Е.ОН средства “Газпром” може да придобие активи на RWE, още повече разваля настроението на Тайсен. В началото на годината шефът на “Газпром” Милер каза в едно интервю, че “обича своите клиенти”. Сега това изказване придобива нов смисъл, завършва анализът на “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Текстът е публикуван в e-vestnik


http://www.glasove.com/kak-gazprom-iztochva-evropa-15606

Беларус няма отстъпи на Русия 35% от компанията „Беларускали”


http://www.focus-news.net/?id=n1557127

Forbes Russia: Задава се втора газова криза  

http://www.livenews.bg/Forbes-Russia--Zadava-se-vtora-gazova-kriza-17669





Гласувай:
5



1. meto76 - http://svejo. net/1229854-gl...
20.08.2011 12:39
http://svejo.net/1229854-globalization-kak-gazprom-iztochva-evropa
цитирай
2. ok3223 - Брей, разсмяха
20.08.2011 12:58
жабите в реката. Не бери грижа за немците Метко. Те умеят а смятат прекрасно, мноогу по-дбре от такива като теб.
Ама втечнения газ Мето излилиза мноогу по-скъъп, затуй немците се оплакват на...
АРМЕНСКИЯ ПОП.
Не може се да пичелиш. Не дават ората.
Туй са нарича капитализъм...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580595
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031