Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2011 22:35 - Бунтовниците в Либия превзеха военна база и квартал на Триполи
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2994 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 21.08.2011 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бунтовниците в Либия превзеха военна база и квартал на Триполи
  Либийски бунтовници, настъпващи от запад, влязоха в западното предградие на Триполи - Джанзур, без да срещнат съпротива, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Бунтовниците, дошли от планините Нефуса, са приветствани от ликуващо множество по улиците, огласени от музика. По-рано бунтовниците превзеха военната база на 32-а бригада, наречена "Хамис" на своя командир, 27-годишния син на Муамар Кадафи Хамис, напомня АФП. Тази база бе смятана за главно препятствие пред бунтовниците в настъплението им от запад към столицата. "Превзехме базата, но тя още не е напълно прочистена. Вероятно вътре все още има укриващи се военни", каза пред АФП представител на бунтовниците. В сраженията в Триполи от снощи до днес са убити 376 души от двете страни и са ранени 1000, съобщи пред Ройтерс източник от либийското правителство.

Самолети на НАТО бомбардираха по-рано днес укрепената резиденция на либийския лидер Муамар Кадафи "Баб ал Азизия" в центъра на Триполи, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Това стана в момент, когато бунтовнически части се сражават в столицата със силите на Кадафи. Либийските бунтовници обявиха по-рано днес, че самолети на НАТО участват в започналата снощи тяхна операция в Триполи под кодовото име "Морска сирена".

Ожесточени престрелки с леко оръжие избухнаха тази вечер близо до хотел "Риксос" в центъра на Триполи, където са отседнали чуждите журналисти, съобщи кореспондент на Франс прес. Верни на Муамар Кадафи мъже, въоръжени с автомати Калашников, са заели позиции пред хотел "Риксос" и стрелят към изток, вероятно срещу бунтовници, добавя кореспондентът. Журналистите са изнесли бели чаршафи, на които са изписани латинските букви TV - телевизия - за да не стрелят срещу тях. Шефът на хотела, който е швейцарец, и останалите хора от управата са напуснали хотела. Служители били заплашвани по телефона, че хотелът ще бъде нападнат, защото в него има официални лица, добавя АФП. В хотела има неколцина представители на режима, придружени от въоръжена охрана.

Квартал Таджура - предградие на Триполи, е под контрола на либийските бунтовници, предаде Франс прес, като се позова на очевидец. Според цитирания източник силите на Муамар Кадафи обстрелват Таджура, но той остава в ръцете на бунтовниците, които са се снабдили с оръжия. Един от военните командири на опозицията прогнозира, че столицата Триполи ще бъде превзета до утре. Съединените щати заявиха, че дните на Муамар Кадафи като лидер на Либия са преброени, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на Белия дом Джошуа Ърнест. Той повтори често изразяваната от правителството на САЩ позиция, че либийският народ заслужава справедливо, демократично и мирно бъдеще.

Настъпвайки към столицата, бунтовници освободили няколко десетки задържани в затвора "Мая", на 25 км западно от Триполи, съобщи АФП. Затворниците, изтощени и твърде отслабнали, били отведени от затвора с автомобили. Някои имали следи от удари и изтезания. В затвора те били държани по двайсетина в помещения с площ 9 квадратни метра, където било непоносимо горещо, добавя АФП.

Либийският лидер Муамар Кадафи заяви в аудиопослание, предадено тази вечер по държавната телевизия, че няма да се предаде и ще остане в Триполи докрай. Той призова привържениците си в цялата страна да освободят столицата от настъпващите бунтовници, предаде Ройтерс. Кадафи изрази опасения, че Триполи ще изгори. Той обеща да раздаде оръжия на онези, които пожелаят да се бият с бунтовниците. Либийският лидер се зарече, че няма да се предаде, няма да се оттегли от властта и ще победи в битката за Триполи.

Бунтовниците, настъпващи към Триполи от запад, са на 12 км от столицата, съобщи кореспондент на Франс прес. Колона от стотина коли, превозващи бунтовници, се придвижва към от запад Триполи. По пътя ликуващи хора ги приветстват с изстрели във въздуха, добавя АФП.

В Париж президентът Никола Саркози призова настоятелно Муамар Кадафи да се оттегли от онова, което му е останало от властта и увери бунтовниците, че Франция продължава твърдо да ги подкрепя. "В този момент, когато в района на Триполи, в самата столица и в цяла Либия стават решаващи събития, президентът на Републиката поздравява бунтовническите бойци и либийския народ за куража", се казва в декларация, разпространена от Елисейския дворец. Саркози приканва Кадафи незабавно да заповяда на войските, които все още са му верни, да прекратят огъня, да сложат оръжие, да се върнат в казармите и да се поставят на разположение на законните либийски власти.

Бойци на либийската опозиция са пристигнали тази сутрин в столицата по море от Мисрата, предаде Франс прес, като се позова на бунтовнически говорител в града, който е на 200 километра на изток. Изпратените подкрепления са се присъединили към бунтовниците в Триполи и се
сражават срещу войските на режима. Противниците на Кадафи контролират пристанищния град Мисрата от средата на май.

Докато в Триполи днес отекват експлозии и стрелба от тежки картечници, в няколко квартала на либийската столица започнаха протести срещу режима, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни жители и бунтовници. Хиляди хора излязоха по улиците, въпреки че снайперисти са заели позиции по покривите на високи сгради и стрелят по тях. "Спящи клетки" от бунтовниците се
сражават втори ден в Триполи със силите на режима. Стотици бунтовници се придвижват към либийската столица от запад и са на двайсетина километра от града.

Либийските бунтовници са нахлули в столицата Триполи по море при тайна операция, започнала в тяхната западна база – град Мисрата, съобщи говорител на опозиционните сили, цитиран от АФП. Атакуваща група „от Мисрата достигна Триполи по зазоряване по море и се присъедини към бунтовниците в Триполи. В момента те се бият заедно”, заяви говорителят на опозицията Абдула Мелитан. Град Мисрата се намира на около 200 км западно от Триполи.

Най-малко 100 души са загинали в щурма на либийската столица Триполи през нощта на 21 август, съобщи телевизия „Ал Джазира”. Данните са на очевидци, телефонирали на медията. До момента няма официални данни за броя на жертвите на сблъсъците на силите на либийската опозиция с войските на Муамар Кадафи.

По-рано представител на режима на Кадафи опроверга данните, че бунтовниците са стигнали до столицата, като заяви, че са избухнали сблъсъци с малка въоръжена група, която е била неутрализирана. В отговор заместник-председателят на опозиционния Преходен национален съвет на Либия Абдел Хафиз Хога заяви, че в града има множество опозиционни бойци за провеждане на „последната битка”.


http://dnes.dir.bg/news/libia-ataka-nato-tripoli-Lybia-and-Mid-East-unrest-9317440?nt=4


http://svejo.net/1231246-globalization-buntovnitsite-v-libiya-prevzeha-voenna-baza-i-kvartal-na-tripoli










Гласувай:
2



1. meto76 - Избягалият в Италия бивш либийски ...
21.08.2011 22:49
Избягалият в Италия бивш либийски премиер Абделсалам Джалуд заяви, че е прекалено късно за Муамар Кадафи да постигне договореност за предаване на властта и най-вероятно ще бъде убит, предаде АФП.
„Смятам, че на режима му остава една седмица, най-много десет дни, а може би и по-малко”, подчерта Джалуд, който наскоро избяга в Италия през Тунис.
„Кадафи също така няма как да напусне Триполи, всички пътища са блокирани, той може да напусне страната само ако бъде сключено международно споразумение, но смятам, че и тази врата вече е затворена”, заяви бившият премиер, който помогна на Кадафи да спечели властта с преврат през 1969 г.
цитирай
2. meto76 - Триполи. Силите на либийската о...
21.08.2011 22:50
Триполи. Силите на либийската опозиция завзеха голяма част от районите в Триполи. Верните на полковник Муамар Кадафи войски отстъпват към квартал Баб ал Азизия, където се намира резиденцията на ръководителя на Джамахирията, съобщава катарският телевизионен канал „Ал Джазира”.
Посочва се, че представители на опозиционните сили са нахлули в дома на дъщерята на Кадафи Аиша в квартал Бен Ашур в центъра на Триполи.
Според постъпващата информация в посока към либийската столица от западна посока се насочват хиляди бойци на опозиционните сили, като първите им отряди вече нахлуха в столицата
цитирай
3. meto76 - Триполи. Избухна ожесточена пр...
21.08.2011 22:50
Триполи. Избухна ожесточена престрелка в центъра на Триполи в близост до хотела, в който се намират представителите на световните медии, предаде АФП.
Пред хотела военнослужещи, лоялни на либийския лидер Муамар Кадафи, въоръжени с автомати „Калашников”, водят огън в посока изток, но техните цели не са в обсега на видимост. Международните журналисти поставят из сградата надписи „ТВ”, за да не бъдат обстрелвани. Въпреки това служителите в хотела, както и швейцарският му управител, напуснаха сградата като посочиха, че хотелът може да бъде атакуван поради присъствието на представители на режима в него.
цитирай
4. meto76 - Брюксел. 42-годишното управление ...
21.08.2011 22:51
Брюксел. 42-годишното управление на Муамар Кадафи в Либия рухва, се посочва в изявление на НАТО на фона на ожесточените улични боеве в Триполи, предаде АФП.
„Днес сме свидетели на рухването на режима”, заяви говорителят на НАТО Оана Лунгеску и подчерта: „Колкото по-скоро Кадафи осъзнае, че няма никакви шансове за победа, толкова по-добре ще бъде за всички”.
Лунгеску допълни, че през последните четири месеца са унищожени над 4000 военни цели.
цитирай
5. анонимен - Стилна система н&
20.02.2012 01:06
System X- Registar &#174;- Mast &#1093;&#1091;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1090;&#1072;&#1088;&#1077;&#1085; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090; , &#1089;&#1098;&#1090;&#1088;&#1091;&#1076;&#1085;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086; &#1085;&#1072; &#1083;&#1077;&#1082;&#1072;&#1088;&#1080; &#1080; &#1089;&#1087;&#1077;&#1094;&#1080;&#1072;&#1083;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074; &#1086;&#1073;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1048;&#1058; . &#1062;&#1077;&#1083;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090;&#1072; - &#1087;&#1088;&#1077;&#1074;&#1077;&#1085;&#1094;&#1080;&#1103; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1083;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1086;&#1074; &#1087;&#1098;&#1090; . <a href=http://x-registar.ru>анонимно вич</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579177
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031