Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2011 23:49 - Андрей Райчев: Кунева е в състояние да победи ГЕРБ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1340 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 14.09.2011 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Андрей Райчев: Кунева е в състояние да победи ГЕРБ   image 14.09.2011

Най-популярният човек в БСП – Стефан Данаилов, вчера стана вице на Калфин. Ще повлияе ли това на вота, г-н Райчев?

Категорично. Това е опит напълно да се мобилизира червеният електорат, чийто любимец е Стефан Данаилов.

Има ли изглед Калфин да надвие Плевнелиев?

По-вероятно е, особено след скандала за подкуп през 2007 г., огласен от Цветан Цветанов. Това може да опровергае масовите очаквания на социолозите.

Какво обаче очаквате при сценарий Кунева срещу Плевнелиев?

Изключително оспорван балотаж. Не се знае плюс-минус какъв процент ще реши въпроса. Но Кунева е в състояние да победи ГЕРБ.

Впрочем май единствено тя направи дълга предизборна кампания. Тази на останалите кандидати остана невидима – късно ги обявиха. Обезсмисля ли се?

Не, но проблемът не иде от това, че кампанията е кратка, а че няма политически спор. Повечето партии си решават вътрешните проблеми с президентските избори. Както каза един мой колега, това е вътрешновидова борба – борят се помежду си. Единственото изключение е Меглена Кунева.

Борисов по някаква причина маха Плевнелиев от Министерския съвет и в същото време казва, че самият той ще се кандидатира на следващите президентски избори, т.е. обявява, че дори да изберат Плевнелиев, той ще бъде държавен глава само 5 години. И очевидно Плевнелиев е съгласен.

Иначе Борисов няма особена мотивация да спечели президентския вот, защото не му трябва фигура, която да го засенчи. Друг победител му е по-удобен от негов кандидат, защото може да се оплаква от него, да го сочи за виновник, да влиза в спорове с него.Борисов ясно осъзнава, чеоще една хапка власт не му е особено полезна. С нея няма да реши проблеми, а ще създаде нови. И всъщност причината ГЕРБ да кандидатстват късно за поста и крайно непонятното отстраняване на Плевнелиев от Министерския съвет е тъкмо тази. Непонятно, защото, ако Маргарита Попова кандидатства под условие, че ако не стане вицепрезидент, ще си остане министър, то Плевнелиев вече не е министър.

Как седят нещата в БСП?

Още по време на битката между Ивайло Калфин и Янаки Стоилов на вътрешните избори за президент Стоилов много сполучливо забеляза, че за Калфин гласувахане само привържениците на Станишев, но и неговите врагове. Правят си сметка след президентските избори да обвинят Станишев във всички смъртни грехове и да го съборят.

Тази сметка, разбира се, е без кръчмар, защото главното ново в БСП е, че президентът държи на връщането си там и по отношение на Станишев той ще е в същата дилема, в която е сега Борисов заради избора на Плевнелиев. Не е политически естествено Първанов да стане пак лидер на БСП, следователно ще избира между атакуван лидер, какъвто сега е Станишев, или друг, нов, който ще засенчи него самия. С други думи почти сигурно е, че Първанов ще поддържа Станишев. Както виждате, ситуацията и в двете водещи партии е безкрайно оплетена и всъщност много не ги интересува какво ще стане на тези президентски избори.

Кого го интересува?

Кунева, зад която не стоят кой знае какви политически сили, нито има достъп до медиите, какъвто може да си позволят главните й конкуренти. За сметка на това обаче тя е единствената, която всъщност предлага нещо радикално ново – разчиства трасе за нова политическа сила в страната. И в това й е силата.

Алтернатива на ГЕРБ? Ново НДСВ?

ГЕРБ зае мястото на СДС напълно, което личи и по това как се спихна СДС. Просто ГЕРБ е СДС в новите условия. Затова Кунева ще направи нова центристка партия. Царската партия не можа да изиграе тази роля по много причини. Но даде от себе си няколко фракции, едната от които е самата ГЕРБ. Защото всъщност Бойко Борисов по произход е от НДСВ.

В момента има празна центристка ниша, за която Георги Първанов с неговото АБВ си точеше зъбите, но не успя и затова сега се връща вляво. И ако на тези избори Кунева се класира на втори тур или пък постигне значим резултат от стотици хиляди гласове, в което никой от социолозите не се съмнява, тя ще обозначи себе си и своите съмишленици като хора в състояние да заемат тази изключително важна за по-нататъшния ни политически живот ниша.

Каква е играта на ДПС?

ДПС се намира в изключително сложно и деликатно положение. В навечерието на миналите избори ДПС и Ахмед Доган направиха серия от много големи грешки. Детски грешки. Затова и последиците от тях бяха изключително тежки. Сега ми се струва, че те са в състояние да направят още една, чието следствие ще бъде много повече от психологическо.

Каква?

На президентски избори Доган винаги е вдигал най-много цената си в политиката, защото в повечето от тях той е определял победителя. Когато в страната имаше синьо-червено противопоставяне, двата полюса до такава степен бяха изравнени по сила (плюс-минус няколкостотин хиляди гласа), че половиният милион, който Доган осигуряваше, решаваше кой да стане президент.

Не е ли така и сега?

Не точно, но Доган в момента решава същата задача – кого да подкрепи. Има три варианта – дясно, център, ляво. Или че може да подкрепи синята кандидатура, или Кунева, а може и Калфин. По дефиниция е изключено да подкрепи ГЕРБ, защото се съюзи с нейния най-силен противник – Касим Дал. И тъй като махалото се движи от ляво на дясно е много вероятно Доган да обмисля като най-естествена дясната кандидатура.

Но заради Иван Костов и поради появата на Бакърджиев, Софиянски и други политически дейци от близкото минало, той вероятно няма да ги подкрепи, тъй като енергията за подкрепата им ще бъде по-скъпа, отколкото онази, която ще му коства да излезе от тази ситуация тип манджа с грозде Остава избора му центризъм с Кунева или подкрепа за Калфин. Нека обаче напомня проекта му за Либерален алианс с НДСВ от 2005 г., който не се случи, а и сегашния му неуспешен опит да наложи царя за кандидат за президент. И дали по лични, дали по други причини, той май не желае да подкрепи Кунева и клони към подкрепа на Калфин.

Какъв ще е ефектът?

Калфин ще получи много по-сериозно присъствие в резултат от такава подкрепа. Ще се класира на балотаж и вероятно ще го загуби, защото Доган подценява обстоятелството, че зад Плевнелиев ще застанат всички десни и ще сработи класическият рефлекс “между избора на червено и друго – друго”, а гласовете на ДПС няма да стигнат, за да наклонят везната. Освен ако този нов скандал, забъркан от г-н Цветанов, промени нещата. Ефектът обаче ще е отслабване на центъра, т.е. Кунева, и ще се получи ситуация, в която доминираната от Първанов и Станишев БСП ще има срещу себе си просто ГЕРБ.

Намеквате за ново възцаряване на двуполюсния модел?

Доган фактически така ще усили един квазидвуполюсен модел, който ще започне да доминира в страната. Разликата между него и предишния обаче е, че доминираната от Първанов БСП може да се разбере с доминираната от Борисов ГЕРБ и те могат да направят коалиция за сметка на Доган. Това означава, че ДПС е на път само да унищожи собствената си уникална позиция на балансьор и партньор.

Защо?

Защото надценява силите си. И според мен – от гняв. Тропа капризно с крак: “Не може да сме толкова слаби!” А естественото му политическо поведение е да подкрепи центъра, да застане в една втора позиция, да намали егото и самочувствието си и България да получи своята 3-членна политическа структура: ляво – център – дясно. Това изглежда най-разумното поведение. Но не виждам ДПС да го прави. Затова може да се стигне до две силни крила – ГЕРБ и БСП, които да се договарят.

Идеята бе на Божидар Димитров от предишните избори и ако ГЕРБ не бе спечелила толкова много, сега щеше да ни управлява коалиция Първанов – Станишев – Борисов. Това не стана, но ГЕРБ успя да изяде СДС благодарение на умната си и премислена политика, за разлика от седесарите, които до последно се държаха като деца и ту подкрепяха, ту не подкрепяха и се надяваха ГЕРБ да им свърши работата. Докато не ги изяде.

От какъв президент имаме нужда в следващите 5 години?

България не би имала повод да се срамува, който и от тримата основни кандидати да стане държавен глава. Ивайло Калфин е може би един от най-образованите икономисти в страната, с много езици и международен опит. Меглена Кунева е бивш еврокомисар. Росен Плевнелиев е много културен човек, който навсякъде ще направи добро впечатление и бързо ще навлезе в ролята си на президент, както като бизнесмен навлезе успешно в работата на министър.

Добре ли е, че и тримата са състоятелни хора?

Не са големи богаташи, но е важно, че никой от тях не е упрекнат в злоупотреба и с една стотинка. Измежду другите кандидати също има много достойни хора, но те са без особени шансове. Слава богу, този път никакви шутове с безумни изказвания не тичат по сцената. Летвата вдигна Меглена Кунева – нейната кандидатура лиши другите от възможност да предлагат по-прости хора за поста, тъй като щяха да загубят в мажоритарното състезание.

Кой ще спечели общинските парламенти?

Към тях напират местни мафии и това е едно от доказателствата, че общинските избори стават все по-грозни. Това не са политически котерии, а са чисти сметки кой ще управлява парите в следващите 4 години. Избирателите в малките градове нямат имунитет към такива неща. Лъжат ги и взимат властта. Нищо друго не може да се направи освен хората да се научат, че изборите са важно нещо и че не е все едно кой кмет ще изберат. За да не патят следващите 4 години.

ГЕРБ отново ли ще е големият победител?

За самия ГЕРБ не е добре да преяжда с власт с оглед на това, че в партията ще се задълбочат процесите на гниене и корумпиране. Обикновено в собствените си очи партията започва да изглежда вечна и безнаказана, което е илюзия, и после се сгромолясва. Костов навремето така преяде с власт и после си плати за удоволствието доста скъпо. А ГЕРБ в добавка на политическите си успехи имат и много голямо медийно влияние. И ако и тук спечелят, ще загубят имунната си система. Врагът в политиката е полезен – той ти яде мършата. Врагът не те пита за разрешение – хапе те и слабите места отпадат. Ето това трябва да приеме ГЕРБ.

Интервю на социолога Андрей Райчев за в-к 24 часа

*Заглавието е на сайта.

http://meglenakuneva.bg/2011/09/%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF/


http://svejo.net/1255908-globalization-andrey-raychev-kuneva-e-v-sastoyanie-da-pobedi-gerb




Гласувай:
2



1. hatanasov - Все видни...
15.09.2011 22:48
другари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612721
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930