Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2011 00:32 - Новата империя на слънцето
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2420 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.10.2011 00:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Новата империя на слънцето   image

Подкрепени със заеми за десетки милиарди от правителството в Пекин, китайските компании в слънчевата енергетика се разрастват със зашеметяващо темпо. До края на годината капацитетът за производство на соларни панели по света ще достигне 50 000 мегавата, като голяма част от новите производства ще се развиват в Китай и други азиатски държави. За сравнение - общият капацитет на произведените в цял свят панели през 2000 г. е бил едва 100 мегавата.

Как Китай успява да измести САЩ и Европа в този бизнес? В опит да отговори на този въпрос блогът Climate Progress на вашингтонския институт Център за американски прогрес (Center for American Progress) прави анализ на растежа в сектора.

В списъка на десетте водещи производители на фотоелектрически клетки през 2006 г. присъстват само 2 китайски компании. Според Bloomberg New Energy Finance през 2010 г. те вече са 6. В момента само два от производителите в класацията, First Solar и Q-Cells, не са азиатски. Те обаче са прехвърлили голяма част от дейността си в Азия.

Магията на евтиния кредит

"Китайската стратегия е много ясна. Те правят скрито субсидиране и се опитват да изтласкат всички останали извън пазара. Когато имате свободни пари, може да правите дъмпинг на всеки", обяснява Браян Ашли, мениджър в американската компания за клетки с висока ефективност Suniva.

Свободните пари, за които той говори, всъщност са евтини заеми, отпускани от Китайската банка за развитие. Финансовата институция е създадена, за да насочва публични средства към правителствени програми за развитие. Правителството може да се намесва дейността й и да избира към какви проекти да се насочват парите.

Китайската банка за развитие набира средствата си основно от дългосрочни облигации. Инвеститорите не могат да изтеглят парите си, докато не изтече срокът по облигациите, и така банката може да дава дългосрочни заеми на китайски компании при много ниски лихви. Ако длъжникът не може да изплати кредита, той е защитен с гаранции от правителството. Така фирмите в соларния сектор получават лесен достъп до евтино финансиране с малък риск.

През 2010 г. банката за развитие раздаде евтини заеми за общо 30 млрд. долара на петте най-големи китайски производителя на панели. Това превърна страната във водещ износител и оказа огромен натиск за поевтиняването на компонентите. От гледна точка на инвеститорите в слънчеви паркове това е много добра новина, но за производителите извън Азия е жесток удар. "Не е възможно да се съревноваваш със свободните пари, казва Ашли, дори когато глобалното търсене се забави, те продължиха да бълват панели."

Контраатaка – в съда или в лабораторията

Обвинения в дъмпинг от страна на Европа и САЩ са били отправяни и преди, но никога не са получавали потвърждение. Миналата седмица сенаторът Рон Уайдън призова президента Барак Обама да разследва дали китайски фирми продават панели под себестойността им. Уайдън настоя за облагане с мито при внос на китайски модули и за съдебна атака в Световната търговска организация срещу субсидиите на Пекин. "Американската соларна индустрия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства и без лидерството на вашата администрация този отрасъл може да изчезне, оставяйки още служители без работа", се казва в писмо на сенатора, цитирано от "Ройтерс".

Опасенията от инвазия на евтина вносна стока бяха възродени от фалита на няколко американски компании през последния месец, което сви производствения капацитет на САЩ с около 20 на сто. Въпреки ролята на някои технологични и пазарни фактори основната причина за банкрута на Evergreen и Solyndra (която самият Обама по-рано подкрепи) е конкуренцията от Китай.

Забележително е, че дори при този натиск миналата година САЩ са били нетен износител на продукти от слънчевата индустрия за Поднебесната империя. Доклад на анализаторската компания GTM Research и Асоциациацията на соларната енергетика в САЩ показва, че през 2010 г. Америка реализира 247 млн. долара излишък в слънчевия бизнес в търговията с Китай. Причината е износът на поликристален силиций и друго оборудване.

"Чудесно, но ние просто изпращаме суровини и изкупуваме обратно готови стоки", коментира с недоволство Браян Ашли. "Скоро те ще се научат как да правят качествен поликристален силиций." В свой материал по темата в. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Вашингтон и Брюксел са се опитали да насърчат търсенето за слънчева енергия чрез субсидии за купувачите на панели, но голямата част от субсидиите отиват за китайски модули.

Според шефа на GTM Research Шейл Кан, вместо да се впуска в търговски битки, Америка трябва да се съсредоточи върху технологичните иновации. По думите на Кан САЩ не могат да победят Китай в огромното производство на евтини елементи заради предимството на ниските разходи, което имат азиатските фирми. Но американският бизнес може и трябва да развива патентовани технологии, които изискват висококвалифициран труд и са трудни за копиране, смята Кан.

"Ню Йорк таймс" цитира анализатори, според които позициите на две компании в САЩ остават стабилни. First Solar е най-големият американски производител, но основната му фабрика е в Малайзия. Другата стабилна фирма, SunPower, е много по-малка, но е технологичен лидер в отрасъла. Модулите й са с много ефективни при преобразуването на светлина в електричество.

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2011/09/13/1155305_novata_imperiia_na_slunceto/


http://svejo.net/1280232-globalization-novata-imperiya-na-slantseto







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580567
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031