Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 20:14 - Владимир Каролев: София има пари,но ГЕРБ ги краде!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2290 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 18.10.2011 20:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Г-н Каролев, защо бюджетът на общината не се публикува на сайта й вече 3 години, като последният е за 2008 г.?

- Обявил съм награда от 1000 лв. за който го намери за по-малко от 1 час. Има го в сайта на общината, но първо трябва да разберете на коя сесия на общинския съвет е одобрен, после да отворите архива на тази сесия, после точката на дневния ред за бюджета и накрая да разпечатате дневния ред. Няма как да го свалите като таблица и трябва да си ги правите сами, ако искате да правите някакъв анализ.

За сравнение, моите поздравления за сайта на община Бургас, която също се управлява от ГЕРБ, но сайтът им е много добър и в него има всичко.

В сайта на София се обновява само къде ходи Фандъкова, включително и когато е в отпуск, както е сега.

В момента има пълна непрозрачност и информационна мъгла и това е направено нарочно, за да не може човек да се ориентира.

Бюджетът на София определено се прави по стария принцип „Колко пари ще съберем?”. Когато се съберат по-малко от предвидените приходи, се намаляват и предвидените разходи. Например през 2010 г. изпълнението на собствените приходи е 86% от предвиденото, което рефлектира върху изпълнението на разходите - 82% от предвидените в бюджета. Тази практика се наблюдава и в предишните години: 2009 г., 2008 г., 2007 г.

- Какво стана с публичния регистър на общинската собственост?

Обещаха публичен регистър за имотите, за обществените поръчки, но няма такива. Има публичен регистър, но той не съдържа почти нищо, така че все едно няма. Например има един договор за близо 4 млн. лв. с фирма с цел електронизация на общината, като договорът е удължен след изтичане. Към днешна дата почтни нищо не е направено. Фирмата е собственост на Пламен Черипов, който е съсобственик на Аксиор ООД и съпруг на депутатка от ГЕРБ.

Софтуерни фирми, които съм питал, ми казват, че фирма Аксиор работи само с държавни и общински поръчки. Знаете, че другите софтуерни фирми работят основно за износ. Това, което Аксиор ООД е изготвил, е пълна боза. Има общини като Бургас и други, които са на светлинни години напред в електронизацията на общината.

По темата за електронизацията и районните кметове могат да направят нещо и затова критикувам Прошко Прошков, защото той можеше да направи софтуерна система, която да приема апликации към него, и да може да следи колко бързо администрацията отговаря.

Корупцията се бори с прозрачност и закони. Основното ни верую в НДСВ е върховенство на закона и свобода. Защото като няма върховенство на закона, има свобода за тези с връзки.

- Какви са впечатленията ви от предизборната агитация?

Аз живея в Студентски град и ако се разходиш, ще видиш, че заведенията, на които са разлепени плакатите на Плевнелиев, Фандъкова и ГЕРБ, са заведенията, настанени в държавните общежития, които са си остъклили бивши градинки и тротоарни площи, построени на общинска земя, заведенията, които вдигат шум с оркестри далеч след разрешеното от наредбата време, и заведенията, в които не ходи данъчен.

Мой познат, които има бизнес в района, са го принудили да сложи плакат на ГЕРБ, за да не го скъсат от проверки. Така е навсякъде в София.

- Предложете няколко ясни, малки стъпки за подобрение на транспорта в София?

В областта на транспорта трябва да се разреши десният завой на червено, където е възможно. От Симеоновско шосе в Студентски град до Руски паметник, където е офисът ми, има 9 десни завоя по маршрута, по който обикновено отивам на работа, и на 7 от тях, без да се пречи на движението, може да се завива надясно на червено, разбира се, като се дава предимство на минаващите на зелено. Така се увеличава средната скорост на движение. Замърсяването се намалява. Такова право има в САЩ, Западна Европа и другаде, като се обозначава със знак или специален светофар. Също така на Руски паметник да нямаш предимство в кръговото е световен абсурд.

Ще върна обратно на германците 35-те трамвая на възраст над 30 години, които София купи. Те са произведени в Чехия и използвани дълго в Източна Германия. Нека германците си ги сложат в музей.

- Има ли пари в софийския бюджет?

Абсолютно не е вярно, че няма пари в София, немалка част от тях се разхищават или се инвестират в проекти, които не би трябвало да са приоритет днес – например зали за скуош в дворове на училища, при положение че самите дворове са в ужасно състояние. 65% от тях отиват за транспорт и чистота. В транспорта парите за 8 години са удвоени, да виждате 2 пъти по-добър транспорт?

Контролът на пътниците и борбата с гратисчиите е тотално сгрешен. Той трябва да става с електронизация, както е по света. Да се влиза само през предната врата и да има автомат, който да пуска само ако си с билет, карта или ако пуснеш цената на билета в автомата. Няма нужда за целта да се купуват нови автобуси. В Москва съм снимал достъп до транспорта с подобни устройства в стари автобуси. Така и фалшивите билети и фалшиви карти няма да могат да бъдат ползвани.

Няма нужда от контрольори. Винаги ще има нарушители. Всички сме гледали по филми как хора прескачат автоматите за билети в нюйоркското метро. Но нарушителите ще намалеят драстично.

Настоящият Общински съвет с мнозинство на ГЕРБ и Атака спря публичен конкурс, спечелен от австрийски консорциум, който искаше да изгради 2 500 спирки, да сложи модерни автомати в спирките, да сложи устройства в превозните средства, за да не можеш да се качваш без билет. Гарантираше вдигане с 30% на приходите на градския транспорт. Щеше да инвестира над 100 милиона евро, без общината да даде и лев. Понеже няма безплатен обяд, инвеститорът щеше да си върне инвестициите от реклама по спирките и от комисиона при продажба на билети (такава комисиона плащаме и сега).

От ГЕРБ спряха този проект, защото не могат да вземат пари от австрийците. Но взеха пари от ЕБВР, за да направят техни част от спирките.

Вече дълго време Центърът за градска мобилност не става ЕАД, а стои ЕООД, тъй като не могат да намерят техни хора, които да влязат в Съвета на директорите, въпреки решението на СОС преди повече от година за промяна на статута от ЕООД на ЕАД. Лично председателят на СОС Андрей Иванов не изпълнява това решение.

- Може ли в София да има публични безплатни тоалетни?

Разбира се, както по цял свят, вече и в Белград ги има. Нужно е само да се определят местата, да се направи конкурс и който спечели конкурса, ще сложи хубави (не химически) тоалетни, като ползването им е безплатно. Тези фирми печелят от рекламата в и извън тоалетните, от продажбите през автомати на презервативи, цигари. Аз нищо не откривам, виждам го по света. Под контрола на ГЕРБ общината или иска да намери пари, които да изхарчи чрез техни фирми, или нищо да не прави.

- Как да се реши проблемът с недостига на места в детските градини?

Отново общината иска да харчи пари през техни фирми. Нека частни фирми да строят и стопанисват детските градини след конкурс. Нека дотациите за всяко дете се дават и на частните, не само на общинските детски градини. Парите да следват детето, ученика и студента. По този начин общината ще реши проблема с детските градини за 2-3 години, а не за 10-15.

Аз се надявам моите внуци никога да нямат нужда от субсидиите, както аз не съм ги ползвал за децата си. В момента е див социализъм, независимо дали баща ти е милионер или бедняк, таксата за детската е еднаква. Трябва да се направи по-добро хранене, да има мултимедия в детските градини и други неща, като бедните не плащат, а богатите плащат пълна такса. Мнозина ме обвиняват, че съм ултралибералист, но аз съм ултра антипопулист. Аз повръщам, като чуя популизми, а те идват и отляво, и отдясно.

Не казвам, че всичко трябва да е частно, просто сега всичко е почти държавно или общинско в София. И Кадиев, и Фандъкова искат да решават проблемите с общински пари, за да ги харчат през когото искат.

- Какво трябва да стане с Топлофикация-София?

Топлофикация ще фалира, ако не се инвестират в рамките на максимум две години около 150 милиона евро за нова когенерация и смяна на част от тръбите. Всъщност тя вече два пъти е спасявана от фалит в последните 10 години години. Единия път Булгаргаз стана акционер, после бе създаден БЕХ, за да даде заем на Топлофикация, който заем не се връща. Дружеството има над 500 млн. лв. задължения, което е повече от приходите му. Топлофикция-София в момента субсидира богатите повече, защото една и съща цена плащат милионерът с 500 квадрата къща и бабата, живееща на 50 квадрата. Богатият получава на практика 10 пъти повече индиректна субсидия.

Абсурдно дружество е Топлофикация и го чака приватизация или фалит. Варшавският общински съвет също мислеше, че трябва топлофикация да е общинска и тя фалира наскоро. След това френският топлофикационен гигант Далкия я извади от фалит и започна наново. Софиянците мислят, че приватизация и концесия са лоши думи поради модела на Софиянски, който включва още СДС, БСП, Гергьовден, ВМРО и всички в общинския съвет до 2003 г. При този модел всичко се приватизираше чрез работническо-мениджърски дружества под контрола и с участието на всички политически партии, които през периода 1996-2003 година са били в СОС.

БСП да не се правят, че са противници на модела Софиянски, защото техният Симеон Симеонов беше шеф на борда на Софийски имоти АД. БСП да не се правят на честни, защото докато аз гласувах против заменки, те подкрепяха заменки. При БСП и в сегашната листа на Кадиев има хора, гласували за заменки. Същото се отнася и за ГЕРБ.

- Некоректните платци да се радват ли, когато Топлофикация фалира?

Като фалира, ще ги потърсят за плащане повече, отколкото сега, защото кредиторите на Топлофикация ще потърсят вземанията й. Хората са прави, че сметките са високи, но това е, защото половината не плащат. А и има голяма неефективност на работата в дружеството – 400 души са в администрацията му!

- Може ли с облигационна емисия да се решат проблемите на общината?

През 2005 г., когато Милен Велчев бе кандидатъ на НДСВ за кмет, предложих издаването на общинска облигация, която да реши за един мандат някои от проблемите на общината. Например пътната инфраструктура, включително малките улици и пътищата до селата Бухово, Мрамор, Кривина, Владая и други.

Тази облигация решава и проблема с подновяване на трамвайния и тролейбусен парк. Тук да уточня, че имаше малка далавера с тролейбуси, като немската МАН беше предложила съчленени тролейбуси на почти същата цена като сегашните тролейбуси (съобразно големината им), но тролейбусите бяха взети от една словашка фирма, като София е първият голям град, в който словаците продават. Това е Соларис, като само двигателят е Шкода и тролейбусите не са Шкода, а Соларис. Това пак е далавера на мнозинството ГЕРБ-Атака. От Атака един път не са гласували срещу ГЕРБ. Сега се правят на независими и Пехливанов се борил с корупцията в общината. Дрън, дрън.

- Какво ще правим с боклука?

Още през 2005 г. Бойко Борисов каза, че ще построи 2 завода за 1 година. Още няма нито един. Между другото, оказа се, че т. нар. Вълк е отчитал боклука по фактури, без да има кантар на сметището в Суходол и общината му е плащала. Затова се е считало, че сметището в Суходол е препълнено, а то не беше. Отвориха го след 2 години, но Борисов е виновен, че не го отвори по-рано и не спря операцията по балирането веднага, както му казвах.

100 000 бали още стоят на Гара Искър. Това балиране и извозване до цяла България ни струва към днешна дата около 400 млн. лв. Въпреки че Суходол беше отворен и се ползва вече няколко години, балите продължиха да се извозват и да се плаща за това, защото е далавера за някого. Вместо тези бали да бяха сложени в Суходол.

За прословутия завод за боклуци няма втора копка, но имаше първа. Няма втора копка, защото има корупция. От Европейската комисия ни казаха, че не се прави конкурс с предварително избрана технология. Сега от общината говорят, че Европа ще им даде пари за втората фаза, тоест за депо за сепарирани отпадъци. Така то ще бъде построено, преди инсталацията да е готова, което е абсурд. Междувременно на 1-2 площадки са организирали ръчно сепариране на боклук. Това е корупция чрез нагласен конкурс. Имам оплакване от две немски фирми, които ме намериха през сайта на общината и ми писаха, че такъв нагласен „конкурс” не са виждали и в Африка.

Изгониха го Вълка, но на него се плащаха 50 млн. лв. на година, а сега разходите са почти 100 млн. лв. само за събиране на боклука. За 6 години, откакто има кмет от ГЕРБ в София, такса смет, плащана от софиянци, се е увеличила от 60 на 165 млн. лв., като за периода инфлацията е 30-32%. Да виждате София два пъти по-чиста? Титан спонсорира БСП, а отскоро и ГЕРБ. Как искате да чистят по-добре?

В София разходите за събиране на боклука са 73,55 лв. на човек от населението, докато в Бургас са 60 лв., във Варна - 53 лв., а в Кюстендил - само по 32 лв. на човек, като обяснението е, че улиците в София били по-тесни. Колко по-тесни да са тези улици?

 

- Как ще се реши проблемът с бездомните кучета?

В момента има един кучкарник на частна земя, за който даваме луди пари. Решението на проблема е комплексно. Трябва да се построят поне 6 кучкарника около София, всеки за по 400-500 кучета. Задължително всяко куче в София да е с паспорт и с чип, така че ако някое куче бъде изхвърлено на улицата, да се намери собственикът и да бъде глобен със сериозна сума.

Това, което д-р Желев от нашата листа предложи, е химическа кастрация, тоест лекарство, сложено в храна, което кучетата ядат, живеят си и се кастрират химически. Сега ГЕРБ са сключили договори с частни фирми и се плаща по 100 лв. на куче, за да го хванат и кастрират! Затова от Екоравновесие ги хващат и ги пускат по селата около София. В село Мрамор например има над 15 кучета, които живеят в училището и взимат сандвича от ръцете на децата. Бездомните кучета отново са бизнес за някой близък до управляващите от ГЕРБ и Атака и затова не се решава проблемът.

- В центъра на София градският транспорт е по-бавен от ходещите пеша, дори като цяло трамваите се движат с едва 11 км в час. Кому е нужен толкова бавен градски транспорт?

Как ще се движат, като те са строшени, освен това има лоша организация на движение.

- Отскоро КАТ опитват да регулират движението в пиковите часове сутрин и вечер, как го оценявате?

Много добра идея, дано да продължат. На много места съм го виждал - в Ню Йорк, Париж, Рим, Атина. Това е добра инициатива.

- Какво трябва да се направи, за да придобие общината контрол над Общинска банка, има ли основания да се иска съдействие от БНБ, която да приложи правомощията си и да се намеси в спор между акционерите, въобще нужна ли е банка на общината?

Важна е предисторията. Общинска банка е създадена, за да финансира РМД-та, които да купуват общински фирми на приятели на Софиянски, Костов, Антоан Николов. Акционери в банката са общината и общински фирми, като изкупувайки общински фирми, постепенно блокиращата квота се оказва във фирми, близки до Любомир Павлов.

Между другото, Столична община е собственик на компенсаторки, защото тези РМД са плащали и с компенсаторки, което е абсурд.

После Любомир Павлов продаде на Ковачки своя дял в банката, който реално е блокираща квота, защото за смяна на надзорния съвет трябват 75% + 1 глас. Това, което направи предишният общински съвет и СДС са виновни е, че сложи двама представители на Ковачки и един на общината в съвета. Кой ги е определил тези представители на общината не знам, но после се оказа, че единият е бил на Ковачки.

- Вече седма година миноритар контролира банката и всяка година експозицията към фирмите му расте. И от ГЕРБ през целия 4-годишен мандат не направиха нищо. Защо ли?

Общината трябва да поиска от БНБ да се намеси. Против всякакви правила е мажоритарят да не може да управлява.


http://www.investor.bg/news/article/124606/107.html



http://svejo.net/1290450-globalization-vladimir-karolev-sofiya-ima-pari-no-gerb-gi-krade










Гласувай:
2



1. анонимен - Jen
20.10.2011 16:47
Дано има шанс! Аз лично съм за Каролев!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578885
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031