Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2011 22:47 - Wikileaks: Кандидат-президентите видяни от САЩ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2788 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 19.10.2011 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Wikileaks: Кандидат-президентите видяни от САЩ Виж за кого гласуваш! от Биволъ Сряда, 19 Октомври 2011 15:21 693 посещения  

image

Биволъ потърси в базата данни с американски дипломатически доклади, изтекла в Уикилийкс, информация за българските кандидат-президенти. Направихме това в интерес на информирания избор, "за да не забравяме с кого си имаме работа" и за да гласуваме "в правилната посока". Кандидатите са представени по азбучен ред.

Калфин - Мистър "Йес сър". Пред САЩ - атлантист, пред народа - ляв

За една година от поемането на поста външен министър Калфин е казал "да" на американците по почти всички големи въпроси на външната политика - отбелязва Байърли през 2006. По ключовите въпроси на енергетиката в правителството на Станишев има два полюса: Румен Овчаров, фаворизиращ руските енергийни проекти, и Калфин, който се доближава до американската гледна точка за нуждата от диверсификация.

В края на 2007 г. по повод предстоящата среща на държавния секретар Кондолиза Райс с Калфин, посланик Байърли праща конспект на шефа си за позицията на България по основните въпроси на американската външна политика и някои български вътрешнополитически теми, които САЩ наблюдават [07SOFIA1397]. Калфин е представен като "звездата" в кабинета, близък едновременно до Станишев и Първанов и с висок рейтинг на одобрение в Брюксел. Още по-добре, той непоколебимо вярва в българските евроатлантически връзки, въпреки отделни левичарски забежки, които според посланика са "за публична консумация".

През 2009 г. в грама с най-високо ниво на класификация [09SOFIA159] шарже д"афер Караянис характеризира Калфин като "интелигентен, опитен, чувствителен, честен". Той е твърд съюзник на САЩ за Афганистан и политиката им за регионална сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Калфин показва дипломатически умения и на вътрешнополитическия фронт, като балансира в натегнатите отношения между Станишев и Първанов, позиционира се над политическата посредственост и има потенциал да остане влиятелен дори след наближаващите парламентарни избори.

Каракачанов - агент на ДС

Лидерът на ВМРО е споменат единствено в качеството му на разконспириран агент на Държавна Сигурност през 2006 от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. [06SOFIA786]

Кунева - Българското европейско лице в Брюксел с дълбок афинитет към американците

Номинацията на Меглена Кунева за еврокомисар е подробно отразена в грама на посланик Байърли от ноември 2006 г. [06SOFIA1518]

Представена като една от най-уважаваните политически фигури в България, Кунева е преминала през трудни моменти до номинацията заради вътрешнопартиен натиск в БСП. Силно лоби, предвождано от външния министър Ивайло Калфин е притискало Станишев в продължение на месеци, за да номинира Ирина Бокова.

Самата Меглена Кунева е била твърде несигурна за номинацията и, изтощена от лобистките борби в правителството, е потърсила посланика, за да получи американска подкрепа за кандидатурата си. Байърли не казва дали се е намесил пред българския премиер, но тълкува, че номинацията на Кунева е своеобразен обрат, след като Станишев е разгледал "по-широката стратегическа картина на нещата". Това било ход, за да си осигури лоялността на коалиционния партньор Симеон и за да се хареса на Брюксел, който също подкрепял Кунева.

Първоначално считана за технократ, Кунева е спечелила признание като политик и дипломат в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, прокарвайки реформи и подготвяйки общественото мнение за бъдещото членство. Посланикът не пести суперлативи за качествата на Кунева и подробно изброява точките от "впечатляващата" биография на "българското европейско лице в Брюксел".

Освен това Кунева има дълбок афинитет към американците и САЩ. Говорейки за "фантастичните" години на следването си в Джорджтаун, очите на Кунева се навлажнили - разказва посланикът. Подчертавайки този тънък психологически момент Байърли обобщава, че в лицето на Кунева американците печелят съюзник в Европейската комисия.

Байърли познава добре Кунева и от предишни разговори, в които като европейски министър, а по-късно главен преговарящ за присъединяването тя подробно е коментирала европейските доклади, плана за действие, трудностите и постиженията на страната в преговорния процес [05SOFIA137],[05SOFIA1785], [06SOFIA827].

В един от разговорите Кунева е признала, че НДСВ се нуждае от тройната коалиция, за да оцелее и няма да напусне властта след присъединяването през 2007, защото предсрочните избори биха били катастрофални за партията.

Петров - изнудване, рекет и сексуална експлоатация

Из грамата на Джеймс Пардю, озаглавена "Българската организирана престъпност" [05SOFIA1207] (превод на български):  ...АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 23-ти април, 1962 г.) е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като „барети") се занимават много активно със застрахователна дейност чрез ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС (известна преди това като „АПОЛО § БАЛКАН" и „СПАРТАК"). Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ ЕКСПРЕС, с повече от 3 500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен. Друг член на групировката ЗЛАТОМИР ИВАНОВ (български гражданин с прякор „БАРЕТАТА") беше директор на АПОЛО § БАЛКАН, а в момента е директор на АРКУС СЕКЮРИТИ. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Плевнелиев - човек на Иво Прокопиев, "министър на пътищата"...

Плевнелиев е бегло споменат в три дипломатически доклада, представящи новия кабинет Борисов. Характеризиран е като "министър на пътищата" с опит в строителния бизнес, топло приет от задокеанските инвеститори като бивш шеф на българо-американската търговска камера. [09SOFIA407]

... и аватар на Борисов.

Оскъдната информация за "министъра на пътищата" се компенсира от подробното досие на Бойко Борисов, чието кандидат-президентско въплъщение всъщност се явява Плевнелиев.

Борисов е герой на едно от най-колоритните описания, които могат да се открият в докладите от цял свят, не само от България. Той е единственият европейски политик, за когото американската тайна агенция SIMO е потвърдила данни за участие в криминална дейност - трафик на амфетамини и източване на горива. [06SOFIA647] (превод на български).

В световен мащаб обаче Борисов не е уникален и разделя попрището с хаитянския политик Джоузеф Ламбер. SIMO и DEA са докладвали през 2006, че Ламбер, който става председател на сената в Хаити, е заподозрян като крупен нарко-трафикант, свързан с престъпни картели. [06PORTAUPRINCE847]

Описан като "Батман" и "Бабаит, изтупан в Армани" [05SOFIA1598], Борисов се представя като убеден про-американец и сипе щедри обещания пред посланика. В същото време той е силно зависим от олигарха Валентин Златев, който е свързан с руското разузнаване и руската организирана престъпност.

На американците не са им убягнали също така и дискретните срещи на Борисов с представители на руското посолство, пише в доклада на посланик Байърли. Ето защо той препоръчва следния подход на американската дипломация "ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Сидеров - настървен да стане част от елита, който яростно атакува

В биографията на Сидеров подписана от Байърли се посочват най-пикантните епизоди от житието на бившия прогресивен журналист, конвертирал се в антисемит и антиглобалист. Не са спестени и голите му снимки за мъжкото списание "Клуб - М", книгите с антисемитско съдържание, както и политическите аспирации на Сидеров, който се е опитвал да влезе в политиката чрез НДСВ през 2001 г. Хора, които го познават го описват като свръхчувствителен, с огромен мерак да стане част от политическия елит, който така перверзно атакува. Историците, работещи върху темите на национализма не го приемат насериозно и мислят, че е станал националист като резултат от лични и професионални разочарования. Сидеров не е пътувал в САЩ и никога не е искал американска виза, уточнява Байърли. [05SOFIA1239]


http://www.bivol.bg/wlizboripresident.html


http://svejo.net/1291812-globalization-wikileaks-kandidat-prezidentite-vidyani-ot-sasht




Гласувай:
5



1. meto76 - http://meto76. blog. bg/polit...
19.10.2011 22:52
http://meto76.blog.bg/politika/2011/10/19/djeims-pardiu-quot-meglena-kuneva-e-izbora-na-sasht-i-evropa.838101

Джеймс Пардю :"Меглена Кунева е избора на САЩ и Европа за президент на България"
цитирай
2. bojo12345 - Много важно мнението на американците...
20.10.2011 03:02
Те не знам заят ли я поговорката-Вълкът кожата си мени,но нравите никога. Европеци и американци лесно могат да се излъжат, защото всеки ,който малко или много е имал нещо общо с БКП, знае ,че БСП е продукт на ДС.
Досега на няколко избора им ядохме попарата .
Защо никой не посмя да направи някакъв референдум? Защо са още 240 хрантутниците в НС?
Защо е тази професия - несменяем депутат?
Пука им на американците за нерешените български проблеми!!!
С изборни резултати като досегашните, още дълго ще сме на опашката в ЕС!
цитирай
3. анонимен - българите съвсем си изгубиха акъла!
20.10.2011 06:53
.
цитирай
4. enjoy6 - И това, че е определен като чувствителен и честен не е
20.10.2011 11:51
попречило на първия кандидат президент да се съгласи като външен министър да се продава оръжие на либия по време на процеса за вината на бъргарските медици, а и след това???
цитирай
5. hatanasov - И както се вижда няма нищо...
20.10.2011 22:37
за тези, които не са комунисти или от ДС, Синята Коалиция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584334
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031