Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 10:56 - “Не гласувам!” - това не е повод за гордост
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3488 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 22.10.2011 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Не гласувам!” - това не е повод за гордост автор(и): Кольо Колев, прочитания: 3108, коментари: 16 image Кольо КОЛЕВ

Вие може и да не се занимавате с политика, но политиката все пак се занимава с вас.”

Шарл дьо Монталамер (1810-1870)

Преди глупостта беше скромна. Таеше се в кьошетата, мълчешe си. Глупостта беше достигнала до простичкото откритие, че е по-добре да подозират, че си глупав, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всяко съмнение.

Сега глупостта е арогантна, пробивна, форма на себеизява. Тиражират я в медиите, популяризират я видни нейни представители, дават ги по телевизора... И постепенно останалите започват да надигат глава - “И аз, и аз така мисля, и аз съм като него! Значи и аз съм готин!” Разумът се завира в кьошетата - мълчи!

Неотдавна пускам телевизора. Невнятен развълнуван млад интелектуалец бодро обяснява, че той не се интересува от политика, принципно не гласува и никога няма да гласува! И всичко това заявява с нескрита гордост - “Аз съм далеч от тези мръсотии, аз не се лъжа по мръсните политици, аз съм готин!”

Скачат още двама-трима - и те готини! Водещата мило се усмихва - и тя съгласна, и тя готина. Политиката не е за честните, чистите и разумните хора - за хубавите хора като нас!

Да, но какво друго е политиката освен дебати за пари - за парите на данъкоплатците - за вашите пари!

Какво прави политиката? Нищо друго, освен че ощетява някого за сметка на другиго, на когото дава бонус. Така например вашите деца в детската градина подяждат пенсионерите и хората без деца. Просто защото детската градина се дотира - парите се вземат от пенсионерите, учителите, таксиджиите (въобще от тези, на които ще им се орежат доходите), от данъкоплатците без деца, и се дават на тези с деца. Политика!

Строим спортни зали! Браво! За строителните фирми хубаво, за феновете и спортистите също. Средствата, които бюджетът харчи за тях, обаче ще си ги вземе от шофьорите, от млекарите, месарите, от пенсионерите...

Ще си ги вземе иликато допълнителен акциз върху бензина, или като нови такси, като “осъвременяване на данъчната основа”, или като най-нова задължителна система за европререгистрация. Става и като надуеш инфлацията и замразиш заплатите и пенсиите. Политика!

И така, една политика е добра за лекарите, но не и за пациентите. Друга облагодетелства производителите на зеленчуци, но не и животновъдите. Трета е добра за фирмите от пътното строителство и горивата, но не и за хората, нуждаещи се от енергийни помощи за зимата. Четвърта...

Да кажеш гордо: “Аз не се интересувам от политика”, е също толкова тъпо, колкото да не се поинтересуваш защо плащаш цял хляб, а ти дават само половината. Толкова (около 40%) “политиката” си рязва от твоя хляб, масло, салам. Толкова държавата заделя от всичко създадено и произведено в страната - от теб, от мен, от всички нас. И после го преразпределя - към теб, към мен, към всички нас... Но за един повече, а за други почти хич!

Да кажеш, че не се интересуваш къде отиват парите ти и дали искаш да отиват за това, а не за онова, е меко казано безотговорно.

Но какво мога да направя! - крещи вечно разочарованият избирател - нали все избираме, а все не можем да случим на политици! Този там с едни заменки, онзи с едни апартаменти, трети давал едни “консултации”, други хукнали по скъпи мобифони, четвърти пробутват някакъв шистов газ и ГМО-та... За какво да им гласувам?!

Истината е, че политиците не са по-мръсни, по-корумпирани, по-меркантилни от нас самите. Те са точно толкова “гадни”, “алчни” или пък желаещи да направят добро за другите, да оправят нещата... колкото мен, вас и хората около вас. Но едните са просто като нас, а другите... Освен това знаят къде искат да заведат страната, могат да държат целта в главата си и знаят как да го постигнат. Накратко - кадърни са!

Ние не избираме ангели, а политици. И не ги избираме, за да бъдат светли, чисти, нравствено извисени, яростни и готини. Избираме ги, за да свършат работа - да знаят, да могат и да не пилеят парите ни от глупост, некадърност или прекомерна алчност.

“Но къде е моралът!” - крещи избирателят.

Точно тук обикновено се бърка. Морал въпреки всичко има!

В политиката моралът е в цялата игра на тези икономически интереси и боричкания да намериш реалната цел. Така че в перспектива обществото като цяло да дръпне напред, да заживее по-сито, по-добре. С други думи, играейки в една доста мръсничка игра, да не се загубиш в нея, а да следваш “криволичещата права линия” към целта.

Това е и разликата между лошо управление и добро управление. Лошото управление храни “своите” и реже от другите. Просто преразпределя, дели, дори ако за целта съсипва икономиката!

Доброто управление се грижи за икономиката и за развитието на качеството на хората, на работната ръка! То умножава!

"Но как да избера, като не зная!" - възмутен е негласуващият. Всичко изглежда като игра на пари, комисиони, рушвети, купуване на политици и медии... Но едните били по-добри от другите! Как да ги разпозная, да избера?

Най-малкото трябва да се опитате да знаете. Трябва да гледате и слушате. Трябва да се опитате да мислите и преценявате - това ми звучи разумно, това не. Тези ми изглеждат разумни, тези не.

Този само бърбори, но нищо не прави - този май знае какво иска да направи и това ми харесва. Това е начинът!

Разбира се, може и разумно да се откажете да избирате. Не знам достатъчно, нямам информация - не мога да преценя и затова няма да гласувам. Нека тези, които знаят повече, да гласуват и за мен.

Но все пак помнете - това не е повод за гордост! "Аз съм далеч от тези мръсотии, аз не се лъжа по мръсните политици, аз съм готин!" - Не, просто не знаете, не искате да знаете и съответно не можете - дори да изберете! Няма нужда да превръщате вашето незнание в обвинение: "Всинца са маскари!"

Защото именно "маскарите" ви карат да мислите така. Именно те са пуснали в обращение и лозунга: "Ако от изборите нещо зависеше, те отдавна щяха да бъдат забранени!" Защото "маскарите" не искат да мислите, да се оглеждате, да слушате, да преценявате. Искат ви лесни, неориентирани, ловящи се на кухи фрази и шарени примамки - готови за тигана!

Затова по-добре се интересувайте от политиката, мислете и гласувайте! Защото вие може и да не се интересувате от политиката, но тя се интересува от вас! От вашите пари!


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1052415


http://svejo.net/1294427-globalization-ne-glasuvam-tova-ne-e-povod-za-gordost




Гласувай:
2



1. dedenze - Не гласувам, но с всички сили и средства се боря за пълни мажоритарни избори без партии!
22.10.2011 14:24
Това мисля, че е по- достойно. На разграбена България не е нужна политическа класа и партии !
цитирай
2. meto76 - Това мисля, че е по- достойно. На ...
22.10.2011 19:09
dedenze написа:
Това мисля, че е по- достойно. На разграбена България не е нужна политическа класа и партии !

Няма в света демокрация без политически партии!Ние ще сме нещо уникално!
цитирай
3. meto76 - Мажоритарните избори предполагат ...
22.10.2011 19:11
Мажоритарните избори предполагат само две партии.При мажоритарен вот се гарантира двуполюсен модел на управление.Малките парти се маргинализират.Но пък едно управление при мажоритарен вот е по стабилно, защото почти винаги има стабилно мнозинство.
цитирай
4. dedenze - Има мето, има!
23.10.2011 11:45
Първо си изясни понятията пряка демокрация, модела с две партии - Англия и САЩ, не е интересен за нас. Почети за Швейцарската система и какви партии има там. Не на последно място почети и нашата история 1936 г.
цитирай
5. meto76 - Чел съм достатъчно! Представи си, ...
25.10.2011 21:30
Чел съм достатъчно! Представи си, че на едни избори участват няколко партии като първите три взимат следните проценти. Първата взима 30% от гласовете,втората 25%, третата партия -20% от гласовете.Това е равномерен резултат в цялата страна.При мажоритарни избори на втория тур се класират само представители на първите две партии, третата партия няма да има нито един депутат.Така 20% от населението остава без представителство.При пропорционален вот всяка партия взема приблизително толкова депутати, колкото гласове е получила от населението в многомандатните райони.
цитирай
6. dedenze - Пишем за различни неща
29.10.2011 13:37
В Швейцария няма партии и има пряка демокрация основните неща се решават с референдуми.
Мажоритарен избор с партии е глупав и няма да се различава от досегашния, за разликата вие пишете вярно.
Пряката демокрация изисква мажоритарен избор по местоживеене, без участието на партии, кандидатите могат да се издигат чрез подписка и гражданска инициатива. Въпреки, че не е особено цивилизовано, нашите партии могат да бъдат забранени за геноцида провеждан 22 години от тях. Цар Борис ги забранявав 1936 г. и ефекта е златен български лев. Никой не е направил анализ на този период по понятни причини.
Злото се крие в т.н. представителна демокрация - само с партии финансирани от държавата, от нас - над 400 регистрирани за население 7,5 милиона - келепир и далавера. Те раждат омраза, разединение и организирана престъпност !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14570527
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031