Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2011 22:39 - Wikileaks: Ирина Бокова - втората резерва на САЩ за шеф ЮНЕСКО
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3198 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.11.2011 22:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Wikileaks: Ирина Бокова - втората резерва на САЩ за шеф ЮНЕСКО от Биволъ Вторник, 01 Ноември 2011 13:12 1898 посещения  

image


Членството на Палестина в ЮНЕСКО, гласувано в понеделник предизвика международна криза. САЩ обявиха, че спират да финансират организацията, начело на която е българката Ирина Бокова.

Подробности за американската дипломация свързана с ЮНЕСКО и за изненадващия избор на Бокова за генерален директор могат да бъдат открити в американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks.

Изборът на Бокова - победа на американско-китайската дружба

Китайският представител в ЮНЕСКО ентусиазирано е поздравил американския си колега с избора на Ирина Бокова начело на организацията през 2009 г. [09PARISFR1301]. На 22 септември 2009 след няколко оспорвани рунда на тайно гласуване, българският кандидат изненадващо победи с 31 на 27 гласа сочения за фаворит египетски министър на културата Фарук Хосни.

"Тази победа представлява успешно партньорство между САЩ и Китай в подкрепа на доброто управление на международната система. В първия рунд гласувахме в подкрепа на гео-политически задължения. Във финалния тур гласувахме в подкрепа на интегритета на тази организация" - казал китайския посланик след гласуването. Преди това той разкрил, че Китай смята да гласува за Бокова заради притеснения от нарастване на влиянието на Индия ако победи египтянинът Хосни.

В грамата, която не е класифицирана, но е само за служебна употреба, никъде не се казва в прав текст, че САЩ са работили директно в полза на Бокова и срещу Хосни. Позицията на американците срещу автора на антисемитски изказвания Фарук Хосни и насоката на техните дипломатически действия стават ясни от други дипломатически доклади.

"Тя ви дължи живота си, момчета"

В доклад изпратен от Тел Авив на 24 февруари 2010 г. [10TELAVIV434] американският посланик в Израел цитира зам.-министъра на външните работи Дани Аялон, който поискал от САЩ да лобира пред Бокова, за да назначи израелец на важна позиция в ЮНЕСКО. "Тя ви дължи живота си, момчета" - казал метафорично Аялон на посланик Кънингам.

До избора на Ирина Бокова се стига след сложен и напрегнат дипломатически кадрил, завършил с изненада, свидетелстват дипломатическите документи.

През лятото на 2009 Вашингтон изпраща до посланиците си директива, която не е налична в базата с доклади на Wikileaks [SECSTATE 82701]. От отговорите обаче може да се заключи, че задачата на дипломатите е да съобщят на чуждестранните правителства позицията на САЩ за предстоящите избори на генерален директор на ЮНЕСКО и да се информират за предпочитанията на съответната страна.

Доклад изпратен от Д.Р. Конго разкрива, че САЩ са решили да подкрепят кандидатите на Австрия, България, Еквадор и Латвия [09KINSHASA762]. В друг доклад от Чили [09SANTIAGO865], който е класифициран като секретен е назован и предпочитаният от САЩ кандидат - еквадорецът Ивон Баки.

До Вашингтон достигат редица слухове и информации за дипломатически интриги. Така например от Кувейт [09KUWAIT797] идва слух, че Ирина Бокова е решила да даде подкрепа за руския кандидат Яковлев ако не успее да се класира.

Разпределението на силите преди гласуването е изложено подробно в доклад от Париж изпратен в средата на август 2009 [09PARISFR1137]. Проблемът на опозицията срещу Хосни, която освен САЩ включва най-големите донори на ЮНЕСКО (Япония, Великобритания, Канада, Мексико, Франция, скандинавските страни и Русия) е, че липсва ясен опонент, който да застане срещу египтянина - анализира дипломатът.

Конкретно за Бокова е проблем, че търси гласове от същите страни, които са ухажвани от руския кандидат Яковлев, а нейните критици смятат, че тя няма визия и силен характер, за да наложи ред в такава голяма международна организация. На този етап американците преценяват, че Бокова ще получи единични гласове и не е сериозен състезател, а като такъв може да се определи Бенита Фереро-Валднер.

Тактика на моркова и тоягата

Американските дипломати дават подробности за тактиката на моркова и тоягата прилагана от египетската дипломация в разгара на избирателната кампания. САЩ са получили уверения от египетския посланик във Франция, че Египет ще се отблагодари ако Хосни победи и ще иска да включи САЩ в администрацията на ЮНЕСКО. Делегати от страни от Арабската лига и Африканския съюз обаче са били заплашени, че официален Египет ще настоява пред правителствата им да ги отзоват ако не гласуват за Хосни.

Египет от своя страна също обвинява САЩ, че заплашва други правителства, за да осуети избора на Хосни [09CAIRO1804].

Основните поддръжници на египтянина извън арабския свят и Африка са били Бразилия и Индия, които са заложили на разделителната линия между Севера и Юга, за да фаворизират избора на кандидат от Африка. В същото време някои страни са обещали да гласуват за Египет, докато тайно са уверили САЩ, че ще дадат гласовете си за Бокова.

Поради тайното гласуване обаче е изключително трудно да се отгатне кой за кого е гласувал - предупреждава американския посланик и цитира оттеглилата се от надпреварата латвийска кандидатка Ина Марчиулионайте. Тя споделила, че най-малко осем делегати са я уверили, че ще гласуват за нея, но в урната имало само четири гласа в нейна полза.

Хосни и пликове с пари...

Кампанията на Хосни е помрачена и от подозрения за подкупи - пише американският посланик. Член на делегацията на САЩ е станал свидетел как външен човек е разнасял плик с голямо количество кеш в сградата на ЮНЕСКО. Лобисти сновяли из коридорите и слухтяли какво си говорят делегатите, което създавало атмосфера на напрежение. Шефът на кабинета на бившия директор на ЮНЕСКО потвърдила пред американския представител, че Коичиро Мацура е забранил достъпа до сградата на "индивид, който е бил многократно уличен в неетично поведение свързано с избора".

Френско-португалската връзка

Важна роля за крайния резултат е изиграла Франция, която е поела ангажимент да убеди франкофонските африканските страни, за да гласуват против избирането на Хосни.

В началото на септември 2009 САЩ настойчиво са искали от Франция да работи против кандидатурата на Хосни, а френският външен министър по това време Бернар Кушнер ги е чул, разбрал и подкрепил: "Не обичам изобщо Хосни, той е антисемит, грешният човек и е напълно неподходящ за тази работа... ние сме ваша страна и ще помогнем...". "Хосни няма да спечели на първия тур и ние се ангажираме да водим кампания, за да го победим на следващите гласувания." - добавил Кушнер, който споделил, че Франция иска да спечели европеец и предпочита австрийския кандидат Бенита Фереро-Валднер. [09PARIS1206].

"Макар че Египет лесно може да бламира САЩ за провала, някои от ключовите хора отговорни за обръщането на вота са от малки островни страни, включващи Ямайка и по-специално делегатът на Санта Лучия" - отбелязва посланик Килиън във вече цитираната грама последвала избора на Бокова.

Приносът на посланичката на малкия остров за избора на Бокова е огромен и тя е работила неуморно до последната минута, за да преобърне в полза на българския кандидат ключови гласове, включително тези на Сейнт Винсент и Ямайка. С изключение на Куба, всички карибски страни са гласували за Бокова, вярват американците, а португалският представител Антонио Котрим също е изиграл важна роля, за да осуети избирането на Хосни.

Бокови под лупа

Американският дипломат дава и кратка биографическа справка за Ирина Бокова, която по това време е посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО. Не е пропуснато, че баща и Георги Боков е бил част от вътрешния кръг на бившата комунистическа власт и главен редактор на Работническо дело. Отбелязана е и кариерата на брата на Бокова - Филип, бивш политически съветник на президента Първанов и на бившия социалистически премиер Сергей Станишев, назначен за посланик в Словения. Децата на Бокова учат и живеят в САЩ. Дипломатът уточнява, че източник за биографичната информация са публикации в пресата.

Почти същата биографична справка [09SOFIA537] изпраща на 24 септември 2009 във Вашингтон Джон Ордуей, който е временен посланик на САЩ в София. Той отбелязва, че връзките на фамилията Бокови с комунистическата върхушка са повод за негативни коментари в пресата. Това обаче не е проблем за американците, както стана ясно от други доклади изпратени от София, в които се обсъждат спекулации за съпричастието на Ирина Бокова и посланичката ни в САЩ Елена Поптодорова към Държавна сигурност.


http://bivol.bg/bokova-unesco.html


http://svejo.net/1308405-globalization-wikileaks-irina-bokova-vtorata-rezerva-na-sasht-za-shef-yunesko




Гласувай:
4



1. zaw12929 - "СВЕТЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА&...
04.11.2011 16:28
"СВЕТЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА" ... ЛАБИРИНТ ОТ ИНТЕРЕСИ НА ГОЛЕМИТЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618229
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930