Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 18:36 - Богат Китай, беден Китай
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1717 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 21.11.2011 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Богат Китай, беден Китай   Петък | 18 Ноември 2011 | 16:39 Прочетена: 95   Снимка: LiveNews image Китай     В Поднебесната империя вече осъзнаха, че икономическите монополи вредят на просперитета, остава да го разберат и в областта на идеологията

Ричард Ран*

 

„Въздухът в много китайски градове остава силно замърсен.” Не, това не е заглавие от „Onion” (сатиричен вестник), а водещо заглавие на първа страница в „Shanghai Daily” от 8-ми ноември. Шанхай е 23-милионен град, който на пръв поглед изглежда като един от най-модерните градове на планетата. С някои от новите здания, надвишаващи 100 етажа, архитектурата му изглежда грандиозна и разнообразна. Всичко изглежда проспериращо – добре облечени хора; широки улици, засадени с дръвчета; добре поддържани цветни лехи; и най-новите автомобили, движещи се по неговите натоварени магисрали. В по-малка степен същото важи за Пекин и други китайски градове.


Китай отговаря на всички изисквания, за да бъде наречен „икономическа суперзвезда”. В продължение на три десетилетия страната удвоява брутния си вътрешен продукт средно на всеки седем години. Първото ми пътуване до Китай беше преди почти 30 години, което до известна степен съвпадна с началото на икономическите реформи. Частни автомобили почти не съществуваха. Почти всички се придвижваха с велосипеди. Днес в Китай се произвеждат и продават повече автомобили, отколкото в която и да е друга страна, включително САЩ. Страната бързо изгражда своя еквивалент на междущатската магистрална система на САЩ. Повечето пътни знаци и обозначителни табели са идентични с тези в американската държава и са надписани едновременно на китайски и английски език.

Китайска магистрала image http://www.google.bg


В Китай безспорно има по-голяма средна класа и по-висок стандарт на живот в сравнение с която и да е европейска страна и дори Япония. Изостава единствено от САЩ. Въпреки това, повече от 80% от китайския народ все още не е усетил ползите от този просперитет. Иронично е, че в комунистическа страна се наблюдават едни от най-големите неравенства в доходите за целия свят.


Китай е едновременно богат и беден

Миналата седмица европейските лидери поискаха „богатия” Китай да им помогне да спасят своите затънали в дълг икономики чрез изкупуване на повече европейски държавни облигации. Китайските служители, с които разговарях, отбелязаха, че е малко вероятно това да се случи, защото няма да се приеме добре от „бедния” Китай. Доходите на глава от населението на китайците са едва 10% от тези на американците, но въпреки това Китай си остава втората най-голяма икономика, защото населението на страната е четири пъти по-голямо от това на САЩ.


Има няколко неща, които могат да „дерайлират” стремглавото навлизане на Китай в 21-ви век. Ахилесовата му пета, е че в страната има само една партия и авторитарно управление. Китайците рабират ползите от конкуренцията повече от всички останали, а бизнесът в страната съществува в една силно конкурентна среда. Това предоставя много възможности за избор и голямо разнообразие от стоки и услуги пред китайските потребители. Те са наясно, че монополите водят до по-ниско качество на услугата, по-малко иновации и по-високи разходи. Въпреки всичко те продължават да толерират монополната еднопартийна система в страната, която ограничава тяхната свобода на словото, пресата, религията и сдружаванията. Тази липса на политическо съревнование неизменно води до корупция, особено при липсата на свободни медии, които да я изобличават. Лидерите на страната оправдават това статукво с твърдението, че без абсолютната власт на Комунистическата партия ще се появи „нестабилност”.

Цзян Цзъмин - бившият президент на Китай image wantchinatimes.com


Слабостите на Китай

Китай, при цялата си производствена и технологична мощ има много слабо развит финансов сектор, в който повечето от банките са държавни. Въпреки че има втората най-силна икономика в света, китайската валута все още не е свободно конвертируема. Финансовият сектор е спъван от политическата незрялост и нежеланието да се признаят преспъпленията на неговите комунистически основатели, особено тези на Мао Дзедун. Мао е отговорен за смъртта на повече хора от Хитлер и Сталин взети заедно, но неговият лик все още стои на всяка банкнота. Щеше ли Германия да бъде приета в общоността на цивилизованите нации, ако ликът на Хитлер се бе появил на националната им валута? Дори и Русия призна голяма част от престъпленията на Сталин много преди падането на комунизма.


В по-голямата си част китайците не изповядват комунистическите идеи (въпреки че те все още се самоопределят като комунисти), защото разбират, че не сработват. Те предпочитат да бъдат богати, а не бедни. Въпреки това продължават да се придържат към някои комунистически празнословия, което им вреди и икономически, и политически. Частната собственост върху земята все още е забранена, но отдаването ѝ под наем за дълги периоди е позволено. В някой случаи това намалява стимулите за изграждане на висококачествени сгради с дълъг живот и друга частна собственост, включително инфраструктура. Затруднява се също и създаването на стабилна система за имуществени данъци.


Тъмните сили

Когато страните стават по-богати, се увеличава и търсенето на политически свободи. По този начин повечето страни, които са се радвали на бързо икономическо развитие като Южна Корея, Тайван и Чили са развили и здрави, демократични системи. Китайците са се доказали като изключително прагматичен и гъвкав народ. Голяма част от техния бърз растеж се дължи на умението им да копират вече усъвършенствани продукти и системи от САЩ и други развити страни. Ако Китай иска да продължи да бъде държава с висок растеж, ще трябва да играе по международните икономически, финансови и политически правила. Те, от своя страна, ще окажат натиск за политически реформи в страната.

Откриха древно китайско съкровище от 200 000 монети image hicomm


Хората с власт в Китай, както и повечето властимащи, не са склонни да се откажат от нея, но много от тях разбират, че ако не отстъпят частично, може да загубят всичко. В интерес на всички нас е да насърчаваме и ускоряваме положителните тенденции в Китай чрез увеличаване на двустранните инвестиции и други взаимодействия. Въпреки всичко не трябва да бъдем наивни по отношението на „тъмните сили”, които все още шестват из Китай. Същите тези, които насърчават проникването в кибер-пространството на чужди правителства и компании и не мислят доброто нито на нас, нито на китайския народ.


* статията е публикувана за първи път в броя на в. „Вашингтон Пост“ от 14 ноември, преводът е на Института за пазарна икономика

http://www.livenews.bg/Bogat-Kitay--beden-Kitay-23263


http://svejo.net/1328175-globalization-bogat-kitay-beden-kitay




Гласувай:
8



1. meto76 - Хиляди протестиращи в Китай про...
21.11.2011 20:30
Хиляди протестиращи в Китай проведоха марш срещу "диктаторството"
21 ноември 2011 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Пекин. Хиляди демонстранти проведоха марш в югоизточната част на Китай в знак на протест срещу местна политика за "заграбване на земя", предава АФП. Протестиращите са носели плакати и лозунти, противопоставящи се на диктаторството и корупцията, съобщиха местни представители.
Мирният марш в град Луфен провинция Гуандун е два месеца, след протест срещу същия проблем. Тогава бяха атакувани полицейска станция и превозни средства.
Местни жители обвиняват властите, че принудително разграбват земята и не ги компенсират, но правителството настоява, че процесът е законен.

http://www.focus-news.net/?id=n1592517
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583124
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031