Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2011 18:42 - DW : Ауф видерзеен, Булгариен!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8620 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 12.12.2011 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ауф видерзеен, Булгариен!     image България? Не, благодаря! Седем години след идването си, един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, германската компания Е.ОН, се оттегля. Което съвсем не е учудващо, като се има предвид отношението на българските власти към него.  

 

Коментар на Ясен Бояджиев:

За мнозина оттеглянето от България на една от най-големите енергийни компании в света би трябвало да е повод за радост и облекчение. Като например онази гражданска организация, която неотдавна облепи офиса на компанията в голям град в Североизточна България с плакати срещу повишаващите се цени. Или като самия премиер. Преди година и половина той я заплаши с национализация, а преди дни я сложи в черния списък на „лошите” инвеститори, които по думите му „по-добре да не са идвали никога”.

Високата цена на евтиния ток

Тръгвайки си, вероятно и в самата компания си мислят, че е било по-добре да не идват никога. Защото, макар дипломатично да обясняват решението си с глобални процеси и стратегии, от по-раншните им изявления и от цялата им българска история ясно личи, че реалните мотиви са свързани по-скоро с местни фактори.

imageКой плаща сметката?

 

 

“Трябва да се знае, че цената на електроенергията в България винаги е била политически въпрос“, обясни неотдавна шефът на компанията в интервю за Дойче веле. Тоест, за да не се губи благоволението на избирателите, цената на тока постоянно изкуствено се „натиска” надолу, което не само силно деформира енергийния пазар, но и нарушава балансите в цялата икономика.

 

От „евтиния” ток в края на краищата губят всички. В най-прекия смисъл обаче сметката плащат последните по веригата на тока преди крайните потребители – електроразпределителните дружества, едно от които е на напускащата германска компания.

Те са, както се казва, между чука и наковалнята, защото цената, на която продават енергията, расте много по-рядко и с много по-малко в сравнение с цената, на която я купуват. Така почти цялото повишение отива в държавната Национална електрическа компания, което преди време накара германската компания да се оплаче официално и в Европейската комисия за несправедливо третиране и нарушаване на конкуренцията.

На всичко отгоре, за да поддържа по-ниски крайни цени, българският „независим” енергиен регулатор реже не само печалбите, но и инвестициите на електроразпределителните дружества, от което пък страда качеството на услугата.

„При подобна печалба всеки ще се замисли дали не е било по-изгодно да си държи парите в банка, защото лихвите са значително по-големи от приходите от почтения бизнес в българската икономика”, заяви с тъжна ирония пред Дойче веле шефът на компанията.

Гръмоотвод за всякакъв вид недоволства

Естественият смисъл на всяка инвестиция в света е да се изплати възможно най-бързо, след което да носи печалба. От тази и подобните на нея компании обаче на практика се иска да крепят рейтинга на политиците, като се откажат от печалбата си и изпълняват социални функции. Но с това тяхната роля не се изчерпва.

Те хем не получават почти нищо, а понякога даже и губят от поскъпването на тока, хем излизат главни и единствени виновници за него. Причина за всякакви неблагополучия в икономиката и дежурен гръмоотвод за всякакъв вид недоволства.

След като миналата година ги заплаши с национализация, премиерът ги обвини, че извличат свръхпечалби на гърба на държавата и народа и ги прати „да отидат да работят там, където ще ги търпят". Последваха проверки на държавния регулатор и на прокуратурата. Дори агенти на ДАНС нахълтаха в клиентски центрове. Проверките не откриха нищо, но въпреки това вместо извинение последваха тлъсти глоби за измислени нарушения.

imageДа си черна овца в България

 

 

Което не се случи на държавната НЕК, когато категорично бе доказано, че години наред заявявани от нея и влезли в цената на тока инвестиции в мрежата всъщност въобще не са направени. Ефектът от спестените инвестиции се видя ясно в разгара на миналото лято, когато аварии оставиха за дълго без ток десетки хиляди туристи и причиниха огромни щети за туристическия бизнес по Черноморието. За широката публика обаче виновни пак си останаха електроразпределителните дружества.

 

Самоубийствен сигнал

Сега всички могат да бъдат доволни - целта бе постигната. Както наскоро се похвали премиерът, „маржът им (тоест, печалбата) стана нула”. Същевременно всички ги мразят. И ето че един по един започват да си тръгват. Въобще, цялата история на германската компания в България звучи като безотказна рецепта за прогонване на инвеститори.

Проблемът е, че тя работи не само за „лошите”, но и за „добрите”. И за сегашните, и за бъдещите. Като изпраща силен и недвусмислен предупредителен сигнал, че България е високорисково място за инвестиции. А това във време на задаваща се още по-жестока криза, кредитна суша и бягство на капитали е самоубийствено.

 

 

Автор: Я. Бояджиев, Редактор: А. Андреев

   http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15594806,00.html


http://svejo.net/1351613-globalization-dw-auf-viderzeen-bulgarien



Гласувай:
12



1. анонимен - Защо трябва да има посредници, като ...
12.12.2011 21:05
Защо трябва да има посредници ,като споменатата фирма.Нека този който произвежда тока да го продава.
цитирай
2. misbis - евтин ток в Бг?
13.12.2011 10:18
и ток и горива са на цените на Норвегия.плащам и на двете та знам
цитирай
3. анонимен - До 1
13.12.2011 11:16
Ами просто е -защото средствата за пренас и разпределение на тока са собственост на други.По същата причина фермерите не си продават продукцията ,хлебарите не си продават хляба и въобще в цял свят е такава верегата-производител-посредник-краен клиент
цитирай
4. alexdb - доста тенденциозно :)
13.12.2011 12:46
Ей намериха се и оплаквачи на горкия монополист :). Всъщност истината е доста по-различна. Първо тези хубостници не могат да си помислят да правят магариите, които връткат тук в Германия щото там има антимонополни органи и такива за защита на потребителите, така че жална им майка ако почнат да работят като у БГ-то. Второ политиката на повечето немски фирми е проста - в Германия правиш нещата както трябва, а при аборигените взимаш и бягаш. Доста смешно звучи хленча им на фона на наскоро обявената класация по приходи на фирмите в Централна и Источна Европа, където тези сладури имат печалба от около 300 млн. за миналата година и са на петдесет и някое място - реално четвърти по приходи и печалба в БГ. А и тока тук далеч не е толкова евтин, особено ако се има предвид широко афишираните цели да сме производител № 1 на Балканите. Така че това, че се разкарват е единствено и само хубава новина, лошата е, че на тяхно място идват аналогични кръвопийци.
цитирай
5. анонимен - Ако може и тъпаните от Дойче Веле да ...
13.12.2011 13:28
Ако може и тъпаните от Дойче Веле да си ходят или поне да отидат на лекар ,че ЕДНА СТАТИЯ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ НЕ СЪМ ВИДЯЛ .
ДОРИ НЕУТРАЛНИ -НЯМА .ВИНАГИ СА СРЕЯО ВСИЧКО БЪЛГАРСКО .
Сякаш в тъпия им Дойчланд е рай
аКО БЕШЕ РАЙ ,ШВАБИТЕ НЯМАШЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ КАРТО ОТВЪРЗАНИ ГОВЕДА КЪДЕТО И ДА ОТИДАТ В ЧУЖБИНА .зАЩОТО В дОЙЧЛАНД ЩЕ ТЕ ВКАРАТ В ЗАТВОРА И ЗА ШУМНО ДИШАНЕ .а ОТ 1 МЕСЕЦ Е разрешено на децата в детските градини да викат
А ОТНОСНО ТОКа ,НЕ Е НОРМАЛНО ДА КУПИШ ГОТОВА МРЕЖА ,ДА НЕ Я ПОДЪРЖАШ И ДА ИСКАШ ПО 100 ЛЕВА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ОТ ТЪЩАТА НА МЕСЕЦ ,
цитирай
6. andromen - ....
13.12.2011 13:55
Но защо да са виновни германците?!!!!
Ето ги подлогите - Автор: Я. Бояджиев, Редактор: А. Андреев
...Ако проследите варварската упоритост с която плюят народа си (хубав, лош, ама този от който са засукали...), ще си отговорите за какво ни презират на Запад (пък и не само там...) - нямат нито достойнство, нито СРАМ...Всичко това ми напомня за една друга епоха и едни други хора (май бяха родителите им !!!), в която славословеха великия СССР и лижеха задника на руският шовинизъм !!!
...Това не е просто изцепка, това е професия ! Гнус ме е от тези хора !
Пък да не говорим кого защитават ! - просто не е истина...
цитирай
7. d3bep - . . . купували тока по - скъпо, отк...
13.12.2011 14:59
... купували тока по - скъпо, отколкото го продавали...
Бедните...
А що не са се пробвали да си го произвеждат тогава?
Или те не се занимават с производство на ток, а само с покупко - продажба....
цитирай
8. hiksa3 - Да се махат
13.12.2011 15:46
misbis написа:
и ток и горива са на цените на Норвегия.плащам и на двете та знам

То не е само с тока . Почти всички цени са ни Европейски ама заплатите ни са под една десета от техните
цитирай
9. demonwind - 2. misbis
13.12.2011 16:14
Забрави да споменеш за заплатите в Норвегия и тези в Бангладеш. Пардон, България ;)
цитирай
10. patzolino - Какво сте седнали да ги жалите?!?
13.12.2011 16:52
Тая компания ако беше инвестирала и 1 ст. в инфраструктурата, а не само да се чуди как да осъди и последния си беден клиент, нямаше да се стигне до тук. А това, че е най-голямата немска компания, нищо не говори! В БГ всичко прогнива! Колкото и добър екип и професионализъм да има зад граница, в БГ всичко се променя. Местните управници си карат по нашенски стил и затова се стига до тук. Друг е въпросът и къде беше държавата толкова години? Как така никой не можа да ги застави да вкарат поне 1 лев инвестиции, а не само да източват българските капитали в Германия.
цитирай
11. podvodni - А сега са наред чехите и австрийц...
13.12.2011 17:42
А сега са наред чехите и австрийците. Електро -разпределението трябва да бъде 100 % държавно! По простата причина че, пътят на стоката (тока) е един - по жицата. Демек тук никога не може да има конкуренция.
цитирай
12. aidriell - What are you talking about - You dont know jack
13.12.2011 18:27
Я ми обясни как крайният потребител му е лошо и го боли главата от това че тока е на 30ст. вместо 2.50 на киловат часа.
Я ми обясни как така 250 милиона печалби на години се реинвестират УЖ през офшорки за цялият период на присъствие в Бг а реално напъскат страната и заминават в ....+се избягва данъчно облагане до стотинка .
Как това за нашата държава и хора е изгоден инвеститор и допринася за растеж на икономикат ни?
Не можели да работят .I dont give a jack
15 % на година увеличения на тока им е малко но е реалност в българия ежегодишно
ти не знам в коя сомалийска държавица живеш нека ти кажа че майка ти и баща ти ако са живи и живеят в БГ когато видят 389 лв сметка за ток в Булгаристан това е 200 Долара полуседмичната ти заплатка в Уол март но с разликата че в България дохода на глава от населението 99 % правят 1,5 лв на час до -70 % от народа а останалите 29 % са с 5-10 лв на час заплата
и има 1 % ти навярно си или от него или си си обрал крушите от българия за да смяташ че токът трябва да се вдигне
цитирай
13. meto76 - Единствено в Електроразпредел...
14.12.2011 20:23
Единствено в Електроразпределителните дружества бяха инвестирани пари.Статистиката го показва, защото загубите по мрежата бяха намалени както и кражбите на ток.Големия проблем не са електроразпределителните дружестав, а държавното НЕК.Там са големите кражби, но поръчковите медии в България насъскаха народа срещу Електроразпределението. В статията са го написали хората ясно.
цитирай
14. анонимен - Стилна система н&
20.02.2012 01:06
System X- Registar &#174;- Mast &#1093;&#1091;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1090;&#1072;&#1088;&#1077;&#1085; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090; , &#1089;&#1098;&#1090;&#1088;&#1091;&#1076;&#1085;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086; &#1085;&#1072; &#1083;&#1077;&#1082;&#1072;&#1088;&#1080; &#1080; &#1089;&#1087;&#1077;&#1094;&#1080;&#1072;&#1083;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074; &#1086;&#1073;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1048;&#1058; . &#1062;&#1077;&#1083;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090;&#1072; - &#1087;&#1088;&#1077;&#1074;&#1077;&#1085;&#1094;&#1080;&#1103; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1083;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1086;&#1074; &#1087;&#1098;&#1090; . <a href=http://x-registar.ru>Система профилактики ЗППП</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579361
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031