Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2011 15:28 - Русия е като Нигерия, но със сняг
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1641 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.12.2011 15:32


Русия е като Нигерия, но със сняг image Публикувана: Четвъртък, 15-ти Декември 2011, автор(и):

image
 

Нейл Фергюсън

НЕЙЛ ФЕРГЮСЪН* БРИТАНСКИ ИСТОРИК, ПРОФЕСОР В ХАРВАРД

На кого му пука за Русия? С необузданите изборни измами и намаляващо население страната все повече губи значението си.

Помните ли кога за последен път се притеснихме за Русия. Преди 20 г. дъхът ни спря, когато комунистическите хардлайнери опитаха да вземат властта в Съветския съюз чрез преврат, който се провали. А днес? Това просто е поредна проява на съчетаниета от петрокрация (власт, опираща се на печалби от петрол - б. р.)и клептокрация.

Миналата седмица новината бе лошото представяне на партията “Единна Русия” на Владимир Путин на парламентарните избори. Въпреки масовите изборни нарушения управляващата партия спечели по-малко от половината гласове. Държавната телевизия, пропагандното оръдие на “Единна Русия”, показа резултати, в които общият процент от подадените гласове надхвърли 128.

А руснаците бяха отличници по математика. Вече не са.

Западните медии с вълнение следяха протеста в Москва, където изборните машинации бяха особено драстични. Правителството смачка протеста с дивизията “Дзержински”, която е към МВР. Струва ми се невероятно, че още я има. Феликс Дзержински е касапинът на Ленин по време на гражданската война в Русия, първият шеф на страховитата болшевишка тайна полиция ЧК.

Но надеждите в чужбина за руски аналог на Арабската пролет са прекалено оптимистични. В. “Ню Йорк таймс” може да се вслушва в бившия съветски лидер Михаил Горбачов, когато той осъжда изборните резултати като невалидни. В Русия обаче никой не го взема на сериозно. Интернет и туитър не могат да спрат Путин да се върне на президентския пост догодина, точно както сериозните политически наблюдатели прогнозираха през 2008 г., когато той подкрепи за Кремъл Дмитрий Медведев.

Всъщност лошият резултат на “Единна Русия” от миналата седмица може наистина да помогне на Путин да накара своя наследник да изглежда като губещ. (Медведев, а не Путин бе начело на кандидатската листа за изборите.) Миналия четвъртък Путин заяви, че държавният секретар Хилари Клинтън "даде сигнал" на подривните елементи в Русия. "Те чуха този сигнал и с подкрепата на Държавния департамент на САЩ започнаха активна работа."

На кого му пука? Русия може да не е съвсем "Горна Волта с ракети", да си припомним крилатата фраза на канцлера Хелмут Шмит.

Но със сигурност тя е само сянка на онази свръхсила от времето на студената война.

Икономиката на САЩ е 10 пъти по-голяма от тази на Русия

На човек от населението руският БВП не е много по-висок, отколкото в Турция.

Но продължителността на живота при мъжете е значително по-ниска - 63 г. за руснаците при 71 г. от другата страна на Черно море.

Населението се свива.

Днес в Русия живеят 7 милиона души по-малко,

отколкото през 1992 г. До 2055 г. според прогноза на ООН населението на Египет ще бъде по-голямо.

Обяснете ми защо "Голдман Сакс" въведе съкращението БРИК за Бразилия, Русия, Индия и Китай, предполагайки, че те са 4-те ключови икономики на XXI век. Всеки ден обаче аз се сещам за Турция или Индонезия.

Путин вероятно смята, че огромните запаси на Русия от газ и нефт - съответно 24 на сто и 6% от световните - му дават право да действа като световен Дон Корлеоне, изготвяйки оферти, които разтрепераните вносители на енергийни суровини не може да откажат.

Ето новината: в Северна Америка има толкова много неизползван нефт и капацитет от рафинерии, че САЩ са на път да се превърнат в нетен износител на петролни продукти за първи път от 62 години насам.

До 2017 г. газ може да потече към Европа по газопровода “Набуко” през Турция и да сложи край на мъртвата хватка на руския “Газпром” на пазара на ЕС.

Русия, някога един от големите центрове на литературата и музиката, страната на Тургенев и Чайковски, изглежда все повече като една Нигерия, само че със сняг.

Като юноша бях очарован от руската култура. Още си спомням тръпката, когато открих Мусоргски и Чехов. Копнеех да видя Санкт Петербург, величествената столица на Петър Велики, тази Венеция на Балтийско море.

В личния си живот руснаците все още се наслаждават на спомените, когато водка и поезия започнат да текат на нечия дача след полунощ. Но руският обществен живот остава ужасен и може би неизлечимо деформиран от 70 години комунистическа власт.

Британският историк Орландо Фиджис написа превъзходна история на руската революция, озаглавена “Човешка трагедия”. При управлението на Путин трагедията се е превърнала във фарс.

*Този анализ за Русия е публикуван в сп. "Нюзуик" под заглавие "Западаща Русия на Путин губи световната си значимост". Сегашното заглавие е на "24 часа".


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1151157


http://svejo.net/1356599-globalization-rusiya-e-kato-nigeriya-no-sas-snyag




Гласувай:
2



1. анонимен - метро
17.12.2011 15:51
много оргинален начин да ти обърна внимание ма ти si цяло находище нали знаеш орфей бил черен браво на небесната дъга
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615536
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930