Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 22:01 - Набуко измести Южен поток в надпреварата за азерския газ!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4960 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 27.12.2011 22:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Турските медии: Трансанадолският газопровод ще отслаби позициите на Русия в ЕС
        image

 

Подписаното в понеделник споразумение между Турция и Азербайджан за изграждане на Трансанадолски газопровод на стойност 5 млрд. евро за пренос на азербайджански газ за Европа, включително и до България, е сред основните теми в турския печат във вторник.

В. "Хюриет", цитиран от БТА, коментира, че чрез този газопровод Турция засилва позициите си на страна мост на световната енергийна сцена.

Изданието цитира азербайджанския министър на енергетиката Натик Алиев, който е подчертал, че проектът има голямо политическо значение. Министърът е изтъкнал, че "двете страни ще излязат заедно на европейския пазар", като постепенно количеството пренасян по него газ ще нарасне от 16 млрд. куб.м на 24 млрд. куб.м Алиев е убеден, че азербайджанските могат да осигурят такъв капацитет.

"Хюриет" цитира турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, според когото Трансанадолски газопровод не означава, че няма да бъдат осъществени и други енергийни проекти като газопровода "Набуко".

Министър Йълдъз е подчертал, че Турция е партньор в "Набуко" и полага активни усилия за реализиране на този проект. Трансанадолският газопровод е важна алтернатива. Ако той се осъществи, "Набуко" ще взима природния газ не от границата с Грузия, а от границата с България, е посочил Йълдъз.

В. "Заман" също подчертава, че Трансанадолският газопровод ще засили ролята на Турция като енергиен коридор и ще позволи на Турция и Азербайджан да бъдат по-влиятелни фактори в региона, като в същото време ще отслаби доминиращата позиция на Русия в ЕС.

Планираният газопровод

Споразумението между Турция и Азербайджан предвижда газопроводът да бъде завършен за пет години и по него да се пренасят 16 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз". Турция ще може да използва 6 млрд. куб. метра газ за свои нужди.

В съвместния консорциум първоначално ще участват азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и турските компании БОТАШ и ТПАО, а на следващ етап може да бъдат включени и международни фирми. В консорциума засега азербайджанската страна ще има участие 80%, а турската – 20%.

Строителството се очаква да започне през 2012 г.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/12/27/1734551_turskite_medii_transanadolskiiat_gazoprovod_shte/


Русия прекратява проекта ”Южен поток”?

Русия може да се откаже от реализацията на проекта "Южен поток", ако преговорите за съвместно използване на украинската газопреносна мрежа приключат благоприятно за Москва.

Това е заявил в понеделник Алексей Милер, ръководителят на руския газов монополист, предава Газета.Ру, цитиран от Дарик. Руският в. "Ведомости" също твърди това в статия, озаглавена "Излишната тръба". Ако Русия получи контрола над газопреносната система на Украйна, "Южен поток" чисто и просто ще стане ненужен.

Преговорите, които се водеха през последните дни между Украйна и Русия изправиха отново на нокти Европа. Само
преди 3 години  континентът остана на студено, включително и България. Русия прекъсна доставките на газ през Украйна, обвинявайки я, че краде от синьото гориво. Последваха продължителни преговори, докато газът бе пуснат. Същевременно настъпиха и политически промени в Украйна, които я върнаха отново в руското влияние.

Украински чиновници твърдят, че Киев е готов да продаде на Москва газопроводите си, като „няма намерение да прави фетиш от един икономически актив“. Това е първият път, когато Русия признава, че може да се откаже от проекта Южен поток в случай на подобряване на отношенията си с Украйна. Но без да влиза в повече подробности, Милер е казал пред събралите се журналисти: „Южен поток винаги е бил свързан с Украйна.“
Поредният кръг от преговори е на 15 януари и в случай на успех за Москва, за "Южен поток" са възможни три алтернативи: намаляване на капацитета му, отлагане на строителството или отказ от проекта, отбелязва източник, близък до "Газпром", цитиран от "Дневник".

През миналата година през Украйна са преминали 95.4 млрд. кубически метра природен газ – докато максималната проектна мощност на Южен поток ще е 63 млрд. куб.м. Сега през Украйна се изнасят две трети от руския газ за Европа.
Украйна е получила 1.3 млрд. долара за транзита на руския природен газ през 2010 г. и Киев е силно притеснен от перспективата да загуби този източник на доходи. Украинските власти коментират, че газопреносната мрежа на страната ще започне да работи на загуба, ако през нея започнат да се пренасят по-малко от 60 млрд. куб.м. Правителството на Украйна определя като „кабалистични“ цените на природния газ, договорени от бившия премиер Юлия Тимошенко да се плащат на Русия.

В момента Тимошенко е в затвора,
обвинена в корупция и поръчково убийство, Русия и Газпром са забравили напълно за жеста, който тя направи към руската страна.

През четвърто тримесечие Украйна е плащала 446 долара за 1000 кубика – със 100 долара отстъпка – при положение че цената за Германия е 436 долара, без да има каквато и да е отстъпка. Украйна иска да получава руския газ по 230 – 250 долара за 1000 кубика, но Русия е съгласна на това само в случай, че получи не по-малко от 50% от собствеността на украинските газопроводи – или ако Украйна влезе в Митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус.

Междувременно премиерът Бойко Борисов омаловажи изявлението на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода "Бургас-Александруполис" и ще ги представи за погасяване на българската страна. Един лев няма да вземат за "Бургас - Александруполис", каза в отговор на журналистически въпрос премиерът
Бойко Борисов в Русе.


http://dnes.dir.bg/news/uzhen-potok-golemi-energijni-proekti-10197451?nt=4


http://svejo.net/1365470-globalization-nabuko-izmesti-yuzhen-potok-v-nadprevarata-za-azerskiya-gaz



Гласувай:
4



1. meto76 - След нефтопровода Бургас-Алек...
27.12.2011 22:08
След нефтопровода Бургас-Александропулис, "Южен поток" е вторият проект от Големия шлем на Гоце, който се спомина за има няма една седмица благодарение на дейното участие на нашия южен съсед - Турция.Бойко и Ердоган разбиха мечтите на Агент Гоце Първанов.Остава и АЕЦ Белене да се спомине. При липсата на милиардите в тази бедна азиатска държава за строежа на централата, това е най-вероятния вариант.
цитирай
2. meto76 - Въпреки биенето в гърдите се оказа, ...
27.12.2011 22:16
Въпреки биенето в гърдите се оказа, че руснаците нямат газ за Южен поток, ако не се докопат до азерския газ, което вече не е възможно след договореностите на Турция и Азърбайджан. Но по-важното за нас е че България се сдобива с по-евтини енергоизточници за нашата икономика и няма да бъде възможно изнудването ни и подлагане на политически шантаж от Русия.
цитирай
3. meto76 - http://www. blitz. bg/news/ar...
27.12.2011 22:29
http://www.blitz.bg/news/article/125860

Турция даде зелена светлина на България за азерския газ
цитирай
4. meto76 - Кипър е открил големи залежи от п...
28.12.2011 20:30
Кипър е открил големи залежи от природен газ в икономическата си зона в Средиземно море


28 декември 2011 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Кипър


Никозия. Кипър е открил големи залежи от природен газ в икономическата си зона в Средиземно море, съобщи кипърският президент Димитрис Христофяс. По думите на президента залежите са от 140 до 225 милиарда куб. метра, предаде РИА Новости.
Подобни залежи позволяват находището да бъде класифицирано като голямо, особено за малката островна държава.
Кипър започна изследвания за добив на природен газ в Средиземно море, въпреки недоволството на Турция.

ЕТО ОЩЕ ЕДИН ДОСТАВЧИК ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА.

„Виртшафтсблат”: България иска да намали зависимостта си от Русия
28 декември 2011 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Виена. България има големи планове за доставките на газ. Уплашено от газовия конфликт между Русия и Украйна през 2009 година, правителството в София реши да заложи на силно диверсифициране на газовите доставки. До момента страната разчиташе за близо 100% от доставките на Русия, пише австрийският „Виртшафтсблат”.
Първата стъпка ще е строителството на газопровод с Румъния. През третото тримесечие на следващата година страната ще се свърже и с Гърция. Освен това, планира се подписването на меморандум с Турция за изграждането на нов газов маршрут.
За да подчертае сериозността на намеренията, министърът на енергетиката Трайчо Трайков посочи, че вече има няколко проекта, които са съфинансирани от ЕС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579242
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031