Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2012 20:00 - Капиталът в България - все по-национален
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1229 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2012 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Капиталът в България - все по-национален Въпреки добрите си показатели България не успява да се хареса на чуждите инвеститори
В България данъците са ниски, работната ръка е евтина, имаме нисък държавен дълг и дефицит. Общата данъчна тежест, включваща и осигурителната, е сред най-ниските в Европа.

Но вместо да се радваме на инвеститорски интерес, все повече чужди компании напускат местния пазар - на фона на драстичното свиване няколко поредни години на потока от външни капитали към страната и обратната тенденция опериращите у нас чужди компании да изнасят все повече средства навън.

Според последния брой на в. "Капитал" 2011 г. е първата на голямото напускане на инвеститори от България, като тенденцията мястото им да се заема от местни играчи ще продължи и през тази. Промяната е най-видима в енергетиката и в медиите, но се усеща и при банки и индустриални активи.

Какво рекламираме


В същото време Агенцията за инвестиции започна глобалното си роудшоу за привличане на вниманието на чужди компании към страната - във Великобритания, Германия, Белгия, Франция, Австрия, Русия, САЩ, Китай, Япония, Обединените арабски емирства и Катар. Световната обиколка е планирана да продължи година и половина.

Поне засега изглежда, че сравнителните предимства, които България рекламира по отношение на финансовата стабилност и макропараметрите не дават очаквания резултат. Според икономисти и експерти проблемът е, че през последните няколко години нищо съществено не се е променило по отношение на очакваните реформи, в добавка бизнес средата у нас се е влошила заедно с индекса за корупцията.
 
Какво не можем да скрием

И според чуждите, и според българските предприемачи корупцията продължава да е тревога номер едно, показаха резултатите от различните анкети през 2011 г. Тя се свързва най-вече с обществените поръчки - над половината от мениджърите на 500 компании в страната бяха заявили в допитване на стопанската камара в края на миналата година, че поръчките се печелят основно от фирми, близки до властта.

Сред посочваните проблеми са още нарастването на сивия сектор и контрабандата, парите от които се влагат безпрепятствено в различните сектори и изкривяват пазарната конкуренция.

Предпоследните решения

Посланията, които излъчват управляващите към инвеститорската общност, също са част от проблема. На първо място те създават впечатление за непредвидима среда - с многократните случаи, в които се обявява едно решение, а не след дълго бива заменено с друго, понякога напълно обратно, без ясни мотиви.

Това поведение поражда усещане за несигурност и на непредвидимост, към които инвеститорите са особено чувствителни и особено по време на криза. Към тази нестабилна административна среда инвеститорите не пропускат да добавят и неефективната съдебна система, която не може да гарантира включително и собствеността им.

Добри и лоши по усмотрение на премиера

През последните месеци самият министър-председател Бойко Борисов направи доста противоречиви изявления, с които на практика раздели инвеститорите на добри и лоши, без особено да аргументира твърденията си. През октомври миналата година например той заяви, че "на България й трябват инвеститори, за да може хората тук да си останат по населените места и да получават добри заплати".

През ноември пред годишното събрание на КРИБ: "Добре дошли са тези инвеститори, които на нас ни трябват", а през януари: "Ако чуждите инвеститори са като предишните, по-добре да ги няма", давайки пример с електроснабдителните дружества, мобилните оператори и компаниите в сектора на възобновяемата енергия.

Единствената по-голяма сделка на това правителство с чужд инвеститор досега, с която вероятно премиерът се гордее, беше продажбата на "Булгартабак". Тя обаче беше направена по процедура, с която другаде никой не би могъл да се похвали, подкрепена само от ГЕРБ и ДПС, а кой точно се крие зад купувача и до днес официално е неизвестно.

Тревожна година за всички

Така България започва изключително трудната по единодушната прогноза на анализаторите 2012 г. без особени изгледи за сериозен приток на външни капитали към свитата заради кризата икономика.

"Живеем в тревожна година. Трябва да се борим със загубата на работни места и продължаващ спад на инвестициите в страната", обобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на общото събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в петък.

На него работодателите за пореден път поискаха от управляващите реален старт на е-правителството, въвеждане на оценка за въздействие на всички държавни актове върху бизнес средата, подобряване на контрола и ефективността на публичните разходи. Всъщност всичко това очакват и чуждите инвеститори.

Любомир Дацов, бивш зам. финансов министър: Контрабандата и корупцията гонят инвеститорите

1. У нас данъчното бреме е ниско, но ако погледнем останалите такси, които бизнесът плаща, времето, което губи, за да се регистрира, да вземем лицензи и т.н., тогава данъчното бреме никак не е ниско. Имам едни български клиенти, които осма година не могат да прокарат един проект. В същото време компании, които са близки до правителството, много по-лесно получават зелена светлина за същото нещо. На България й се носи славата, че за да се свърши някаква работа, трябва да си приятел на някого. Така няма как да се привличат големи чужди инвеститори. Да не говорим за корупцията и контрабандата, които последните години рязко се повишиха. Кой инвеститор би дошъл в държава, където мръсните пари от контрабандата се конкурират с нормалния бизнес, който няма как да се състезава.

2. Вижте какво роудшоу направи Агенцията за приватизация по повод продажбата на "Булгартабак". Били са поканени тесен кръг от компании, които не се интересуват от холдинга. Така е бил организиран търгът, че точно определена компания да го спечели. И когато нещата се правят така, че да не привлечеш действителни инвеститори, крайният резултат е харчене на едни пари, без да е ясен резултатът.
А иначе с какво България може да привлече инвестиции - с квалифицирана работна ръка и добри условия за правене на бизнес. В основата обаче е свободата. Свободата да се прави бизнес.

3. Инвеститорите се интересуват не само от нивото на данъците, но и от административната тежест и дали са добре дошли в дадената страна. У нас през последните години бизнесът се третира като враг. И вместо да идват инвестиции, виждаме отлив на капиталовложения.

Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество": Трябва да им разкажем каква е реалната картина
1. Малко хиперболизираме финансовата стабилност. Все пак през 2009 г. и 2010 г. България не успя да постигне балансиран бюджет, а напротив стигна до свръхдефицит. Трябва да докажем на инвеститорите, че страната е фискално дисциплинирана. Защото преди ги излъгахме, че бюджетът ще е на нула, и затова сега трябва да покажем, а не само да кажем, че ще поддържаме нисък дефицит. Това е въпрос на доверие, което ние изгубихме през 2009 и 2010 г. И сега отново ще трябва да го градим.

Нивата на лихвите по държавния дълг показват, че бавно доверието на чуждите инвеститори се връща - те сега са 5%, а преди бяха скочили до 8%. Затова правителството всеки ден трябва да доказва, че няма да жертва финансовата стабилност и че няма да допусне по-голям дефицити. Това, което кабинетът е обещал, трябва да го спазва. На инвеститорите трябва да се казва, че България се стреми към финансова стабилност, но най-вече трябва да се докаже, че можем да я поддържаме дълго време.

Да речем, че инвеститорите решат да инвестират в България,  какво виждат те, като дойдат - гишета, безкрайни процедури, корумпирани служители, тромави процедури, които се издават след месеци, а дори и години.

2. На инвеститорите трябва да разкажем каква е реалната картина за България. Да покажем, че осъзнаваме кои са проблемите и че правим стъпки за разрешаването им. Т.е. като дойдат и видят например, че имаме проблем с бизнес средата, да видят, че се полагат и усилия нещата да се променят. Трябва да покажем, че имаме 10 регулативни проблема и план за решаването им.
Ето например преди сме имали високи данъци, сега те са ниски. През 2009 г. имахме голям бюджетен дефицит и сега сме го намалили - на този принцип трябва да се обяснява за България.

3. Агенцията за инвестиции досега винаги е подкрепяла големи инвеститори, докато нейната роля е да прави така, че да се подобрява бизнес средата у нас. Затова и правомощията й трябва да са по-големи, тъй като сега дори и тя да вижда къде са проблемите, няма лостове за влияние. Агенцията би трябвало да е на подчинение на премиера, така че ако някой чужд инвеститор се оплаче или е недоволен, то това да стигне до премиера, за да се отстраняват проблемите и пречките за правене на бизнес.

Кенет Лефковиц, бивш президент на Американската търговска камара в България, съсобственик на "Ню Юръп корпорит адвайзъри": Премиерът активно ги отблъсква
1. Основният проблем е министър-председателят, който активно отблъсква инвеститорите. Има нелепа политика, абсолютно неприемлива. Други проблеми са корупцията в страната и липсата на кадри. Образованието е нереформирано и не произвежда достатъчно нови кадри с нужната бързина. Има добри специалисти, но са малко.

2. Доколкото ми е ясно, това роудшоу ще бъде профилирано по индустрии, със селектирана аудитория. Не че инвеститорите ще научат нещо ново, а по-скоро правилните хора ще бъдат таргетирани в правилния момент.

3. Освен макроданните друга важна информация е за индустриални клъстъри в страната логистиката, транспортната инфраструктура в страната и дали има индустриална зона. Има и други фактори, всичко зависи от индустрията, в която оперира инвеститорът.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/08/1740742_kapitalut_v_bulgariia_-_vse_po-nacionalen/



http://svejo.net/1376262-globalization-kapitalat-v-balgariya-vse-po-natsionalen



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605418
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930