Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2012 22:43 - Том Хенкс за американската мечта и свободата
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 5857 Коментари: 22 Гласове:
5

Последна промяна: 15.01.2012 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Ние все още сме Америка!“ January 15th, 2012 No Comments Share12   image

Том Хенкс за американската мечта и свободата

Във времена на всеобщ, агресивен и циничен антиамериканизъм е благодатно да се чуе трезвият глас на разума. Особено поучително е когато този глас принадлежи на фигура със световна известност, на артист и човек, доказал през годините своята независимост и почтена позиция.

Когато се окаже, че освен всичко друго това е и гласът на български зет *, „Де зората“  не може да пропусне да го направи достъпен за читателите си, дори и от оригиналното му публикуване в сп. Шпигел да са минали няколко месеца.

Разговорът с Том Хенкс е във връзка с премиерния старт на филма му „Лари Краун“  в Германия миналата година и дава по мое мнение чудесна представа за начина на мислене на един просветен американец, чувствителен за проблемите на днешния ден и помнещ уроците на миналото.

Какъв контраст на тропащите от години на хорото на левичарския либерализъм кресльовци от фамозната Джейн „Ханой“ Фонда през Барбара Стрейзанд, Сюзан Сарандън и Оливер Скот до Джордж Клуни.

В случая с Том Хенкс няма нищо учудващо. Стига ни само да си припомним убедителното му претворяване на необичайно симаптичния, така човешки и борчески образ на истинския американски патриот и хуманист Чарли Уилсън. Един от незабравимите антисъветски герои в световното кино.

М.Р.


Шпигел: Г-н Хенкс, във филма «Лари Краун» Вие играете ролята на среден американец, който загубва работата си, налага му се да си продаде къщата и няма пари даже за бензин. Безпокоите ли се за бъдещето на своята страна?

Хенкс: Безпокоя се за бъдещето на западните общества.В момента ние американците преживяваме време на гигантски трансформации. Налага се да се пренастроим изцяло към новите условия. Битката на Лари Краун е само една от многото. В Америка сега има 200 милиона такива полесражения.

Шпигел: Във филма, който е една романтична комедия, безработният Лари решава да промени живота си, записва се на стари години в колеж и успява да спечели сърцето на своята доцентка – играна от Джулия Робъртс. Има ли в това някакъв реализъм?

Хенкс: Разбира се. Е, от същият материал би могло да се направи и мрачна социална драма, но за нея едва ли щяха да се намерят зрители. В „Лари Кроун“ има множество леки и сантиментални моменти. Аз поставям огледалото пред зрителя, но не желая при това да го отблъсна, да му отнемам желанието да погледне в него.

Шпигел: Финансовата криза показа на милиони американци колко е рисковано да харчиш пари, които не притежаваш. Но не почива ли точно на този принцип самият американски начин на живот?

Хенкс: Не, той не почива на парите или върху трупането на имоти. Американският начин на живот означава да откриваш отново и отново себе си. Това бе заложено още при Американската революция, когато народът реши да не се подчинява повече на волята на един крал. Тази възможност – да откриваш себе си отново – притежава всеки американец. До днес!

Шпигел: Е да, но много от Вашите сънародници, които през миналите години загубиха къщите си, все още живеят на палатки?

Хенкс: Америка ти дава втори, трети и четвърти шанс. Ако си Лиз Тейлър може да се омъжиш и осем пъти, евентуално и за един и същи мъж. В Америка можеш да продадеш къщата си, можеш да я загубиш, можеш да пропилееш всичко, което притежаваш, можеш да се преместиш на другия край на страната, да започнеш нов живот. Това никога няма да се промени. Единствената истинска заплаха за нас е цинизмът.

Шпигел: А какво е цинизъм според Вас?

Хенкс: Цинизъм е когато някой ни казва, че нищо не можем да променим. Когато някой ни внушава, че други са виновни за нашата ситуация. Но ние все пак и все още сме Америка! При нас всеки може да се реализира! Все едно дали се казва Лари Краун или Лейди Гага.

Шпигел: „Лари Краун“ – нещо като наръчник за времена на рецесия? Като първо Лари продава големия си плазмен телевизор…

Хенкс: Съвършено ненужна вест за него – Лари просто вече няма време да виси у дома пред телевизора. Той трябва да преобърне наопаки живота си, да го разчисти, да вземе нещата в свои ръце. Лари се записва в колежа. И понятие си няма какво ще учи, но решава да се сблъска с новия живот в надеждата, че от сблъсъка ще изскочат нови идеи.

Шпигел: Имате ли сред съседите си някой реален Лари Краун?

Хенкс: Не, героят няма реален прототип. Но познавам хора като него. Обичам например да се ровя из така наречените „гаражни пазари“, където хора като него продават предмети от бита. Когато карам през квартала и видя табела „Yard Sale“ („продажба на двора“) винаги поглеждам какво предлагат.

Шпигел: А какво търсите?

Хенкс: Грамофонни плочи, стари пишещи машини и хай-фи уредби.

Шпигел: И как звучи, когато Том Хенкс иска да купи грамофон на старо?

Хенкс: Питам продавача „Колко струва тази уредба?“ – „Коя, тази? Стотачка“. Кимвам и му давам сто долара. Той се хили и казва „Ако се бяхте пазарили малко щях да Ви я продам и за десет“. Ухилвам му се в отговор и казвам „Е да, но ако Вие бяхте се попазарили малко, щях да Ви платя за нея и 500“. Майтап да става…

Шпигел: Защо на Америка й е толкова трудно да излезе от кризата?

Хенкс: Ще се измъкнем горе долу цели от нея, но е страшно трудно и ще трае още доста време. Америка е голяма страна, на която са нужни големи мечти. Случват се разбира и времена, когато трябва да се позатегнат коланите. Но не ни подценявайте нас, американците! Нашата страна се основава на подвижността. Аз например не мога да си спомня точно колко пъти съм се местил в младостта си. „Go west!“ („Карай на Запад!“ – лозунгът на пионерите на завладяването на американския Запад – бел. превод.) – този призив е все още в кръвта ни. От малки се учим просто да оставяме зад себе си онова, което е отминало, а не да тътрим товара с нас. Това ни прави бързи. Всеки американец когото познавам е в състояние да си опакова багажа и да поеме на път.

Шпигел: Вие също?

Хенкс“ Разбира се. Е, има и хора, които в даден момент се установяват за постоянно, оттеглят се край някое голф-игрище, въртят си кръгчетата и не мръдват вече от там. Аз обаче голф не играя.

Шпигел: Къде е домът Ви?

Хенкс: Живея между Лос Анжелис и Ню Йорк. Когато се застоя прекалено дълго на едно място ме хваща съклет, защото си мисля, че може би пропускам нещо. И казвам на жена си „Давай да прелетим оттатък“. Нужна ми е постоянната промяна. Паяжини се хващат лесно, трябва постоянно да духаш и да ги разчистваш.

Шпигел: Веднъж казахте, че на двайсет и няколко години сте бил горе-долу успешен актьор и все пак е трябвало да водите непрекъсната борба за оцеляване. Въпреки всичко – междувременно сте най-успешният актьор във Холивуд за последните две десетилетия. Никой не олицетворява така както Вие Американската мечта.

Хенкс: Аз съм късметлия! Винаги съм имал щастие в живота. Помня много добре всяка стъпка  в кариерата, помня и времето, когато бях безработен, когато просто не знаех как да продължавам нататък. Бях актьор и основното, което ме тикаше напред бе желанието да получавам все по-добри роли от тези, които вече бях играл. А когато забелязах, че мога и да се издържам от играта си, че мога да плащам и данъци – тогава бях просто щастлив.

Шпигел: Значи Вас Ви интересуваше само това, да се развивате като актьор?

Хенкс: Да, иначе днес нямаше да говорим за „Лари Краун“, а щяхме да си приказваме за „Форест Гъмп 5“. Разбира се, че човек няма пълна власт над собствената кариера и все пак можеш сам да определяш дали ще приемеш всяка предложена ти роля само заради парите или ще поизчакаш докато се появи онази роля, която ще ти даде нещо ново. Аз чаках.

Шпигел: Междувременно притежавате състояние от няколко стотин милиона долара. Президентът Обама предложи да се повишат данъците за богатите.

Хенкс: Нека действа!

Шпигел: Вие сте за?

Хенкс: Да. Ние богатите би трябвало да сме благодарни на страната си за благополучието и за красотата, които тя ни предоставя. Ние се възползваме по изключителен начин от тези възможности и е съвсем естествено – и впрочем, съвсем по американски – ако допринесем в по-голям размер чрез нашите данъци за общото благо.

Шпигел: Къде започва богатството за Вас?

Хенкс: Не бих включил в този кръг хора, чието състояние възлиза на няколко стотин долара. Но милионери като мен? Разбира се. Чувствам се привилегирован, дори благословен.

Шпигел: Питат Ви постоянно дали не бихте влезли в политиката.

Хенкс: Аз не бих гласувал за себе си.

Шпигел: Всъщност като супер-звезда нямате ли дори по-голямо влияние върху хората отколкото политиците?

Хенкс: Не бих говорил за влияние, това ми звучи дръзко.

Шпигел: Защо?

Хенкс: Защото като актьор имаш наистина достъп до хората, известно излъчване. Но никой няма, както е седнал в къщи пред телевизора и чуе какво говори някоя звезда в токшоуто, изведнъж да се сепне и да си промени мнението. Не стават така нещата.

Шпигел: За много хора Вие въплъщавате добрите страни на Америка.

Хенкс: Може и да съм пример за някои, но пример за какво? За актьор, за баща, за мъж, който е женен от 20 над години?

Шпигел: Не бъдете толкова скромен. За много зрители Вие сте най-заслужаващият доверие американец въобще.

Хенкс: Окей, Вие за какво ми имате доверие?

Шпигел: Сега? Тук? Готови сме например да Ви повярваме всяка лъжа.

Хенкс: Преди години един човек ми разкри тайната на щастието. Познавате ли я?

Шпигел: Не, за жалост.

Хенкс: Винаги да казвате само истината. Тогава никой никъде няма да може да Ви скрои кюляфа заради нещо, което сте укрили или изопачили.Бъдете винаги откровени, заявявайте открито мнението си и си признавайте недостатъците.

Шпигел: Това сега звучи като реплика от „Форест Гъмп“…

Хенкс: Форест Гъмп просто няма понятие що е това лъжа. Той не може другояче освен да казва винаги само истината. Наистина вярвам в това. И се опитвам да живея по този начин – пред камерата и зад нея, в частния живот и в професията.

Шпигел: И успявате ли?

Хенкс: Полагам максимум усилия.


* Съпруга на 54-годишния Том Хенкс от 1988 г. е актрисата Рита Уилсън, родена в Лос Анжелес под името Маргарита Ибрахимова като дъщеря на българин-помак от Северна Гърция. Рита помага на Том Хенкс в създаването на образа на Виктор Наворски – емигрант от Източна Европа, блокиран на нюйоркското летище във филма „Терминал“ и говорещ на бащиния й език – български.

Превод: Милен Радев


http://de-zorata.de/blog/2012/01/15/tom-hanks-interview/http://svejo.net/1383418-globalization-tom-henks-za-amerikanskata-mechta-i-svobodata


Гласувай:
51. meto76 - http://en. wikipedia. org/wik...
15.01.2012 23:14
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tom_Hanks_and_wife_Rita_Wilson_836.jpg
цитирай
2. zaw12929 - Американците са най циничния народ ...
19.01.2012 19:20
Американците са най циничния народ на човечеството. Тероризират и ограбват света, като си купуват с долари без покритие, като вземат заеми, които не връщат, като блокират сметки на държави, присвояват, авоарите, като предизвикват с всякакви средства безредици по света и организират "революции" Те са най опасните терористи за а световния мир и нека сами да преценят колко вредят за напредъка
Надявам се да фалират а светът да заживее в диалог и разбирателство, което те не позволяват...
цитирай
3. alexanderherzdorf - Американците са най циничния народ ...
19.01.2012 22:24
zaw12929 написа:
Американците са най циничния народ на човечеството. Тероризират и ограбват света, като си купуват с долари без покритие, като вземат заеми, които не връщат, като блокират сметки на държави, присвояват, авоарите, като предизвикват с всякакви средства безредици по света и организират "революции" Те са най опасните терористи за а световния мир и нека сами да преценят колко вредят за напредъка
Надявам се да фалират а светът да заживее в диалог и разбирателство, което те не позволяват...


Коминтерновските приказки на друго място, мой човек...
цитирай
4. анонимен - "Коминтерновските приказки на друго място, мой човек..."
21.01.2012 23:48
Бате, как се определя кои приказки са инакви и кои още по- инакви... и кой определя къде в интернет да се изказваме свободно в съответствие с правото на свобода? Може да не е изчерпателно, но кcде да се насоча, ако тука не му е мястото?
цитирай
5. анонимен - На световната си&
20.02.2012 01:06
System X- Registar &#174;- &#1084;&#1086;&#1076;&#1077;&#1088;&#1077;&#1085; &#1093;&#1091;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1090;&#1072;&#1088;&#1077;&#1085; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090; , &#1089;&#1098;&#1090;&#1088;&#1091;&#1076;&#1085;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086; &#1085;&#1072; &#1083;&#1077;&#1082;&#1072;&#1088;&#1080; &#1080; &#1089;&#1087;&#1077;&#1094;&#1080;&#1072;&#1083;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074; &#1086;&#1073;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1048;&#1058; . &#1062;&#1077;&#1083;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090;&#1072; - &#1087;&#1088;&#1077;&#1074;&#1077;&#1085;&#1094;&#1080;&#1103; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1083;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1086;&#1074; &#1087;&#1098;&#1090; . <a href=http://x-registar.ru>Профилактика ВИЧ и СПИДа</a>
цитирай
6. анонимен - cheap generic levitra
20.10.2012 02:36
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7631 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7094>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#6595 online
цитирай
7. анонимен - cialis without prescription 9197
20.10.2012 03:12
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#uyepr>cialis online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#warto >cialis 40 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cyfwa generic cialis
цитирай
8. анонимен - payday loans 519 18250
20.10.2012 09:46
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2696>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11009>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13783 payday loan
цитирай
9. анонимен - buy viagra 779 2159
20.10.2012 10:26
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19600>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16820>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#1385 buy viagra
цитирай
10. анонимен - buy generic viagra 17700
21.10.2012 13:38
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#fzlkr>buy viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ogtxu >buy generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#utrxo viagra 50 mg
цитирай
11. анонимен - buy kamagra soft 6798
21.10.2012 17:13
<a href=http://orderkamagranow.com/#xijbn>kamagra oral gel</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#hxhdb >order kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#lswwk kamagra usa
цитирай
12. анонимен - buy cialis online 730 20734
22.10.2012 05:17
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8954>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13291>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#7911 buy cialis
цитирай
13. анонимен - payday loans 816 10709
22.10.2012 07:21
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#15822>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#8950>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#21070 payday loans
цитирай
14. анонимен - buy cheap levitra
22.10.2012 16:15
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3887>buy generic levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7954>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#9493 online
цитирай
15. анонимен - buy levitra online 5428
22.10.2012 23:17
<a href=http://orderlevitrahere.com/#iasad>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#tugoz >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#vqudu levitra 10 mg
цитирай
16. анонимен - buy kamagra 19745
24.10.2012 03:09
<a href=http://kamagrastorehere.com/#qqshv>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#akjsz >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#ljhes generic kamagra
цитирай
17. анонимен - levitra online 1160
25.10.2012 08:07
<a href=http://levitrastorehere.com/#gsveu>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#kiqhx >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#fvjtz cheap levitra
цитирай
18. анонимен - cialis online 21195
25.10.2012 10:13
<a href=http://cialisstorehere.com/#ptgss>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#vawxq >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#oigqr cialis online
цитирай
19. анонимен - buy viagra online 13170
25.10.2012 16:25
<a href=http://viagrastorehere.com/#lbbec>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#acogs >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#htcrk generic viagra
цитирай
20. анонимен - cheap generic viagra 15367
31.10.2012 11:52
<a href=http://cheapgenericviagranow.com/#kzfjk>cheap generic viagra</a> - <a href=http://cheapgenericviagranow.com/#kuefc >generic viagra</a> , http://cheapgenericviagranow.com/#momym buy viagra online
цитирай
21. анонимен - buy generic cialis 9637
31.10.2012 17:28
<a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#movji>buy cialis online</a> - <a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#rnfkf >cialis 40 mg</a> , http://cheapgenericcialisnow.com/#pqxfe buy cheap cialis
цитирай
22. анонимен - buy cialis 381
03.11.2012 12:29
<a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#xrypa>buy cialis online</a> - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#ugwoq >buy cialis online</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#vaqzg generic cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13436939
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031