Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 19:28 - Ангел Марин помилвал предимно убийци
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2439 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2012 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Ангел Марин помилвал предимно убийци

Вицепрезидентът Ангел Марин помилвал предимно престъпници осъдени за убийство и други тежки престъпления. В "Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. – 2011г.", с който БГНЕС разполага, има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила.

За 10 - те години на "Дондуков" 2 Ангел Марин активно работел, за да изпълнява една от задачите си – да помилва осъдени – много от тях с тежки присъди за жестоки престъпления. Така благодарение на милостта му те са излезли по-рано на свобода и днес част от тях се движат и сред нас. В списъка от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието има инициалите на 433 престъпници, помилвани от Марин. Законът за защита на личните данни не позволява да бъдат огласени имената им. В преобладаващата си част, те лежали в затвора за убийство, кражби, измами и наркотрафик. От 26 помилвани в затвора в Бобов дол 16 са били осъдени за убийство, при това много от тях с присъди от по 20 години затвор. Така през 2005 година помилван частично след указ на Ангел Марин е Г.Й.Ш, осъден на 20 години затвор за убийство. Помилван е, след като е излежал зад решетките по-малко от половината от присъдата си.

Смущаващ е указът на вицепрезидента за частично помилване на И.Й.Х. през 1999г. той е осъден на 18 години затвор за убийство. През април 2007г. Ангел Марин подписва указ за частичното му помилване. Явно обаче по това време срещу него има и дело за кражба, защото само 7 месеца след като вицепрезидентът го помилва влиза в сила и присъдата му за това, с което доказва, че милостта на вицепрезидента явно не е правилна.

И.С.Д. пък е осъден от гръцки съд. През 2003г. Апелативния съд в гр. Солун го осъжда за разпространение на наркотици и нелегален трафик през границата на 9 години затвор. Софийски градски съд у нас приема да изпълни това решение и присъдата влиза в сила на 28 март 2007 година. Само година по - късно обаче вицепрезидентът подписва указа, с който той също е помилван.

Най - много от помилваните, осъдени за най – тежкото наказание престъпление – убийство има в затвора в гр. Белене. Там са помилвани 36 престъпници, 23 – ма от тях с присъди за убийство. М.А.Б е осъден на 20 години затвор за това, че е отнел живот през 2000г., но помилван от Ангел Марин само 7 години, след като тази присъда влиза в сила.

Н.М.П е осъден на 20 години затвор. Присъдата му влиза в сила на 10.01.2001г., указът, с който е частично помилван е под номер 121 от 2.11.2010г. - само 10 месеца след като присъдата влиза в сила. За изнудване през 2000г. Т.Т.Т. е осъден на 16 години затвор, след по-малко от 8 години зад решетките той е частично помилван. Трима са осъдените убийци, които вицепрезидентът помилвал и в затвора в Плевен. Техните присъди, преди частичното помилване са от по 20 години и 17,5 години. Шестима от общо 13-те помилвани от Плевен пък са лежали в затвора за кражба, която представлява опасен рецидив.

От затвора в Сливен повече от половината от помилваните са осъдени убийци. 17 са затворници, на които съдът е отредил между 10 и 18 години, но са помилвани от Ангел Марин. Така например Ю.С.А е помилван частично през 2004г. Тя е осъдена на 15 години затвор за убийство на "баща или на майка, както и на рожден син или на рождена дъщеря". Присъдата влязла в сила едва 4 години по – рано на 27 април 2000г. За убийство при това "по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост" е осъдена през 1998г. и Р.Д.Д., но и е помилвана частично с указ 6 години след това, макар да е отсъдена присъда от 15 години затвор. По същия текст от закона на 10 години затвор е осъдена и Н.Р.Т. Присъдата и влиза в сила през 2007 година, помилвана е частично обаче само две години по – късно през 2009г. За умишлено умъртвяване е осъдена и Л.А.И. присъдата влиза в сила през 2005 година, но само две години по-късно е помилвана частично от вицепрезидента.

Сред помилваните частично за убийство има жени с присъди от по 15 години затвор, след като излежали само 4 от тях. Трима от петимата помилвани във Враца са с присъда убийство, двама за кражби и грабежи. Последният помилван от този затвор е през 2010 година и изпратен за изпълнение на сегашния вицепрезидент, а тогава правосъден министър е Маргарита Попова. Човекът с инициали С.И.Л. е облагодетелстван от вицепрезидента през март 2010г., след като е бил осъден на 17 години затвор за убийство. Присъдата е влязла в сила 2001г. Само два месеца лежал в затвора в Пазарджик С.Г.А. въпреки, че е осъден на 3 години затвор за причиняване на средна телесна повреда. Присъдата му влиза в сила на 16 март 2007 година, а указът за помилването му с остатъка е с дата 18 май 2007г. Частично помилван само година и половина, след като присъдата му влиза в сила пък е и С.П.Б. През 2007г. той е осъден на 12,5 години затвор, указът, подписан за него от вицепрезидента е с дата 26.11.2008г. Общо 15 са помилваните в този затвор от вицепрезидента, трима от тях убийци.

Трудно обясним парадокс е и фактът, че половин година преди да влезе в сила присъдата на Н.А.А., вицепрезидентът вече го е помилвал. Той трябва да лежи в затвора 5 годни за разпространение на наркотици, присъдата му влиза в сила на 15.07.2008г., указът за помилването му обаче е издаден половин година преди това – на 31.01.2008г. Така остава неясно лежал ли е или не Н.А.А. в затвора в Пловдив. От там са помилвани 26 затворници, трима от тях осъдени за убийство. К.И.Т има влязла в сила присъда от 20 години за убийство от март 2001г. през декември 2005 година обаче тя е намалена, защото вицепрезидентът го помилва частично, след като осъдения убиец лежи само 4 години зад решетките.

Най – много са помилваните от затвора в Стара Загора - 94. Повече от половината от тях са осъдени за убийство. Ж.П.И например е осъден на 24 години затвор по няколко престъпления от кражба през незаконна банкова дейност и притежание на взривни вещества. Ангел Марин обаче преценява и за него, че е достоен за помилване и го удостоява с тази привилегия преди 5 години.

Само 5 месеца след влизане в сила на 11 – годишната присъда за наркотици на И.С.С, той е частично помилван с указ на вицепрезидента. И.С.С е един от 46 – те помилвани престъпници от Ангел Марин, които излежавали присъда в затвора във Варна. Абсолютно същата е и волята на вицепрезидента за друг затворник от Варна А.В.А. Той има влязла в сила 10 – годишна присъда за убийство, но е частично помилван 5 месеца след това с указ на вицепрезидента с номер 82 от 2004г.

От затвора в Ловеч има 37 помилвани, 16 от тях с присъди за убийство. Близо половината от помилваните в Софийския централен затвор 65 човека, също са стигнали до там, защото са убили. Ангел Марин е помилвал частично дори и Д.С.Т., осъден на 119 години затвор за това престъпление. Присъдата му влиза в сила през 1995 г., но помилван частично 10 години по – късно през 2005г.

Вицепрезидентът намерил милости за Й.Д.Е., осъден на 30 години затвор през 93 година. Помилван е през 2008г. Помилваните престъпници от затвора в Бургас пък са 39. Сред тях и М.К.К, осъден на 25 години затвор. Всъщност докато Ангел Марин е давал своята милост за престъпници,

България търпеше сериозни критики от Брюксел именно заради проблемите, които срещаше страната ни в правораздаването. Това е времето, когато институциите у нас се опитваха да отговорят на критериите за присъединяване на България към Европейския Съюз. Критерии, които не бяха до край изпълнение и затова вече 5 години, ЕС следи напредъка на страната ни, чрез т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка. Доклади от ЕК между впрочем се чакат отново и през месец февруари и в средата на годината. /БГНЕС

София / България


http://news.bgnes.com/view/980692

 
http://svejo.net/1396306-globalization-angel-marin-pomilval-predimno-ubiytsi

От ГДИН, която изпълнява президентските укази, уточняват, че на 98 от получилите висшата държавна милост е опростено част от наказанието, а на 333-ма - остатъка от присъдата.

От дирекцията не обявиха имената на помилваните. Според тях огласяването им нарушава Закона за защита на личните данни. Същото тълкуване има и президентството, срещу което "Сега" вече близо две години води дело заради отказана информация от държавния глава.

Преди няколко месеца Софийският административен съд прие, че публикуването на имената на помилваните от президента нарушава правото на личен живот. Съдия Мария Попова все пак задължи президентството да предостави данни за това колко българи и колко чужденци са били помилвани, за какви престъпления са били осъдени и кои са членовете на комисията по помилване. "Сега" обжалва решението й пред Върховния административен съд и все още няма окончателно произнасяне по казуса.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" пледира, че щом присъдите са публични, помилването също трябва да е. "Публикуването във вестник на тази информация ще доведе до много по-голяма гласност в сравнение с публичния процес и откритото обявяване на присъдата.

Подобна гласност несъмнено не е желана от помилвания, тъй като би могла да окаже влияние върху бъдещето му и така противоречи на основните цели на помилването като акт на хуманност", прие обаче съдът. Според магистрата получилите държавната милост трябва да дадат съгласие имената им да бъдат оповестени.



http://www.webcafe.bg/id_512297753_Prezidentat_e_pomilval_431_prestapnitsi_za_2_mandata




Гласувай:
2



1. meto76 - Въпросът е, медиите къде дремахте ...
25.01.2012 19:29
Въпросът е, медиите къде дремахте досега?
цитирай
2. meto76 - Дано Маргарита Попова донесе по...
25.01.2012 19:30
Дано Маргарита Попова донесе повече прозрачност за това кой и по какви причини бива помилван.И дано това бъде по-скоро изключение, а не практика.
цитирай
3. анонимен - Много си наивен
25.01.2012 20:50
Твоите гербчета са същите червени лайна.
цитирай
4. анонимен - Оле, някой се "изпусна"
25.01.2012 21:42
и говори мръсни думички.
Дали не е от "помилваните " ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579088
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031