Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 18:35 - Кликнете тук, за да изтеглите безплатно 2 кг кашкавал и 5 бири или 2 мр3 и 5 филма!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4601 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 31.01.2012 18:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кликнете тук, за да изтеглите безплатно 2 кг кашкавал и 5 бири

image
 

Колкото и да кликате на заглавието и на всички линкове в тази статия със сигурност няма да имате успех в това да заредите хладилника си. Странно е, че това не може да стане. A нямаше да е лошо, нали?

Преди време пътувах с автобус от София до Бургас и между шофьорът и една от пътничките, негова позната, се проведе разговор, който никога няма да забравя. „Отдавна не сме се виждали. Как сте вие със съпруга ти?“, попита шофьорът. „Ааа, добре сме, даже сме много добре. Бизнесът на съпруга ми върви страхотно. Даже си купи най-новия модел Мерцедес. Много е доволен от него.“, отговори тя и продължиха да обсъждат живота си на всеослушание. По някое време стана дума за филми и музика и същата дама заяви „Ааа, ние също теглим всички нови филми и музика от z…a. Много хубав сайт. Всяка седмица сваляме най-новото и го гледаме. Не пропускаме нищо интересно.“

Тази история ми показа за пореден път, колко трудно българина възприема интелектуалните продукти като реални и как сайтове като z…a насърчават нарушаването на Законите и кражбата на нечии труд се възприема като напълно нормална и морална, а държавата и нейната съдебна система не вземат каквото и да било отношение по въпроса. Разбира се, по този начин хората, които имат таланти и способности да творят са обезсърчени, а някои от тях – музиканти, актьори, програмисти на софтуер и др. едва успяват да свържат двата края или не могат да продължат да се развиват и да носят още по-големи ползи за обществото.

От много години на продуктите на интелектуалния труд в България се гледа като на безплатно достъпни за всеки, по всяко време и в неограничени количества, въпреки че те всъщност имат цена и за тях се влагат не по-малко усилия за създаването им, от който и да било друг продукт. Има бизнеси, които заделят стотици хиляди или милиони лева за активи във фирмите си, които могат да видят и пипнат с ръка и точно 0 лева за интелектуални продукти като софтуер или фирмен сайт. Има частни лица, които са готови да похарчат 500 лв. за концерт на определена музикална звезда, за да са на първия ред и да се бият в гърдите, че са били там, но никога няма да дадат 20 лв. за нейния албум на CD, а ще го изтеглят нелегално от Интернет. На всички хора, които с честен интелектуален труд изкарват прехраната си всеки ден, е ясно, че нещо в цялата система за ползването на интелектуални продукти в България е сбъркано отдавна.

В Мрежата можете да видите стотици български сайтове с нелегално съдържание – филми, музика, софтуер, фотографии и др. Факт е, че всеки може да провери къде се разполагат данните на тези сайтове с една лесна справка на IP адреса. Закон за интелектуалната собственост има. Има и органи в лицето на службите за борба с Интернет престъпленията и престъпленията с интелектуална собственост. Логичният въпрос е, защо никой не защитава хората, които ден и нощ произвеждат интелектуални продукти?

Да, случва се понякога, да хванат „един компютър във фирма интегратор с нелегален софтуер за X лева“ или да открият „50 нелегални диска на поп звездата Y укрити в мазе“, но истината е, че никой не взема на сериозно въпроса с кражбата на интелектуална собственост и така обществото само продължава да ограничава и да убива таланта на едни от най-качествените си и най-отворените за иновации граждани, които са бъдещето на нацията.

Не е случайно, че в България почти не останаха качествени музиканти, актьори, програмисти и др. и че те отдавна се преместиха в държави, където трудът им се цени високо и се заплаща достойно. И няма как да е другояче, когато в нормалните страни, които ценят интелектуалния си потенциал „разпространяването на нелегален софтуер“ е равно на „затвор и фалит на бизнеса“, „нелегалното изтегляне на музика“ е равно на „много дни обществено полезен труд и глоба от стотици хиляди долари“ и т.н.

Едва ли 5 лв. за билет за кино, 20 лв за CD или 200 лв. за софтуер биха били проблем за повечето българи, ако моралът на обществото диктуваше, че интелектуалният труд трябва да бъде ценен и уважаван поне колкото 2 кг. кашкавал и 5 бири.

За съжаление, на този етап, моралът ни стига колкото да се напием с 5-те бири и да замезим с кашкавала, закупени от супермаркета, докато слушаме последния албум на любимия си изпълнител, изтеглени от z…a и играем игра „излекувана“ с хак. И всичко това, докато музикантите и програмистите ни вече са на летището и са си купили еднопосочен билет за успех и признание, но не в България.


http://www.tinchev.com/blog/2009/07/21/%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B5-2-%D0%BA%D0%B3-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B8-5-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B8/


http://svejo.net/1403260-globalization-kliknete-tuk-za-da-izteglite-bezplatno-2-kg-kashkaval-i-5-biri-ili-2-mr3-i-5-filma




Гласувай:
10



1. анонимен - Ти нормален ли си?
31.01.2012 19:00
Хората нямат кво да ядат ти искаш да дават пари за музика и филми. Я се оправи... Когато заплатите станат като в тези другите държави(впрочем в америка и други държави, за които приказваш пиратството е огромно), тогава може и да си позволим да си купим интелектуални продукти...
цитирай
2. predpriemach - Не е точно така
31.01.2012 19:36
Качествените продукти и боклуците се виждат и хората избират. Филма разбираш дали е качествен или не, след като си го гледал и си си дал парите. Същото важи за почти всички "интелектуални продукти". Освен това не познавам човек, който да не е гледал Аватар на кино, нищо че го има и на компа си. Качествените филми, музика, изкуство, литература винаги ще се купуват от ценителите. А останалите не са реално клиенти на тези продукти за да бъдат принуждавани да ги купуват. Напротив - безплатното разпространение от уста на уста и с коментари върши много повече работа от платената реклама. Лично аз по препоръки и коментари съм ходил на кино да гледам филми, или съм си купувал музика, софтуер и т.н. Друг е въпросът че авторите на тези неща реално не получават нищо, а големите пари отиват в т.нар "носители на права" - тоест компании и хора, които нищо не са създали но печелят от труда и ума на талантливите хора. Точно тях пък няма защо да ги жалим и защитаваме.
цитирай
3. sestra - Виж, на мен пък ми се вижда все пак гадно и то много
31.01.2012 19:53
хора да умират от студ и глад, въпреки, че, уверена съм е справедливо и дори може да са си го заслужили, както казват някои. Интелектуалната собственост е висша форма на собственост и е нормално да е по-често дарявана от сиренето, кашкавала и бирата, просто е по-хуманно, ако забрави какво това значеше.
http://viewpoint.actualno.com/news_376130.html

А идеята на това, което защитаваш е да се прилага "творчески" закона там, където няма за какво да хванат някого. Има и още една страна, която предполагам се очаква с хищен интерес и тя е автоцензурата, която неизменно настъпва с такива мерки. Вече може да се наблюдава.
цитирай
4. gotzageraskov - Анонимния, я кажи КВО да ядат създателите на интелектуален продукт?
31.01.2012 22:23
анонимен написа:
Хората нямат кво да ядат ти искаш да дават пари за музика и филми. Я се оправи... Когато заплатите станат като в тези другите държави(впрочем в америка и други държави, за които приказваш пиратството е огромно), тогава може и да си позволим да си купим интелектуални продукти...

Ти защо не пробваш да работиш безплатно, та да може повече хора да имат КВО да ядат? Нищо, че твоят продукт не е интелектуален - трябва все пак да имаш интелект за тая работа.
цитирай
5. анонимен - .
31.01.2012 23:04
Почти не ощетявам горките социално слаби производители на авторски продукти. Нови (след 2003) филми много, ама много рядко тегля, защото някъде около тази година Холивуд изпадна в огромна творческа дупка. А тези преди това са изключително ниски и достъпни цени (1-2-3 лева), но само ако случайно си ги намериш. 95% от заглавията ги няма. Както и японски, корейски и руски филми, които също ги няма. Замунда.нет ми е единствения начин да си намирам качествени заглавия, които да ми носят удоволствие. Далеч съм от мисълта, че ако спрем да ощетяваме финансово бедстващите големи студия те ще спрат да правят малоумни бози като "Трансформърс" и сериала за пъпчиви тийнейджъри "Здрач". И да ми спрат торент тракерите, подобни помии и сходните им пак няма да ме накарат да ги гледам на кино, а камо ли да си ги купувам на двд. Просто единственият резултат ще бъде, че същите тези "ограбваните" творци, ще ми наложат, горките, да им гледам всичките глупости или въобще да не гледам кино, но няма и милиметър да вдигнат нивото от проклетото дъно!
цитирай
6. анонимен - В 2000 символа - толкова. А още колко има...
01.02.2012 12:04
Мето, с голям интерес чета блога ти.(Извинявай, че не ти плащам за това!)И макар по - голям брой въпроси мненията ни да съвпадат, този път ще отбележа някои неща и ще ти задам няколко въпроса.
1.Постингите ти, в основната си част, са препечатки. Да,позоваваш си се, но дали си заплатил за авторските права на първоизточниците?
2.От Женски пазар през кварталната бакалия до голямата верига вече е обичайна практика да ти дават да пробваш какво купуваш, но си на мнение, че трябва да платиш за интелектуален труд без дори да знаеш какво включва.
3.Изграждаш си свое мнение по различни въпроси. А дали това би ти било възможно, ако нямаш досег до информация? Ами ако нямаш понятие от къде да си набавиш такава?
4.Назаем книга (на хартия) взимал ли си, давал ли си? Това престъпление ли е и от кога?
5. Книга на старо купувал ли си си? Дали антикваря има правото да я разпространява,?
6.Смяташ ли, че кашкавала, който очевидно е за еднократна употреба може да се сравнява с произведение на интелектуалния труд, като картина, музикално произведение, филм, книга. Една картина като я използваш - гледаш тя не свършва, ако я снимаш ще имаш снимка, а не картината. Просто не е същото!!!
7. Ако изпитваш желание да си закупиш филм или да го гледаш в кино, но той не се разпространява там, където живееш( имам предвид, докъдето можеш да стигнеш), навярно си казваш, че не е за теб, защото друг го е решил вместо теб? Това може да се отнася, както за филм, така и за информационно издание, и др. Споменавам ти, че по този начин се спускат инф. завеси. Няма разпространение - няма проблем.
8.Дали Интернет представлява интелектуално произведение? Защо никой от нас не пита създателите му за всяко нещо което качва ме и сваляме? Може те да не са съгласни как употребяваме продукта им? Най ме тревожи, защо държавите могат да използват Мрежата за гърч на населението си при положение, че това не се е включвало в първо началния замисъл? Идеята е била за обмен на инф., а не, да речем, за следене на обороти.
цитирай
7. анонимен - автоски права
04.02.2012 13:37
А защо не плащаме всеки път, когато минаваме по някоя асфалтирана улица ? Тези интелектуални права ще ни изцедят !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580837
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031