Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2012 20:47 - Бившият главен счетоводител на „Инвестбанк” Петър Маринов: Петя Славова плаща на министри
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3208 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившият главен счетоводител на „Инвестбанк” Петър Маринов: Петя Славова плаща на министри 01.02.2012 / 12:39 от: в. Галерия   image Петър Маринов е бивш главен счетоводител на Централния клон на „Инвестбанк” АД от 2005 до 2009 година. Освободен е от работа, след като гръмва скандалът с източените сметки на клиенти от трезора. Маринов за първи път скандално проговаря за тесните връзки между Петя Славова и известни държавни мъже.

 

- Господин Маринов, разкажете как се привличаха като клиенти в „Инвестбанк” големи фирми и държавни институции?

- Правеха се договорки. За да си дадат парите в банката, се плаща комисиона. Например държавната институция, която дава парите си, получава някаква минимална лихва. Прави се депозит и вместо 6% лихва държавната институция получава 3,75% . Разликата от 2,25% се дава в брой и отива в джоба на длъжностните лица. Тази разлика се дава на този, който оглавява съответното ведомство.

- Кои са клиентите по тази схема?

- Държавни предприятия – включително летище „София“, РВД, на които лично им правих депозитите. Аз открих и сметката на синдика на „Кремиковци“. Доведе го Георги Цветанов (основният свидетел на прокуратурата по делото „Октопод” – бел. ред.). Сумите са доста големи. На месец в синдика отиват 100 хил. евро, за да остави парите на „Кремиковци“ в банката. Комисионерът отново е Жоро Цветанов. По същата схема са открити сметки и на общини. Така се превъртяха парите за обновлението на автотранспорта в Пловдив, които са по европейски проект. Тях също ги докара Георги Цветанов. НЕК бяха наши клиенти, а схемата беше същата. Като ти кажат, че на месец получаваш 50–100 хил. евро, защо да не се съгласиш. Привлечените пари от енергийните дружества са 30–40 млн. лева, при това само за НЕК и АЕЦ.

- Бихте ли посочили конкретни министерства?

- Банката обслужва Министерството на отбраната, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за държавни вземания, Агенцията по вписванията.

- Как се плащат комисионите?

- Банката плаща тези нерегламентирани пари винаги между 1 и 5 число. Съответният министър или високопоставен чиновник изпраща доверено лице, което взема съответната сума. Някои от тях идваха лично в късните часове, когато няма кой да ги види. Те се качваха направо при Петя Славова. Тя им даваше парите на ръка.

- Не свършват ли така парите в банката?

- Парите в банката никога не свършват, защото държавата дава непрекъснато депозити.

-Тези комисиони как се оформят?

- С една счетоводна операция.

- Ползваха ли се и с други облаги ВИП клиентите?

- Освен лични сметки те имаха кредитни карти от банката с лимит 100 хил. евро. Случвало се е да ми звънят посред нощ от казино. Конкретно – обажда ми се действащ министър. Трябва да преведа пари по картата му, защото е издумкал 100-те хил. евро и му трябват още. Бях научен от Славова никога да не казвам „не мога”. Звъня на „Борика“ и те му отпускат парите. Не само министри, но и кметове имат такива карти.

- По колко сделки е комисионер Георги Цветанов?

- Казах за „Кремиковци“, за пловдивския автотранспорт. Освен това той привлече всички общини в област Плевен. Цветанов е още шеф на клона в Плевен. А знаете ли, че той е получил близо половин милион лева преди делото „Октопод”, преди да стане свидетел?

- Как ги е получил?

- Тези пари са от банката. Той дойде една вечер след работа и ми каза, че му трябват спешно 240 хиляди евро. Не каза за какво, но разбрах, че му са нужни за около месец. Бил говорил с г-жа Славова. Тя самата ми звънна и каза: „Оправи го през някоя от фирмите, след това ще мислим как да запълним дупките”. Преведох на Жоро Цветанов парите по личната сметка в плевенския клон. При проверка това ще се удостовери. Имам и документ. Уговорката беше да ги върне за месец, месец и половина, но той не я спази. Петя Славова ми каза: „Ти се оправяй, той е твой човек!”. Аз попитах: „Какво значи мой човек, нали ти е подчинен. Моето приятелство е било едно време, сега сме колеги, не ми е приятел”. Цветанов изпрати 40 хиляди евро, когато му скръцнах със зъби, че моят подпис е под сделка, която няма покритие. През октомври 2010 г. са направили пак схема, с която банката отпуска кредит на едно негово дружество. Този заем минава през друга нейна фирма. Вместо да погаси парите на фирмата, от която са взети тези 240 хиляди евро, банката ги прибира за себе си.

- Значи той ги е върнал?

- Не, не ги е върнал. Веднъж са взети от сметката, след това са отпуснати пак от банката като кредит, така че в банката стават не 240 хиляди, а 480 хиляди евро и съответно фирмата, от която са взети парите, остава – I`m so sorry! Той е получил тези пари. Идвал е вкъщи на гости и казваше, че му трябват, за да се спаси по някакъв начин, да се махне от делото „Октопод“ заедно с неговия приятел, който също е кредитиран от банката – Валентин Шотев. Те държат заедно един хотел с ресторант в Девин. Там е и къщата на Вальо Шотев. Делото „Октопод” не е подготвено от днес за утре. Цветанов трябваше да замине за Виена през септември 2009 г.

- За да се отскубне от нещо?

- Затова казвам, че въпросното дело не е нагласено набързо. Георги Цветанов ме потърси, защото имах един познат, който можеше да направи контакт с Алексей Петров. Трябваше да занесе посланието на Жоро Цветанов. Той искаше някакви пари и твърдеше, че ако не ги получи, няма да се откаже от делото. Казваше, ако Алексей му даде нещо, щял да се откаже, да се оттегли от делото като свидетел. Можел да се оправи със съда.

- Кога стана това?

- Това стана през зимата или пролетта на 2011. Трябва да си погледна имейлите за точните дати. Той не искаше да контактуваме по телефона.

- Написали сте сигнал до ГДБОП, след като напускате банката. Защо няма последствия?

- Защото министър Цветан Цветанов и прокурорът Роман Василев участват в схемата на Петя Славова и са взели пари от нея. Преди една година, на 31 януари 2011 г., рано сутринта в дома ми нахлуха маскирани полицаи, за да извършат обиск. Целта беше да вземат документи за незаконните сделки на Петя Славова. Тя е платила сума на Цветан Цветанов и Роман Василев, за да извършат това спрямо мен и семейството ми. Като дойде следовател на вратата, го посрещнах с усмивка и му казах: „Тези пари, които Роман Василев ти даде и които ги получи от Петя Славова, кажи й, че тук няма нищо!”. Той ме погледна втрещено.

- Защо се скарахте с Петя Славова?

- През септември 2009 г. неочаквано бях задържан и затворен в една хотелска стая. При мен стоеше на смени част от личната охрана на Петя Славова. Отвлякоха ме, за да не говоря. Петя Славова твърди друго – че имало много недоволни клиенти, за които съм работил, включително и варненските фирми, за които се знае, че всичките сделки, правени без тяхно знание, са били по нейно нареждане. Един вид, че някой може да ме убие и тя е моята майка закрилница.

- Нека да припомним какво се случи със сметките на тези варненски фирми.

- Петя Славова си избираше клиенти, които привличаше с изгодни условия по отношение на лихвените проценти, по ВИП обслужване и т.н. След това без тяхно знание и съответно по нейно нареждане парите, които те са доверили на банката, започват да се въртят и постъпват в нейните дружества. Казвам нейни, защото тези дружества са с подставени лица – близки, роднини, служители, приближени до нея. Те въртяха парите. Това е вътрешно кредитиране на банката, а по закон мажоритарният собственик не може да кредитира собствени дружества.

- Тя източва сметки на клиенти без тяхното знание?

- Абсолютно. Софтуерът позволява опция, с която се обработват документи, и ако дойде клиент и поиска извлечение от справката, му се дава нагласена, но това не е текущото състояние. Това са не по-малко от 10 случая на стойност около 60–70 милиона лева. Казвам около, тъй като документите не са при мен, но разполагам с такива. Реших да сложа край на всичките тези далавери, защото тя е на 50 години, а аз на 30. Ако за нея животът е приключил, за мен не е.

- Как ви се нареждаше – устно или с писмена заповед?

- Понякога устно, но за повечето големи трансфери имам писмени нареждания от нея, с резолюция с нейния параф. Не се притеснявам за тези операции, които съм правил, тъй като бях служител на тази жена и съм длъжен да правя това, което ми е наредено.   

- В кои години се е случвало това?

- В периода 2007–2009 г. бяха силните сделки.

- Излиза, че БНБ си е затваряла очите при всички тези случаи.

- Да, срещу определени суми.

- Които са получавали отговорни фактори от БНБ?

- Разбира се. Това не става без решение на висшето управление.

-----------------------------------------------
Източват сметки на клиенти от „Инвестбанк”

Аферата с източените сметки на клиенти в „Инвестбанк” тече от година, а ощетените от Петя Славова са „Месокомбинат Варна” АД, „БО ЯН 1” ЕООД и други. Ревизия от БНБ е установила кражбите на повече от 10 млн. лева, но не е реагирала по никакъв начин.
Историята се разплита, след като през 2010 г. Янко Янков, управител на „БО ЯН 1” ЕООД, установява, че в сметката му в ТБ „Ивнестбанк” АД има около 146 хил. долара, въпреки че преди година той е депозирал над 2 млн. долара. Неприятно са изненадани и в „Месокомбинат Варна”.

Оставили са на влог над 2 млн. долара, които в началото на 2010 г. са стопени до 2832 долара. Собствениците и на двете фирми са категорични, че не са докосвали парите си, оставени на депозит при висока лихва.

Петя Славова отказва да възстанови мистериозно изчезналите милиони. Ощетените пишат до управителя на БНБ Иван Искров. „Банков надзор” при БНБ прави проверка. Тя установява редица нарушения.

Оказва се, че парите са отишли по сметки на други фирми, като част от тях са свързани със счетоводителя на Централния клон на банката Петър Маринов. Въпреки това няма никаква реакция от стана на „Банков надзор” и управителя на БНБ Иван Искров. Те дори не задължават „Инвестбанк” да възстанови парите, въпреки че според запознати при тези скандални разкрития са могли направо да отнемат лиценза на трезора.

Градската прокуратура обявява през ноември м.г., че длъжностните лица в БНБ не са проявили незаконно действие по случая с „Инвестбанк”. Така омагьосаният кръг е затворен.

Соченият за главен виновник за аферата с откраднатите милиони Петър Маринов разкрива схемите за кражбите в сигнал до ГДБОП, изпратен през февруари 2011 г. „Галерия” вече публикува този документ.

Текстът е публикуван във в. "Галерия".


http://www.glasove.com/bivshiyat-glaven-schetovoditel-na-investbank-petur-marinov--petya-slavova-plashta-na-ministri--18995




Гласувай:
5



1. meto76 - Ето една тема много по-важна от П...
01.02.2012 20:49
Ето една тема много по-важна от Пипа,Сопа,АКТА. Не виждам политици, обществени организации, медии сериозно да дискутират тази тема.Явно и опозицията статуквото я устройва.Един ден като дойдат на власт просто ще се сменят хората в схемата.ГЕРБ обещаха Прозрачност, конкурси между банки за парите на държавни ведомства.Но нищо подобно. Никаква отчетност, само с фишеци и с глупости ни занимават.
цитирай
2. apostapostoloff - Имала е бол пари,
01.02.2012 21:13
платила е. А те нас малко ли ни скубят?
цитирай
3. meto76 - платила е. А те нас малко ли ни ску...
01.02.2012 21:17
apostapostoloff написа:
платила е. А те нас малко ли ни скубят?

Въпроса е че парите на държавните ведомства стоя на влог в "наши" банки на ниски лихви, без да се правят конкурси за да се избират най-добрите условия за държавата. Това коства на данъкоплатците милиони левове всяка година.
цитирай
4. анонимен - Бог високо, цар далеко!
02.02.2012 15:15
Бог високо, цар далеко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580113
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031