Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 16:25 - Пиратско и потребителско право
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1303 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.02.2012 16:28


 


Ако има нещо, което свърза социализма и комунизма днес, това е заблуждението на юзърите в интернет относно смисъла  на свободата на словото и същността на продуктите, с които се сдобиваме безплатно онлайн. Тези две неща нямат нищо общо помежду си, за огромно съжаление на всеки от нас, който се радва на пиратска благодат маскирана като демократична индивидуална свобода на споделяне.

Основният аргумент срещу спирането на тракерите е нарушението на базисното  демократично правило за свобода на словото. Уви, пиратските сайтове с нелегално съдържание не са трибуна за народния глас. Обменът на информация в интернет се отличава морално от идеалната представа за freedom of expression and speech.

Продуктите онлайн са всъщност поток на един огромен пазар, който влага огромни пари и разчита на огромните си печалби. Е, защитата на пазарните стоки от кражба и регламентацията на икономическите условия на покупко-продажба са също демократичен принцип както извън, така и в интернет.

Идеята, че имаме безпрекословно право на свободен достъп до нечии интелектуален (или какъвто и да било) труд е чисто социалистическа и неактуална навсякъде другаде освен в интернет. Свободният достъп до услуги и стоки не съществува отдавна, дори в много крайно демократизирани страни е елиминиран и в интернет (разбира се, под „елиминиран“ имам предвид неуспеваем и жалък опит за ограничение на потока пиратска информация).

В супермаркета и в тракерите всъщност ситуацията е абсолютно аналогична.

Имаме свобода на словото в медиите (например), имаме и свобода на капитала и пазарните отношения (когато става дума за производство на филми и музика). Свободният поток на едното не води автоматично до свободен поток на другото. Нещо повече – вестниците струват също пари, а кабелната телевизия се плаща.

Пиратските и откраднатите, разпространявани безплатно продукти в мрежата са стока. В глобалното общество изкуството (филмите, музиката), пакетирано по този начин като поток информация, е нищо повече от един продукт, с цена и опаковка. И баркод. Това не е по никакъв начин идеологически конструкт според изкуствоведите, но е самата истина (валидна и приета от всеки творец и търговец на творчество). Mp3-ката и dvd-то са аналогични на кашкавала и шпековия салам в условията на пазар. Начините и целите на консумация са изцяло проблем на потребителя.

Може би по-близък и по-логичен пример е театърът – не влизаш на постановка, без да си купиш билет, не ядеш салам, ако не си платежоспособен да се сдобиеш с него. Не мога да преценя кое е по-трудно – да санкционираш всички пирати онлайн или да накараш артистите, продуцентите и музикантите да печелят само от концерти и премиери.

Обаче ако някоя месарница раздава шпеков салам безплатно, то Комисията на защита на конкуренцията ще бъде сезирана, а месарницата – санкционирана. Някой ще каже, че никой не би ми направил забележка, ако си купя шпеков салам и почерпя гостите си. Принципно да, но в България никой не купува филм, за да го гледа с гостите си. В България всеки тегли пиратски филм от чужд пиратски сайт, а след това го пуска в български пиратски сайт, за да „почерпи“ останалите си няколко милиона „гости“ български потребители. Не можем да отречем ,че все пак съществува юридически нерегламентируема дистинкция между споделяне на информация и пиратството на информация. Което впрочем е изначалният дефект на интернет, от който потърпевши ще бъдат всички производители на подобни стоки, колкото ACTA, PIPA и SOPA да залегнат в плановете на американското правителство.

Друг аргумент е, че ние можем да теглим нелегално съдържание, тъй като музикантите и кино продуцентите в никакъв случай не са останали гладни. (Впрочем за Холивуд това безспорно е вярно, но не би могло да послужи като аргумент в полза на нас, пиратите.)

Холивуд всъщност губи невъобразимо количество пари от пиратство, но това не е популярен и убедителен аргумент, който би трогнал мен или друг юзър на тракери. У нас обаче арестуваха човека, качил българската продукция Love.net и реакцията към това не бе негативна, тъй като българската кино индустрия предизвиква инстинкта за патриотичното бранене от крадците в интернет, а и е толкова икономически лабилна, че ако стотина юзъри изгледат филма, без да си платят, тя ще бъде пред откровен фалит. Уви, моралният и юридическият регламент не се променя въз основа на размера на един пазар и пропорцията печалба/загуба. Той просто е актуален за всички.

В България обаче все пак има повече основания за борба в полза на пиратството от много други страни:

1)     Българинът най-малко от всички може да си позволи да използва лицензиран и легално придобит софтуер. Т.е. прекъсването ни на връзката с тракерите би сложило край на достъпа ни до продукти, за които иначе в минимален брой случаи бихме давали пари.

Eто колко  би ми струвала една енциклопедия, която ми е необходима:
image

Или филмите, които харесвам:

image

2)     Българската държава най-малко е положила усилия, за да създаде потребителска съвест и регулация на потоците информация и нелегални файлове в българската мрежа. Т.е. за нас това е статукво и съвсем трудно можем да възприемем интернет като пълноценно функциониращ, ако не ни гарантира безплатните продукти, които ни е гарантирал поначало.

3)     Навсякъде по света до създаването на интернет изкуството, което използваме безплатно днес, е било чиста проба елитаристично удоволствие.

Интернет предизвика революция и не по-малка революция предизвика пиратството. Въпрос на политика е коя от двете страни (потребител или производител ще бъдат ощетени). Със сигурност обаче жертвите ще бъдат големи и гледането от повече от една гледна точка е много необходимо, преди всякакъв протест.


http://antiideas.wordpress.com/2012/01/31/dhdhdh-dhdhdh-dh/


http://svejo.net/1412239-globalization-piratsko-i-potrebitelsko-pravo




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579769
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031