Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 13:50 - Не арендаторите на язовири, а държавата носи отговорност за трагедията в село Бисер
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1746 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 12.02.2012 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не арендаторите на язовири, а държавата носи отговорност за трагедията в село Бисер 10.02.2012 / 16:37 от: Тома Биков   image

„За какво й е на армията язовир за напояване – да си държи там подводниците ли?“ Това каза дни след трагедията в с. Бисер, което беше залято от безстопанствения яз. „Иваново“, премиерът Бойко Борисов. Веднага след това военният министър Аню Ангелов го допълни, като заяви: „Язовирът не е на Министерството на отбраната. Ведомството не притежава нито един язовир, не е строило язовир, не се занимава с напояване, производство на ток и отглеждане на риба". После управляващите и някои от обслужващите ги медии вкупом се нахвърлиха върху арендаторите, които стопанисват язовири и развъдници за риба, и успяха да създадат впечатлението, че те са виновни за бедствията в целия Хасковски регион.

На сцената се появи и шефът на борда на директорите на „Напоителни системи“ и съветник на министъра на земеделието по хидромелиоративните въпроси Георги Харизанов, който се оказа с колежанско образование по икономика и журналистика от Датския колеж в Ботевград.

Обикаляйки телевизиите, Харизанов се превърна във флагман на борбата срещу частните язовири и техните арендатори и даде да се разбере, че оттук нататък няма да има прошка за никого.

Само че след големия шум, създаден около обобщeния образ на лошия арендатор на язовири, се оказа, че яз. „Иваново“ е бил две трети собственост на Министерството на отбраната, Аню Ангелов е бил информиран за проблемите на водното съоръжение, но не си е мръднал пръста, а кметът на Харманли, който отговаря за една трета от собствеността, е писал писма до отговорните институции от 2004 г.  

Разбра се, че безстопанственият язовир попада в границите на учебен полигон Корен и е бил използван от военните за обучение в подводно кормуване и десант. За военни тренировки са били използвани и другите два язовира в съседство. Доказателство за това е писмо на бившия шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков от 2004 г., според което яз. „Иваново” се ползва от военните.

Казаното дотук означава, че не арендаторите, а държавата оставя безстопанствени язовирите, за които трябва да се грижи. В Хасковския и в Кърджалийския регион, които останаха под вода не заради природата, а заради държавата, която не е почистила коритата на реките и не поддържа по никакъв начин собствеността си, не преля нито един частен язовир или развъдник за риба. Тази малка подробност обаче беше спестена на зрителите на телевизиите, които чуха от устата на българския премиер как частниците най-накрая ще бъдат сложени там, където им е мястото, защото искат да печелят за сметка на човешката трагедия на хората от с. Бисер.

Зрителите чуха как, за да не загубят рибата си, арендаторите на развъдници не изпускат водата от тях, а внушението беше, че точно такъв развъдник е залял с. Бисер. Това, че яз. „Иваново“ не е развъдник, а база за обучение на Военното министерство, не попречи на Николай Бареков да нарече всички арендатори и хора, които се занимават с производство на риба, мутри и фолк певци, а голяма част от зрителите да се зарадват, че мутрите най-после ще бъдат поставени на място. Само че истинските мутри са начело на българското правителство и от няколко години се опитват да управляват държавата.

Сигурен съм, че ако яз. „Иваново“ беше частна собственост, трагедията нямаше да се случи. Ако пък се беше случила, то отговорността нямаше да бъде размита между десетките институции, които не са си свършили работата, както се случва сега. Готов съм да се обзаложа, че за смъртта и таргедиите в с. Бисер не само че няма да има осъден, но дори няма да разберем и кой е отговорен.

По-лошото е, че няма да се разминем само с последната трагедия. Още отсега премиерът ни съобщава, че през пролетта обилният сняг ще започне да се топи и ни очакват нови потопи. От телевизиите разбрахме, че единственото, което може да ни спаси, е плавното топене на снега. Затова спасението на този етап е да се молим пролетта да е сравнително хладна. За другото отговарят хора като Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Георги Харизанов, което едва ли ще успоки жителите на Хасковско и Кърджалийско.


http://www.glasove.com/ne-arendatorite-na-yazoviri-a-durzhavata-nosi-otgovornost-za-tragediyata-v-selo-biser--19205


http://svejo.net/1416804-globalization-ne-arendatorite-na-yazoviri-a-darzhavata-nosi-otgovornost-za-tragediyata-v-selo-biser




Гласувай:
5



1. bojo12345 - През последните години на преход ...
12.02.2012 15:10
На първо место се поставяше лесната печалба на пари!!!
Другияг язовир "Елена "е бил отдаден до скоро под аренда на днешния кмет на селото!!!
Военните като направиха полигоноа "Корен"забраниха минаването през неговота територия!При много стрелби дори от детонации имаше почупени прозорци на крайселските къща на селата около полигона.Само дето не уцелиха попогрешка някоя селска къща.Как да мислят за язовирите попаднали в обсега на полигона.
Този пенсионер - министър на отбраната е и артелирист и Хасковлия е много добре знае какво е представлявал полигона,какво се прави на ибрямбашия?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581940
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031