Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 14:28 - Луковмарш - между неонацизъм и родолюбие в центъра на София
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3399 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 18.02.2012 14:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Луковмарш - между неонацизъм и родолюбие в центъра на София  image
От Георги Марчев Всички статии на автора Последна промяна в 10:54 на 18 фев 2012,         image

Кадър от Луковмарш
Фотограф: You Tube

 

"Луковмарш е неонацизъм в центъра на София".
"Ние сме родолюбци. Това е една обида, с която се опитват да ни заклеймят, а същевременно не ни обвиняват в някакво престъпление или нещо, което според тях е вредно, или нещо, с което ние вредим на някого".

Това са двете позиции за ежегодно провежданото шествие Луковмарш, което днес ще мине за девети път по централните улици на столицата. Идеята на събитието е да бъде почетена паметта на ген. Христо Луков (1888-1943 г.), който историците определят като противоречива личност.

Противоречивият Луков
Луков е известен като военачалник по време на Първата световна война. За периода 1935-1938 година е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Занимавал се е с научна дейност, написал е няколко труда и учебника.

Противоречието в личността му се появява от обществено политическата му дейност. Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му определяна като крайно дясно ориентирана, а последователите са били основно младежи. Оттам идват и съмненията му за близост с идеологията на националсоциализма, който Адолф Хитлер разгръща по това време в Германия.

"Бил е добър военачалник. Но проблемът при него е свързан политическата му дейност", обясни пред "Дневник" доц. Лъчезар Стоянов, който е специалист по нова българска история и преподава в Нов български университет. Според него и дума не може да става, че Луков е изповядвал идеологията на фашизма или нацизма. "В никакъв случай не може да бъде определен като такъв, въпреки опитите след 9 септември 1944 година той да бъде определен като такъв", обясни още Стоянов.

По думите му по-скоро Луков, както и повечето български военачалници по това време, са имали националистически подбуди за връщането на Македония, Беломорието и Западните покрайни към България. Те са отнети с подписването на Ньойския мирен договор, с който се приключва Първата световна война. В навечерието на Втората световна война единствено Германия обещава връщането на изгубените български земи.

За генерала се носи и легенда, каквото доц. Стоянов не потвърди, че сам е спасил Кюстендил от сръбската офанзива през Първата световна война. Това е една от причините привържениците му да го определят като велик българин и родолюбец.

Дейността на Луков е определяна като фашистка от комунистите. Генералът е убит след атентат, организиран от новата власт в страната - на Българската комунистическа партия.

image

Кадър от Луковмарш. Според организаторите този знак не е нацистки, а символ на рода Дуло, от който водят началото си първите български ханове
Фотограф: YouTube

 


Позицията "Против"
Проява на "неонацизъм и ксенофобия". Така няколко неправителствени организации определят шествието в памет на Луков. "За поредна година т.нар. "патриотични организации" в България организират траурно факелно честване в памет на своя патрон ген. Христо Луков и то се превръща в публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи", пише в отвореното писмо, подрепено от Български хелзински комитет, "ХоРа против расизма", Европейската мрежа срещу расизма и др.

Тяхната позиция е против допускането и разрешаването на такива публични прояви, използващи патриотизма за постигането на антидемократични цели. Техните данни показвали, че много от участниците в провеждащия се с официалното разрешение на Столична община от 2004 г. досега "Луков марш", открито се самоопределят като привърженици на неонацизма.

Тази година в Луковмарш се включват и представители от Германия, Русия, Белгия, Румъния. Според неправителствените организации това са членове на наонацистки и неофашистки групи от други държави, които "обикновено са официално забранени в собствената си страна".



Позицията "За"
Като забравен от историята и неправилно заклеймен като фашист. Такъв е Луков според председателя на Български национален съюз Звездомир Андронов, който е един от основните организатори на шествието.

За обвиненията от неправителствените организации, Андронов отвърна, че участниците в марша са родолюбци, които не изповядват идеологията на нацизма или фашизма. "Такива обвинения горе-долу съпътстват нашата дейност почти от създаването ни. Всъщност термините расист, нацист, ксенофоб са кухи термини, които нямат някаква конкретно значение. Тези, които ни наричат така, не могат да обяснят защо точно сме такива", смята Андронов. Според него така биват заклеймявани без да са навредили на никого.

"Те го правят, като изкарват генерала фашист, нацист, прогермански настроен", твърди той. По думите му няма писмени документи, които да доказват връзка между Луков и националсоциализма или фашизма. "Той е националист", допълва той.

На въпрос дали привържениците и организаторите на шествието са неонацисти той каза: "Това е кухо обвинение, които нямат конкретно обяснение. Както например по времето на комунизма, всеки, който е бил враг и необичан от комунистите, са го наричали фашист. Няма значение дали наистина е бил фашист, просто демократ или земеделец, дали е бил анархист".

Той обясни и какво означа знакът на БНС. "Символът на нашата организиция е древен български символ. Той е родов символ на рода Дуло, от който е хан Апспарух и голяма част от българските държавници в миналото". Андронов обясни, че символът означава могъществото на българската държава.

Двете страни досега не са водили никакъв разговор помежду си.

Днес шествието ще започне от НДК в 17:30, продължава по бул. "Витоша", по ул. "Алабин", по ул. "Граф Игнатиев", по бул. "Васил Левски" до паметника на Васил Левски на кръговото движение с бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Московска".


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/18/1769053_lukovmarsh_-_mejdu_neonacizum_i_rodoljubie_v_centura/

  Анархо-комунисти оскверниха гроба на ген. Луков
http://meto76.blog.bg/politika/2010/10/08/anarho-komunisti-oskverniha-groba-na-gen-lukov.617501
 Кощунство с паметта на достоен български офицер

http://meto76.blog.bg/politika/2009/02/14/koshtunstvo-s-pametta-na-dostoen-bylgarski-oficer.291093


Комунистите варвари в България се хвалели с убийствата. За Стряма от 1944 година никой не поискал прошка
http://meto76.blog.bg/politika/2010/06/26/komunistite-varvari-v-bylgariia-se-hvaleli-s-ubiistvata-za-s.568117


http://svejo.net/1424465-globalization-lukovmarsh-mezhdu-neonatsizam-i-rodolyubie-v-tsentara-na-sofiya










Гласувай:
6



1. meto76 - http://www. bghelsinki. org/b...
18.02.2012 15:04
http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/bhk-podkrepya-poziciyata-na-hora-sreshu-provezhdaneto-na-lukovmarsh/

http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/otvoreno-pismo-na-evropejskata-mrezha-sreshu-rasizma-po-povod-lukov-marsh/

ОТВОРЕНО ПИСМО на Европейската мрежа срещу расизма по повод "Луков марш"
| 13 Февруари 2012

БХК се обявява срещу упражняването на едно от основните конституционни граждански права на българските граждани - да могат да се събират мирно на публични места за изразяване на позицията си.И това се нарича правозащитна организация.

Чл. 43. от Конституцията!
(1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
(2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
(3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.

http://parliament.bg/bg/const
цитирай
2. meto76 - http://www. lukovmarsh. info/...
18.02.2012 15:06
http://www.lukovmarsh.info/

След среща на организаторите с представители на Столична община тази сутрин окончателно отпадна възможността Луковмарш да бъде забранен и така той ще се проведе тази година за девети пореден път. Единствено маршрута е леко променен, но сборният пункт остава пилоните пред НДК от 17:30 ч.
цитирай
3. анонимен - луковмарш
18.02.2012 17:28
мамичката ви фашиска!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623705
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930