Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 21:38 - Защо се демонизира „Шеврон”, пита посланикът ни в САЩ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3251 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 20.02.2012 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо се демонизира „Шеврон”, пита посланикът ни в САЩ

20 февруари 2012 20:09 | Теодора Симова | 2КоментирайПрепоръчай (0)

  image Елена Поптодорова © Sofia Photo Agency  




"Защо се демонизира „Шеврон?" - това попита българският посланик в САЩ Елена Поптодорова в интервю за „Денят на Дарик". Тя заяви, че е изненадана от повдигането на сюжета за присъствието на логото на компанията на гърба на
поканата за приема на посолството ни за 3-ти март, където стоят и емблемите на други спонсори. Според ВМРО, които изпратиха до медиите копие от поканата, е скандално и недопустимо точно „Шеврон" да спонсорира официална държавна проява – при положение, че върху компанията "тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България".

Признавам, че съм изненадана от внезапно появил се такъв сюжет в медиите.  Подкрепата на компании, които работят с дадена държава по големи значими поводи, не само при приеми, може да бъдат проекти, е нещо нормално. Това е гаранция за по-траен интерес на компанията към съответната държава и знак за такъв интерес. Ние не сме изключение. Нещо повече – това се прави от дълги години, на длъж и на шир по цялото земно кълбо. Няма драма, няма сюжет, няма скандал.

Доколко е в рамките на закона, протокола и дипломатическата традиция емблеми на компании да бъдат редом до държавния герб?

Те в никакъв случай не са редом, те са на гърба на поканата. Затова съжалявам, че малко спекулативно се представя графичното оформление на поканата. Те са на гърба на самата покана. Те са знак за интереса на компаниите към България, което има ефект върху американската публика. Когато големи компании на съответната държава присъстват в нашата страна, това гарантира инвеститорски интерес. Това означава, че България е добро място за инвестиции, щом тези големи компании са избрали да започнат трайни делови връзки и отношения със страната. Няма никаква драма в това, което за мен много внезапно и необяснимо се представя по този начин. Говорим за 4000 долара, които „Шеврон" превежда директно на залата, в която ще се проведе приемът. За съжаление, ние нямаме финансова възможност. Външно министерство е един от най-добросъвестните съблюдаващи финансовата дисциплина в страната и това неминуемо се отразява на възможностите на посолствата зад граница. Всички сме в еднаква ситуация. Ние нямаме възможност дори да покрием този наем, за който говорим, който е символичен, който е смешен на фона на това, което се плаща по правило за наем на зали. Оставям на страна всичко друго, което следва. Нали трябва да има кетъринг, ние поръчваме мартеници, които закичваме на всички гости, имаме изпълнители и т.н. От тази гледна точка смятам, че сме помогнали по този начин българските данъкоплатци да не дават и стотинка чрез държавния бюджет. И важно уточнение – пари не преминават, няма движение на пари в посока посолството или, не дай Боже, София. Това са отношения, които самата компания урежда пряко със залата, с организацията, която всъщност притежава залата. Тя е Организацията на американските държави, на латиноамериканските всъщност, въпреки че това не фигурира в наименованието. България членува там и затова като наблюдатели, членове да правим приемите си, макар и срещу възнаграждение.

Това е историята, това са подробностите. Но те са много важни, за да се снеме всякакъв вид спекулация. Виждам, че се правят някакви абсурдни, фантастични и не знам дали се дължат на непознаване или са умишлени внушения за обвързаности. „Шеврон" подпомогна и миналата година националния ни прием. След това последва решението на правителството, тоест по никакъв начин не е имало връзка с другото. И като следващо потвърждение – ето, те са готови да подпомогнат отново България, независимо от това, че всъщност решението на правителството не беше в тяхна полза. „Шеврон" от година и половина работят с Полша, Румъния, Турция и за нас според мен би било голям плюс при наши условия, защитен национален интерес, те да работят и в България.

Темата е чувствителна защото обществото ни пази спомен от протестите си за възможните проучвания и добив на шистов газ у нас и това е и питането на ВМРО, които изпратиха поканата Ви за 3-ти март - дали е допустимо точно тази компания да спонсорира официална държавна проява, при положение, че върху нея тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес у нас?

Изненадана съм защо не са ме потърсили така, както ме търсите Вие. Ние с Краси Каракачанов се познаваме от много години. Ако той би имал действителен интерес да разбере какъв е регламентът, какви са условията, той щеше да вдигне телефона като Вас и да ме попита. Но очевидно това не е целта.

Не отговорихте на въпроса доколко е допустимо и редно.

Аз започнах с отговора на този въпрос и много ясно и еднозначно Ви отговорих. Навсякъде се прави това, дори употребих „земното кълбо". Погледнете събитията, които се случват в България. Нима те не биват подпомагани?! Вижте как работи Американският фонд в България, фонда Америка за България. Той постоянно подпомага, това е смисълът на неговото създаване, навремето, когато президентът Буш го обяви при посещението си у нас. Много ме тревожи това демонзиране на „Шеврон". Защо се демонизира „Шеврон", защо й излезе името като специална компания? Това е риторично питане - защо?


http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=858023


http://svejo.net/1427009-globalization-zashto-se-demonizira-shevron-pita-poslanikat-ni-v-sasht












Гласувай:
5



1. penchoan - Много евтино се продадохте на Ше...
20.02.2012 21:46
Много евтино се продадохте на Шеврон - компания с доказан нисък международен рейтинг, като причинител на екологични катастрофи по целия свят.
цитирай
2. meto76 - Червените помияри на агента на ДС - ...
20.02.2012 21:48
Червените помияри на агента на ДС - Краси Каракачанката днес пак излязоха на припек! Повече за милионера в зелено, купен от руските подлоги в България тук :

http://donosnik.net/index.php
цитирай
3. meto76 - Много евтино се продадохте на Ше...
20.02.2012 21:50
penchoan написа:
Много евтино се продадохте на Шеврон - компания с доказан нисък международен рейтинг, като причинител на екологични катастрофи по целия свят.

Шеврон е високо уважавана международна компания с бизнес в над 100 държави по света и желан инвеститор навсякъде, където хора искат работни места и висок жизнен стандарт.
цитирай
4. meto76 - http://www. youtube. com/user...
20.02.2012 22:02
http://www.youtube.com/user/Chevron
цитирай
5. meto76 - Вместо да се занимаваме с измислени ...
20.02.2012 22:40
Вместо да се занимаваме с измислени скандали от червени терористи, няма да е зле да обърнем внимание на друга компания, която влезе в новините от днешния ден.Софарма се оказа, че продава лекарствата си в Сърбия и Турция 3 пъти по-евтино отколкото ги продава на родния пазар.Това е скандала на деня, а не Шеврон.
цитирай
6. tomcat2 - Мога ли и аз малко клипчета за високо ...
20.02.2012 23:06
Мога ли и аз малко клипчета за високо уважаваната в цял свят компания шеврон да дам?:)))

http://www.dokumentalni.com/?p=1173
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580383
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031