Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 21:25 - Британският посланик Джонатан Алън: Вземете имотите на мафията!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1219 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.03.2012 21:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Джонатан Алън: Вземете имотите на мафията автор(и): Ивелина Кирякова, прочитания: 3248, коментари: 5 image Снимка ЦВЕТАН ТОМЧЕВ

С ДЖОНАТАН АЛЪН, новия посланик на Великобритания в София, разговаря ИВЕЛИНА КИРЯКОВА

- Посланик Алън, британският премиер Дейвид Камерън и още 11 евролидери се обединиха около нов проект за икономически растеж в Европа. Разочарован ли сте, че България не е сред тях?

- Наистина 12 държави членки на ЕС, които впоследствие станаха 17, се подписаха под писмо, с което подкрепиха проекта за растеж. Много от идеите в него се споделят и от българското правителство, особено от финансовия министър Симеон Дянков. Но тези 17 страни са най-активните и най-гласовитите в Брюксел по въпросите за растежа. Докато България е активна и гласовита в София, но не съм сигурен, че това винаги стига до Брюксел.

- България е на страната на Германия и смята, че тя трябва да поеме лидерската роля в ЕС. Подобна позиция зае президентът Росен Плевнелиев. Повтаря ли се историята? С британците все сме в различни коалиции.

- Не, не винаги. Категорично не! Днес България и Великобритания се бият на една страна в Афганистан. Също и Германия. Не съм съгласен, че историята се повтаря. Мисля, че президентът Плевнелиев е много отворен към идеите на Обединеното кралство и ясно заяви пред мен, че иска страните ни да си сътрудничат повече. Не смятам, че ЕС се нуждае от един лидер. Това е клуб от 27 страни. Не може да имаме една, две или три страни, които да водят ЕС във всички сфери. Различните страни могат да бъдат лидери по различни въпроси.

- Има ли интрига около времето, по което връчихте акредитивните си писма? Премиерът Борисов заяви, че сте изчакали месеци, за да ги връчите на новия президент.

- Фактите са следните. Пристигнах в България на 3 януари 2012 г. и веднага заминах да уча български в Пловдив. Започнах работа в посолството на 30 януари, а в първите дни на февруари връчих акредитивните си писма. (Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г.- б. р.) Очевидно бе, че България ще има нов президент, когато поемах посолството. За това имах голямо желание да бъда първият посланик, връчил акредитивните си писма. Казах на всички, че това е много важно за мен и за отношенията ни, и вероятно от там е тръгнала тази история.

- Какви ще са приоритетите ви като посланик? България е член на НАТО и ЕС и очевидно голяма част от работа по присъединяването ни бе отхвърлена. Но мога да ви уверя, че страната ни не е скучно място за работа. Често ще чувате за корупция, безнаказаност, мафия в съдебната система, купуване на гласове по избори.

- Мислите ли, че всички проблеми са разрешени?

- Не, разбира се.

- Има още много работа. Три са приоритетите ми: просперитет, сигурност и грижа за британските граждани. Относно просперитета, ще работя с България за увеличаване на търговския обмен и съответно на растежа, за подобряване на инвестиционния климат, който ще доведе до повече британски инвеститори. Ще дам само един пример - водният сектор, в който ще има големи инвестиции през идните месеци. Британските компании идват с много добра експертиза, управление и без опасения от злоупотреба с публични средства. Що се отнася до сигурността, на оперативно ниво работим тясно с МВР и различните агенции.

Очевидно голямата тема в момента е конфискацията на имуществото, придобито незаконно. Надяваме се законът не само да бъде приет, но и прилаган.

Великобритания и много страни отдавна имат такъв закон. Хората в България понякога остават с впечатлението, че става въпрос за нещо съвсем ново, и то само за България. Не е така. Този закон не е насочен срещу обикновените хора, а срещу босовете на мафията.

Ще посоча за приоритет и олимпийските игри в Лондон, чрез които ще покажем, че можем да проектираме и градим сложни инфраструктурни проекти, в рамките на определения бюджет и време и по най-енергийно ефективния начин. И понеже сме световен лидер в това отношение, можем да работим с България, която първа в ЕС по енергийна неефективност и чиято инфраструктура се нуждае от помощ.

- Дори и в преработения си вид законът за конфискация среща много критики. Ще проработи ли?

- Независими експерти казват, че първоначалният законопроект е бил по-силен. Ако последният текст бъде приет, без да бъде допълнително отслабен, дали това ще удовлетвори ЕК? Не знам. Със сигурност ще е стъпка в правилната посока. Ключовият тест е прилагането му. Какво означава това - хората, за които всички чуваме и които не могат да докажат откъде е богатството им, да се разделят с него. Ако си бос на мафията, отиваш в затвора.

Безпокои ни оставката на председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (Тодор Коларов). Питаме се какво означава това.

- Преди да ви номинират за посланик у нас, отговаряхте за Източна Африка и Големите езера в британското МВнР. Лесно ли се превключва от Големите езера на България?

- Двете места са свързани с много различни проблеми. На тази позиция се занимавах предимно със Сомалия, която буди сериозно безпокойство заради пиратството. Но съм работил по присъединяването на България и Румъния към ЕС във вътрешното ни министерство. Бях и говорител на правителството по време на британското председателство на ЕС през 2005 г. В известен смисъл за мен това е завръщане към корените ми.

- Какво бихте направили, за да се подобри медийният образ на България във Великобритания? Факт е, че когато излезе европейска класация или статистика, пресата у вас почти винаги се сравнява с “лошите примери” България и Румъния.

- Не мога да се съглася с вас. Британците идват на почивка тук, свързват България с красивите планини и морето, хубавата храна. От финансова гледна точка имате много нисък дефицит и по-висок растеж. Великобритания с удоволствие би искала да ви настигне.

- А ние бихме искали да ви настигнем по заплати, каквито нямаме.

- Така е, нямате ги. Но ние сме тръгнали от различни начални позиции. Въпросът днес пред България и Великобритания е откъде ще дойде икономическият растеж. И тъй като вие тръгвате от под средното европейско ниво, ще се сдобиете с растеж от наваксването, от еврофондовете и от големите икономики, които след като добият увереност, ще започнат да инвестират отново заради подобрената инфраструктура и ниските данъци.

- Ще ви върна на въпроса за медийния образ на източноевропейците. Великобритания изпитва недостиг на медицински сестри, но медиите зоват да се уволнят тези от Източна Европа, понеже не говорели добър английски. В същото време британци идват на почивка у нас и си лекуват зъбите, защото е евтино и качествено. Стават ли чуждите работници у вас жертва на консервативна, антиимигрантска вълна?

- Здравната ни система е пълна с медици от различни националности. Когато съпругата ми роди преди 6 месеца, за нея се грижеха специалисти от Гърция, Ямайка, Малта, Армения. Нормално е да искаме те да говорят добър английски. Разбира се, медиите винаги вдигат голям шум около 1-2 случая. А щом казвате, че британците идват тук за почивка и лечение, може би трябва да се рекламирате така: предлагаме отлични медици, евтино лечение и почивка.

- Какво печели Великобритания от това, че ще запази ограниченията на пазара си на труда за българи и румънци до края, т. е. до 2014 г.?

- Решението беше трудно и болезнено. Много се надявам, че до 2014 г. икономиката ще се подобри. Но ще ви кажа: научете английски! Не вярвайте на агенции, които ви казват, че няма значение дали го говорите или не, работата ви чака.

- Извън дипломатическата учтивост как намирате страната ни?

- Не вярвам в дипоматическата учтивост. Дипломатът трябва да казва това, което мисли. Няма да ви кажа, че имате красива страна и приятелски настроени хора, защото го знаете. Впечатлен съм от близките семейни отношения и от начина, по-който се подкрепяте. Забелязах и колко важни са личните контакти между хората. Затова вече казвам на британските компании: Не си мислете, че щом дойдете с документите си и кажете, че цените са фантастични, това е достатъчно. Защото българинът си мисли: как да взема насериозно предложението, когато не се познаваме. Вие сядате, говорите, хапвате, пиете кафе и тогава започвате да правите бизнес. Това не е англосаксонският модел: “Здрасти! Аз съм. Ето офертата ми. Благодаря. Ще ми се обадиш, нали?” Намирам за много интересна и връзката на българите със земята. Всички ми казват, че доматите на пазара в момента са ужасни и не стават за ядене и че трябва да чакам до лятото, за да опитам техните.

И друго нещо ме порази като историк - историята тук изглежда спряла след 1945 година. Бях в Перущица и разгледах местния музей, където всичко е от 6000 г. преди Христа до 1945 г.

- Как вървят уроците по български?

- Ох, имах изпит вчера. Ще видиме дали аз може да говори български, или не. (говори на български - б. р.).Всичко ми е трудно - граматиката, лексикологията, произношението. Едно от най-трудните неща е това, че имате два вида на всеки глагол. Вместо да науча един, трябва да уча два. Не е честно. Но ми харесва, че езикът ви е много директен. У нас се опитваме да избегнем да кажем да и не, а в България всичко е да, не, дай ми, искам!

ВИЗИТКА

Джонатан Гай Алън е роден на 5 март 1974 година. Днес става на 38 години. Той е един от най-младите посланици в историята на Великобритания.

2009-2011 г. - оглавява отдела за Източна Африка и Големите езера във Форин офис.

2006-2007 г. - работи по членството на България и Румъния в ЕС в британското МВР.

2005 г. - говорител на британското председателство на ЕС.

Алън е историк по образование. Със съпругата си Елизабет имат дъщеря Луси.


http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1263524

http://svejo.net/1443475-globalization-britanskiyat-poslanik-dzhonatan-alan-vzemete-imotite-na-mafiyata




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617891
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930