Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 22:06 - Станишев и Моника замесени в подкупване на политици в Австрия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4460 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 12.03.2012 22:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Станишев и Моника замесени в подкупване на политици в Австрия 12.03.2012 / 10:13 от: ГЛАСОВЕ   image




1 млн. евро получил ексвътрешният министър на Австрия Ернст Щрасер, а по 4000 евро депутатите от Социалдемократическата партия Петер Шийдер и Карл Блеха от правителството на тройната коалиция, за да чистят имиджа на България Скандалът около лобиста на тройната коалиция Петер Хохегер набира все по-голяма скорост. Има съмнения, че с пари от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев той е подкупвал австрийски политици, предаде "Дойче Веле".

През 2008 г. австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на Станишев да "изчисти" имиджа на България пред ЕС. Услугите на Хохегер били оценени на 1 милион евро, които му били преведени от България.

Хохегер обаче решил, че 100 000 евро от тях трябва да бъдат платени на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер.

Официално парите са посочени като изплатен хонорар. В документите по договора с правителството на тройната коалиция обаче никъде не фигурира името на Щрасер. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, пише по темата вестник "Ди Пресе", цитиран от "Дойче веле".

В интервю за в. "Капитал" Сергей Станишев твърди, че нито познава Щрасер, нито се е срещал с него, а най-малкото има представа каква роля е изпълнявал той в поръчката от София.

От БСП твърдят, че договорът с Хохегер е проверен от Сметната палата, няма констатирани нарушения и за партията случаят е приключен.

Пред разследващите органи в Австрия обаче бившият вътрешен министър Ернст Щрасер казва: "Хохегер имаше един чуждестранен клиент, който имаше някакъв проблем. Аз му помогнах за решаването на проблема".

При показанията си Хохегер каза: "Ернст Щрасер беше част от т.нар. Advisory-Board. Той работеше по един проект: "Консултиране на българското правителство за влизане на България в ЕС".

Австрийското списание Profil цитира продължение на обяснението: "Ернст Щрасер направи оценка на това как опитите за реформа в България се приемат в ЕС и презентира своя анализ заедно с екипа на Hochegger.Com пред премиера."

Други двама депутати от Социалдемократическата партия на Австрия също са имали "мандат" от Хохегер да работят за България и са взели хонорари от по 4000 евро всеки. Това са Петер Шийдер и Карл Блеха – вторият, женен за българка и с участие във фирма в България. Техните имена поне присъстват в документацията по договора с Министерския съвет като съветници, пише "Капитал".

Австрийският в. "Ди Пресе" разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния премиер Сергей Станишев Моника Янова. През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Името на Янова изплува и в друг случай. През 2006 г. правителството на Станишев също възлага на Хохегер да работи за подобряване имиджа на българската икономика. И отново като подизпълнител е наета фирмата на приятелката на Станишев, без да е проведен конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Това законово изискване е било заобиколено с помощта на един евтин трик - като възложител на поръчката не фигурира българското министерство на икономиката, а фирма, подчинена на министерството. Тя, от своя страна, избира за подизпълнител фирмата на Моника Янова.

Моника Янова категорично отрече да е работела по каквито и да било проекти с Петър Хохегер. "Виждали сме се, но истината е, че никога не съм имала нищо общо с тях. Аз нямам капацитета, те са голяма международна компания. Моята територия е в България", заяви Янова пред "Капитал".

Документ от 2006 г. разкрива малко по-различна картина. Той е между "Dr. Hochegger Kommunikationsberatung Gesellschaft и PR Media на Моника Янова (тогава Йосифова). Тя трябва да стане подизпълнител на австрийската компания по договор с "Международен панаир Пловдив".

Dr. Hochegger Kommunikationsberatung Gesellschaft сключва договор с Международния панаир Пловдив за PR услуги във връзка с кампанията "Популяризиране на постиженията на българската икономика пред Европейския съюз". За изпълнение на информационните и логистичните изисквания по каманията Dr. Hochegger Kommunikationsberatung Gesellschaft ще се нуждае от подкрепата на българска PR компания", се казва в споразумението.

Изпълнителен директор на Пловдивския панаир през 2006 г. е Йордан Радев.
Той си спомни за този договор и каза, че австрийската компания е била поканена, за да направи маркетингово проучване на кои изложения България трябва да се представя. 

Не е ясно обаче защо за едно маркетингово проучване трябва да бъде ангажиран подизпълнител със следните задължения: подбор, превод и обобщение на информационни материали, подготовка на презентации, адаптация на пресрелийзи за целите на кампанията, координация и логистична подкрепа за български участници в активности по кампанията, създаването на европейски пресцентър, базиран в София.

През май 2008 г. Моника Янова подписва отново договор като подизпълнител на австриеца Хохегер за кампанията за изчистване на българския имидж пред ЕС. Като по-голям проект и отговорностите на подизпълнителя са по-обхватни. "Актив груп" трябва да се грижи за връзките с медиите, за организирането на събития, за логистиката.

Както при този, така и при по-малкия проект не е ясно защо Хохегер наема за подизпълнител конкурентна агенция, при положение че има собствена структура в България.

Според документацията към договора Hochegger.Com е организирала редица събития за международни медии, инициирала е интервюта с български политици, водела е международни журналисти в България.

"Организираха пресконференция в Брюксел, на която имаше представители на всички големи медии и цял ден давах интервюта", спомня си бившият премиер Сергей Станишев.

Има и други подизпълнители. Това е сайтът Europe.bg, правил оценка на комуникационната стратегия на правителството и електронен бюлетин за напредъка на България, както и агенция "Фокус" със задачата за медия мониторинг.

Основна част от изпълнението на проекта е сформирането на така наречения Advisory Board с участието на чужди политици. Тяхната задача е била да консултират българското правителство по основни за страната теми.

Има изготвен доклад с препоръки за поведение по ключови теми. Някои от тях звучат малко странно: Хохегер съветва кабинета да твърди, че, да, България има проблеми, но само БСП може да проведе реформите, защото е най-старата и стабилна партия в страната. Т.е. внушението е Брюксел индиректно да подкрепи БСП на изборите.

От десетките разкрития за машинациите на Хохегер през последните месеци се вижда един безспорен факт. Политици на всякакви нива години наред и под всякаква форма са получавали хонорари през фирмите на лобиста.

Формално са взимали парите за едно, а на практика за съвсем друго – за извършването на скрити и нерегламентирани услуги.

Ако се окаже, че това е бил подходът и в България, остава широко отворен въпросът каква услуга е извършил бившият вътрешен министър на Австрия.

И кой е бил международният клиент, чийто проблем е бил решен?

На тези и други въпроси вероятно ще се намери отговор по време на разследването срещу Хохегер.
Австрийските власти изглеждат твърдо решени да разплетат аферата до последната подробност, пише
livenews.bg. И по всичко личи, че ще успеят, така че българският отзвук от техните действия предстои съвсем скоро.


http://www.glasove.com/stanishev-i-monika-zameseni-v-podkupvane-na-polititsi-v-avstriya-19772

Моника лъскала имиджа на Станишев с €1,5 млн.


http://www.dartsnews.bg/News/19076



http://svejo.net/1451016-globalization-stanishev-i-monika-zameseni-v-podkupvane-na-polititsi-v-avstriya




Гласувай:
2



1. bojo12345 - От комунистите всичко може ....
12.03.2012 22:13
Да се очаква - номерата им са безкрайни !
Тук може да остана скито покрито , но дано австрийците по- скоро им изкарат кирливите ризи на показ!!!
цитирай
2. анонимен - И к'во?Това е проблем на лобиста. . . ...
12.03.2012 22:20
И к'во?Това е проблем на лобиста...вземал е пари по договори да лобира.Как го е правил той знае-по византийски.
цитирай
3. meto76 - Интересно ми е това атака от страна ...
12.03.2012 22:23
Интересно ми е това атака от страна на Борисов ли е, или от страна на Първанов, или пък от двамата заедно?
цитирай
4. meto76 - Важното в случая, е че се харчат д...
12.03.2012 22:27
Важното в случая, е че се харчат държавни пари, за дасе купуват чужди политици!

Чл. 304. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

(2) Ако във връзка с подкупа длъжностното лице е нарушило служебните си задължения, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до седем хиляди лева, когато това нарушение не съставлява по-тежко наказуемо престъпление.

(3) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който предложи, обещае или даде подкуп на чуждо длъжностно лице.

Чл. 304б. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

(2) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева.
цитирай
5. evrazol - Това не е атака
12.03.2012 22:56
А начин да станеш председател на ПЕС
цитирай
6. penchoan - Чуждите политици не са длъжностни ...
13.03.2012 06:43
Чуждите политици не са длъжностни лица по смисъла на този закон. Но деянието има морална стойност. Също както са купените медии от ГЕРБ. Но бившите комунисти са имунизирани срещу морални ценности по рождение.
цитирай
7. анонимен - Нещо не схващам бе. . . Имало договор ...
13.03.2012 16:18
Нещо не схващам бе...Имало договор междо правителството и лобиста.В него нЕма пари за друг.И ако тоя си е купил дрога, а не ги е дал на депутати излиза, че Станишев е купил дрогата.Направо сте смахнати бе.Па и не четете.
цитирай
8. анонимен - Boce i Goce v zdelka sresto Cvako i Stanishako
13.03.2012 18:05
ot koga ministr na MVR vadi kato info pisania u vestnicite??

Nali BB mu dade 1.5 dirctni i oste 0.5 miliard nedirectni money-ta. deka e SRSeto kak mackite na Tikvoiko i Stanishaka lapat na rola BG-moneytata be?

Nesto mi podskazva 4e Goce e pokazal na Boce edno fener4e izreznko ot manana tikvi4ka, Piponka na koiato nekoi nesto napisal za Kratunkata na Cecko, a Bocko, zada ima balans e rekal na Gocko, ti ke premetnesh ot lunohoda Ceco s falshif donos za Stanisaka, a az ke te oslobodim ot nego a ti mene ot nego, abe kolko NEGO-vci stanaha, be. I Poglednete Cvak ne kazal edin pyt ot kakto Goce ne e prezident 4e Prvanov e agent. Ima konspiracia i ekzaltacia- sha praat komisia koiato ste oceni kolko e dal Ceco za remontite i podobreniata na apartamentite sled kato TIOSTATA mu zadeli nekoi drug leF za da gi zikupi na mnogo ubavi bankovi garancii
цитирай
9. penchoan - ГЕРБерска следа в скандала "Хохегер":
15.03.2012 22:28

Росица Велкова, която е близка на вицепремиера Цветан Цветанов, е била управител на фирмата "Хохегер БГ" от средата на 2005 година до лятото на 2009 г., съобщава OFFNews.bg.

Велкова е учредител на ГЕРБ и е един от авторите на управленската програма на партията. Различни медии я определят като координатор на IT екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579488
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031